Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - co zagra lepiej?

scorpion69 - 21 Lis 2007, 18:39
Temat postu: co zagra lepiej?
chce kupić se radyjko. Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze..
1) radio Medion + wzmacniacz
2) blaupunkt SD27
3) ew. czy opłaca sie dołożyć i zamiast SD27 brać JVC G631?

Bit1 - 21 Lis 2007, 20:55
Temat postu: Re: co zagra lepiej?
scorpion69 napisał/a:
chce kupić se radyjko. Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze..
1) radio Medion + wzmacniacz
2) blaupunkt SD27
3) ew. czy opłaca sie dołożyć i zamiast SD27 brać JVC G631?

Zalezy jaki wzmacniacz tam dasz jeszcze i najbardziej zalezy chyba od tego jakie głośniki do tego podepniesz na jakich kablach puscisz instalacje, czy wygluszysz miejsca montazowe, no i jaki efekt chcesz uzyskać.

scorpion69 - 21 Lis 2007, 21:27
Bit1 napisał/a:

Zalezy jaki wzmacniacz tam dasz jeszcze

przyjmijmy że wzmacniacz i głośniki porządne, firmowe. Czy przez wzmacniacz będzie lepszy efekt niż same radio ale JVC zamiast mediona?

Bit1 - 22 Lis 2007, 07:56

Moim zdaniem przez wzmacniacz uzyskasz lepszy efekt, z oczywistych wzgledow ze takie wlasnie jest zadanie wzmacniacza.
Tylko wiesz ja tam do radioodtwarzaczy typu medion boshmann czy innych "tanich firm" nic nie mam ale z nimi moze byc taki problem ze kupisz bedziesz zadowolony a nagle ono przestanie dzialac bo wiesz te tanie sprzety tak maja ze sie lubia popsuc.

FiFa - 22 Lis 2007, 09:06

Radiootwarzacz ja bym polecał JVC, a co do wzmacniacza-zawsze uzyskasz lepszy efekt, niz byto miało byc podłaczone pod samo radio... tylko oczywiscie nie byle badziewie ten wzmacniacz, bo juz spotkałem sie z takimi za 50zł co miały mniej mocy niz samo radio :cojest: .....
scorpion69 - 22 Lis 2007, 13:32

a czy mocno odczuje różnice pomiędzy JVC KD-G 331 a CLARION DB 179?
mikolaj_r - 22 Lis 2007, 15:08

scorpion69 napisał/a:

Według mnie żadnej, ale zaraz ktoś Ci tu napisze o różnicy w brzmieniu...

Bit1 - 22 Lis 2007, 16:23

scorpion69 napisał/a:

A skąd my mamy wiedzieć jaki ty masz słuch? Idź do sklepu posłuchaj ich sobie na żywo

ghoster18 - 18 Mar 2008, 08:05

nie wiem jak jvc ale mialem do niedawna clariona (tyle ze lepsze o ktorym ty piszesz CLARION DXZ 378 RMP) i na poczatku wszysto bylo ok ale puzniej zaczynaly gwizdki siadac, a radio nowe i syki boshmana z gorej pólki. a tak do clariona nie mam uwag fajny basik i gra typu alpina i pionnera mozesz odczuc conajwyzej w cenie jvc tansze:P a fiestka male autko i nie ma tej akustyki.
FiFa - 18 Mar 2008, 15:04

ghoster18 napisał/a:
na poczatku wszysto bylo ok ale puzniej zaczynaly gwizdki siadac, a radio nowe i syki boshmana z gorej pólki

Hehe dobre stwierdzenie :rotfl: :hahaha: powiem Ci ze napewno to nie była wina radia ze te syki sie spaliły... boo takie "syki" to pala sie pod standardowym radiem :2xf: i tutaj nawet nie pomoze gorna polka... bo one sie chyba tylko nadaja do tego aby lezec tylko na tej polce, a nie grac... :cojest:

LukaszW - 27 Mar 2008, 20:43

ghoster18 napisał/a:
syki boshmana z gorej pólki.
:zwyciężca:

Mam Clariona 178 i naprawde rewelka dzwiek :) glosniki do tego hertze a nie "boszmany z gornej polki" ;-) Naprawde lepiej doloz troszke kasy i kup lepsze radio, nawet jesli nie odczujesz roznicy w dzwieku to odczujesz chociaz przy odtwarzaniu plyt ktore z czasem sie rysuja:)

co do wzmaka to sie nie wypowiadam bo sam niedlugo bede szukal :gitara:

scorpion69 - 13 Kwi 2008, 22:50
[quote="Bit1"]
scorpion69 napisał/a:

Zalezy jaki wzmacniacz tam dasz jeszcze i najbardziej zalezy chyba od tego jakie głośniki do tego podepniesz na jakich kablach puscisz instalacje, czy wygluszysz miejsca montazowe, no i jaki efekt chcesz uzyskać.

powiedzmy że dam dobry wzmacniacz np blaupunkt ok 70RMS x2 i dobre głośniki.
zależy mi na jakości dźwięku, więc chciałbym wiedzieć czy do tego jest potrzebne dobre radio a wzmacniacz daje tylko więcej Watt czy może przy gorszym radiu/medion/ i dobrym wzmacniaczu też jakość dźwięku będzie dobra?

pozdr

Gilgamesz - 13 Kwi 2008, 22:56

nie jestem jakims znawcą ale wg mnie jak radio jest kicha to i reszta bedzie kicha ....
Tak na chlopski rozum :
A) masz radio na kasety + wzmacniacz
B ) masz radio na CD bez wzmacniacza

Bez watpienia A bedzie gralo glosniej ale znacznie gorzej niz B

Tak wiec nalezaloby kupic dobre radio + dobre glosniki a jak sie odlozy troche kasy to dorzucic wzmacniacz i bedzie smigac az milo

scorpion69 - 15 Kwi 2008, 18:29
a co lepiej zagra dobre głośniki z przodu 13 czy dobre 16 z tyłu?
FiFa - 15 Kwi 2008, 20:04

najlepiej: dobre 16 z przodu....
scorpion69 - 15 Kwi 2008, 20:36

FiFa napisał/a:
najlepiej: dobre 16 z przodu....

ale z przodu nie chce nic zmieniac i dlatego nie wiem co wybrac

osimek1 - 15 Kwi 2008, 20:49

hmmmm.....kup solidne glosniki na przod - tak jak pisal fifa najlepiej 16 ale jezeli niechcesz zmieniac nic to kup sobie te 13stki (bsu to z nich nie oczekuj raczej) i wtedy najlepiej jakiegos sooba w bagaznik

co do glosnikow to najlepiej zagraz zestaw odseparowany - zdecydowanie bedzie najczystszy dzwiek

scorpion69 - 15 Kwi 2008, 20:55

osimek1 napisał/a:
wtedy najlepiej jakiegos sooba w bagaznik

co do glosnikow to najlepiej zagraz zestaw odseparowany - zdecydowanie bedzie najczystszy dzwiek

a jak taki sub podłączyc pod radio?
prosze jeszcze o wyjasnienie- do zestawu odseparowanego trzeba niskosrednotonowy?
a czy niskosrednotonowy=woofer=midbass= ?

osimek1 - 16 Kwi 2008, 11:20

najlepiej chyba bedzie widac na przykladzie (nie mowie ze akorat polecam te glosniki bo sa to pierwsze lepze aukcje na allegro
odseparoawne

dwudrozny

roznice chyba widac - odseparowany to jest to sam glosnik niskosredniotonowy jak to nazwales (tzn midbass), nieodseparowane (czyli dwu lub trzy drozne - 13stki sa chyba tylko dwudrozne)maja wspolosiowo zamontowane glosniki wysokotonowe(tweetery/syczki/gwizdki czy jak to zwal(

Cytat:
a jak taki sub podłączyc pod radio?
soob pod samo radio raczej niestety niewiele da (sa soobofery aktywne do aut - tzn. takie ze wzmacniaczami - ale powiem szczerze ze nigdy takiego nie slyszalem) raczej przyda sie jakis wzmak i soob osobno.
instrukcje montarzu sooba gdzies na forum na 100% znajdziesz ale ogolem to ciagniesz kabelek pradowy od akumulatora (gdzies pod maska jeszcze zakladasz bezpiecznik) do wzmaka, do wzmacniacza podlaczasz taki kabelek zalaczajacy wzmacniacz (z radia wychodzi - o ile dobrze pamietam jest on niebieski ale niedam sobie uciasc) do tego trzeba do wzmaka pociagnac kabelek sygnalowy, pozniej sooba podpinamy do wzmaka i gotowe;)

jezeli nie chcesz tracic na funkcjonalnosci auta/bagaznika teoretycznie zawsze mozesz wsadzic sobie elipsy w polke (najlepiej wtedy polke z jakiegos innego materialu zrobic bo ta oryginalna moze sie z lekka powyginac) ale stanowczo wtedy dzwiek bedzie gorszy niz przy dobrym przodzie i soobie w bagazniku - ale grac tez bedzie i na pewno lepiej niz przy samych 13stkach jakie mozna zamontowac do fisesty ;)

scorpion69 - 16 Kwi 2008, 20:46

prosze jeszcze o odp jakiego rodzaju sa fabryczne 13 -dwudrożne?
FiFa - 16 Kwi 2008, 22:08

Nie dwudrozne!!! Kolega osimek1, tłumaczy aby brac zestaw odseparowany!! I ma racje, bo wtedy masz dwa odzielne głsoniki, jeden do wysokich tonow, drugi do niskich i srednich i zagra to zdecydowanie lepiej od dwudroznych, gdzie masz wszystko w jednym... a pozatym wysokie tony sie tak dobrze nie rozchodza jak niskie i Ci bedzie to grało w nogi....
Czyli kupujesz odseparowane zestawik wofferek + tweterek, i wtedy jestes zadowolony....

scorpion69 - 17 Kwi 2008, 10:08

ale chciałem sie tylko jeszcze dowiedziec jakie sa fabryczne 13 wsadzone....
osimek1 - 17 Kwi 2008, 15:40

przypuszczam ze mogly byc odseparowane bo sa tam miejsca oryginalne na zamontowanie tweeterow ale nie wiem, u mnie w escorcie tez sa miejsca na tweetery a nie montowali ich wiec ciezko powiedziec...
sulos - 18 Kwi 2008, 00:33

hm... o ile dobrze pamietam, to zestaw odseparowany byl za doplata. ale reki, tudziez innych czesci ciala uciac sobie nie dam
clain - 20 Maj 2008, 17:42

Mam małe pytanko do tematu. Chcąc zamontować 16tki z przodu, jakich adapterów (tak to sie chyba nazywa) trzeba użyc ? Wiem że z MDF'u, ale tak troszke konkretniej, bo na allegro jest tego od groma. I co trzeba przyciąć, zmienic? Czy tą tapicerkę z boczków trzeba przycinać czy tylko tą "pułkę" ?
LukaszW - 20 Maj 2008, 18:15

Calin bylo juz tutaj takich tematow pare wiec nie bede kolejny raz pisal tego, wystarczy uzyc szukajki :)