|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Elektryka ogólna - Żarówki LED 

Bart - 20 Lut 2015,  16:30 Temat postu: Żarówki LED Witam,

Jest to mój pierwszy post i wizyta tutaj, także skorzystam z okazji i od razu się przywitam   

Jako, iż moja Pani uwielbia swoje małe białe wozidełko, chciałbym zrobić jej niespodziankę i trochę pozmieniać w jej aucie. W związku z tym takie moje pytanie :

Czy ktoś z szanownych forumowiczów próbował już zastąpić normalne żarówki, żarówkami LED CANBUS ?? Chodzi mi zarówno o reflektory jaki i wnętrze.

Jeżeli ktoś już dokonał takowej podmianki będę wdzięczny za opinię tego rozwiązania a także jakieś zdjęcia    

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

Bartek
												 Puff - 20 Lut 2015,  20:32
  Możesz wsadzić w postojówki np., ale mając CAN w aucie, taki LED wcale mniej prądu nie pobiera. Ot, ładniej wygląda, ale oszczędności na prądzie mieć nie będziesz.

Wnętrze... tu nie trzeba stosować żarówek na CAN, więc śmiało możesz podmienić - efekt będzie piorunujący i zdecydowanie bardziej przydatny niż LED-y w postojówkach np.   
												 Bart - 21 Lut 2015,  08:54
  Dzięki za odpowiedź   

Pobór prądu to nie jest najważniejsza sprawa    liczy się efekt   

Idę szukać żarówek    

Pozdrawiam
												 Puff - 21 Lut 2015,  10:47
  Rada - nie bierz żarówek za 2zł. Trafi je szlag szybciej niż sądzisz.   
												 janek80 - 26 Lut 2015,  22:47

| Pufcio napisał/a: | 	 		  Rada - nie bierz żarówek za 2zł. Trafi je szlag szybciej niż sądzisz.    | 	  

bodajże t4 na canbusie za 2zł z allegro nie zadziałały mi w oświetleniu wnętrza

w5w w oświetleniu wnętrza zadziałały, ale ledy bardzo słabo świeciły

zmieniłem lampkę sufitową na tą od tourana i tam jest rurkowa żarówka. Kupiłem taką co ma 12 mocnych diod led na canbusie i działa aż miło. 

Jeśli jednak ktoś chciałby wstawiać ledy do reflektorów, to dla własnego bezpieczeństwa odradzam. To poroniony pomysł, bo większość tych tanich ledów nawet nie ma homologacji i nadaje się tylko do wnętrza. Natomiast ja sam zastanawiam się aby dać na zewnątrz auta osramy cool blue (4200 kelwinów) lub chociaż night breaker (4000 kelwinów).
												 Puff - 28 Lut 2015,  12:17

| janek80 napisał/a: | 	 		  | Natomiast ja sam zastanawiam się aby dać na zewnątrz auta osramy cool blue (4200 kelwinów) lub chociaż night breaker (4000 kelwinów). | 	  

Nic nie stoi na przeszkodzie - wszak to tylko postojówki, poza tym homologację mają   
												 janek80 - 15 Mar 2015,  23:10

| Pufcio napisał/a: | 	 		   	  | janek80 napisał/a: | 	 		  | Natomiast ja sam zastanawiam się aby dać na zewnątrz auta osramy cool blue (4200 kelwinów) lub chociaż night breaker (4000 kelwinów). | 	  

Nic nie stoi na przeszkodzie - wszak to tylko postojówki, poza tym homologację mają    | 	  

homologacja to na pewno bo nie jest to jakiś tani produkt no name z allegro.
												 Puff - 15 Mar 2015,  23:13

| janek80 napisał/a: | 	 		  | homologacja to na pewno bo nie jest to jakiś tani produkt no name z allegro. | 	  

Nawet renomowani producenci sprzedają żarówki, które nie posiadają homologacji na drogi publiczne. Są one odpowiednio oznaczone na opakowaniu rzecz jasna. Także nie zawsze "firmowe" = "homologowane".   

| 

|