Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Podłączenie car audio

Bidzio - 25 Mar 2009, 17:03
Temat postu: Podłączenie car audio
Witam,

mam kilka pytań odnośnie car audi w mojej fieście mk4.

Kupiłem:

Radioodtwarzacz: Pioneer DEH-2100UB

Wzmacniacz: BLAUPUNKT GTA 260

Skrzynia: BLAUPUNKT GTB 1200

Będzie jakoś grało hehe, rewelacji nie oczekuję.

Może po kolei:

Radioodtwarzacz mam podłączony, czyli jeden plus już jest :)

Teraz czas na wzmacniacz ;/

Pytania:

Gdzie mogę znaleźć do niego miejsce w samochodzie? (Szukam, szukam i znaleźć nie mogę, chciałbym żeby był gdzieś blisko (czyt. nie w bagażniku), pod siedzenie nie ma miejsca, no nie wiem gdzie wsadzić, gdzie Wy macie?)

Którędy najlepiej przeciągnąć kabel od akumulatora? (wiem dużo razy było poruszane, ale tu będzie wszystko po kolei ;/ hehe najlepiej by było pokazać na fotce :9:

No i trzecie pytanko, skąd pociągnąć mase, od akumulatora, czy gdzieś po śrubach szukać?

Na razie starczy, jak ktoś by mógł trochę oświecić byłbym wdzięczny.

kubasan - 25 Mar 2009, 19:34

Uważam że najlepszym miejscem jest właśnie bagażnik, u mnie jest on przykręcony do oparcia, wiem że nie jest to zbyt dobre ale z innych względów tak musi być.

Kable przeciągniesz pod tym plastikowym progiem bez żadnych problemów, nie odczepiając go nawet.

Mase najlepiej pociągnąć od akumulatora ale nie jest to konieczne. Zależy gdzie umiejscowisz wzmacniacz to przykręcasz ja gdzieś do karoserii

edge - 26 Mar 2009, 13:50

Niebardzo rozumiem twojego podejscia odnosnie zamontowaniem wzmacniacza pod siedzeniem że niema miejsca, otóż jakto niema, jest jest tylko trzeba pokombinowac, tylko ze pod siedzenie to raczej pod głosniki w drzwiach tak jak ja mam miec a co do sub to tez bym w bagazniku dał, albo jest tez inna opcja tylko kosztuje tylko troche roboty i spawacza :hihihi: otóż kazdy wie ze Mk4 niema miejsca na koło zapasowe gdyz jest ono pod bagaznikiem oddzielone blachą i przykręcone na srubie, wywalasz koło i znajdujesz na złomie jakis odpowiednik miejsca na koło zapasowe, wycinasz okrągły otwór w bagazniku i wspawujesz miejsce na koło co zadziała na miejsce na wzmacniacz, lub całkiem obnirzyc bagaznik jest to wykonalne pare centymetrów, kolego wszystko sie da zrobic z fiestą tylko troche pomysłów i checi, w Niemczech cuda robią z tymi autami naprawde a problem z miejscem na wzmacniacz to w zasadzie nieproblem :hihihi:
trzeci - 26 Mar 2009, 13:56

Co prawda w MK3, ale wzmacniacz (JBL GTO) mam pod siedzeniem kierowcy a masa jest przykręcona do mocowania fotela kierowcy.
Głośniki mam tylko z przodu, więc dla mnie to było najprostsze rozwiązanie.
Pozdro ...

Bidzio - 26 Mar 2009, 16:15

Dzięki za rady.

edge napisał/a:
Niebardzo rozumiem twojego podejscia odnosnie zamontowaniem wzmacniacza pod siedzeniem że niema miejsca, otóż jakto niema, jest jest tylko trzeba pokombinowac,

Na siłę to by może jakoś się dało przymocować, ale nie chciałbym żeby ktoś mi go 'okopał' butami.

kubasan napisał/a:
Uważam że najlepszym miejscem jest właśnie bagażnik, u mnie jest on przykręcony do oparcia, wiem że nie jest to zbyt dobre ale z innych względów tak musi być.

I tak chyba zrobię. Na samych wkrętach będzie się wzmacniacz trzymał? Tylko tyle że gdzieś przy siedzeniu chciałbym na kablu zamontować włącznik/wyłącznik (bo na postoju często słucham muzyki), a przecież nie będę 'latał' do bagażnika wzmacniacz wyłączać.

Teraz kable, jakie będą potrzebne?

Skopiowane z jakiegoś zestawu hehe:
# Czerwony plusowy przewód zasilający
# Brązowy przewód uziemienia ( do masy )
# Przewód głośnikowy o długości
# Niebieski przewód sterujący włączaniem i wyłączaniem wzmacniacza pzez
radioodtwarzacza
# Ekranowany przewód 2 RCA ( chinch ) - 2 RCA ( chinch )

Czy jeszcze jakieś będą potrzebne?

Co do kabli zasilających, czyli +, - jakiej powinny być grubości, w instrukcji ;/ jest napisane minimum 6mm kwadratowych.

Bezpiecznik,

Jaki powinien być?

Czy jak tak bym to wszystko podłączył było by ok?

To pod akumulatorem, to śruba w bagażniku hehe, a to niebieskie to kabel niebieski z kostki ISO

Głownie mam wątpliwości co do podłączenia kabli RCA, i skrzyni pod wzmacniacz.

kubasan - 26 Mar 2009, 20:59

edge życia to Ty sobie nie ułatwiasz :-P wg mnie lepiej zrobić stelarz z MDFu taki powiedzmy na 10cm żeby zmieścił się wzmak ładnie to obić na to pleksą podświetlenie i jest cycuś :hihihi:

nie wiem czemu obrazek jest na dole ale o coś takiego chodzi

No więc tak:) jeżeli chodzi o wzmak to myślę ze pod siedzeniem też byś go jakoś przymocował tylko trochę więcej roboty. Wracając do umiejscowienia go na oparciu to tak: oczywiście będzie się trzymał na wkrętach.

Co do kabli to wymieniłeś wszystkie jakie będą Ci potrzebne tylko ten remote do włączania będziesz raczej miał razem z RCA ale nie mowie że na pewno zależy jakie przewody wybierzesz. 6mm2 napewno wystarczy przy tej instalacji ale napisz dla pewności jaki masz bezpiecznik we wzmaku.

Bezpiecznik rozumiem że chodzi Ci o ten na kablu + więc to tez zależy od bezpiecznika jaki jest we wzmaku.

Tak jak patrze na ten że tak powiem rysunek :-P to chyba jest ok, moztek zrobiony oczywiście + do + - do - :) jeszcze tylko napisz jak są opisane wejścia RCA czy podłączyłeś do dobrego kabel, to chyba tyle :)

mikolaj_r - 27 Mar 2009, 15:42

no faktycznie zrobic zabudowe z mdf jest łatwiej niż przykrecic do czegos :rotfl: A myślałeś o tym żeby przykręcic do bocznej scianki skrzyni?

Kubasan bezpiecznik na przewodzie nie zależy od tego jaki ma we wzmacniaczu bo tym na przewodzie zabezpieczasz obwód przed zwarciem a nie wzmacniacz.

Zasilające założ 10 mm - nigdy nie wiadomo kiedy bedziesz chciał rozbudowac instalacje :)

Bidzio - 27 Mar 2009, 16:17

kubasan napisał/a:
Bezpiecznik rozumiem że chodzi Ci o ten na kablu + więc to tez zależy od bezpiecznika jaki jest we wzmaku.

Tak chodzi mi o ten na kablu. We wzmacniaczu jest 20A
kubasan napisał/a:
jeszcze tylko napisz jak są opisane wejścia RCA czy podłączyłeś do dobrego kabel,

INPUT

R ( na rysunku kabel fioletowy) - do radia
L ( na rysunku kabel pomarańczowy) - do radia

z drugiej strony jest

LINE OUT

R
L

kubasan - 27 Mar 2009, 16:55

mikolaj_r napisał/a:
Kubasan bezpiecznik na przewodzie nie zależy od tego jaki ma we wzmacniaczu bo tym na przewodzie zabezpieczasz obwód przed zwarciem a nie wzmacniacz.

jak to nie? wartość bezpiecznika nie może być większa niż suma zabezpieczeń z urządzeń które będzie zasilał, co za tym idzie jeżeli we wzmacniaczu ma bezpiecznik 20A to najlepiej na kabel dać 10A lepsze jest to niż danie większego.

Co do kabla to faktycznie jeżeli jeszcze nie kupiłeś to przyszłościowo daj grubsze nawet i 16mm

RCA pdołączasz do INPUT ale tak chyba miałeś

Bidzio - 27 Mar 2009, 17:21

kubasan napisał/a:
RCA pdołączasz do INPUT ale tak chyba miałeś

Tak, tak miałem.

Jeszcze jedna sprawa dotycząca kabli.

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie jak puszczę kabel z akumulatora lewą stroną samochodu, a remote z RCA prawą stroną samochodu (patrząc od tyłu samochodu)?

A i jaki bym musiał kupić włącznik/wyłącznik żeby zamontować na kablu remote (bo jak rozumiem to na tym kablu) blisko siedzenia, żeby nie latać do bagażnika wyłączać wzmacniacz gdy słucham muzyki na postoju?

kubasan - 27 Mar 2009, 17:30

Bidzio napisał/a:
Czy najlepszym rozwiązaniem będzie jak puszczę kabel z akumulatora lewą stroną samochodu, a remote z RCA prawą stroną samochodu (patrząc od tyłu samochodu)?

będzie to porostu książkowo :-P jak najbardziej tak zrób

Co do tego przełącznika to nie wiem jaki zamontować, jaki Ci już pasuje

Bidzio - 27 Mar 2009, 17:33

Ok. Dzięki za wszystko, jak będę miał jakieś wątpliwości to już wiem gdzie pytać :)

Dzięki jeszcze raz!

Pozdro!

kubasan - 27 Mar 2009, 17:50

pamiętaj jeszcze żeby "+" i "-" były tej samej grubości
Bidzio - 28 Mar 2009, 18:46

Ok, będę pamiętał.

Skrzynia i wzmacniacz zamontowane.

Mam pytanko, czy kable firmy Voice Kraft są dobre?
Planuje kupić te: http://www.allegro.pl/ite..._kabli_vk5.html - mogą być.

A jeszcze wrócę do kwesti bezpiecznika, ponieważ w tym zestawie jest bezpiecznik 60A, mógłby on zostać, czy lepiej kupić mniejszy? Tak jak napisał kubasan.

mikolaj_r - 28 Mar 2009, 18:58

Nie oszczedzaj na przewodach, szczególnie sygnałowych. Voice Kraft to kiepski pomysł. Kup Dietza. Bezpiecznik moze zostać tak jak pisałem.
kubasan - 28 Mar 2009, 22:22

Jeżeli chodzi o kable to również polecam Dietza. Dobre okablowanie to podstawa.

A co do bezpiecznika " Np. przy zasilaniu wzmacniacza, który ma bezpiecznik 50A, poprawnie jest dać bezpiecznik 40A na przewodzie plusowym przy akumulatorze. Zawsze jest to lepsze niż dać za dużą wartość bezpiecznika, co grozi spaleniem przewodu lub urządzeń." cytat z Polski Car Audio FAQ Bartosza Nazara. Bidzio sam zdecyduj.

Bidzio - 6 Kwi 2009, 18:16

Witam,

to znowu ja,

więc podłączyłem już swój zestawik, jutro dam fotki,

mam tylko jedno pytanko jeszcze, ponieważ często słucham muzyki na postoju, to mogę zrobić sobie włącznik/wyłącznik na kablu remonte, znaczy przeciąć ten kabel i wstawić taki włącznik/wyłącznik jak jest np. przy lampce nocnej?

Ps. muszę jeszcze tylko wyregulować bass :fox:

mikolaj_r - 7 Kwi 2009, 00:00

Możesz, ale moim zdaniem jest to zbędne.
dark86ford - 7 Kwi 2009, 09:55

po co wlacznik na kablu remote, skoro po wlaczeniu radia wlacza sie (poprzez sygnal na tym kablu) wzmacniacz
FiFa - 7 Kwi 2009, 13:57

chodzi chyba o to aby w kazdej chwili mozna było sobie wylaczyc wzmacniacz :-) a reszta zestawu bedzie grała, spokojnie mozna tak zrobic :-) Nawet czasami to sie przydaje jak juz ma sie dosc bassu i chce sie spokojnei posłuchac muzy :-P :-)
Bidzio - 7 Kwi 2009, 19:18

FiFa napisał/a:
chodzi chyba o to aby w kazdej chwili mozna było sobie wylaczyc wzmacniacz :-) a reszta zestawu bedzie grała,

Dokładnie o to mi chodzi.

Wracając jeszcze do regulacji basu, jak macie u siebie wyregulowane skrzynie, tzn. w radioodtwarzaczu jak macie ustawione tony niskie, wysokie, itp. a jak macie wyregulowany wzmacniacz. Czy w radiu macie np. bass 0 a we wzmacniaczu na maxa (przykład), wiem każdy ma swoje upodobania ale każdy przecież może się podzielić z swoimi doświadczeniem :)

Kilka fotek:

kubasan - 7 Kwi 2009, 20:16

wiec o tym że gdy w radiu ustawisz bas na 0 to na wszystkich głośnikach będziesz miał na 0. Ja na radiu ( mam pioneera tak jak Ty) ustawione mam +6 a podbicie na LOW. Co rozumiesz przez ustawienie basu na wzmacniaczu?
Bidzio - 7 Kwi 2009, 20:33

aha, dzięki.

kubasan napisał/a:
Co rozumiesz przez ustawienie basu na wzmacniaczu?

Na wzmacniaczu mam dwa pokrętła Bass (0 dB - 120 dB) i Low pass (50 - 250) + przełącznik na Low pass - Flat - Bass i jeszcze pokrętło Lovel (jakiś zakres ale nie pamiętam jaki). Wiem każdy ma swój gust, ale słucham różnego rodzaju muzyki i chcę tak ustawić wszystko aby dobrze grało zarówno podczas słuchania disco-polo jak i techno, po przez rap :hihihi:

kubasan - 7 Kwi 2009, 23:51

Bass - myśle że chodzi o podbicie basu więc raczej tego nie ruszaj
Low pass - czyli dolne pasmo i częstotliwość strojenia od 50 - 250Hz to już co kto lubi :) wg im niżej tym lepiej
Level (tak miało chyba być) - tym regulujesz moc, głośność. Lepiej ustawić mniej na wzmaku,a mieć większy zakres regulacji na radiu

Ale najważniejsze musisz sam popróbować bo to tylko takie gadanie na sucho :hihihi:

Gilgamesz - 8 Kwi 2009, 09:14

Bidzio,
I powiedz mi jak to gra ? Czy glosniki zmieniales czy fabryczne fordowskie ?

Bidzio - 8 Kwi 2009, 20:21

Włącznik/wyłącznik zamontowany :-P

Gilgamesz napisał/a:
I powiedz mi jak to gra ? Czy glosniki zmieniales czy fabryczne fordowskie ?

Gra, spoko, znaczy muszę wszystko jeszcze dopasować, ale jak na moją fieścinkę ten sprzęt będzie ok.

Głośniki mam na razie orginalne, ale w najbliższym czasie zamierzam wymienić na nowe (bo już trochę niedomagają powoli) i po wygłuszać sobie samochód, począwszy od drzwi po bagażnik hehe.