|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] Kontrolka ładowania zapala się i gaśnie
Fumfelek55 - 25 Cze 2013, 20:11 Temat postu: [MK6] Kontrolka ładowania zapala się i gaśnie Witam.
Od jakiegoś czasu zapala mi sie kontrolka ładowania (zazwyczaj kilka sekund po odpaleniu silnika) i po jakimś czasie (czasem 5 min czasem 15 a czasem dłużej) gaśnie. Myślałem że to coś z alternatorem ale co się okazało po wymianie diody (która rzekomo była spalona) po przejechaniu kilkuset metrów znowu się kontrolka zapaliła. Dodam iż problem pojawił się zaraz po tym jak grzebaliśmy przy kostce od klimatyzacji którą zalała woda. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Może jakieś pomysły ?
Pozdrawiam
diodalodz - 25 Cze 2013, 20:30
sprawdź koło pasowe silnika, pewno się obrywa, albo połamały się przewody przy alternatorze.
Obie usterki normalne dla TDCi
Fumfelek55 - 26 Cze 2013, 08:20
Dzieki. A czyms jeszcze sie objawia oberwane kolo pasowe silnika? Bo przewody przy alternatorze yky sprawdzane.
diodalodz - 27 Cze 2013, 01:29
jak skręcisz koło kierownicy do max w lewo albo w prawo czasami zwalniają paski od napędów alternatora wspomy itd. Tzn jedna osoba patrzy na paski jak silnik pracuje na wolnych obrotach druga kręci kierownicą . Inna metoda to pomalowanie białym flamastrem koła pasowego od góry do dołu. Jeśli po paru kilometrach znaki będą się pokrywać to znaczy że koło jest ok i trzeba szukać problemu w alternatorze, a tam może być to wina regulatora napięcia albo sprzęgła kierunkowego w kole pasowym alternatora.
|
|