Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Ford Fiesta 2012 - przepalone diody w radiu.

Anders1234 - 15 Maj 2015, 15:48
Temat postu: Ford Fiesta 2012 - przepalone diody w radiu.
Witam,

to mój pierwszy temat. I od razu zaczynam z problemem.

Otóż w mojej fieścinie z 2021 roku przed liftingowej, w podstawowym radiu przepaliło się kilka kresek na ekranie ciekłokrystalicznym. Widziałem takie ekrany na allegro, ale nie wiem czy można je kupować, w snesie czy kupie za 60zł i nie padnie coś. A przy okazji zapytuję, czy radio z polifitngowej wersji pasuje do przdliftingowej fiesty. Bo widzę na allegro radia takie z funkcją Bluetouch, te lepsze niż te podstawowe w dobrych cenach i kusi mnie żeby takie kupić i zamontować w mojej fieście, tylko czy ono będzie pasować. I jakie problemy się wiążą z tym wszystkim. :)

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź :)

srs - 15 Maj 2015, 18:22

w tym aucie nie ma w jednym elemencie radia tak jak dawniej ,tylko oddzielnie jest panel sterowania , radio oraz wyświetlacz poszukaj na alletanio samego wyświetlacza i po problemie i jeszcze jedno jeżeli chcesz Bluetouch to musisz zmienić panel z 6 numerycznego na 10 , ramka tego panelu , dołożyć moduł Bluetou i uruchomić taką funkcję w systemie auta
Anders1234 - 15 Maj 2015, 18:48

Ja doskonale wiem, że te elementy są oddzielne. Jak coś to kupię sam ekran i z głowy problem. Montaż widziałem nie jest trudny, zresztą lubię pomajsterkować :) Ale pytam czy jest kompatybilność między przedliftowym a po liftowym radiem. A jeśli bym chciał dać to radio z Bluetooth, to co bym musiał zrobić?
Kupić to droższe razem z panelem i ekranem i wystarczy je podłączyć tylko?

michal77 - 15 Maj 2015, 19:12

Na pewno trzeba aktywować przez IDS-a, dodatkowo w każdym radiu jest wpisany nr VIN auta, w którym było to radio.
Anders1234 - 15 Maj 2015, 19:32

Ahem, czyli nie opłaca się kupować takiego radia z allegro, bo nie będzie pasować, że względu na inny VIN. Sprytnie zrobione by jak coś to brać fabryczne radio nowe. Tak samo rozumiem jest, nawet jeśli kupi się radio z tej samej przedliftowej serii?
MisiekT - 15 Maj 2015, 19:36

wystarczy przeprogramować - chwila w serwisie albo u magika z softem
Anders1234 - 15 Maj 2015, 19:39

I to tak od reki w serwisie zrobią? A iel takie bajery kosztują? Poza tym kupując to lepsze radio z Bluetooth to czym się kierować?
MisiekT - 15 Maj 2015, 19:47

podzwon i popytaj, skad mialbym znac ceny w Twoich okolicach
bluetooth nie jest w radio - to oddzielny modul

michal77 - 15 Maj 2015, 20:09

Anders1234 napisał/a:
I to tak od reki w serwisie zrobią?
W Katowicach tedi_k z forum forda może Ci to zrobić. Zapłacisz na pewno mniej niż w serwisie ASO.
Anders1234 - 15 Maj 2015, 20:32

Oki dzięki za info. A tak jeszcze jedno pytanie, czy dla samego radia opłaca się je kupić? Czy wielkiej różnicy nie ma pomiędzy nim ,a tym tańszym, moim radiem, nawet jesli będzie bez Bluetooth?