Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - Fiesta ST vs 1.6 - co wybrać?

Prymus - 17 Lis 2016, 13:33
Temat postu: Fiesta ST vs 1.6 - co wybrać?
Bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze auta. Waham się między Fiesta 2.0 ST i 1.6 Zetec S rocznik 2006-2007.

Lubię sportowe auta i podoba mi się ST, ale boję się że twarde zawieszenie i głośny wydech bedą męczące przy codziennej jeździe. Zastanawiam się czy 1.6 byłby dobrym kompromisem.

Czy ktoś kto posiada ktoryś z tych modeli mógłby się wypowiedzieć na temat zawieszenia i wydechu? Czy 1.6 jest chociaż trochę bardziej komfortowy i cichszy nic ST? Jak jest w trasie przy ok 3000 obrotów?

Z góry dziękuję!

zwardek - 17 Lis 2016, 15:10
Jedź oglądnąć ST jak jakiś jest w okolicy i się przejedź, później to samo zrób z 1.6 i sam zdecyduj
Kruku - 17 Lis 2016, 16:55
Ja posiadam mk6 St i 1.6 S. Z obu jestem mega zadadowolony. Jesli masz seryjne zawiecho to w obu modelach sa te same sprezyny i amory. Wydech seryjnu w st tez jest cichy. Roznica jest w osiagach i spalaniu

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
Spalanie w st okolo 10.5 litra w cyklu srednio mieszany a 1.6 pali niecale 8 litrow po miescie

Prymus - 17 Lis 2016, 19:29
Masz dwa to wiesz najlepiej :) Ale jaja, nie spodziewałem się że mają to samo zawieszenie i wydech!

W tej sytuacji skłaniam się ku ST. Spróbuje sciągnąć z Niemiec do końca roku zanim akcyza podskoczy. Chociaż z tego z widzę może być ciężko bo nie ma za dużo zadbanych egzemplarzy, no i droższe są.

Przy mojej jeździe 1.6 spali ok 10l a ST 13l (lubię wysokie obroty), więc i tak wstawie gaz.

Muszę się umówic na jazdę próbną. Jeśli uznam że za twardy na polskie drogi, kupie ?cywilną? wersję 1.6.

Dzięki za info!

Kruku - 17 Lis 2016, 20:45
Jak w niemczech jest zadbane st polifcie to trzeba zaplacic kolo 4/5 tysiecy euro
Prymus - 17 Lis 2016, 20:53
Zgadza się, a 1.6 Sport mozna kupic za 3000-4000 Euro.

Rozsądek mówi 1.6 - tańszy w zakupie, niższe spalanie, eksploatacja itp.....

Kruku - 17 Lis 2016, 21:25
Tak mozna to skwitowac. A jak masz jeszcze fiest 1.6 z pakietem "s" to juz wogole fajne autko jest
kamil208 - 18 Lis 2016, 15:43
ST jezdze prawie 3 lata jesli chodzi o wydech jest oki,spalanie srednie najnizsze jakie osiagam to 9l.zadbany stek w niemcowni bedzie kosztowal troche ? tam nikt dobrego auta nie sprzedaje za grosze. jesli chodzi o czesci bywaja one tanssze drozsze ,czasami nie ma zamiennikow wiec wiaze sie to z cena do gory.ogolnie gdybym mial wybierac jeszcze raz bym kupil forda a tym bardziej ST:)
Prymus - 18 Lis 2016, 16:00
Spróbuję upolowac ST bo skoro wstawiam gaz to nie odczuję tak różnicy w spalaniu.

W Polsce są tańsze niż w Niemczech, ale wolę z Niemiec bo wieksza szansa ze zadbany, serwisowany itp.

Za 4000 Euro można znaleźć jakieś z przyzwoitym przebiegiem.

Pytanko to was - nie męczy was jazda po Polskich drogach? Różnie piszą o zawieszeniu, jest naprawde takie ekstremalnie twarde?

Dzięki!

kamil208 - 18 Lis 2016, 17:08
wypowiadam sie oczywiscie tylko na swoim przykladzie;) jezdze na 205/40/17 lato zima 185/55/15 no jest twardo nie ma co ukrywac ale to kwestia przyzwyczajenia no i nie robie duzych przebiegow 8-10 tys rocznie
Kruku - 18 Lis 2016, 17:30
Ja w soich fiestach mam rozne zawieszenia. W st mialem eibacha sprezyny i jezdzilo sie wmiare ok byl twardy ale nie lamal kregoslupa. Teraz jest gwint z gaz shocka i jest ustawiony komfortowo pod zimowke. A w sporcie sa sprezyny firmy supersport czerwone i sa twarde. Na zimowce jest wiekszy komfort bo i opona wyzsza.
janusdel - 18 Lis 2016, 18:15
Ja u siebie mam sprężyny eibacha (-30?) i do tego bilstein'a amorki i szczerze na 205/40/17 (lato) jest - na mój gust mega twardo. Ma to swoje zalety, fiesta na dobrej drodze trzyma się asfaltu jak przyklejona i praktycznie się nie przechyla. Ale jak ktoś jeździ sporo po gorszych drogach to bym się dwa razy zastanowił :-P W serii pewnie będzie nieco lepiej (bardziej komfortowo).
Ford5610 - 19 Lis 2016, 17:40
Posiadam Fiesta 1.6 i nie żałuje .Jak na taki samochodzik dobrze przyspiesza, jest to minimum do tej budy.Miałem tez dylemat czy brac 1.6 czy przepłacac 2 razy tyle na st150 po lifcie.Mi trafiła sie w okazyjnej cenie przed liftem wiec wziołem.Wiadomo te 50km to spora róznica w przyspieszeniu.
Co do wyciszenia powiem myślałem ze bedzie ciszej.W domu mam identyczna fieste 1.3 i jest cicho ale co tu porównywac wiekszy silnik i moc związana z tym.
Sam planuje kupic w przyszłym czasie ST.DO szalenstw idealna.Mało kto wie ze sa takie wersje silnikowe.Nie jedna Bmw mozena brac:)

Dodano po 3 minutach :
W mojej fiescie mam koła 175/65 14 małe to i dobrze ciagnie:) ST 150 ma piekne 17 które cudnie wygladaja i nie cierpia osiągi przt 150hp.
A założyć takie do 1.6 to słabo.

Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Szkoda wogóle ze nie było ST150 w wersji 5d.Po prostu wilk w owczej skurze:) A no cóż.

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Prymus, Zakup sie udał chyba jest Fiesta 1.6?:)

Prymus - 21 Lis 2016, 20:16
Nie, nie mam jeszcze Fiesty, musialem wybrac jakies auto przy zakladaniu profilu....

Bede polowal na ST z seryjnym zawieszeniem i wydechem. Moze takim jeszcze da sie jezdzic po Polsce.

Znalazlem jednego w dobrej cenie ale obnizony, nie dla mnie. Chce ktos sie zamienic na zawieszenie? :)

Kruku - 22 Lis 2016, 08:48
Ja posiadam orginalne amory i sprezyny z fiesty St seryjne znaczy sie.
Parzych - 22 Lis 2016, 19:25
Ford5610 napisał/a:
ST 150 ma piekne 17 które cudnie wygladaja i nie cierpia osiągi przt 150hp.
A założyć takie do 1.6 to słabo.

ST wychodziły również na 16" (tak jak 1,6 S), wzór niemal identyczny a komfort deko lepszy...

kamil208 - 22 Lis 2016, 20:00
widzialem raz tylko ST na 16 i to wlasnie fordowskiej,jednak wedlug mnie nie ma to wygladu;) no ale komfort tak jak piszesz na pewno duzo lepszy:)

Dodano po :
widzialem raz tylko ST na 16 i to wlasnie fordowskiej,jednak wedlug mnie nie ma to wygladu;) no ale komfort tak jak piszesz na pewno duzo lepszy:)

Prymus - 22 Lis 2016, 20:34
Kruku napisał/a:
Ja posiadam orginalne amory i sprezyny z fiesty St seryjne znaczy sie.

Dobrze wiedziec jakby co. Ile chcialbys za nie?

Dodano po 33 minutach 11 sekundach:
Poszukałem zdjęcia - to musi byc 16" jak nie mniejsza.

Fakt, nie wygląda super. Ale z tego co widzę na internecie opony 17" kosztują dwa razy więcej niż 16". Jeśli do tego jeszcze dochodzi lepszy komfort, ja tam mogę takie mieć.

Parzych - 22 Lis 2016, 21:31
Prymus napisał/a:
Poszukałem zdjęcia - to musi byc 16" jak nie mniejsza.

Fakt, nie wygląda super. Ale z tego co widzę na internecie opony 17" kosztują dwa razy więcej niż 16". Jeśli do tego jeszcze dochodzi lepszy komfort, ja tam mogę takie mieć.

Załączniki

841027609_2_1080x720_piekny-ford-fiesta-st-zadbany-oplacony-gotowy-do-rejestracji-dodaj-zdjecia.jpg

To nie jest ori felga z ST... :fox:

Dodano po 3 minutach 59 sekundach:
I na moje kaprawe oko, to jest 15"... :9:

slawomirro - 22 Lis 2016, 23:39
Nawet jak się we mnie obudzi żyłka rajdowca ulicznego, to już dojście do 3500 obr/min pozwala odejść większości aut. Zresztą na codzień tak naprawdę prędkość nie ma znaczenia. Bardziej liczy się zwinność tego auta i to, że niespecjalne sie wysilajac można bez problemu i efektywnie zmieniać pasy, wyprzedzać w mieście i na obwodnicy mając zapas mocy.
W końcu Fiesta z racji swoich gabarytów to zdecydowanie auto miejskie. Mało kto jeździ nim po Polsce ot tak. Także odsetek aut 1.6, 1.6TDI, czy ST 2.0 to ułamek tego co jest w Polsce, zwłaszcza że w Polsce Fiesta tylko 1,25 i 1.3 i .4 TDI były oferowane. Mało też kto po małym aucie spodziewa się 100 lub więcej KM. I też jużn aprawdę mało kto jeździ po torach czy innych podobnych obiektach celem wyścigów.

Tak swoją drogą to pamiętam z dawnych (10 lat temu) lat Opla Kadeta, koloru białego, typ VAN, to miał na klapie napis 1.3 i ogólne wyglądał niefajnie i absolutnie niepozornie z kołami na pordzewiałych stalówkach. I jeszcze karoserię miał lekko obitą, porysowaną że sśladami sztucznej rdzy. Tyle, że w w tylnej budzie zamiast paki załadowczej miał 5 litrowy silnik V8 z turbo i nitro i objeżdżał absolutnie każdego. :hahaha:

Ford5610 - 23 Lis 2016, 19:48
slawomirro napisał/a:
Nawet jak się we mnie obudzi żyłka rajdowca ulicznego, to już dojście do 3500 obr/min pozwala odejść większości aut. Zresztą na codzień tak naprawdę prędkość nie ma znaczenia. Bardziej liczy się zwinność tego auta i to, że niespecjalne sie wysilajac można bez problemu i efektywnie zmieniać pasy, wyprzedzać w mieście i na obwodnicy mając zapas mocy.
W końcu Fiesta z racji swoich gabarytów to zdecydowanie auto miejskie. Mało kto jeździ nim po Polsce ot tak. Także odsetek aut 1.6, 1.6TDI, czy ST 2.0 to ułamek tego co jest w Polsce, zwłaszcza że w Polsce Fiesta tylko 1,25 i 1.3 i .4 TDI były oferowane. Mało też kto po małym aucie spodziewa się 100 lub więcej KM. I też jużn aprawdę mało kto jeździ po torach czy innych podobnych obiektach celem wyścigów.

Tak swoją drogą to pamiętam z dawnych (10 lat temu) lat Opla Kadeta, koloru białego, typ VAN, to miał na klapie napis 1.3 i ogólne wyglądał niefajnie i absolutnie niepozornie z kołami na pordzewiałych stalówkach. I jeszcze karoserię miał lekko obitą, porysowaną że sśladami sztucznej rdzy. Tyle, że w w tylnej budzie zamiast paki załadowczej miał 5 litrowy silnik V8 z turbo i nitro i objeżdżał absolutnie każdego. :hahaha:

Na pusto bardzo fajnie zbiera sie silnik 1.6 ale pod obciązeniem pasażerów troche słabiej ale to chyba normalne.Zawsze te kilkanaście kg cieższe autko.
Bardzo brakuje mi 6 biegu.Przydałby sie na trasie juz przy 120km,oszczednosc paliwa była by lepsza.
W fiescie 1.3 mam chyba przełożenie 3.82 a w tej 1.6 chyba 4.25.

Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
Kruku napisał/a:
Ja posiadam mk6 St i 1.6 S. Z obu jestem mega zadadowolony. Jesli masz seryjne zawiecho to w obu modelach sa te same sprezyny i amory. Wydech seryjnu w st tez jest cichy. Roznica jest w osiagach i spalaniu

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
Spalanie w st okolo 10.5 litra w cyklu srednio mieszany a 1.6 pali niecale 8 litrow po miescie

W fiescie st długie biegi sa czy raczej krótkie ?Jakie obroty masz przy 120 i 140km na Vbiegu??
Jedynie wiem ze na II biegu mozna 110 ciagnać do odcinki:)

slawomirro - 23 Lis 2016, 22:35
Ford5610 napisał/a:

Na pusto bardzo fajnie zbiera sie silnik 1.6 ale pod obciązeniem pasażerów troche słabiej ale to chyba normalne.Zawsze te kilkanaście kg cieższe autko.
Bardzo brakuje mi 6 biegu.Przydałby sie na trasie juz przy 120km,oszczednosc paliwa była by lepsza.

Fiesta to auto na jedną, dwie osoby, niestety. Sam mam 190cm wzrostu i fotel przesuniety do tyłu, dla potencjalnego pasażera z tyłu miejsca na nogi nie prawie wogóle.

Mi brakuje 6 biegu jak przesiadam się z czasem prowadzonego auta taty, które 6 bieg ma. Musze się pilnować, bo uważem że to najgłupszy pomysł u Forda jaki widziałem, umieszczać wteczny pod 5 biegiem. Parę razy już mi zgrzytneło, bo z rozpędu chciałem skrzynię rozwalać...

janusdel - 24 Lis 2016, 00:23
Ford5610 napisał/a:

W fiescie st długie biegi sa czy raczej krótkie ?Jakie obroty masz przy 120 i 140km na Vbiegu??

W STku jest "krótka skrzynia". Znaczy się pierwsze 3 biegi są ok, ale 4 i 5 są bardzo krótkie. Przy 140 na piątce będzie jakieś 4200-4250 obrotów, przy 100km/h jest mniej więcej 3k rpm. Przy 200 koło 6k.

Puff - 24 Lis 2016, 11:15
Ford5610 napisał/a:
W fiescie 1.3 mam chyba przełożenie 3.82 a w tej 1.6 chyba 4.25.

Główne to jedno, a poszczególne biegi to drugie. Przecież trzeba liczyć przełożenie łączne ;)

Ford5610 - 24 Lis 2016, 18:07
janusdel napisał/a:
Ford5610 napisał/a:

W STku jest "krótka skrzynia". Znaczy się pierwsze 3 biegi są ok, ale 4 i 5 są bardzo krótkie. Przy 140 na piątce będzie jakieś 4200-4250 obrotów, przy 100km/h jest mniej więcej 3k rpm. Przy 200 koło 6k rmp.
Dzieki temu jest pewnie elastyczna na 5 biegu ...śmiało mozna wyprzedzac i rozpędzać sie.
Na 4 biegu max predkosc?to?Zgaduje 170?180?

Dodano po 2 minutach 59 sekundach:
Dzieki temu jest pewnie elastyczna na 5 biegu ...śmiało mozna wyprzedzac i rozpędzać sie.
Na 4 biegu max predkosc?to?Zgaduje 170?180?

kamil208 - 24 Lis 2016, 22:53
licznikowe 180
Prymus - 2 Gru 2016, 00:25

Mam nowy pomysł na auto - chyba jednak kupie Mazde 2 1.5 Sport. Podobno daje dużo frajdy z jazdy a jest oszczedny