Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - odklejona listwa - usunięcie starej taśmy

Lenin - 11 Cze 2013, 09:47
Temat postu: odklejona listwa - usunięcie starej taśmy
Witam,
Ostatnio odkleiła mi się boczna listwa na błotniku i kawałek tej na drzwiach.
Żeby uniknąć zagubienia odkleiłem ją i zabezpieczyłem szarą taśmą jako że byłem wtedy w trasie.

Ma ktoś pomysł jak można domowym sposobem usunąć starą taśmę?
Nie jest ona oryginalna bo ta listwa była już kiedyś przyklejana, lakiernik wtedy zdzierał starą specjalną końcówką do szlifierki z taką gumą na końcu.
Znacie może jakieś inne sposoby które można wypróbować? (niestety muszę to zrobić na parkingu koło bloku, bo nie dysponuję obecnie niczym innym)

JoeMix - 11 Cze 2013, 12:16

Spróbuj WD-40 bo to rusza wiele klei i smarowideł,,, a jednocześnie nie zaatakuje Ci lakieru,,,
Parzych - 11 Cze 2013, 13:46

Ja bym to potraktował benzyną ekstrakcyjną...
Puff - 11 Cze 2013, 19:55

Parzych napisał/a:
Ja bym to potraktował benzyną ekstrakcyjną...

To tak na start. A potem czysta szmata i ściągasz nią resztki wałeczków kleju, które pozostały.

Stasqe - 16 Cze 2013, 16:42

Jak jeszcze aktualne, to ja nie raz takie coś usuwałem przez podgrzanie opalarką.
Grzejesz opalarką i potem kciukiem tylko przez rękawicę np. ogrodową "wałkujesz" starą taśmę. Fajnie i szybko schodzi. Potem ew. resztki kleju jakąś benzyną, lub acetonem technicznym(tylko uważaj, żeby plastików nie pochalapać - mogą kolor zmienić).

Najtańsza opalarka 30zł kosztuje w markecie a narzędzie przydatne, do odklejania naklejek, lub nawet do rozpalania grilla :P