| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - 7x przekroczone normy spalin na biegu ja這wym
slawomirro - 10 Wrz 2021, 23:56 Temat postu: 7x przekroczone normy spalin na biegu ja這wym Dane z SKP. Na obrotach wy窺zych wszystko w normie, ale na biegu ja這wym o 7x wy窺ze mam przekroczone normy dla HC i CO.
安iece, przewody, cewki wymienione rok temu.
Wydech plecionka-鈔odkowy-tylny wymienione w tym miesi帷u (stary zardzewia� po 6 latach)
Pozosta� katalizator i sondy lambda nie ruszane chyba od nowo軼i przez 14 lat.
I mam wra瞠nie, 瞠 to owe sondy maj� do嗆 i czekaj� na wymian�. Inne objawy to do嗆 nag造 wzrost zu篡cia paliwa, ciemniejszy kolor spalin i lekko faluj帷e obroty i lekko przesuni皻a granica elastyczno軼i silnika w g鏎� obrot闚. Zwykle 豉pa這 od 2-2,5 tys, teraz powy瞠j 3,5 豉pie, ale jak ju� z豉pie to ci庵nie mocno.
Objawy jak agonia sond, chyba 瞠 kto� ma inny pomys�?
Marcin - 11 Wrz 2021, 15:44
Mo磧iwe, 瞠 pierwsza sonda ju� sobie nie radzi z pomiarem. Komp z parametrami i trzeba sprawdza� na drodze co si� dzieje.
slawomirro - 19 Wrz 2021, 21:49
| Marcin napisa�/a: | | Mo磧iwe, 瞠 pierwsza sonda ju� sobie nie radzi z pomiarem. Komp z parametrami i trzeba sprawdza� na drodze co si� dzieje. |
A by這 jak DPFem. Kat chyba wymaga� wypalenia. Przejecha貫m pr璠ko軼iami autostradowymi 150 km po ekspres闚kach, pojecha貫m na skp na sprawdzenie i... wszystko jest ok.
Marcin - 20 Wrz 2021, 07:15
Bez jaj... chyba, 瞠 pierwszy pomiar kto� robi� na zimnym silniku zanim kat osi庵n掖 temperatur� przy kt鏎ej w og鏊e dzia豉. Dodatkowo te silniki na zimno s� mocno przelane.
slawomirro - 20 Wrz 2021, 09:56
| Marcin napisa�/a: | | Bez jaj... . |
Przeczyta貫m to na forum, tu lub na og鏊nym nt ford闚 (club polska), kto� mia� podobnie i komu� takie wypalenie kata na autostradzie pomog這, przy okazji ten patent sprawdzi貫m i zadzia豉�.
edit
dodam, 瞠 鈔ednie spalanie z 9,8 litra spad這 do 8,2, nie dymi na czarno, nie faluj� obroty.
Marcin - 20 Wrz 2021, 20:28
Ci篹ko mi sobie wyobrazi� nagar na kacie... Ja tam nie dopuszczam do takich akcji
vegetagt - 23 Wrz 2021, 20:51
| Marcin napisa�/a: | Bez jaj... chyba, 瞠 pierwszy pomiar kto� robi� na zimnym silniku zanim kat osi庵n掖 temperatur� przy kt鏎ej w og鏊e dzia豉. Dodatkowo te silniki na zimno s� mocno przelane.
|
no, dokladnie.
Mi te� raz diagnosta krzyczal, ze spaliny 這jojojo za rok nie przejdzie. A na kolejny pomiar zjecha貫m 'z trasy' i by這 super.
|
|