Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Pękła linka zmiany biegów Fiesta Mk7

jopek - 10 Maj 2014, 10:53
Temat postu: Pękła linka zmiany biegów Fiesta Mk7
Witam,

Strzeliła mi linka zmiany biegów. Auto ma śmieszny przebieg 16tys.
Biegi z czasem zaczęły się "rozmywać", aż strzeliła.
Raz miałem też zdarzenie, ale wcześniej tego nie skojarzyłem, że miałem raz problem z wbiciem biegów - coś klinowało - teraz wiem, że to jeden drucik pękł i w peszlu stawiał opór. Wtedy po kilku ruchach go przełamałem, ale linka zaczęła chudnąć drut po drucie, aż strzeliła.
Pękła linka wbijająca biegi. Linka lewo-prawo jest OK.
Montażowo to jest komplet i ulega wymianie w pakiecie.

Moje pytanie brzmi:
1. Czy ktoś miał coś takiego lub wyczuwa, że biegi mu się rozmywają?
2. Czy ktoś wie jak z zamiennikami? Mam naklejkę z istniejącej linki, ale na allegro nic nie znalazłem tip-top numer w numer. Czy starczy zgodność do tego momentu C1BR 7E395?
Bo dalej to każda sztuka na allegro ma inny koniec np. PB, AB, ... Wyglądają po zdjęciach podobnie. Ma ktoś wiedzę?

Spisane z mojego blankietu z linki od góry do dołu:
BB
C1BR 7E395BB
BB
15-06-2012
1020/20:32:31
4FTA101 FA6NA
MADE in Hungary
Hi-Lex Hungary KFT
FORD

3. Zatem czy jak znajdę sztukę zgodną w tym zakresie "C1BR 7E395" to mam gwarancję czy będzie pasować do mnie???

Pozdrawiam

JJ

FFDriver - 16 Maj 2014, 10:53

Tak zapytam, a auto nie jest czasem jeszcze na gwarancji ???
Wpisany masz rocznik 2012, a 2014 jeszcze do połowy nie odszedł.
Pomijam już fakt, że to się w ogóle stało przy tak małym przebiegu.

srs - 17 Maj 2014, 20:26

C1BR-7E395-BB ,BC , BD, BE taki jest nr linki do ciebie
jopek - 20 Maj 2014, 14:37

Witam,

BC nie pasuje - inna końcówka trzymacza peszla (plastiki) od strony wajchy , ruch lewo-prawo (w moim BB jest mniejsza, a w BC jest duża - taka jak wszystkie 3 pozostałe). Moja BC była z 2011 roku.

Tak czy siak dzięki za pomoc.
Ja linkę BC zaadoptowałem u siebie.
Ze starej BB ściągnąłem plastiki trzymające peszel (ponacinałem wzdłuż) i nałożyłem na BC i zabezpieczyłem. Jest pewnie i dobrze, choć trochę to sztuka.
Linka BC - allegro 100zł. Nowa BB 464 brutto w serwisie Ford.

srs - 21 Maj 2014, 00:30

C1BR-7E395-BB ,BC , BD, BE - nr które podałem są zamiennikami które podaje Ford mogą się różnić minimalnie od siebie bo Ford stwierdził że taka zmiana jest konieczna lecz bez żadnego problemu można je stosować