| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika silnika - 1.6 VTi - falujące obroty na zimnym silniku

krystianG0411 - 23 Mar 2014,  10:05
 Temat postu: 1.6 VTi - falujące obroty na zimnym silniku
 Witam. Mam problem z moja Fiesta. Po odpaleniu zimnego silnika obroty faluja co jest wkurzajace, skacza ok. 1000-1150obr./min. Jak sie silnik zagrzeje to spadaja do normalnych obrotow i jest ok. Podobno 1.6TVi "tak maja" ale czy ktos z Was tez mial taki problem? a co najwazniesze jak to rozwiazac?
 Kam1l - 23 Mar 2014,  11:27

Z tego co pamiętam u mnie też tak się robi przy niższych temperaturach. To po prostu ssanie tylko że np w polonezach ręcznie się to uruchamiało.
 A jak masz takie falowanie na wolnych obrotach to warto przeczyścić przepustnice (jej wyjęcie i założenie to łącznie jakieś 12 minut).
 Pablo_Fiesta - 24 Mar 2014,  12:39
 Temat postu: Re: 1.6 VTi - falujące obroty na zimnym silniku

| krystianG0411 napisał/a: |  	  | Witam. Mam problem z moja Fiesta. Po odpaleniu zimnego silnika obroty faluja co jest wkurzajace, skacza ok. 1000-1150obr./min. Jak sie silnik zagrzeje to spadaja do normalnych obrotow i jest ok. Podobno 1.6TVi "tak maja" ale czy ktos z Was tez mial taki problem? a co najwazniesze jak to rozwiazac? | 
 A jaki fieścia ma przebieg?? Sprawdzałeś świeczki??? W nowych modelach to standard, nie są tak żywotne jak kiedyś ale za to nie drogie 40 zł komplet z wysyłką plus 10 minut zabawy z kluczem:D
 MisiekT - 24 Mar 2014,  13:14

na pewno nie maja - na zimnym silnik utrzymuje 1100 i stopniowo obniza wraz z rozgrzewaniem, normalka - ale zadnego falowania

PS. a swiece zgodnie z planem serwisowym wymienia sie co 60tys bodajze i nie ma problemu z zywotnoscia
 Pablo_Fiesta - 24 Mar 2014,  14:18

| MisiekT napisał/a: |  	  | na pewno nie maja - na zimnym silnik utrzymuje 1100 i stopniowo obniza wraz z rozgrzewaniem, normalka - ale zadnego falowania 
 PS. a swiece zgodnie z planem serwisowym wymienia sie co 60tys bodajze i nie ma problemu z zywotnoscia
 | 

A u mnie po prostu 1 świeczka padła przebieg 27.000...Wymiana świec na orginał i lata jak rakieta ale duratec a ti vct to troche inna bajka
 MisiekT - 24 Mar 2014,  15:11

pasc ktoras moze zawsze, bywa - ale poza wyjatkowymi przypadkami powinny normalnie wytrzymywac po 60tys.

|  |