|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Dobór lepszych hamulców
BiMotoMan - 5 Paź 2016, 23:36 Temat postu: Dobór lepszych hamulców Moja 3cylindrowa fiesta zamecza hamulce...
Czy ktos probowal jakis leprzy zestaw ?
Mam U siebie zaciski z mondeo 2005.
Mysle ze beda robic z tarczami od focusa mk1 st170.
Ktos probowal podobny zestaw?
Kola mam 15cali i wlasnie zamowilem nowe opony, wiec nie zamiezam zmienic rozmiaru.
Dzieki za sugestie.
Puff - 5 Paź 2016, 23:48 Temat postu: troche leprze hamulce Częściowo w temacie - co robisz, że potrafisz zajechać większe heble litrowym wolnossakiem?
MisiekT - 6 Paź 2016, 01:01 Temat postu: troche leprze hamulce zestaw od Foki ST170 to dobra droga, ale 15" może nie wejść
gotowiec dla porównania: http://pumaspeed.co.uk/pr... ... _16773.jsp
BiMotoMan - 6 Paź 2016, 08:35 Temat postu: troche leprze hamulce W swojej jednolitrowej fiescie mam zawieszenie i dobre opony. Zdolnoscia jezdna nadrabia brak mocy, ale jak juz sie rozpedzi to jedzie po zakretach i radach z jedna predkoscia, wiec jak przychodzi mi hamowac, to zawsze w "ostatniej chwili" i mocno.
Myslalem tez o zaciskach dwu tloczkowych od transita. T260 jezdzi na 15kach...
Zestaw od Pumaspeed wyglada zachecajaco ale jestem pewien, ze taki upgrade mozna wykonac za polowe tej ceny.
Puff - 6 Paź 2016, 09:44 Temat postu: troche leprze hamulce To, co opisujesz, nie jest normalne. Żeby 260mm zaczęły u mnie dymić, a ich skuteczność spadła niemal do zera (mowa o zwykłych tarczach i klockach), musiałem przejechać przez przełęcz w tę i we w tę, każdorazowo hamując z prędkości rzędu 100-130km/h do niemalże zera. Tyle, że tam co kilkaset metrów występowały ciasne zakręty 180 stopni.
Na obecnym zestawie (EBC D616 + robione na zamówienie DS2500) mógłbym przejechać przez tę przełęcz i w tę i z powrotem, i nie udałoby mi się ich doprowadzić do takiego stanu. A to tylko 260. Ty masz fabrycznie tam 258, więc różnica jest w zasadzie żadna. Jakbyś miał 240, to bym zrozumiał, ale nie w takiej sytuacji. Możesz wsadzić 3-setki z Mondeo, jasne, ale raz, że to przerost formy nad treścią. Dwa, że zwiększasz niepotrzebnie masę nieresorowaną. A trzy, że nigdy nie wykorzystasz potencjału takich talerzy obiadowych na oponkach typu 175 czy 185. Na moim komplecie nie można mocno deptać hebla na autostradzie w suchy dzień, bo przy 140km/h zablokuje koła.
Proponuję inne rozwiązanie - weź wsadź porządne tarcze i porządne klocki. Nie za 100zł. U mnie siedzą tarcze za 4 paki i klocki za drugie tyle (a obecnie zdrożały do prawie 6 pak). Płyn wymień na DOT5.1. Przewody zmień na oplot. I jeśli po takiej operacji nadal będziesz w stanie zajechać heble, to koniecznie zrewiduj swój styl jazdy.
BiMotoMan - 7 Paź 2016, 00:46 Temat postu: Dobór lepszych hamulców Styl jazdy mam agresywny.
Moja droga do pracy to 17km.
4swiatla ,7rond i trzy mocne zakrety.
Jak dojezdzam to hamulce mocno smierdza.
Jeszcze mam fabryczne hamulce. Zostalo 30% po 30tys km.
I teraz jest juz malo materialu zeby pohlanac ciepelko, wiec sie przegrzewaja i pedal mieknie po 5 mocnym hamowaniu, pojawil sie tez dzwiek szurania.
Wlasnie zuzylem drugi komplet opon. To jest ciekawe.
Przymiezalem dzisiaj zaciski od mondeo, toyoty celiki (twu tloczkowe) i od lancera evo (brembo).
Mk7 fiesta to chyba bardziej Mazda niz ford w zawieszeniu i hamulcach.
Nie ma szansy uzyc tych z mondeo, brembo sa duzo za duze, ale te od celiki to prawie podeszly, 5-7mm rozbirznosci w mocowaniu jazma (jest nadmiar marerialu zeby zrobic fasolki) klocek jest o polowe wiekrzy powierzchniowo, i podejda do tarcz 260-290mm.
Rozejze sie jeszcze za zasiskami od wiekrzych mazd jak 6 albo CX.
Puff - 7 Paź 2016, 07:39 Temat postu: Dobór lepszych hamulców
BiMotoMan napisał/a: | Jak dojezdzam to hamulce mocno smierdza.
Jeszcze mam fabryczne hamulce. Zostalo 30% po 30tys km.
I teraz jest juz malo materialu zeby pohlanac ciepelko, wiec sie przegrzewaja i pedal mieknie po 5 mocnym hamowaniu, pojawil sie tez dzwiek szurania. |
Jeśli zeszklisz klocki, które są nieprzystosowane do osiągania wysokich temperatur, to ich sprawność poleci na ryj. A każde kolejne pałowanie będzie powodować, że będzie jeszcze bardziej spadać. Z tarczami jest podobnie. Kiepskie modele, rozgrzane nad normę, mają niższy współczynnik tarcia. Zrobisz jak chcesz, wsadzisz i 330, ale dla mnie wystarczyłoby wsadzić porządne części i to by hulało bez rozgrzebywania.
wikol - 7 Paź 2016, 08:53 Temat postu: Dobór lepszych hamulców Mam na sprzedaż taki o to zestaw: zaciski z fiesty ST(fabrycznie malowane), nacinane i nawiercane tarcze SD performance, sportowe klocki Mintexa i przewody w oplocie Hela. Hamulce jak nowe, przebieg max 2000km. Całość pasuje plug'n'play. Auto po zamontowaniu hamuje w miejscu i można wybić zęby pasażerowi
BiMotoMan - 7 Paź 2016, 20:22 Temat postu: Dobór lepszych hamulców Fajny zestaw. Na pewno.w dobrym stanie i cenie,
ale chcialbym spronowac cos innego.
Zamowilem dzisiaj nowe jazmo of forda rangera 2006-2012, (taki sam jak mazda bt50) , wydaje mi sie,ze bedzie pasowac rozstawem srob Na zwrotnice. Jezeli tak, to zaraz kupie dwu tloczkowe zaciski i nowe tarsze z focusa st mk1.
Mam tutaj taki sklep, w ktorym moga mi ta tarcze ztoczyc pod wymiar a potem nawiercic i naciac. ( za tarcze na gotowo mam zaplacic nie wiecej niz 80euro )
Opisze jak to pasuje.
Mialem wczesniej dwu tloczkowe zaciski w swojej zabytkowej toyocie starlet i to byly fantastyczne hamulce. CHcialbym takie do fiesty...
DemptD - 7 Paź 2016, 21:33 Temat postu: Dobór lepszych hamulców BiMotoMan, albo zaczniesz używać słownika albo skończysz ze wstążeczką. Jak czytam te wypociny to od błędów ortograficznych czuję jak mi IQ spada. Każda przeglądarka, ba! nawet każdy smartfon posiada wbudowany słownik - użyj go!
BiMotoMan - 7 Paź 2016, 21:42 Temat postu: Dobór lepszych hamulców Tak. Ja na lumi hulam. Anglojezyczny telefon.
Postaram sie bardziej. Obiecuje.
|
|