Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Akumulator -Zmiana z 44Ah na 70Ah -Can I?

black_fighter - 2 Lip 2005, 10:26
Temat postu: Akumulator -Zmiana z 44Ah na 70Ah -Can I?
Mam akumulator 44Ah i chciałbym go zamienić na 70Ah -czy nic nie stanie się z alternatorem?

Chcę zmienić poniewasz od Bass'u cały czas rozładowywuje mi sie akumulator ,i muszę go często ładowac.

Rafal - 2 Lip 2005, 11:14

Z alternatorem nic sie nie stanie
tylko nie wiem czy alternator naladuje ci na maxa akumulator - wydaje mi sie ze tak lecz nie jestem pewien na 100%

reasumujac wydaje mi sie ze bedzie OK

diodalodz - 2 Lip 2005, 11:16

hm a ile amper ma alternator bedzie na naklejce na nim napisane (pewno srebrno zielona). Hm bo generalnie sie przyjmuje ze tyle co daje alternator +/-15 % można miec akkusa . inaczej akumulator pozostaje często niedoladowany i go szlak trafia znacznie szybcie . Chyba ze wsadzisz sobie bebeych do alternatora od dizelka wtedy z 60 Ah powinien sobie poradzić bez problemu a 70 moze tez da race
black_fighter - 2 Lip 2005, 14:13

alternator ma 55Amper
diodalodz - 3 Lip 2005, 12:37

można próbować jak jeździsz w trasy to powinien sie doładować . Ale lepiej by było bebechy alternatora od dizelka .
SILO - 5 Lip 2005, 14:51

cześć !
Jest wyjście raz , dwa razy na miesiąc wyjąć doładować prostownikiem, szczegołnie w okresie jesienno zimowym kiedy jeździsz na światłach, wentylatorze i wycieraczkach będziesz musiał robić to przynajmniej dwa razy na miesiąc.
W przeciwnym razie akumulator sie zasiarczy i po ptokach.
Przerabiałem to kiedys dawno dawno temy w maluszku (akumulator 45 do prądnicy i lampy H4)
PZDR
Wilk

coccolino - 7 Lip 2005, 18:38

Z alternatorem się nic nie stanie.
Jednak wydaje mi się, że 70-tki to on nie doładuje jak powinien i będziesz jeździł na niedoładowanym. Ten Twój 44 Ah może już stary jest (powyżej 3 lat) i w tym jest przyczyna niedomagania.
Ja bym qpił taki jak przewiduje producent (tylko nie jakiś badziew, a dobrej firmy) - 45 Ah
Cena niższa niż za 70 Ah, a efekt lepszy.