|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Zamek, a zgubiony kluczyk.
lucasus - 10 Kwi 2013, 13:37 Temat postu: [MK4] Zamek, a zgubiony kluczyk. Witam.
Jakieś 2 tygodnie temu zgubiłem jeden kluczyk od samochodu.
Na szczęście został mi jeszcze jeden, ale mam z nim mały problem, gdyż otwiera mi on drzwi tylko od strony pasażera, a od strony kierowcy już nie. (samochód bez problemu odpala na tym kluczyku). Dodam, iż w samochodzie posiadam centralny zamek.
I moje pytanie brzmi: czego to może być wina, że kluczyk otwiera drzwi tylko przekręcając go w drzwiach pasażera?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
diodalodz - 10 Kwi 2013, 22:43
od tego że zużyta jest albo wkładka tego zamka albo sam kluczyk. Musisz podjechać do pana na braterska 9 to ci gość powie co zrobić.
https://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&q=auto+klucz+%C5%82%C3%B3d%C5%BA&fb=1&gl=pl&hq=auto+klucz&hnear=0x471bcb24754556af:0xcb7cae639b21dbac,%C5%81%C3%B3d%C5%BA&cid=0,0,7258650689657608035&ei=wM5lUYWkMoqRtQaw5YGACA&ved=0CKIBEPwSMAA
http://www.autoklucz.finn.pl/
sla32 - 11 Kwi 2013, 11:34
Nie otwiera drzwi - to trochę zbyt lakoniczny opis.
Kluczyk daje się przekręcić w zamku czy nie ?
Jeśli tak to oznacza problem z zamkiem.
Jeśli nie to najczęściej oznacza starty kluczyk (co w sumie łatwo wizualnie stwierdzić) ale problemu z zamkiem oczywiście wykluczyć nie można. U mnie przy wytartym kluczyku pierwszy odmawia posłuszeństwa zamek w klapie.
Posiadając tylko jeden kluczyk nawet sprawnie otwierający wszystkie zamki rozsądnie jest mieć drugi w zapasie. Więc nie ma się co zastanawiać tylko dorobić przynajmniej jeszcze 1 kluczyk. Tu jednak mogą pojawić się 2 problemy
1. Nie wiem czy nie będzie problemem dorobić kluczyk z wytartego tzw wzorca.
2. Jeśli kluczyk ma immobilizer to trzeba go zaprogramować.
diodalodz - 12 Kwi 2013, 21:02
sla32 napisał/a: | 1. Nie wiem czy nie będzie problemem dorobić kluczyk z wytartego tzw wzorca. |
To nie jest problem bo nikt tego nie robi kopiarkami z tego co wiem.
lucasus - 12 Kwi 2013, 21:37
sla32 napisał/a: | Nie otwiera drzwi - to trochę zbyt lakoniczny opis.
Kluczyk daje się przekręcić w zamku czy nie ?
Jeśli tak to oznacza problem z zamkiem.
Jeśli nie to najczęściej oznacza starty kluczyk (co w sumie łatwo wizualnie stwierdzić) ale problemu z zamkiem oczywiście wykluczyć nie można. U mnie przy wytartym kluczyku pierwszy odmawia posłuszeństwa zamek w klapie.
Posiadając tylko jeden kluczyk nawet sprawnie otwierający wszystkie zamki rozsądnie jest mieć drugi w zapasie. Więc nie ma się co zastanawiać tylko dorobić przynajmniej jeszcze 1 kluczyk. Tu jednak mogą pojawić się 2 problemy
1. Nie wiem czy nie będzie problemem dorobić kluczyk z wytartego tzw wzorca.
2. Jeśli kluczyk ma immobilizer to trzeba go zaprogramować. |
Kluczyk daje się przekręcić w zamku, ale nic się nie dzieje, jednak drugie drzwi i klapię normalnie otwiera, ze stacyjką też nie ma problemu.
Jaki może być koszt dorobienia takiego kluczyka?
pawel_mk3 - 12 Kwi 2013, 21:53
a nie lepiej ogarnąć wkładkę? bo na to wychodzi że to wkładka leży.
pawel_mk3 - 12 Kwi 2013, 21:53
a nie lepiej ogarnąć wkładkę? bo na to wychodzi że to wkładka leży.
drjanusz - 12 Kwi 2013, 22:09
lucasus, Wkładka do zrobienia na nowo,bo kluczyk (nowy) szybko przestanie otwierać (zamykać będzie zawsze nawet innego forda ).
diodalodz - 13 Kwi 2013, 12:36
Cytat: | Jaki może być koszt dorobienia takiego kluczyka? |
Zadzwoń pod adres który podałem a pan ci powie wszystko. Naprawia zamki od wielu lat i bardzo lubi fordy Ma nawet specjalizację w zamku maski w mondeo mk3 i jako jedyny w ŁDZ go nie niszczy przy otwieraniu.
sla32 - 19 Kwi 2013, 09:26
lucasus napisał/a: | Kluczyk daje się przekręcić w zamku, ale nic się nie dzieje, jednak drugie drzwi i klapię normalnie otwiera, ze stacyjką też nie ma problemu.
Jaki może być koszt dorobienia takiego kluczyka? |
Jeśli kluczyk się przekręca ale drzwi się nie otwierają to ja obstawiam awarię linek lub sprężynki którą widać na dole poniższego zdjęcia
Zdjęcie pozwoliłem sobie zapożyczyć z poniższego tematu
http://www.fiestaklubpols...ghlight=#590445
Mi kiedyś sprężynka pękła w miejscu jej mocowania i po skróceniu wróciła do swoich obowiązków.
O kosztach dorobienia kluczy możesz poczytać w poniższym temacie. Ceny mogły się oczywiście zmienić ale oryginalny kluczyk z imo nie będzie tani.
http://www.fiestaklubpols...ghlight=#556122
driver - 20 Kwi 2013, 10:18
Witam, przepraszam, że się podepnę, ale nie wiecie może czy mechanizm zamka z MK3 podejdzie do MK4?
|
|