|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Wymiana żarówek w tylnych lampach
Mario1987 - 6 Sie 2015, 22:49 Temat postu: Wymiana żarówek w tylnych lampach Witam, czy ktoś się bawił z wymianą żarówek w tylnych lampach? Dzisiaj próbowałem to ogarnąć, ale prędzej wyrwałbym te lampy
Pozdro!
Parzych - 6 Sie 2015, 23:33 Temat postu: Re: Wymiana żarówek w tylnych lampach
Mario1987 napisał/a: | Dzisiaj próbowałem to ogarnąć, ale prędzej wyrwałbym te lampy |
Bo trzeba je wyrwać żeby wymienić żarówki... Po wykręceniu śrub mocujących lampy, trzeba je podważyć po zewnętrznej stronie...
tegies - 7 Sie 2015, 07:09 Temat postu: Re: Wymiana żarówek w tylnych lampach Nic na siłę
Od strony bagażnika masz w słupkach wycięcia w tapicerce. Są tam nakrętki motylkowe. Odkręcasz.
Dalej po 2 wkręty od strony klapy. Lampy siedzą na wcisk na takich kołkach wciśniętych w plastikowe gniazdo karoserii.
Jak nie idzie ręcznie to weź coś plastikowego/drewnianego i lekko podważ.
Po wyjęciu lampy dalej już dasz radę, bo widać zaczepy które trzeba odciągnąć aby zdjąć klosz.
Mario1987 - 7 Sie 2015, 11:12 Temat postu: Re: Wymiana żarówek w tylnych lampach Poradziłem sobie przypadkiem zobaczyłem te motylki w bagażniku i się domyśliłem, że to trzyma lampę. Sprawa prosta. Gorzej pewnie z przednimi żarówkami byłoby.
tegies - 7 Sie 2015, 11:23 Temat postu: Re: Wymiana żarówek w tylnych lampach Przód też prosto idzie - jeśli lampy wyciągasz. Trzeba zdjąć grila (na wcisk i zaczepy) i 3 wkręty.
Gorzej z trafieniem lampy na miejsce. Tam są prowadnice i zaczepy - można założyć lampę tak, że niby siedzi ale boczny zaczep nie zaskoczy.
I też nic na siłę. Mnie jak na warsztacie lampę wyciągali to wbijali później przy wkładaniu na siłę i właśnie część tego bocznego zaczepu lekko ukruszyli.
Zasada wkładania lampy przedniej: na wsuwanie. Zagadkowo brzmi ale jak wyciągniesz i będziesz wsadzał to załapiesz o co chodzi
|
|