Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Wymiana p造nu ch這dz帷ego

janb - 6 Gru 2020, 11:27
Temat postu: Wymiana p造nu ch這dz帷ego
Mam fiest� MK6 1.3 2007r.wymieni貫m p造n poniewa� w zbiorniku pojawi� si� jaki� dziwny ko簑ch i piana, a sam p造n mia� kolor nie r騜owy tylko jaki� rdzawy jak sok z marchwi. Wymieniona zosta豉 te� kompletna obudowa termostatu, by� wyciek i brak ogrzewania. Po w陰czeniu silnika nie da si� uk豉du odpowietrzy�, nadal brak ogrzewania, w zbiorniczku p造n zmieni� kolor na marchewkowy ,pojawi豉 si� piana, a do zbiornika wyrzucany jest wrz徠ek podnosi si� pozom i robi si� gejzer.W篹e do nagrzewnicy i ch這dnicy gor帷e ,a na powrocie zimne. Prosz� o porad� co jest tego powodem, co dalej robi�, jaka przyczyna.
zikr6 - 6 Gru 2020, 12:18

Mia貫m te� problemy z odpowietrzeniem. Od陰czy貫m przewody od nagrzewnicy(oczywi軼ie po spuszczeniu p造nu z uk豉du) i zala貫m osobno nagrzewnic� dok鏦i nie wylewa� si� p造n przez drugi w捫 nagrzewnicy. I o dziwo odpowietrzy� si�.
janb - 6 Gru 2020, 13:04

Dzi瘯i za szybk� podpowied�. Pozostaje pytanie o rdzawy - marchewkowy kolor p造nu,a zala貫m uk豉d K2 KULER czerwony
zikr6 - 6 Gru 2020, 14:30

Objawy jak przy wydmuchanej uszczelce pod g這wic�
janb - 6 Gru 2020, 15:50

Jeszcze raz dzi瘯uj�.
saimon214 - 16 Gru 2020, 15:00

Ja jak wymienia貫m p造n ch這dniczy w fie軼ie, spuszcza貫m go przez ch這dnic� tzn rurk� z silnika od陰cza貫m zbiorniczek otwiera貫m i sobie zlatywa�. Te� mia貫m rdzawy kolor i najpierw spu軼i貫m z ch這dnicy ile by這, p騧niej uzupe軟i貫m wod� destylowan� i preparatem do czyszczenia uk豉du ch這dzenia, nast瘼nie nagrza貫m. Pochodzi� z 10-15min i zla貫m cz窷� p造nu(ile si� uda這) i uzupe軟i貫m wod� i zn闚 nagrza貫m i pochodzi� z 15min a� si� nie nagrza�. Zrobi貫m to p逝kanie wod� z 3-4 razy i na ko鎍u zla貫m wszystki p造n jai si� uda這 zla�(do zbiorniczka wyr闚nawczego wchodzi taki cie鎥i w篹yk z g鏎y, dobrze jest wcze郾iej zaopatrzy� si� w du膨 strzykawk� i z tego w篹yka p造n wyci庵a� bo jest go tam troch�) i zala貫m nowym ca趾iem p造nem ch這dniczym. Chodzi jak ta lala :D
janb - 16 Gru 2020, 17:55

Samoch鏚 jest u mechanik闚 kt鏎zy za g這w� chwytaj� si� i s� na etapie p逝kania ca貫go uk豉du ch這dzenia.Poprzedni u篡tkownik chyba nigdy nie wymienia� p造nu,u mnie wymieniany by� dwa razy, sk康 ta rdza nie wiem, jak to by這 wymieniane?
slawomirro - 21 Gru 2020, 21:55

janb napisa�/a:
u mnie wymieniany by� dwa razy, sk康 ta rdza nie wiem, jak to by這 wymieniane?

Niew豉軼iwy p造n mo瞠 by� zalany (musi by� zgodnie ze specyfikacj� Forda, nie ka盥y ze sklepu pasuje), albo by豉 dolewka z wody zwyk貫j? Gdybam.

janb - 22 Gru 2020, 08:30

Jest ju� OK, mechanicy wyp逝kali ten syf. Dzi瘯uj� za podpowiedzi.