Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Migający Check Engine po wlaniu VPowera 95

mateusz99 - 2 Maj 2013, 08:05
Temat postu: [MK6] Migający Check Engine po wlaniu VPowera 95
Witajcie,

mam pewien problem, jeżdżę fiestą od ponad roku, niestety wczoraj coś mnie podkusiło, żeby do pełna zalać VPowerem. Zwykle jeżdżę na 95 z tesco lub 98, tylko czasem dolewając kilka litrów vpowera, żeby się coś tam poczyściło :)

Tym razem zalałem do pełna, po odpaleniu auta czuć wahania obrotów.
Po starcie co jakiś czas na kilka mrugnięć włącza się Check Engine co powoduje, że auto zaczyna zwalniać i szarpać.

Powiedzcie mi co z tym fantem mogę zrobić? Poczekać trochę aż się silnik przystosuje do innej mieszanki, pojeździć kawałek i dolewać 95-tki czy udać się do mechanika??

artax - 2 Maj 2013, 09:21

Moze nastapila kumulacja syfu po paliwie z Tesco i Egr jest zawalony.A co do czyszcących wlasciwosci vp95 to :hahaha: To jest zwykle 95 z odrobiną uszlachetniacza.Lepiej lac zwykle 98 (nie z Tesco) a wtedy jest wieksza szansa ,ze ma 95 oktan...
Auto trzeba podłączyć pod wds bo inaczej to będzie wróżenie z fusów.
pzdr

Marcinowaty - 2 Maj 2013, 10:09

Mieszanki? Benzyna jaką byś nie wlał to to samo (nie chrzczona oczywiście). Zastanów się czy warto płacić za reklamę..
mateusz99 - 2 Maj 2013, 13:06

Mechanik podpiął pod komputer autko.

Diagnoza - problem z cewką, kablami lub świecami.

Że akurat zatankowałem to czysty przypadek ;)

jurek - 3 Maj 2013, 12:32

mateusz99 napisał/a:
Poczekać trochę aż się silnik przystosuje do innej mieszanki,
mateusz99 napisał/a:
Że akurat zatankowałem to czysty przypadek

Przypadki oczywiście się zdarzają lecz lepiej zaczynać myślenie, kiedy powstał błąd, i w jakich okolicznościach, bo w przeciwnym razie wskazania komputerowych błędów wydoją większą gotówkę
Jeżeli błąd spowodowany był przypadkowo przez układ paliwowy to po przejechaniu jakiejś trasy zostanie samoistnie skasowany