|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK7] Co to za kabel wpięty w gniazdo OBD?
barciol - 24 Wrz 2019, 10:01 Temat postu: [MK7] Co to za kabel wpięty w gniazdo OBD? Witam,
Wie ktoś co to za kabel wpięty w gniazdo OBD z naklejką „ACHTUNG! Adapter nach Nutzung der OBD-Dose wieder einstecken” ?
Nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji. Po jego wypięciu zasadniczo nic się nie dzieje.. przynajmniej ja żadnych zmian nie zauważyłem. Mimo to ciekawi mnie co to jest i czemu ma służyć.
Samochód to Fiesta Mk7 1.25 60KM 2012 sprowadzony z Niemiec.
BuMeL - 24 Wrz 2019, 12:57
Eee ... a czym gniazdo OBD komunikuje się z magistralą/komputerem ? Bo ja tam chyba na taśmie widzę naklejkę "communication cable".
barciol - 24 Wrz 2019, 13:37
Z tego co mi wiadomo to coś takiego raczej nie jest spotykane. Przecież gniazdo OBD jest połączone z komputerem, a nie dodatkową wtyczką jak w tym wypadku.
Na jednym z niemieckich for wyczytałem, że to jakiś Blackbox aby płacić niższy podatek.. ale nadal nie rozumiem co to właściwie robi.
JoeMix - 24 Wrz 2019, 23:00
barciol napisał/a: | Na jednym z niemieckich for wyczytałem, że to jakiś Blackbox aby płacić niższy podatek.. | A co jest na drugim końcu kabla?
AnonimowyAlkoho - 25 Wrz 2019, 16:54
Auto pofirmowe? Bo wygląda jakby wpięte było urządzenie do monitorowania floty aut
barciol - 25 Wrz 2019, 17:34
Od osoby prywatnej.
W sobote spróbuje się do tego dobrać.
JoeMix - 25 Wrz 2019, 21:40
Prawdopodobnie dobrze gdzieś tam wyszukałeś, jest szansa ze to rejestrator monitorujący styl jazy kierowcy i pozycję auta,,, w zamian można mieć niższe opłaty, tylko ze nie podatek a ubezpieczenie auta,,, Swoją mam na podobnej smyczy,,,
|
|