Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK7] Przycisk nad pedałem sprzęgła wydaje dziwny dźwięk

Twardygreg - 12 Sty 2014, 15:07
Temat postu: [MK7] Przycisk nad pedałem sprzęgła wydaje dziwny dźwięk
Witam serdecznie

Przepraszam za ewentualne błędy w temacie, ale Pisze komórki zy post z komurkii jestem trochę pod ścianą gdyż mam problem z autem a zaraz jadę w trasę do domu. Wiec do rzeczy, od jakiegoś czasu podczas jazdy przy puszczaniu pedału sprzęgła wydobywal się z niego drazniacy ddźwięk. OOkazało się iż odpowiada za to przycisk nad pedałem ssprzęgła. O numerze U3NFA. Zdemontowalem go z braku możliwości wymiany ggdyż jestem na wwyjeździe. Moje pytanie brzmi czego on jest. Auto działa normalnie EESP działa ABS tez wskaźnikzmiany bbiegów tez. Musze dziś wracać do domu a ttrochę się martwię.

Ps. Auto to ford Fiesta Mk7
2012
1.4 benzyna
Gold trend svx

PProszę o pomoc

FFDriver - 12 Sty 2014, 18:51

Poszukałem na szybko ten numer i wychodzi, że jest to przełącznik od blokady kierownicy. Tylko nie wie jak to by się miało mieć do sprzęgła.
vegetagt - 12 Sty 2014, 19:06

FFDriver napisał/a:
przełącznik od blokady kierownicy

to blokada jest teraz elektryczna? Bałbym się :>

Twardygreg, czujnik pedalu sprzęgła jest przeważnie wykorzystywany jedynie do obsługi tempomatu.

Twardygreg - 12 Sty 2014, 19:16

Dziekuje panowie za info

Udało mi się wrócić do domu bezpiecznie ;) przed samą jazdą udało mi się zamontować ten przełącznik na miejsce, po uprzednim poklejeniu go kropelką. Niestety dało to lipny efekt i dalej jest dźwięk klikania. Będę musiał go wymienić. Byłem z tym problemem w serwisie na gwarancji i długo się z nimi kłóciłem gdyż ten problem rozpoczął się przy 1000 km na liczniku :) teraz ma 24000. Po czwartej wizycie wymienili cały pedał sprzęgła. Co nie pomogło. Dziś udało mi się dociec co jest problemem.

Pozdrawiam :)

FFDriver - 12 Sty 2014, 21:10

vegetagt napisał/a:
to blokada jest teraz elektryczna? Bałbym się :>

U mnie np. chyba jest (bo jak inaczej). Mam system bezkluczykowy i jak zamykam auto to się kierownica blokuje, a jak otwieram to się sama odblokowuje zanim nawet wcisnę przycisk rozrusznika.

Pozdrawiam
FFDRiver

Krzyk - 13 Mar 2014, 22:51

Twardygreg moglbys się pochwalić co było przyczyna :P
Może ktoś jeszcze wie na czym polega ten problem, bo niestety i mnie dopadł :(

Gugson - 2 Mar 2017, 12:21

Witam, wiem że posty stare, ale czy jakimś cudem jest ktoś w stanie powiedzieć co jest przyczyną tego cykania? Mam taki sam problem cyka cos w okolicy kolumny kierownicy lub poniżej, podejrzewam że jest to to samo co wyżej opisujecie, mocno mnie to denerwuje, a nie mam pojęcia jak temu zaradzić