|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [INNY] Czerwona Zemsta BuMeLa
BuMeL - 24 Wrz 2013, 18:51 Temat postu: [INNY] Czerwona Zemsta BuMeLa 1. NICK: BuMeL
2. IMIĘ: Łukasz
3. MODEL: Seat Ibiza
4. WERSJA: CL
5. ROCZNIK: 93'
6. SILNIK: 1.3 na gaźniku
7. OPIS AUTA: totalny paździerz, dupowóz na firmę, zemsta za złomowanie Fiesty
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: nic
b. mechaniczne: wymieniona chłodnica bez króćca na nową
c. audio: nic
d. inne: nic
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: odwsienie, mechanik mówi, żeby nie zdejmować nakładek bo może się buda rozlecieć
b. mechaniczne: mechanik mówi, żeby lepiej nic nie dotykać
c. audio: przełożę z białej
d. inne: Boże miej nas w opiece, tym też dziecko jeździ
93" 1.3, elektryke korniki zzarly, zawieszenie w calosci do wymiany, tarcze hamulcowe chyba ze trzy razy toczone, nie wiem czy maja centa jeszcze
wszystkie lozyska i tuleje wahaczy do wymiany
wczoraj jechalem z Szepietowa w nocy, w srodku lasu uslyszalem klik klik instalacji gazowej po czym na 3 sekundy kompletnie zgaslo wszystko
na szczescie nie bylem na zakrecie
zaplon przestawiony w pierdu, na benie pali jak chce, na gazie jedzie max 120 co bym nie robil
pali dyche podtlenku lpg
nie ma wspomagania, centralnego, zadnej wygodnej elektryki, nie mam kodu do radia
blacha w takim stanie ze niedlugo dupa odpadnie
przedwczoraj godzine przed wyjazdem spawalem chlodnice bo odpadl krociec od termostatu
zbieznosci nie ma i nie wiem czy uda mi sie wymienic koncowki drazkow
kola do wywazenia stalowe musialem zdejmowac mlotkiem
jak puknalem w jedno to spadlo mi na leb pol uzwojenia sprezyny przedniej
stuningowany na totalna wies
to w skrocie
a i chyba ktorys tylny hamulec zapieczony
alternator na zejsciu
akumulator nie ma mocowania, lata po budzie
nie moge znalezc zlacza diagnostycznego
ogolnie pojeta tragedia
dziw bierze, ze dojechalem tym 500km
jest czerwona
juz pod koniec trasy miewalem problemy z wbiciem biegow
ED 24-09-2013
Dzisiaj rano odpaliła po 10 minutach chechłania ... plus, że mały silniczek szybko się nagrzewa bo coraz zimniej się robi. W drodze do pracy chciałem nawet wystartować ze świateł ... nie żeby szybko .... tak w ogóle nieomal skończyło się pchaniem a jak zobaczyłem, że mnie rowerzysta wyprzedził na starcie to miałem ochotę wyszarpać kierownicę razem z maglem i wyrzucić przez okno .... szatan nie auto
modell1 - 24 Wrz 2013, 22:16
Z fiesty na coś takiego
BuMeL - 24 Wrz 2013, 22:34
skaranie
Mariox003 - 24 Wrz 2013, 22:42
Coś Ty kupił człowieku, już lepiej było kupić gofra nawet w parchatym dizlu. Niech to jeździ, powodzenia I kapryche rób
BuMeL - 24 Wrz 2013, 23:03
nowa chłodnica stówke, nowy zestaw naprawczy przedniego zawiasu stówke .... jakoś to będzie
Qlimaxss - 25 Wrz 2013, 22:48
Nie Wygloda żle ze zdjeć;p Mój znajomy ma biała i wygloda gorzej:P Wydaje mi się ze tanie auto on w gazie i nie słyszałem żeby na nie narzekał
Qzyn - 26 Wrz 2013, 07:29
O w morde, fiesta na cos takiego i to 1.3 gaznikowiec....
BuMeL - 26 Wrz 2013, 09:17
Oj tam przesadzacie, toż to auto rajdowe ... 5 do setki (biegów) i trzeba pilnować, żeby nie było za dużo dokumentów w schowku bo silnik przeciąża.
hanysek - 26 Wrz 2013, 10:38
toś pojechoł po rajtach niech sie wozi
tadzias - 26 Wrz 2013, 11:25
niemiecka precyzja, hiszpański temperament
pawel_mk3 - 26 Wrz 2013, 12:42
tadzias, hiszpańska temperówka
tadzias - 26 Wrz 2013, 13:01
pawel_mk3,
Grax - 26 Wrz 2013, 13:11
Apage satanas APAGE IBIZA
pawel_mk3 - 26 Wrz 2013, 13:26
Tak na poważnie to auto fajne zawsze mi się bryła tej ibizy podobała zwłaszcza po fl ( z okrąglejszymi zderzakami) Mało brakowało a jeździłbym taka 5d 1,4i ale sprzedawca był baran i na wstępie mnie srutututu że jak mam tylko oglądać a nie kupić to mam nie przyjeżdżać
BuMeL - 26 Wrz 2013, 18:40
Z dnia dzisiejszego : wk%^$&ła mnie tak, że myślałem, że wysiądę z drzwiami, instalacja gazowa jest w takim rozpiździe, ze przy 10 litrach rezerwy auto już nie jedzie.
dzisiaj przyjechała nowa chłodnica, nowe świece, chemia do gaźników
mocowań chłodnicy w przednim pasie oczywiście nie ma już żadnych więc będzie spalenizna, drut i trytytki
w zamówieniu nowy rozrząd, przewody, palec aparatu (kopułka jest o dziwo nowa), olej, filtr oleju, filtr powietrza, poduszki silnika i skrzyni i pare innych bzdur, o których już nie pamiętam
zdenerwowałem się tak, że muszę to naprawić
i dalej nie moge znaleźć zakichanego złącza diagnostycznego
vegetagt - 26 Wrz 2013, 19:50
BuMeL napisał/a: | i dalej nie moge znaleźć zakichanego złącza diagnostycznego |
przy silniku gaźnikowym?
BuMeL - 26 Wrz 2013, 19:52
Tak, ten paździerz ma nawet elektroniczne zegary i ma złącze tylko ktoś je przemodelował wuj wie gdzie pod deske.
pawel_mk3 - 26 Wrz 2013, 20:16
zobacz za zaślepkami w desce to to ma obd1 czyli dwie kostki po 2 piny czarną i białą
BuMeL - 26 Wrz 2013, 20:22
Taa, chłopaki znajdują w dziwnych miejscach, za popielniczką, pod schowkiem, między fotelami albo pod maską. To jest VAG, to musi mieć diagnostyke
BuMeL - 1 Paź 2013, 09:47
Sobie chłodnice wymieniłem, przy zdejmowaniu znowu króciec odpadł. Stara chłodnica była przywiązana sznurkiem, chociaż ma fabryczne mocowania, wystarczyło zajrzeć głębiej.
Zamówiłem nową kopułkę i palec bo ktoś nową kopułkę założył a stary palec ją poharatał tak sobie obrzezało, obrzezało, dzisiaj było pierdut i kopułka odpadła. Szybka trytytka i lecimy dalej.
za to przywiązałem sobie sznurkiem akumulator bo wczoraj jak poleciał to zachlapał wentylator kwasem.
Dzisiaj po zgubieniu kołpaxa moim oczom rzuciły się okazałe TRZY śruby tylnego lewego koła
tadzias - 1 Paź 2013, 15:31
BuMeL napisał/a: | Dzisiaj po zgubieniu kołpaxa moim oczom rzuciły się okazałe TRZY śruby tylnego lewego koła |
dokręcone chociaż?
BuMeL - 1 Paź 2013, 16:02
Nie wiem, dziś mam mózg na stendbaju, kołem nie telepie
pawel_mk3 - 1 Paź 2013, 17:04
kamikadze....
tadzias - 1 Paź 2013, 17:21
Niczym :
z trzema śrubami
BuMeL - 1 Paź 2013, 19:41
Z dzisiaj
tyle zostało z palucha :
tyle z kopułki (poniżej widać efekt działania kwasu akumulatorowego) :
a ten kawałek metalu wbity w kopułkę przy dolnym lewym pinie to końcówka palucha
wydłubałem, poskładałem, odpaliła i pojechała dalej ... zaczyna mi sie to auto podobać
tadzias - 1 Paź 2013, 23:26
BuMeL,
BuMeL - 2 Paź 2013, 14:46
Zamówiłem sobie cały nowy rozrząd ..... sznurek i pompa. Wasze fordy też mają rozrząd za stówkę ?
pawel_mk3 - 2 Paź 2013, 23:11
jak to człowiek kombinuje żeby zle o swoim aucie nie powiedzieć. Btw ibza fajniejsza od fiesty... tu to masz grzebania
BuMeL - 2 Paź 2013, 23:33
Dzisiaj myszkując w komorze silnika niczego nie świadom zaczęło się ściemniać ... im dłużej myszkowałem tym ciemniej się robiło ... znalazłem skrzętnie skrytą pod bliżej nieokreślonymi przewodami dziurę w kielichu od kierowcy wielkości mojej głowy, która zaczęła już światło z otoczenia wchłaniać. Prawy kielich tip top. Skręcam sobie w lewo, skręca, skręcam w prawo zad sobie gdzieś leci. Survival.
pawel_mk3 - 3 Paź 2013, 21:07
BuMeL, Ty ale pasek rozrządu upleciony z trytytek się nie liczy w tej cenie
BuMeL - 4 Paź 2013, 21:49
Wracając do pamiętnych trzech śrub w kole, dzisiaj wracając z za miasta obładowany złomem komputerowym po dach usłyszałem rytmiczne zgrzytanie w tymże kole. Jako, że po drodze miałem warsztat kolegi to zajechałem z myślą, że pewnie łożysko poszło na amen. Spytałem Krzysia czy nie ma jednej śruby, jakoś przykręcę, niech się wyrówna i doturlam do firmy padline. Śrubę udało się znaleźć dość szybko bo do szwaba wszystkie zakłady mają pełne szafy, wkładam śrubę w felgę a ona sobie włazi luźno i wyłazi wziąłem klucz, żeby chociaż pozostałe dokręcić - a jak, dwie się kręcą, trzecia trzyma koło
Jutro powinienem dostać nowe bębny i nowe śruby na tył.
Bezimienny - 4 Paź 2013, 22:29
Jak formule 1 , koła na jednej śrubie
P.S nie boisz sie tym jeździć? boje się pomyśleć co jeszcze wyjdzie, zaraz sie może okaże że silnik dawno wyzioną ducha i poprzedni właściciel wepchał przez korek wlewu oleju kilka chomików które napędzają to auto
BuMeL - 4 Paź 2013, 22:30
Matka jak rodziła to nie mówiła, że będzie łatwo.
BuMeL - 5 Paź 2013, 19:48
Dziś przyjechały nowe bębny i mnóstwo nowej graciarni, tutaj gorące podziękowania dla mojego kochanego sklepu Ewor za pełne wsparcie, szybka realizację i dostawę towaru. Kocham Was chłopaki (mentalnie)
Korzystając w wolnej chwili przyjrzałem się zagwozdce, łaskotały mnie po skarpetach kable wystające spod deski
pomierzyłem miernikiem, nie ma to żadnych napięć, nie mogłem wybadać gdzie to idzie bo moje słoniowe łapy przestały się w pewnym momencie mieścić pod plastikami, nie robiło zwarcia to olałem
Maniuś zauważył dziwny nie pasujący do niczego przycisk rodem z malczana
był sobie bo był, nie zwracałem na niego zbytniej uwagi w myśl zasady jak nie przeszkadza to po co ruszać ale no trzeba w końcu sprawdzić co to. Odpalam, pstrykam, przełączam, nie ma żadnej reakcji to se go wydłubie
w tym momencie poczułem się jak prawdziwy naukowiec ... jak ten radziecki inżynier, który właśnie odkrył nerw łączący oko z dupą
jutro wezme sie za te bębny
fajnie byłoby jeszcze mieć do czego te bębny przykręcić
tadzias - 6 Paź 2013, 16:54
BuMeL napisał/a: | przycisk rodem z malczana |
profi robota
BuMeL - 8 Paź 2013, 18:49
Byłem dzisiaj na warsztacie i zmieniłem :
czop piasty
bęben
szczęki
sprężynki
sztywny przewód
tłoczek
szpilki
Odpowietrzyć nie było jak bo przez cieknący tłoczek wyciurlał cały płyn hamulcowy co zauważyłem dopiero przy odpowietrzaniu sztywny przewód oczywiście się ukręcił więc trzeba było na szybko dorabiać, w szczękach nie było sprężynek więc musiałem biegać i szukać, dobrze że mam BHMD obok, totalne trytytkarstwo, nawet linka ręcznego upięta, rozpieracza szczęk nie było więc musiałem sklepać stary bo był nieco zdezelowany, z czopami nie było nakrętek bo nie było więc też miałem bieganie (wydłubali skądś jedną sztukę) ogólnie padam na pysk i nie jadę dzisiaj wyjmować silnika.
Dzisiaj rano doturlałem do pracy ale gdyby nie chłopaki z warsztatu obok, którzy użyczyli mi narzędzi to już bym do domu nie wrócił.
Teraz czeka mnie wymiana drugiego bębna i całej tej imprezy
a i stary cylinderek wycinałem kątówką bo śruby oczywiście imbusowe
profi - 9 Paź 2013, 18:53
same problemy, trzeba było dalej fiestą śmigać
BuMeL - 9 Paź 2013, 21:38
Jakie tam problemy
Dzisiaj zmieniłem kółka na zimowe .... trzy ... do czwartego nie znalazłem odpowiedniego młota. Jak hamuję to jedzie we wszystkie strony, czeka mnie jeszcze szopka z drugą tylną piastą i hamulcem i biorę się za przód, tylko koło zdejmę.
BuMeL - 11 Paź 2013, 15:44
Czwarte koło zmienione, kapiący przewód dokręcony, hample odpowietrzone na tyle, że nie pełza przy hamowaniu po całej szerokości drogi, można czekać na zimę
Na drugi bęben nie mam siły a na przód zbieram kasiorwe, płyn hamulcowy nowy, olej wymienię byle kiedy, byle nie zabić się na pierwszym śniegu.
Dzisiaj jechałem ponad 90 obwodówką i żyję
van - 11 Paź 2013, 21:07
jak to mówią, nie miała baba kłopotu kupiła sobie taniego volkswagena
BuMeL - 11 Paź 2013, 21:42
Volkswagen to stan umysłu .... prawie jak Rosja ale nie wyjmuje gnata
Wczoraj zatankowałem 5l PB95, podszedł facet od gazu i mówię " Paaanie ... do pełna ! " wlał 27l i zmieściłem się w stówce
jestę BuMeLę
BTW ogarnia ktoś panel nawiewu w tym złomie ? nie przełącza na zimne
DemptD - 12 Paź 2013, 21:03
no a po co Ci zimne? zima idzie to ma grzać
BuMeL - 15 Paź 2013, 15:44
W niedzielę jechaliśmy na grzyby, po trzaśnięciu drzwiami zablokował się pas bezpieczeństwa pasażera, powrót był oczywiście na słowo honoru z modlitwą o uniknięcie kontroli drogowej, dzisiaj na mieście trzasnąłem drzwiami i zablokował się pas kierowcy, musiałem rozbierać i odblokowywać oba ...... nienawidzę tego samochodu.
modell1 - 16 Paź 2013, 21:06
sprzedaj i masz problem z głowy. I kup fofi
Ps Powiedzenie WV to złom sprawdza się w Twoim przypadku. Seat to brat wv he he
Miłej zabawy
Transporteur - 18 Paź 2013, 11:16
Przynajmniej nie masz nudno ;-) Ja miałem kiedyś Seata Cordobę po FL, ale ogólnie to chyba nie był zbyt dobry pomysł. Rdza to jedno, ale ile ja miałem przygód przez przegnite (!) ECU. Ale ogólnie to dobrze że przynajmniej dostęp do części masz duży, bo się przydają
BuMeL - 26 Paź 2013, 01:12
Zemsta kategorycznie nie nadaje się do jeżdżenia w trasie .... vmax=120km/h, wyprzedzić by się chciało ale nie ma czym, bryknąć emerytkę w czinku to trzeba lotniska .... dzisiaj mi zaczęła piątka sama wyskakiwać - obstawiam suchą skrzynię
Założyłem w końcu termostat, zmieniłem przewody WN (świece zostały przypadkiem w firmie ), przestawiłem zapłon na nieco niższe obroty.
Nie trzyma wolnych na pb bo cieknie z gaźnika, pewnie się zapowietrza i znalazłem też miejsce ciągłego ubytku płynu - przewód chłodzenia parownika ma dziurkę, tryska fontanna przy wyższym ciśnieniu.
BuMeL - 7 Gru 2013, 22:31
Wczoraj rano ten czerwony szajs na kwadratowych kołach ujechał dwa bloki, wystraszył się wiatru i powiedział leć se do roboty z buta.
Okazało się, że ukręcił się znowu palec aparatu. Już przynajmniej wiem dlaczego: stary ukręcił się bo kopułka była założona do góry nogami a ja jak ten debil nową założyłem tak samo jak starą bo nie spojrzałem, tym razem na szczęście nie oberżnął kopułki. Nowy palec 19 zeta ale niesmak pozostał.
Poza tym nic nie robię, wożę bagażnik nowych części w tym nowy rozrząd ale nie mam siły nawet patrzeć na to auto. Może oddam Mańkowi na któryś weekend.
BuMeL - 30 Gru 2013, 16:34
Wyjechaliśmy do Krakowa, po 80km wypieprzył się 5-ty bieg, po zatrzymaniu i oględzinach okazało się, że 1,2,3 też ledwo zipią. Na czwartym biegu dojechliśmy 65km do Szepietowa, przesiedliśmy się na Mańkobusa i ruszyliśmy w trasę. 2,5 TDi w Transporterze robi robotę
van - 30 Gru 2013, 20:52
avatar do tego auta pasuje jak pieść do oka
no ale ważne że nie trzeba było auta po drodze w rzece zostawić
ale prędzej czy później tak to się w końcu skończy patrząc na awarie
BuMeL - 30 Gru 2013, 22:24
to jest polo, avatar jest jak najbardziej na miejscu
lancer - 31 Gru 2013, 00:17
No no, jest niezły rockrider!
BuMeL - 16 Sty 2014, 11:54
Przyjechała z nową skrzynią zalaną nowym olejem, nowym olejem silnikowym, nowym rozrządem, nowym tylnym hamulcem (do pary), zbieżna, wyregulowana, zmodowana .... jest nadzieja dla gadziego pomiotu.
Mariox003 - 16 Sty 2014, 14:58
Ty Kapryche rób, a nie naprawiasz skrzyżowanie ku*** z motopompą
BuMeL - 30 Cze 2014, 21:48
Zostawiłem w rzece ... temat zamknięty
kuba87 - 30 Cze 2014, 22:05
nareszcie
|
|