|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Problem z szyba
matti103 - 28 Sty 2018, 11:11 Temat postu: Problem z szyba Witam was. Mam taki problem. Ciężko chodzi mi szyba od strony kierowcy. Leży w szynach dobrze a mimo to chodzi bardzo ciężko. Dodatkowo zauważyłem, że silnik nie opuszcza plynnie szyby na sam dół tylko tak etapami naciskam, zjeżdża, kilka cm i koniec, znowu musze puścić, nacisnąć i opuszcza sie i podnosi z wielkim trudem. Czasem jest tak że opuści sie o te kilka cm i brak reakcji , muszę odczekać i dopiero. Co może być przyczyną? Może problem z guzikiem?
whirl - 28 Sty 2018, 17:05
Poczytaj mój przypadek bo jest bardzo podobny jeśli chodzi o opuszczanie/podnoszenie
Link - szyba kierowcy
Może być przycisk, może być silnik szyby. Silnik wysyła impulsy do zespołu przycisków i na tej podstawie przycisk ustala pozycje szyby. Jeżeli nie ma sprzężenia zwrotnego od silnika to szyba zachowuje się taki sposób jak Ty opisałeś (albo jak jest w moim poście). Jeszcze przed tym jak zdiagnozowałem problem w mojej fieście próbowałem zaprogramować podnosząc/opuszczając szybę w krótkim odstępie czasu aż w pewnym momencie silnik przestał reagować po czym, po około minucie znowu silnik opuszczał/podnosił szybę. Czyli silnik ma zabezpieczenie termiczne. Jeżeli Twoja szyba ciężko się przesuwa przez mechanizm podnoszący to silnik bierze więcej prądu i szybciej się przegrzewa a zabezpieczenie odłącza przed przegrzaniem.
matti103 - 30 Sty 2018, 17:35
Problem rozwiązany. Wymiana silnika, w którym padła elektryka i silikon w sprayu zalatwily sprawę .
|
|