|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - Obroty na początku dodania gazu
Karyl95 - 4 Maj 2015, 10:29 Temat postu: Obroty na początku dodania gazu Ford Fiesta mk3 1.1i 1994 50 km
Witam, mój problem polega na tym, że odpalam auto i jeśli wcisne szybko gaz tzn szybka reakcja to zanim wejdzie na obroty to go zmuli a jeśli wcisne pedał gazu powoli to Fiesta normalnie wchodzi na obroty wkurzające jest to na światłach gdzie jak się stoi pierwszy to zamiast ruszyc energicznie to go zmuli i dopiero po zmuleniu energicznie jedzie proszę o pomoc
Karyl95 - 6 Maj 2015, 20:28
Dodam, że wymieniłem filtr paliwa, świece, filtr powietrza
vegetagt - 6 Maj 2015, 20:32
a to nie jest klasyczny objaw czujnika połozenia przepustnicy?
blind227 - 6 Maj 2015, 22:23
Ja też tak mam w zastępczym 1.1 ale po odpaleniu pierwsze parę km tak mu daje czadu że po tym wszystkie dolegliwości znikają Sprawdź przewody przy cpp może izolacja sparciała. W 1.3 jak była sparciała to gasł na światłach i obroty spadały do 0,5
szerszen - 7 Maj 2015, 17:18
A co to jest to cpp bo mój faluje od 1k do nawet 200 rpm i może to mu coś da
barney - 7 Maj 2015, 17:47
szerszen napisał/a: |
A co to jest to cpp | szerszen: Inaczej Czujnik Położenia Przepustnicy...
murgrabia - 13 Maj 2015, 09:45
Cpp jest bardzo łatwo sprawdzić. Jest to zwykły potencjometr. Ma 3 wyprowadzenia. Tak samo jak normalny potencjometr liniowy. Wsadzamy sondy miernika do 2 otworów i ruszamy przepustnicą. W jednej kombinacji Ω idą w górę. Natomiast w drugiej idą w dół. W trzeciej powinno być zero (przejście - ale nie pamiętam dokładnie). Jak jest dziura w rezystancji, albo jak się porusza Cpp i są skoki rezystancji. Albo nagle rezystancja spada lub odwrotnie. To uwalony jest czujnik. Jaka prawidłowa rezystancja była na moim czujniku? Muszę poszukać karteczki z pomiarami..... A swoją drogą. Jak u mnie sparciała izolacja i się zwarły kable. To nie szło odpalić samochodu.
|
|