Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Blacharstwo] Rant/zgrzew progu zgięty

mario3991 - 16 Lis 2014, 11:43
Temat postu: [Blacharstwo] Rant/zgrzew progu zgięty
Wczoraj odebrałem auto od mechanika który miał mi wymienić stukający sworzeń wahacza i on wrzucał auto na podnośnik chyba źle podłożył łapę podnośnika i wyłamał około 5cm tego rantu na którym jest zgrzany próg. W jednym miejscu jest dziura na wylot tzn do środka progu, nie mam możliwości tego jakoś zespawać bo posiadam tylko spawarkę elektrodową i gazy ale boję się że po podgrzaniu zajmie się konserwacja. Myślałem nad zaklejeniem tego żywicą którą stosują rybacy do napraw łodzi ona nie ciągnie wilgoci a następnie podkład i konserwacja.
vegetagt - 17 Lis 2014, 22:48

a jakiego rodzaju odpowiedzi oczekujesz? :P

Tak, możesz zakleić żywicą. Ciągnięcie wilgoci nei ma tu nic do rzeczy, bo wypadałoby kłaść kit na jakiś podkład, który to właśnie będzie oddzielał wilgoć ;)

Spawać też możesz, tylko będziesz musiał albo ustami dmuchać w płomyki, albo użyć pistoletu powietrznego ;) . A na koniec konserwacja przynajmniej 1cm od spawu do zerwania i położenia od nowa, zależy jak bardzo grzejesz blache. Chociaż elektrodą to mi sie nie widzi (no albo zbyt leniwy przez migomat się zrobiłem)

TSRules - 18 Lis 2014, 10:47

pytanie czy tam nie ma korozji ?
u mnie tak kilka razy auto podnosili i trzyma
żywica zrobisz ale to i tak sie pewno posypie jak znowu podniosą

mario3991 - 18 Lis 2014, 18:54

widać wyłamane jakby auto się osunęło, do zewnątrz