Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] kontrolka poduszki

kalamaja88 - 4 Wrz 2008, 23:42
Temat postu: [MK3] kontrolka poduszki
Witam!!!
Mam pytanie do forumowiczów, kiedyś przy normalnej jezdzie moja fiesta zaświecila mi sie kontrolka od SRS i miga w odstepach okolo 5 sekund nie wiem co to moze byc!
z tego co wiem to auto było bite z przodu dwa razy w tym ja raz:P i nic nie wybuchło musiało juz jej wczesnij nie być szukałem na forum ale odnośnie mojego problemu nic nie moge znaleźć
prosze o pomoc fachowców bo widze ze nie mało ich jest na forum
pozdrawiam Marcin

pawel2062 - 18 Wrz 2008, 21:46

Ja tak miałem z ABS kontrolka cały czas świeciła...
Zdjąłem licznik i wywaliłem żarówkę... ozor
Polecam!

Freeman - 18 Wrz 2008, 21:51

pawel2062 napisał/a:
Polecam!
the best pomysł, a może jednak lepiej jest zlikwidować przyczynę?
BLADE - 19 Wrz 2008, 09:12

Kody migowe układu air bag i SRS

1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.
2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.
3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.
4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.
5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.
6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.
7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.
8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera.

JoeMix - 19 Wrz 2008, 11:42

Napisałes kody migowe airbagu i SRS a są tam tylko od Airbagu :P

Kiepsko kolega szukał - niedawno pisałem - jak świeci sie kontrolka od SRS podczas normalnej jazdy to znaczy to iż układ ten jest nie sprawny i nie zadziała w czasie hamowania.

Marcinowaty - 19 Wrz 2008, 18:55

pawel2062 napisał/a:
Polecam!

U mnie miga dwa razy i odstęp. Co może być z obwodem pasażera?

Marcin - 19 Wrz 2008, 20:06

kalamaja88 napisał/a:
kiedyś przy normalnej jezdzie moja fiesta zaświecila mi sie kontrolka od SRS i miga w odstepach okolo 5 sekund nie wiem co to moze byc!

dzisiaj u siebie ściągnąłem poduche z kierownicy i po przekręceniu zapłonu, kontrolka się zapaliła, zgasła po ok 3 sek. i dalej migała tak jak u Ciebie, czyli prawdopodobnie znikło połączenie z poduszką.

akfarium - 27 Wrz 2008, 12:10

witam,
widze ze jest tu poruszony temat miedzy innymi o systemie srs. otoz szukam porady o tym systemie. posiadam forda pume a jak wiadomo fiesta a puma maja duzo wspolnego. chce zamontowac na miejscu kierowcy kubełek a co za tym idzie bede zmuszony odłączyć kable od napinaczy. z tego co wiem po tym zabiegu bede mial prawdopodbnie wylaczony system srs a licznik zaswieci kontrolkami. bardzo bym prosil o wypowiedzenie sie kogos madrego jak pogodzic montaz kubla przy zachowaniu wszystkich systemow w aktywnosci...
z gory wielkie dzieki
pozdrawiam

Marcin - 27 Wrz 2008, 15:44

musiałbyś zostawić pod kubłami podpięte napinacze
eleo - 3 Lut 2009, 21:20
Temat postu: kontrolka poduszki
W mojej Fieścinie 96 po ostatnich mrozach (samochód stał bo byłam chora) zaczęła poczas jazdy migać kontrolka poduszki i pasów. Pasy działają ok, więc wnioskuję, że nie zadziała poduszka jakby co ... . Nie wiem, co ma mróz do elektryki, ale chyba na stałe coś uszkodził. Na razie jeżdżę spokojnie, żeby nie kusić licha. U mojego mechanika program nie czytał tej usterki, więc chyba muszę jechać do FORDA w tej sprawie, ale jak to potem płacić za taką usługę, która jest warta pewnie połowę samochodu? ... . :hahaha:
bidżej - 3 Lut 2009, 21:53

eleo, miga regularnie (celowo) czy raczej tak jakby coś nie kontaktowało (przypadkowo, w różnych sytuacjach)?

eleo napisał/a:
potem płacić za taką usługę, która jest warta pewnie połowę samochodu?
cena to nie to samo co wartość... :|

BTW, to Twój pierwszy post, dopiero założyłaś konto. w dodatku piszesz o kontrolce "poduszki i pasów" - więc dla ścisłości i pewności: w mk3 była co najwyżej kontrolka od poduszki (pomarańczowa) :fox: albo chodzi o tą właśnie kontrolkę, albo może masz mk4 :)
I silnik - 1.1 55KM to silnik z gaźnikiem, a w mk3 Classic (rocznik 1996) raczej takich nie było - montowali 1.1i 50KM... w skrócie - zweryfikuj opis swojego autka :)

sandkar - 3 Lut 2009, 23:35

pozwólcie że podepnę się pod temat. mam mk5 99r i cały czas się świeci kontrolka od air bagu. auto było aby stuknięte a lewy tył ale aby podczas cofania. gdzie szukać przyczyny świecącej kontrolki co sprawdzić co wymienić. z góry wielkie dzięki.
eleo - 4 Lut 2009, 11:17

No to wydało się, że jestem głupia blondynka. Reczywiście, ktoś mi kiedyś mówił, że w 96 roku były dwie wersje. Może to jest ta nowsza. Kontrolka jest pomarańczowa i miga w równych odstępach. Nic nie spowodowała jak dotąd. A wszystko stało się, jak wspominałam po kilku dniach stania na mrozie. Od mrozu zresztą kiedyś mi zamilkł sygnał o niewyłączonych światłach. Potem , jak się zrobiło ciepło - przemówił. Czy mam czekać do lata i liczyć, że z kontrolką też tak będzie? :ups:

[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 11:21 ]
Zapomniałam dodać, że odpowiadam bidżejowi86. Pozdro :yes:

Marcin - 4 Lut 2009, 11:24

brak połączenia sterownika z poduszką albo napinaczami (jeśli to mk4)
eleo - 4 Lut 2009, 11:26

A co do silnika, to mój chyba został przerobiony, bo jest to silnik wtryskowy jednopunktowy. Nie pytaj mnie o takie rzeczy, bo się na tym nie znam. Czasem ktoś dobry mi coś wyjaśni, to się nauczę radzić sobie. Ja mam podejście kobiece: kocham i nie wnikam w szczególy. Sory <???>

[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 11:28 ]
Marcin, wymyśl lub zacytuj coś nowego. :-P

[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 11:30 ]
Do Marcina: tyle złociutki, to ja wiem. Aż taka głupia nie jestem. Problem w tym, że trzeba coś otworzyc tak, żeby nie walnęła poduszka. :hihihi:

bidżej - 4 Lut 2009, 11:34

eleo, jeśli Twoja fiesta wygląda jak moja z avatara, to masz mk3 classic. natomiast jeśli jest taka jak pierwsza na prawo od logo FKP w banerze na górze strony, to masz mk4 :) najpierw wypadałoby ustalić na 100% z czym mamy do czynienia...
Marcin - 4 Lut 2009, 11:42

eleo napisał/a:
Marcin, wymyśl lub zacytuj coś nowego.

szkoda, że do mojej wypowiedzi w innym topiku nie mogłaś wcześniej odpowiedzieć/zapytać :fox:

eleo napisał/a:
tyle złociutki, to ja wiem. Aż taka głupia nie jestem. Problem w tym, że trzeba coś otworzyc tak, żeby nie walnęła poduszka.

szukaj a znajdziesz, dzisiaj mam lenia...

bidżej86 napisał/a:
najpierw wypadałoby ustalić na 100% z czym mamy do czynienia...

otoz to

eleo - 4 Lut 2009, 11:44

Jest taka jak z Twojego awatara :szczena opada: To już wiemy.:nazlot:

[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 11:51 ]
źle wstawiłam ikonkę, miało być: :nazlot:

Marcinowaty - 4 Lut 2009, 15:55

Co może się zepsuć w obwodzie poduszki powietrznej?
eleo - 5 Lut 2009, 11:39
Temat postu: [MK3] kontrolka poduszki
Marcinowaty napisał/a:
Co może się zepsuć w obwodzie poduszki powietrznej?

Odpowiedziałam wczoraj, ale nie wiem gdzie się podziało, więc powtarzam: A bo ja wiem? Nie znam się na tym. Jestem zdana na moich mechaników i elektryków a oni są wporzo. Liczę na to, że poduszka sama nie wybuchnie bez powodu. Na razie jest spoks. Pozdro <dresik>

cinek - 2 Mar 2009, 22:37

więc co w końcu było z tą poduchą tj z kontrolka i obwodem w mk3 ?? bo mi właśnie takie coś zaczęło się dziać... heelp
brusik - 3 Mar 2009, 20:16

Ja też mam M3 poj.1,3 rok 94 i zaczeła migać kontrolka ARB regularnie w odstępach około 5 sekund,lecz raz jak odpalę aut miga a innym razem nie co może być przyczyną. Może ktoś mondry poradzi,bo po przeczytaniu tych porad, jak wcześniej głupi byłem tak pozostałem!
cinek - 3 Mar 2009, 20:52

oto chodzi ze u mnie też tak jest raz mruga a raz nie wiec może ktoś coś poradzić?? a ja jutro jadę do mojego mechanika i zaraz jutro napisze co było nie tak a ja mam fiestę mk3 z 1994 :-)
eleo - 4 Mar 2009, 00:57
Temat postu: kontrolka poduszki i pasów
Jakiś czas nie otwierałam tej strony, ale cały czas jeżdżę z tą migającą kontrolką. Oczywiście, że mnie wkurza, ale nie mam czasu siedzieć u elektryka. Na razie nic się nie dzieje. Podejrzewam, że tak jak ktoś wcześniej powiedział - w razie czego (a kysz!) - nie zadziała poduszka. Pasy działają, więc trzeba będzie wywalać głową szybę. A ponieważ jest strzasznie zarysowana ... . Sory. głupie żarty. Pociesza mnie fakt, że u mojej kumpeli w Corsie standardowo nie ma poduszki a są pasy. Może tak dotrwam do niedługiego czasu, kiedy to pojade do elektryka, który cos poradzi. ;-(
brusik - 4 Mar 2009, 11:32

Narazie nie mam czsu się z tym bawić moi jest zimno i szybko robi się ciemno a warunki mam polowe, pod blokiem,jak sleo pisał będę jeździł z tym defektem do ocieplenia

[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 16:36 ]
Myślą że lepiej odłączyć poduszke na kostce,jak by miała wystrzelić w nieodpowiednim momencie i dojść do wypadku to lepiej niech nie działa,a jak będziecie wiedzieli jak, lub kase na mechanik to wtedy usunąć przyczyne.

[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 16:42 ]
Żeby wyłączyć podsuszke trzeba odkręcić osłone pod kierownicą śrubokrętem torks i rozłączyć na ksztce.

bidżej - 4 Mar 2009, 17:15

brusik napisał/a:
jak sleo pisał

kolego, na forum są też kobitki :-P
Kod:
eleo
(...)
Imię: eleonora

brusik napisał/a:
Myślą że lepiej odłączyć poduszke na kostce

wcale bym się nie zdziwił, jakby ruszenie kostki wystarczyło do "naprawienia" poduchy gy

cinek - 4 Mar 2009, 19:42

ANDRZEJ powiedział ze to taśma poduszki powietrznej i na niej traci styk i maga kodem awarii obwodu kierowcy... a innym razem nie miga wcale powie mi ktoś ile ta ta cała taśma może kosztować ?? pozdrawiam i z góry dzięki :-)
brusik - 4 Mar 2009, 20:31

po psełdotrudno się zorientować kto jest kto,po przeczytaniu aż mnie zatkało że tak piękne imie Eleonora skracasz

[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 21:12 ]
Cinek z tą taśmą dobry pomysł ale, ja najpierw dał bym elektrykowi taśmę żeby sprawdził czy dobra czy nie, a później myślał czy kupić lub szukać innej przyczyny,na pewno elektryk weźmie mniej niż nowa taśma a bez poduszki można jeździć, chyba że jesteś przywiązany do niej to w zastępstwie weź (jaśka)

cinek - 4 Mar 2009, 21:27

ha ha ha dzwoniłem do znajomego on jest właścicielem szrotu i powiedział mi ze używana taśma u niego kosztuje 45 złotych to znów nie są takie miliardy :yes: a mam z nim dobry układ wiec mechanik sprawdzi jak nie będzie działać to mu oddam :-) chyba :-P napisze po naprawie jakie były tego efekty :-)
brusik - 4 Mar 2009, 21:42

Eleonorko jak znasz złotą rączkę to odłączy poduszkę w 10-ć minut, wystarczy odkręcić osłonę pod kierownicą tam idzie przewód do dużego kółka pod samą kierownicą wystarczy od tego koła wyjąć tyczkę. Bo to że się nic nie dzieje to na ,łud szczęścia bym nie liczył bo jeżdżę po autostradzie 130-140 i nie chciał bym żeby w tym momencie strzeliła poduszka.

[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 21:58 ]
Każdy sposób jest dobry jak prowadzi do celu.Miałem problem z kierunkami cała prawa strona nie działała,też 60-ąt zł. nie majątek za wyłącznik zespolony ale w 20 minut przeczyściłem i hula.

mario83 - 7 Mar 2009, 17:01

pawel2062 napisał/a:
Polecam!

Też tak miałem. Poszedł wtedy czujnik ABS. wyprawa do Jasienicy k. Bielska i używke założyłem problem minął.ale ten pomysł naprawde jest the best :brawo: a może poprostu kostka koło czujnika za nadkolem nie miała styku bo zabrudzona była...