Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Zachowanie wska幡ika temperatury p造nu ch這dniczego

jurek - 15 Lut 2010, 11:42
Temat postu: [MK6] Zachowanie wska幡ika temperatury p造nu ch這dniczego
po odpi璚iu od czujnika?
Przypuszczalnie mam czujnik do wymiany, wiem wcze郾iej nale篡 sprawdzi� rezystancje w r騜nych temperaturach, ale przy silniku nie ma podej軼ia a wykr璚enie wi捫e si� ze spuszczaniem p造nu i co najwa積iejsze, to wpierw wola豚ym zna� odpowied� w sprawie wska幡ika.
Nast瘼nie czy to, aby ten czujnik?

http://ford.sklep.pl/pl,p...atury,ford.html

. Przy tym czujniku pisze wyra幡ie, 瞠 jest do komputera. Czy mo瞠 s逝篡� do wska幡ika na desce i jednocze郾ie komputera? Wtedy niesprawny czujnik przekazywa豚y nieprawid這we informacje.
W moim silniku, gdy zdejm� wtyczk� z czujnika (ma dwa przewody), to wska幡ik wy鈍ietla ca造 s逝pek skali- przy ci庵造m miganiu
Oczywi軼ie przy w陰czonym zap這nie, lecz bez uruchomionego silnika. Aby dosta� si� do czujnika trzeba wymontowa� obudow� filtru powietrza oraz cewk� zap這now�.
Dlaczego szukam usterki: Nieprawid這we wskazania temperatury p造nu na zegarze?
Na zimnym silniku jest ok., czyli wska幡ik pokazuje minimum, dalej po oko這 3 minutach s逝pek w wska幡iku w jednej chwili wskakuje na po這w� i ju� 瘸dna temperatura go nie rusza. Wcze郾iej do g鏎y podchodzi� stopniowo.
Szuka貫m te� termostatu i my郵�, 瞠 jest pod obudow�, do kt鏎ej wkr璚ony jest czujnik. Czy kto� mo瞠 to potwierdzi�?

JoeMix - 15 Lut 2010, 16:57

Cytat:
W moim silniku, gdy zdejm� wtyczk� z czujnika (ma dwa przewody), to wska幡ik wy鈍ietla ca造 s逝pek skali- przy ci庵造m miganiu
To raczej jest wsp鏊ny i wska幡ikiem steruje komputer, dlatego jak zdejmiesz wtyczk� to momentalnie zg豉sza tym miganiem b陰d - tak mi si� mysli,,,
pawel182 - 15 Lut 2010, 18:19

U mnnie wska幡ik zachowuje si� podobnie do Twojego. TZN na zimnym pokazuje minimum a p騧niej skacze na po這we i juz tak jest....to chyba normalne....????
Parzych - 15 Lut 2010, 18:25

pawel182 napisa�/a:
to chyba normalne....????
Nienormalne... Mi p造nnie wzrasta do po這wy i tak ju� na og馧 zostaje... Po kilku minutach (2-4) jest w oko這 1/4, a po kolejnych kilku wchodzi na oko這 1/2... To jest normalne... :yes:
MARIUSZ.B - 15 Lut 2010, 20:35

jurek napisa�/a:
Szuka貫m te� termostatu i my郵�, 瞠 jest pod obudow�, do kt鏎ej wkr璚ony jest czujnik. Czy kto� mo瞠 to potwierdzi�?

Tam go nie ma. Termostat jest mniej wi璚ej pod alternatorem.

pawel182 - 15 Lut 2010, 22:45

Parzych napisa�/a:
pawel182 napisa�/a:
to chyba normalne....????
Nienormalne... Mi p造nnie wzrasta do po這wy i tak ju� na og馧 zostaje... Po kilku minutach (2-4) jest w oko這 1/4, a po kolejnych kilku wchodzi na oko這 1/2... To jest normalne... :yes:

Tyle, 瞠 u Ciebie jest wska幡ik wskaz闚kowy i masz p造nne wskazanie u mnie (przed FL) jest wka幡ik elektroniczny i nie wiem czy on ma takie p造nne wskazanie...? (mysle 瞠 nie ma)
Mo瞠 kto� z mk6 przed FL si� jeszcze wypowie.

JoeMix - 15 Lut 2010, 23:02

pawel182 napisa�/a:
elektroniczny i nie wiem czy on ma takie p造nne wskazanie
Powinien umie� ka盥� kreseczk� zapala� z osobna,,,
pawel182 - 15 Lut 2010, 23:08

JoeMix napisa�/a:
pawel182 napisa�/a:

kwestia tylko w tym 瞠 te kreski nie s� takie malutkie :)

bid瞠j - 15 Lut 2010, 23:21

zawsze my郵a貫m 瞠 to "NORM" to lekkie nadu篡cie (bo nawet z uwalonym termostatem wskaz闚ka jednak wchodzi na to pole), ale to co powy瞠j to ju� przegi璚ie :rotfl:
pawel182 - 16 Lut 2010, 09:49

bid瞠j napisa�/a:
zawsze my郵a貫m 瞠 to "NORM" to lekkie nadu篡cie (bo nawet z uwalonym termostatem wskaz闚ka jednak wchodzi na to pole), ale to co powy瞠j to ju� przegi璚ie :rotfl:

Nie 鄉iej si� :) tutaj przynajmniej wska幡ik pokazuje MIN, NORM, i sygnalizuje przegrzanie silnika a s� samochody kt鏎e s� pozbawione wska幡ika temperatury silnika - jest tylko sygnalizacja przegrzania silnika czyli mo瞠sz ca造 czas je寮zic na niedogrzanym silniku i nawet tego nie wiesz.

jurek - 16 Lut 2010, 18:59

pawel182 napisa�/a:
JoeMix napisa�/a:
pawel182 napisa�/a:

kwestia tylko w tym 瞠 te kreski nie s� takie malutkie :)
Obrazek

Wygl康a 瞠 masz racje
Zauwa篡貫m jednak 瞠 u ciebie jeden poziom jest wy瞠j :)

A tak wy鈍ietlaj� si� wska幡iki w czasie oko這 1 sekundy po w陰czeniu zap這nu

pawel182 - 16 Lut 2010, 19:27

jurek napisa�/a:

Wygl康a 瞠 masz racje
Zauwa篡貫m jednak 瞠 u ciebie jeden poziom jest wy瞠j :)

A� sam dzi� z ciekawo軼i poszed貫m i zapali貫m auto w gara簑 i sprawdzi貫m :)
po zapaleniu jak silnik jest zimny zapala sie pierwsza kreska, p騧niej po kilku minutach zapali豉 sie druga kreska (identycznie jak na twoim pierwszym zdj璚iu) ta trzecia malutka kreska nie zapali豉 sie. Ale wydaje mnie si� 瞠 w czasie jazdy tez sie zapal. Dzis akurat nie mia貫m potrzeby nigdzie jechac ale jutro zobacze raz jeszcze podczas jazdy.

JoeMix - 16 Lut 2010, 20:07

Patrze na zdj璚ie to wychodzi, dolna kreska - silnik niedogrzany, potem 3 kreski w norm, i jedna kreska silnik przegrzany,,, ka盥a powinna by� sterowana osobno, czyli wska幡ik potrafi wy鈍ietli� 5 stan闚,,, Jak chcecie sprawdzi� czy wska幡ik dzia豉 w g鏎�, to odepnijcie wentylator chwile po tym jak si� w陰czy,,, powinno wyj嗆 za norm. (nie wiem jak komputer na takie co� zareaguje)
jurek - 16 Lut 2010, 20:49

JoeMix napisa�/a:
Patrze na zdj璚ie to wychodzi, dolna kreska - silnik niedogrzany, potem 3 kreski w norm, i jedna kreska silnik przegrzany,,, ka盥a powinna by� sterowana osobno, czyli wska幡ik potrafi wy鈍ietli� 5 stan闚,,, Jak chcecie sprawdzi� czy wska幡ik dzia豉 w g鏎�, to odepnijcie wentylator chwile po tym jak si� w陰czy,,, powinno wyj嗆 za norm. (nie wiem jak komputer na takie co� zareaguje)

Jest to przednia my郵, bo mo積a dosta� si� z kana逝, a czujnik odkr璚i� i sprawdzi� to u mnie koszmar-na zdj璚iu jak wida� ju� bez filtru powietrza

JoeMix - 16 Lut 2010, 20:50

jurek co mam Ci powiedzie�, mia貫� auto gdzie by� dost瘼,,, to ci si� zachcia這 innego :twisted:
MARIUSZ.B - 16 Lut 2010, 21:38

Gazownia to zawsze tylko problem :hihihi:
jurek - 17 Lut 2010, 13:00

JoeMix napisa�/a:
jurek co mam Ci powiedzie�, mia貫� auto gdzie by� dost瘼,,, to ci si� zachcia這 innego :twisted:

A co ja bym robi� na emeryturze. W zawodzie samochodziarza przesta貫m pracowa� na軼ie lat temu, ostatnie lata jako mistrz warsztatowy wi璚 te� nie bezpo鈔ednio.
Czas jest wi璚 teraz pogrzeba� przy samochodzie i zarazem mniej czasu sp璠za� w cha逝pie :)
A tak szczerze to mk2 latem je寮zi這 si� przyjemniej i czu這 si�, 瞠 jest l瞠j a przy cofaniu by� pe軟y komfort. Mk6 to z kolei wspania造 zimowy samoch鏚. Szczeg鏊nie je瞠li chodzi o uk豉d kierowniczy, prawie paluszkiem i hamulcowy czyli 鈍ietne wspomaganie :)

A wracaj帷 do wska幡ika, to dzi� mam troch� jazdy to po powrocie 軼i庵n� kostk� z termowentylatora i go dogrzej�

pawel182 - 17 Lut 2010, 17:31

dzi� sprawdzi貫m. Po zapaleniu silnika jak jest zimny zapala sie od razu pierwsza kreska, p騧niej po kilku minutach druga a po nastepnych kilku minutach trzecia malutka.
Co do wentylatora...to chyba nigdy nie widzia貫m aby si� kiedykolwiek w陰czy� ;) ale poprostu podczas jazdy go nie s造chac a po drugie nigdy nie zwaraca貫m uwagi.

jurek - 17 Lut 2010, 20:35

Wi璚 tak, mia貫m dzi� z godzin� jazdy po mie軼ie, w tym po這wa w korkach, wska幡ik na trzecim poziomie(jak u Pawel182).Elektrowentylator si� r闚nie� nie w陰czy� a temp. raczej by豉 do嗆 wysoka bo wy陰czy貫m ogrzewanie. Fakt po po逝dniu by這 ciep這, a zimowy ubi鏎,,,
Wjecha貫m do gara簑, potrzyma貫m na obrotach oko這 15 minut i wtedy ele-wen. si� w陰czy�, popatrzy貫m na wska幡ik dalej to samo wskazanie.
Dalej wg wersji JoeMixa, czyli wy陰czy貫m ele-wen. z kostki. Dalej na obrotach oko這 10minut i wreszcie wska幡ik na koniec norm! Potrzyma貫m jeszcze kilka minut czy nie wpadnie wy瞠j lub nie zapali si� kontrolka stanu krytycznego. Po 3 czy czterech minutach wska幡ik na tym samym poziomie. Wy陰czy貫m silnik, w陰czy貫m kostk� ele-wen. i jak si� spodziewa貫m bez w陰czonego zap這nu ten zacz掖 wia�. Po jaki� 2 minutach wska幡ik spad� na drugi poziom norm, a po nast瘼nej minucie ele-wen. si� wy陰czy�./ Du穎 s堯w/

I teraz wypada這 by powiedzie�: Wida� tak maj�, no ale dlaczego jest wska幡ik a nie wiemy jak� mamy w danym momencie temp.
Wed逝g mnie s� takie mo磧iwo軼i:
Czujnik ele-wen. w陰cza wcze郾iej ni� powinien lub czujnik temp. p造nu nie jest par� do wska幡ika.
Je瞠li wszystkie tak maj� no to fabryka spieprzy豉 spraw�.
Mariusz tak瞠 mia� racje bo faktycznie termostat tam si� znajduje, czyli w pobli簑 pompy wodnej, z pompy na blok i g這wice(ma造 obieg),a po otwarciu termostatu w篹em do ch這dnicy, tylko inaczej ni� w starszych silnikach bo do jej dolnej cz窷ci. I mo瞠?… to te� mie� jaki� wp造w na kiepskie dogrzewanie silnika.

Czekam co klubowicze o tym my郵�.

JoeMix - 17 Lut 2010, 22:15

Po pierwsze nie jest zasada 瞠 wentylator w陰cza si� tu� przed czerwonym polem,,, mk1/2/3 tak maj� w silnikach OHV, nowsze konstrukcje odpalaj� wiatrak jeszcze w polu NORM aby temperatura silnik tak mocno nie falowa豉,,, nie wiem czy to dobrze czy nie, co do wska幡ika i jego dok豉dno軼i, w wielu autach go zwyczajnie go nie ma, jest elektronika kt鏎a "mysli" za kierowce,,,
jurek - 18 Lut 2010, 10:19

JoeMix, to fakt tylko,瞠 elektronika mo瞠 pa嗆 razem z silnikiem.
疾 elektronika my郵i lub pr鏏uje my郵e�, to wyra幡ie s造cha� przy w豉郾ie podwy窺zonej temperaturze, poprzez w陰czanie i wy陰czanie jaki� styk闚.
Wygl康a, 瞠 w zimie trzeba je寮zi� na nie dogrzanym(mo積a cz窷ciowo przys這ni� ch這dnice o ile sterownik si� nie sprzeciwi), za� w lecie powinno by� dobrze.
Swoj� drog� taniej mi b璠zie kupi� cyfrowy wy鈍ietlacz temperatury z sond� ni� czujnik, aby wreszcie pozna� bli瞠j te temperatury

jurek - 20 Lut 2010, 19:02

Dzielenie si� informacjami na forum klubu, jest pi瘯n� i m康r� zasad�.
W ten spos鏏 skorzysta貫m z porady z testami i nie musz� ju� kupowa� uniwersalnego termometru cyfrowego.
Temperatura niestety jest wy鈍ietlana, co dziesi耩 stopni( w skali od 1 do-kilkunastu) ale to wystarczy, aby stwierdzi�, 瞠:
W zakresie NORM pierwszy s逝pek jest zaciemniony przy temperaturze oko這 40oC , drugi ponad 60oC, a trzeci nie jest nigdy wykorzystany.
Je瞠li w kt鏎ym� z mk6 jest inaczej(chodzi o g鏎ny s逝pek w normal), to b璠� uwa瘸�, i� kupno czujnika ma wtedy sens.

Temperatura, z jak� w陰cza si� elektrowentylator to ponad 100oC

Mam nadzieje, 瞠 informacja w tym temacie stworzona w grupie ludzi dobrej woli komu� jeszcze si� przyda

shinto_84 - 17 Maj 2010, 08:31

Witam
Mam problem z temperatur� w samochodzie. Wska幡ik temperatury p造nu ch這dz帷ego pokazuje przegrzanie-wczoraj z 3 razy mi to pokaza�. Wszystko po przejechaniu max 3-4 km. temperatura opad jak w陰cz� ogrzewanie na maksa. Po zatrzymaniu kiedy podnosz� mask� na w陰czonym silniku wentylator stoi w miejscu-mimo 瞠 wska幡ik pokazuje przegrzanie, wi瘯szo嗆 w篹y w kt鏎ych mo瞠 by� p造n jest ch這dna
Co mo瞠 by� przyczyn� awarii, gdzie mo積a to naprawi� w 3 mie軼ie.?
dzi瘯uj� za pomoc

bid瞠j - 17 Maj 2010, 09:39

a masz w og鏊e p造n w uk豉dzie? je郵i tak, to by� mo瞠 uwalony jest wentylator albo jego czujnik (chyba 瞠 w MK6 sterowany jest z komputera)
shinto_84 - 17 Maj 2010, 10:52

Jak sprawdzi� czy p造n jest w uka責zie?
Generalnie samoch鏚 mam od roku-nic w nim nie robi貫m i wszystko smiga這 jak nalezy.
za堯禦y wst瘼nie 瞠 to kwestia czujnika-gdzie go znales�?

JoeMix - 17 Maj 2010, 11:06

shinto_84 napisa�/a:
:yyy: W instrukcji od samochodu jest napisane,,, to nowy w霩, wi璚 takowa powinna by�,,,
karolusms - 17 Maj 2010, 14:20

a jak to jest ze wskazaniem temp w HCS 1.1, wymieniony termostat i czujnik temp. a wkazowka ledwo wychyla sie poza biale pole ..... nawet przelozylem wtyk ze starej fiesty bo w tej co kupilem teraz kable byly poprzecinane ..... silnik mono ...
JoeMix - 17 Maj 2010, 14:46

Zawsze jest tak ze wskazania wska幡ika na desce kt鏎e cz瘰to s� typu NORM albo MIN/MAX mo積a sobie,,, jak jest podejrzenie 瞠 nie pokazuje najdok陰dniej,,, znaczy 瞠 g逝poty pokazuje, bo dok豉dne to one nigdy nie s�, to trzeba niestety sond� i zwyk造 termometr i zmierzy� faktyczn� temperatur� silnika,,,,
MARIUSZ.B - 17 Maj 2010, 17:18

shinto_84 napisa�/a:
Wska幡ik temperatury p造nu ch這dz帷ego pokazuje przegrzanie

shinto_84 napisa�/a:
Po zatrzymaniu kiedy podnosz� mask� na w陰czonym silniku wentylator stoi w miejscu-mimo 瞠 wska幡ik pokazuje przegrzanie,

shinto_84 napisa�/a:
wi瘯szo嗆 w篹y w kt鏎ych mo瞠 by� p造n jest ch這dna

Mo磧iwe:
brak p造nu lub za ma豉 jego ilo嗆
zapowietrzenie uk豉du
zaci皻y termostat
shinto_84 napisa�/a:
Generalnie samoch鏚 mam od roku-nic w nim nie robi貫m i wszystko smiga這 jak nalezy.

Czas najwy窺zy odda� go na jaki� przegl康, bo przeszukuj帷 forum raczej nic nie naprawisz.
shinto_84 napisa�/a:

Hmmm, zajrza豚ym do zbiornika wyr闚nawczego.