Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Samochód sam przyśpiesza

lolekxxx15 - 21 Paź 2015, 13:33
Temat postu: Samochód sam przyśpiesza
Dzień dobry
Zaszła wczoraj taka sytuacja że myślałem że ze mną coś nie tak jechałem wczoraj w dłuższą trasę przepisowo 90 km/h jednostajnie nie zmieniając prędkości i w kilku momentach drogi samochód samoczynnie przyśpieszał do 95/100 km/h było to dość odczuwalne myślałem z samego początku że to z moją nogą coś nie tak albo super paliwo z carrefoura miało w sobie jakieś nitro lecz gdy dzisiaj go odpaliłem po przejechaniu kilku kilometrów samochód na biegu jałowym czy też sprzęgle zaczął sobie falować znikało to momentalnie po przygazowaniu lecz się powtarzało myślałem już o wtryskach może to któryś leje ? Ale to chyba bardziej by dymił a nie szybciej jechał chociaż wiadomo większa dawka paliwa tak samo myślałem o lewym powietrzu gdzieś ale dzisiaj patrzałem i wszędzie wszystko jest elegancko poskręcane,filtr powietrza ma 2 miesiące.
Wymieniałem ostatnio filtr paliwa,świece żarowe,zaworek zwrotny,wężyki paliwowe i przelewy od tamtego momentu pojawiło się takie coś

Ganda - 21 Paź 2015, 17:19
Moja też tak czasami ma - pomaga wyłączenie i włączenie silnika, ewentualnie odpalenie ze sprzęgła podczas jazdy.
Najprawdopodobniej CPP się kończy, ale zwróć uwagę czy ci pedał gazu odbija - mój się blokował :ok:

Poczekaj aż przy starcie zacznie ci sama gazować, jak przed wyścigiem na światłach :rotfl:

lolekxxx15 - 21 Paź 2015, 17:32
Ganda napisał/a:
Moja też tak czasami ma - pomaga wyłączenie i włączenie silnika, ewentualnie odpalenie ze sprzęgła podczas jazdy.
Najprawdopodobniej CPP się kończy, ale zwróć uwagę czy ci pedał gazu odbija - mój się blokował :ok:

Poczekaj aż przy starcie zacznie ci sama gazować, jak przed wyścigiem na światłach :rotfl:

A co to CPP ? :cojest:

vegetagt - 21 Paź 2015, 17:33
czujnik połozenia przepustnicy. Ale nei wiem czy w dieslach on występuje, bo tam chyba troche inaczej jest sterowane wszystko ;)
Ganda - 21 Paź 2015, 17:56
Nie spojrzałem że autor ma diesla notw

Sprawdź też opcje z pedałem

lolekxxx15 - 21 Paź 2015, 18:26
No właśnie byłem sprawdzić i nic nie widać wraca do pierwotnej pozycji falować faluje sobie bez ruszania gazu ale najlepsze jest to że coś rzęży pod pokrywą silnika :sad: ;-|