|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [MK3] 1,1i -> 1,3i C by McLfan
McLfan - 25 Lut 2011, 22:19 Temat postu: [MK3] 1,1i -> 1,3i C by McLfan 1. NICK: McLfan
2. IMIĘ: Arkadiusz
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: C
5. ROCZNIK: MK3, 1993r.
6. SILNIK: 1,1i
7. OPIS AUTA: Po ponad roku od roztrzaskania w kolizji Calypso nadszedł wreszcie czas na kolejną Fiestę. W końcu... Przypadkiem, po rozmowie z kolegą z pracy wyszło, że ma zamiar ją w trakcie miesiąca sprzedać. To kupiłem. Niestety jest to Fiesta po przygodzie. Została lekko uderzona w przód przez jakiegoś gościa, który od razu uciekł...
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: kołpaki poleciały do śmietnika.
b. mechaniczne: wymiana świec, MAPsensora, CPP. Szykuje się naprawa krokowego i wymiana sondy lambda, termostatu, czujników temperatury (by w końcu przestała żreć 12 litrów/100km...).
c. audio: leży radio w schowku.
d. inne:
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: czarna lotka na klapę bagażnika, reklama nauki pływania do kosza (za jakiś czas, obiecana została byłemu właścicielowi jazda jeszcze jakiś czas z nią), wymiana maski na niepotłuczoną, doprowadzenie pasa przedniego (po kolizji) do porządku (chyba będzie konieczność wymiany całości, bo ruda szaleje... A i lampy smutnie wyglądają). Po zimie powalczenie z rudą. Kieeeedyś tam pakiet XR2i.
b. mechaniczne: Po najbliższej wypłacie wyskoczy 1,1i, a wskoczy 1,3i od sowy, który był trzymany właśnie na taką okazję. Sugerowana niżej rozpórka dolna oraz alu 14' z rozbitej Wymiana wybieraka biegów, łożyska tył, bo coś się delikatnie odzywać zaczyna.
c. audio: zamontowane zostanie radio ze starej Fiesty, piękny kaseciak, który nie wali po oczach milionem kolorów w czasie nocnej jazdy. Standardowe głośniki w plastikowe miejsca obok półki bagażnika.
d. inne
- wymiana półki w bagażniku na taką bez wielkich dziur po głośnikach, rozklejenie silikonu z szyberdachu i sprawienie by mimo swej funkcjonalności nie lało się do środka, kierownica z XRki, wypranie tapicerki, by znów była jak nowa.
10. FOTKI AUTA
Na razie fotki sprzed zakupu, gdy skończą się mrozy i będzie można myć auto, dołączą nowe.
Tak jest, w końcu czuję się (jeszcze- "niemal") jak w domu...
EDIT:
Obiecane zdjęcia, z dziś, po kąpieli.
Marek - 25 Lut 2011, 22:27
No w koncu pozabierasz mi te chabazie z garazu
P.S dopisz se synek do zmian alufelgi i rozporke dolna
inno - 27 Lut 2011, 10:23
czy mi się wydaje czy w tej fofi ktoś się pozbył znaczka czy go zamalował?
Stunt_Man - 27 Lut 2011, 10:35
inno napisał/a: | czy mi się wydaje czy w tej fofi ktoś się pozbył znaczka czy go zamalował? |
jest po przygodzie... jak już właściciel napisał
globus18 - 27 Lut 2011, 11:01
zadżebisty kolorek
McLfan - 27 Lut 2011, 14:32
Tak jak wyżej napisałem, auto było uderzone w przód, gość zwiał, więc z odszkodowania nici. Skutkowało to naprawą jak najniższym kosztem, własno-amatorsko-ręcznie. Ale się za to wezmę.
Marek - 19 Mar 2011, 19:20
Czekamy na upa jak dojedziesz, z tego co wiem trochę się zmieniło
Tomas - 19 Mar 2011, 19:51
No no ładny kolorek i max pasują jej te zderzaki w kolorze
McLfan - 19 Mar 2011, 20:30
Masz dobre informacje.
sowiane 1,3i zagościło na pokładzie. Pięknie śmiga.
Co więcej? W sumie nic. Na resztę przyjdzie czas.
Trochę podgarażowych zdjęć (przy okazji widać "piękny" pas przedni):
Tak więc 1,1i -> 1,3i stało się faktem. Dzięki Marek i Darek!
BTW, dzięęęęęki wielkie za możliwość wzięcia za rogi i poprowadzenia RSki.
dżolero - 20 Mar 2011, 13:08
ładnie ładnie
tez to przerabiałem, szybkości
Allmag - 24 Mar 2011, 18:51
No i gitara
A kiedy wrzucasz alu? To już czas (chyba ) . To dopiero będzie ładnie pod ten kolorek
McLfan - 24 Mar 2011, 22:16
Alu wrzucę, jak będę w podopolskiej mej wsi nieukochanej rodzinnej, zwanej Górażdżami. Tam one leżakują. A na razie, to podoba mi się spalanie na tych kółeczkach (to również są letnie)- 100% miasta 6,5l/100km.
Muszę tylko rozebrać w weekend krokowca i tam pogmerać, bo wolne obroty szaleją na zimnym, sam się poddławiać potrafi. A jak nagrzany, to w czasie rozpędzania potrafi się przy szybkiej zmianie biegów przytkać na moment. Tester pluje błąd 46 lub 47. Jak ktoś wie, gdzie jeszcze szukać przyczyny, proszę o pomoc.
[ Dodano: Czw Mar 31, 2011 19:14 ]
Alu wpadły na auto, choć jeszcze brudne. Ale to cały samochód wymaga przepielęgnowania Karcherem.
Marek - 31 Mar 2011, 21:05
Jest alu, jest impreza, od razu lepiej wygląda Teraz jeszcze jakąś glebe, staba, itd
McLfan - 7 Kwi 2011, 12:27
Tak więc 18-latka stała się "nówką z salonu". Stan licznika przebiegu 5km.
Tak to było moment przed jazdą:
A oto przekręcanie.
http://www.youtube.com/watch?v=HI09WORkNyM
bidżej - 7 Kwi 2011, 12:55
nie mogłeś filmować od 99999,8?
McLfan - 7 Kwi 2011, 13:01
99999,5km było na parkingu mojej uczelni, to się nie będę przecież bawić w obsługę tego w czasie jazdy. Jeszcze by taśmy mocujące telefon odpadły. Zresztą świetny digital to był. Licznik widziałem tylko na ekranie telefonu.
Krzychu_14 - 7 Kwi 2011, 15:36
Gdyby nie wiek Fiesty to "nówka sztuka"
McLfan - 7 Maj 2011, 21:20
Kolejne prace przy aucie. Wymieniono kompa z 1,1 na 1,3, bo średniawo jednak było na poprzednim. Wrzucony licznik z obrotkiem i, co ważne, z dziennym licznikiem kilometrów. Wpadły wygłuszenia na tylne nadkola. Świeczki też wymieniono.
No i z ciekawości sprawdziliśmy z Gliwickimi chłopami ( ) kompresję tego 1,3i. Wyszło niemal równiutko na każdym cylindrze po 8,5. Jest OK.
bidżej - 7 Maj 2011, 21:36
Cytat: | niemal równiutko na każdym cylindrze po 8,5. Jest OK | no tak raczej bez fajerwerków
McLfan - 7 Maj 2011, 21:50
To ma przyjemnie jeździć, a nie strzelać. Jak na HCS miło brzmi (w środku ) i dobrze się wkręca na obroty. Nie narzekam.
Cristodius - 8 Maj 2011, 00:07
Niezłe cacko;) będziesz myślał później o większym silniku ?
McLfan - 8 Maj 2011, 00:44
Teraz priorytetem z poważnych rzeczy jest wstawienie nowych pasów z przodu i z tyłu. Przód pogięty po kolizji oraz pognity, a tył po prostu pognity. Krawędzi przy klapie bagażnika niemal nie ma. Uszczelka zamocowana jest na silikonie, by woda nie płynęła do środka. Także raz jeszcze- buda, buda, buda. A potem- pomyślimy. Kwestia tylko kasy, a ta jest zależna od tego, jak się odnajdę w nowej robocie.
Cristodius - 8 Maj 2011, 01:18
Widzę że podchodzisz do tego z pełnym zaangażowaniem, podziwiam i czekam na efekt końcowy. Ja moją Fieścine za jakiś tydzień skończę malować też miałem lekki problem z blacharką ale u mnie tylko ruda wychodziła i to była kwestia wstawienia nowych blach. no nic pozostaje mi tylko życzyć wytrwałości w dążeniu do końca operacji
Pozdrawiam!
cinek2439 - 15 Maj 2011, 19:28
Witam mam zamiar zrobić taką samą przekładkę z 1.1i na 1.3i mam na oku taki sam silnik 1.3 jak ten na zdjęciach jakie kolega zamieścił i mam pytanie co zrobiłeś z tym ustrojstwem EGR od recyrkulacji spalin???Miałeś gdzie to podłączyć???Pozdro aaaa i jak tam osiągi dużo lepsze niż 1.1 i jaki max speed osiąga teraz Twoja strzała??
Pietrekk - 15 Maj 2011, 19:32
Wywalasz to wkręcasz coś w te miejsca, zaspawać i po problemie.
cinek2439 - 15 Maj 2011, 19:45
aha to good a tam jest jakiś zwykły gwint???żebym nie musiał się specjalnie męczyć z szukaniem specjalnie śrub z drobnym gwintem czy jakimś calowym czy inne dziadostwo:/
Pietrekk - 15 Maj 2011, 20:03
zwyły, a nie lepiej zostawić Ci Twój stary kolektor?
Jak coś załóż temat z tym lub poszukaj bo jest taki na forum.
Moda proszę o usuniecie postów nie odpowiedniego tematu
cinek2439 - 15 Maj 2011, 20:18
tak byloby lepiej ale te rurki nie są chyba w kolektor wkręcone tylko w głowice chyba że się mylę tak czy inaczej coś wymyślę by to zaślepić dzięki za wskazówki
McLfan - 20 Maj 2011, 21:07
Takie tam miłe towarzystwo. Braciszek na F.
Zaparkowane z dużą odległością, by przypadkiem drzwiami nie przypierdzielić przy wysiadaniu.
A tak przy okazji, trytytki się przydają nawet w Ferrari. Tylna tablica jest nimi przymocowana.
Hans - 21 Maj 2011, 14:52
McLfan napisał/a: | A tak przy okazji, trytytki się przydają nawet w Ferrari. Tylna tablica jest nimi przymocowana. | To jest dobre heh
McLfan - 18 Cze 2011, 18:32
Tak więc kolejne rzeczy zostały zrobione.
Wymienione tylne łożyska, wahacze przód, dekiel nad zaworami przy okazji regulacji, krokowiec, wybierak biegów, kiera z XR2i, termostat, wlany nowy olej (którego reszta, niecały litr, wylała się z bańki w bagażniku chwilę temu, kurrrrrna...), no i przegląd zrobiony bez zająknięcia. No dobra, lewy tył przy awaryjnych nie świeci, nie wiem czemu.
Kolejny raz wielkie dzięki Marek za kawał dobrej roboty.
A tak przy okazji, zalałem STP Formułę do czyszczenia wtrysków. Wyjeździmy bak i zobaczym, czy się coś zmieni, czyt. poprawi.
Arix - 18 Cze 2011, 18:40
McLfan napisał/a: | A tak przy okazji, zalałem STP Formułę do czyszczenia wtrysków. Wyjeździmy bak i zobaczym, czy się coś zmieni, czyt. poprawi. |
Ja zalałem swoją 2 razy formułą do czyszczenia układu paliwowego i wyczyściło mi pięknie silnik aż zaczął mi brać olej
McLfan - 26 Cze 2011, 23:46
Cały bak wyjeżdżony, silnik faktycznie lepiej się zbiera po tej formułce. Wcześniej nie było większego sensu kręcić powyżej 3 tysięcy, bo niewiele się działo, teraz na 3 odcinkę spokojnie, choć raczej bez wielkiej ochoty i przyjemności by złapał. Do 5 tysięcy dokręciłem przy wyprzedzaniu.
A czy zaczął brać olej jeszcze nie sprawdziłem.
McLfan - 9 Lip 2011, 22:13
Trochę dzisiejszych newsów.
- Założyłem dolną rozpórkę. Czuć różnicę przy ciasnym skręcaniu. Jest OK.
- rozkleiłem z silikonu szyberdach. Łącznie z silikonem rozlazła się uszczelka, która tam była. Ale cóż, temperatury, jakie obserwujemy, zachęciły mnie do tego ruchu i związanego z nim ryzyka.
I teraz ciekawostka. Jest to szyberdach, który na szybie ma napis Solar. Jest na środku jakby ogniwo słoneczne. Po zdjęciu całkowicie szybra, do budy nie idą jednak żadne kable. Wie ktoś może do czego to mogłoby służyć?
Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim, proszę o informację. Druga sprawa. Czy uszczelka podejdzie do tego z seryjnego szybra? Jeśli ktoś ma na zbyciu uszczelkę, nawet seryjną, proszę o kontakt, chętnie kupię.
DemptD - 9 Lip 2011, 22:51
Bit1, miał czerwoną z solarem na dachu, podobno to miało samo coś tam robić czy coś tam, wbij do niego on był bardziej zorientowany w tej sprawie
McLfan - 8 Sty 2012, 20:47
Bordo dobrze się nawet ma i postanowiła pomóc mi postawić pierwsze "rajdowe" kroki.
KJS WOŚP Opole.
Ostatni raczej nie byłem, ale pewnym być nie można.
TomeXowi500 dzięki za popilotowanie.
A przy okazji- udało się też bujnąć na prawym w tym oto potworze.
http://www.youtube.com/watch?v=4Vq4t8aBQ_w
|
|