|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Korozja na elementach pod kierownicą
macc - 28 Gru 2014, 20:31 Temat postu: Korozja na elementach pod kierownicą Część. Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem mk7. Zauważyłem jednak jedną rzecz która mnie dość ciekawi.
Jak to możliwe, że w miarę świeżym aucie pojawiła się u mnie korozja pod kierownicą (wnęka na nogi kierowcy). Są tam elementy metalowe i śruby przytrzymujące deskę rozdzielcza itd (elementy nad pedałami). W mojej Fieście jest na metalowych elementach (na rantach, nie na całości) i śrubkach rdzawy nalot.
Czy wy też tak macie? Co może być powodem takiego stanu rzeczy?
TSRules - 29 Gru 2014, 19:13
słabo zabezpieczony metal koroduje, od wilgoci (np. mokry dywanik) pytanie czy słabo zabezpieczony fabrycznie czy ktoś grzebał\demontował i od tego koroduje
Robert - 30 Gru 2014, 00:02
śruby w tamtym miejscu nie są zabezpieczone antykorozyjnie jeżeli chodzi ci o śruby bądź nakretki przytrzymujące kolumnę kierownicy
janek80 - 30 Gru 2014, 21:45
sprawdziłem u siebie i też podobny nalot jest. Po prostu chyba brak osłony korozyjnej w celu obniżenia kosztów produkcji. Myśleli że się uda, a się nie udało. Wystarczy pewnie wilgotne powietrze i parująca woda spod nóg i na efekty nie trzeba długo czekać.
Za 30 lat pewnie trzeba by się martwić.
Badi - 30 Gru 2014, 22:13
W wiekszosci aut metalowa konstrukcja pod deska rozdzielcza koroduje.
|
|