Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - [MK7] Tarcze i klocki

coyote2007 - 4 Lis 2013, 20:35
Temat postu: [MK7] Tarcze i klocki
Witajcie,
Dziś dobra wiadomość z serwisu - zwiększę obrót gotówki w gospodarce :devil:
Czeka mnie wymiana tarcz i klocków - nie chciałbym totalnie "lider prajsa", ale też niekoniecznie towar z ASO.
Możecie coś podpowiedzieć - jakiś producent, miejsce gdzie kupić?
pozdrawiam <8>

szynszyl - 4 Lis 2013, 22:11

temat rzeka... trw do cywila ... EBC pod ostrą jazdę
MisiekT - 4 Lis 2013, 23:40

jak ma być rozsądnie i budżetowo, to oryginaly poza ASO... jak cos lepiej to hulaj dusza
Qzyn - 5 Lis 2013, 07:38

Jak cywile to trw lub brembo + ferrodo, jak sporotwo to TRW lub brembo + Ferodo :D (tyle ze nieco inne ferrodo)
MisiekT - 5 Lis 2013, 08:44

Qzyn napisał/a:
+ Ferodo (tyle ze nieco inne ferrodo)

a to pokaz lepsze Ferodo do MK7, nie widziałem żeby się już pojawily...

Qzyn - 5 Lis 2013, 10:12

Jezus ale ty sie lubisz czepiac. Nie przegladalem katalogu, po prostu zalozylem ze skoro od kilku lat jest juz wersja rajdowa MK7 to sa tez dostepne DS Performance. Moj blad.
W takim razie proponuje standardowe Ferrodo do codziennej jazdy a do sportowej nie wiem co.

coyote2007 - 5 Lis 2013, 11:13

Wszystkim dziękuję :yes:

I proszę się nie bić :cojest:

Qzyn - 5 Lis 2013, 11:25

Powodzenia :)
MisiekT - 5 Lis 2013, 15:16

Qzyn napisał/a:
ty sie lubisz czepiac

nie lubie się czepiac, ale jeszcze bardziej nie lubie wprowadzania w blad :-P
bo widzisz - kilka miechow temu, kupując klocki, przeszukałem katalogi pod katem "lepsiejszych" firmowych klockow do MK7 i na nic nie trafiłem... a dzisiaj rano zrobiłem to znow, gdyż... ktoś zasugerowal ze sa jednak Ferodo DS :ok:

wystarczy, ze i tak nie ma w PL na forach jakiegokolwiek sensownego info o MK7, wiec żeby jeszcze wprowadzać w blad to już byłoby za dużo...

artax - 5 Lis 2013, 18:22

Coyote 2007 -zmien na oryginał Forda .Fiesta nie jest ciężka i seryjne heble dają radę, nawet przy dynamicznej jezdzie.Chyba ,ze chcesz się ścigać to cos mocniejszego.Wszystko jest dostępne w internetowych sklepach Forda.(jest ich kilka)
pzdr

Marcinowaty - 5 Lis 2013, 20:54

Ogólnie polecam tarcze Mikoda do codziennej jazdy
vegetagt - 5 Lis 2013, 21:06

mam mikode u siebie (był w cenie brembo... 35zl/sztuka :P ) i nic dziwnego z nimi się nie dzieje :) Podobno nawiercane/nacinane mikody pękały. Chyba Pufcio miał takowe.
Marcinowaty - 5 Lis 2013, 21:07

Ja mam "czyste" i nic złego się nie dzieje.
Qzyn - 6 Lis 2013, 06:55

MisiekT napisał/a:
nie lubie się czepiac

Masz racje, zle sie wyrazilem. Chodzilo mi bardziej o sposob w jaki sie wypowiadasz w momencie gdy masz racje i chcesz komus pokazac ze sie myli. Zle to napisalem - moj blad ponownie.

MisiekT - 6 Lis 2013, 09:04

no spoko, ale akurat tutaj nie widze zadnych wysmiewek, tylko prosbe o linka
zwardek - 6 Lis 2013, 11:42

vegetagt napisał/a:
Podobno nawiercane/nacinane mikody pękały

farmazon

polecam mikodę zwykłą i nawiercaną, świetne w stosunku cena/jakość

Qzyn - 6 Lis 2013, 13:24

Zwardek, sprawdzales je w warunkach sportowych? Bo ja tez slyszalem o nich rozne rzeczy ale tarcze to ogolnie temat rzeka. Wg mnie nie warto kupowac drogich modeli a po prostu firmowe zamienniki seryjnych, do tego dobry klocek i plyn
vegetagt - 6 Lis 2013, 15:19

zwardek, dobra Pufciowi inna ciekawa marka się spsuła :2xf:
To arecki popsuł blizej nieokreślone mikody - http://www.fiestaklubpols...p=495943#495943
Ciekawa sprawa z tą wodą. Na szkoleniu od bodajże ATE mówili, że to jest zabobon. Trzeba by przodem auta wpaść do wody, by zmiana temperatury coś zrobiła z tarczą. Sama kałuża nie wystarczy.

luk-90 - 6 Lis 2013, 20:32

Ja miałem Mikody GT+ EBC Green stuff, hamowało to fajnie, klocek robił robote, ale tarcze raz ze szybko się skończyły to popękały wzdłuż nawiertów. Mowa o warunkach bojowych
Qzyn - 7 Lis 2013, 07:03

Luk, wlasnie o tym mowie ze czesto w warunkach bojowych tarcze nie wytrzymuja. O dziwo tak samo nie wytrzymuja sportowe modele wiercone jak i zwykle seryjne . Dlatego ja zawsze do rajdowki kupowalem zwykle tarcze i bylo super a majac sportowy klocek i tak tarcza byla czesto do wymiany razem z klockiem :)
Vegetagt masz racje - sama kaluza to zabobon bo tarcza jest tak schowana ze woda z kaluzy takiej zwyklej do niej nawet nei dotrze ;) Musialbys miec pol drogi zalane i wpasc na goracych tarczach

MisiekT - 7 Lis 2013, 09:41

ej no, ale akurat Mikoda GT czy jakies Brembo Maxy to nie sa tarcze sportowe i nie ma bata, żeby skutecznie radzily sobie z ciezkimi warunkami... szczególnie jeżeli wielkość tarczy i zacisk jest seryjny
Qzyn - 7 Lis 2013, 12:41

Te tarcze sa tak samo sportowe jak klocki EBC green stuff dlatego ich nie kupuje. Z tym ze nawet sie nie orentowalem czy na rynku sa ogolnodostepne tarcze takie na prawde dobre bo ich cena pewnie by mnie zwalila z nog. Choc wydaje mi sie ze takie tarcze mozna kupic tylko do profesjonalnych hamulcow typu AP racing czy cos podobnego.
tommirs - 16 Gru 2013, 01:06

MisiekT napisał/a:
Qzyn napisał/a:
ty sie lubisz czepiac

nie lubie się czepiac, ale jeszcze bardziej nie lubie wprowadzania w blad :-P
bo widzisz - kilka miechow temu, kupując klocki, przeszukałem katalogi pod katem "lepsiejszych" firmowych klockow do MK7 i na nic nie trafiłem... a dzisiaj rano zrobiłem to znow, gdyż... ktoś zasugerowal ze sa jednak Ferodo DS :ok:

wystarczy, ze i tak nie ma w PL na forach jakiegokolwiek sensownego info o MK7, wiec żeby jeszcze wprowadzać w blad to już byłoby za dużo...

Faktycznie do siódemki jest trochę problem, ale te mogą pasowac:
http://www.ompracing.it/lista.php3#

jak znasz wymiar klocka mógłbym sprawdzić.
Cena ok 275 zł

OMP Road&Sport to odpowiednik mieszankowo Ferodo DS Performance, czyli nadal cywilny ale juz bardziej wymagający klocek.

Sprzedajemy ich sporo do subaraków (i nie tylko) i ludziki są zadowoleni.

MisiekT - 16 Gru 2013, 01:16

tommirs - możesz zobaczyć kształt oryginalow:
http://ewcar.pl/pl/p/Kloc...1676630/5294258
wymiarow nie mam, a jak zjade ten komplet to już pewnie i tarcze będą do kosza, wiec możliwe ze po prostu wrzuce i tak 300mm z foki

eh, zajrzales do katalogu OMP? mi wychodzą:
- tarcze TFS/2206
- klocki OT/8117
w jakich to cenach jest w PL w ogole z ciekawości?