|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - [MK6] pisk/buczenie przy ruszaniu NAGRANIE!!!
archi4lo - 30 Cze 2013, 19:30 Temat postu: [MK6] pisk/buczenie przy ruszaniu NAGRANIE!!! Witam, w mojej fieście czasami zdarza się, że w momencie ruszania słychać taki jakby pisk czy buczenie (trudno jednoznacznie określić) . Nie jest to zjawisko częste i też nie da się tego w jakiś sposób umyślnie wywołać. Mam wrażenie, że występuje to głównie gdy popada trochę deszcz, nie mam też osłony silnika i tak myślę, że to może mieć jakiś związek. Na pewno nie jest to dźwięk od hamulców itd, bardziej od sprzęgła ponieważ tak jak mówiłem dzieje się to tylko w momencie ruszania. Co to może być wg was?
jak widze zainteresowanie tematem zerowe, postanowiłem zatem ngrać dźwięk, może to ułatwi Wam sprawę, link poniżej:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Parzych - 2 Lip 2013, 02:01
Chłopie, waląc kolejnego posta nic nie przyspieszysz, jak ktoś wiedzący OCB tutaj trafi, to Ci napisze w czym może być problem...
diodalodz - 2 Lip 2013, 09:38
może mało prawdopodobne ale może być to rozwalone koło 2-masowe które puka w wirnik rozrusznika. Takie cuda często zdarzały się w transitach i mondeo z większymi dieslami .
Puff - 2 Lip 2013, 10:18
Pierwsze skojarzenie jakie przyszło mi do głowy (gdyby ktoś mi dał do odsłuchania sam dźwięk) to wyjąca pompa wspomagania...
Tak serio to mam podobnie z hamulcami z tyłu (właśnie jak popada ) - chwilę po ruszeniu piszczą. Ale to dlatego, że kwalifikują się do roboty, a linka jest w kiepskim stanie
Inna rzecz, że jeśli nie masz warunków, by podjąć się wymiany, uprzednio kupując odpowiednie części, to lepiej będzie jak podjedziesz do speca. Słuchanie dźwięków a sprawdzenie na aucie tego i owego to dwie różne sytuacje
archi4lo - 2 Lip 2013, 10:59
Wiadomo, tylko sęk tkwi w tym, że tego nie da się wywołać w żaden sposób. Teraz dwa dni mi będzie piszczeć a później 2-3 tygodnie w ogóle nie zapiszczy. Chciałem do speca podjechać ale co mi powie jak nie słyszy, a teraz te objawy były przez weekend więc nie dało się podjechać.
A co do pompy wspomagania to nie sądzisz, że wtedy bym to zauważał przy manewrach kierownicą? to wystepuje tylko przy ruszaniu i to w dodatku do przodu
Puff - 2 Lip 2013, 12:02
archi4lo - czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że takie miałem skojarzenia i tak bym powiedział, gdybym nie czytał tematu. Nie napisałem, że to pompa wspomagania.
archi4lo - 2 Lip 2013, 12:49
Sorrki Pufcio . Pytałem kolegi, który pracuje w warsztacie, puszczałem mu to nagranie i mówi, że to raczej nie będzie dwumasa bo wtedy by bardziej stukało[/b]
spox247 - 6 Lip 2013, 10:09
witam. możliwe ze wyją ci ktoreś łożyska np alternatora, p. wody, p. wsponagania (objaw zbyt bardzo naciągnietego paska) dlatego też to czasami słychac. Ja niałem taki problem z alternatorem. Wymiana łożysk pomogła. Pozdrawiam
archi4lo - 20 Lip 2013, 15:08
wracając do tematu, piski da się słyszeć coraz częściej i byłem u mechanika żeby mu to pokazać no i stwierdził, że to wina jakiejś plastikowej tulejki na tarczy sprzęgła. Należałoby rozebrać i zobaczyć czy trzeba całe sprzęgło robić. Pojawia się tutaj dodatkowe pytanie, auto ma przebieg 155kkm i oryginalna dwumase. Czy przy tym przebiegu warto ryzykować wymianę samego sprzęgła? Jaki jest ewentualny koszt zestawu sprzęgło+dwumasa?
|
|