Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK4] Moja fieścinka :)

szoutek - 27 Lip 2011, 14:12
Temat postu: [MK4] Moja fieścinka :)
1. NICK: szoutek
2. IMIĘ: Adrian
3. MODEL: Fiesta MK4i
4. WERSJA: b/d
5. ROCZNIK: MK IV 1998
6. SILNIK: 1.3 + LPG (nie wiem ile koni)
7. OPIS AUTA:
Samochód kupiony przez rodziców jako niespodzianka dla mnie oraz siostry. Niestety jak się okazało auto było chyba skasowane gdyż delikatnie mówiąc nie trzyma się kupy, a mianowicie: drzwi pasażera jak i kierowcy są inne, przednia belka jest wygięta, kierownica nie z tego modelu. Autem jeżdżę od prawie 2 lat. Zostało ono sprowadzone z Niemiec przez poprzedniego właściciela.

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
- założenie nowej instalacji gazowej, ponieważ tamta wybuchła -.- oraz butla nie była przystosowana do tego auta...
- zrobienie klaksonu jako osobny przycisk przy włączniku ogrzewania tylnej szyby, gdyż w kierownicy się nie dało... ( moje NITRO :-P )

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: pozbycie się rdzy oraz pomalowanie
b. mechaniczne: nowy układ wydechowy
c. audio: jakieś radio mp3, usb.
d. inne: otwieranie bagażnika od środka

10. FOTKI AUTA

Przepraszam za jakość zdjęć ale były robione telefonem...

marcinek0110 - 27 Lip 2011, 14:41

szoutek napisał/a:
nie trzyma się kupy, a mianowicie: drzwi pasażera jak i kierowcy są inne, przednia belka jest wygięta, kierownica nie z tego modelu

szoutek napisał/a:
założenie nowej instalacji gazowej, ponieważ tamta wybuchła

hehe dobrze że jeszcze brzydal jeździ:D z rdzą życzę powodzenia bo to ciężka robota. Wrzucaj czym prędzej fotki :)

Witamy na forum:)

szoutek - 27 Lip 2011, 14:56

Dobrze, że tej rdzy nie ma dużo, bo tylko na tylnych nadkolach i trochę na dachu :)
TSRules - 27 Lip 2011, 15:24

szoutek napisał/a:

:9:

szoutek napisał/a:
Dobrze, że tej rdzy nie ma dużo, bo tylko na tylnych nadkolach i trochę na dachu

nadkola-klasyka, a na dachu pewno przy listwach dachowych ?

szoutek - 27 Lip 2011, 15:28

TSRules napisał/a:
szoutek napisał/a:

:9:

szoutek napisał/a:
Dobrze, że tej rdzy nie ma dużo, bo tylko na tylnych nadkolach i trochę na dachu

nadkola-klasyka, a na dachu pewno przy listwach dachowych ?

Dokładnie tak :)

JoeMix - 27 Lip 2011, 15:30

szoutek napisał/a:
oraz butla nie była przystosowana do tego auta
A to jest dobre,,, mk4 ma jakąś swoją dedykowaną butlę? Czy po prostu gazowniki kolejnego naiwniaka znaleźli,,,
TSRules - 27 Lip 2011, 23:04

szoutek napisał/a:
Dokładnie tak :)

hehe no standard :-) popatrz jeszcze przy uszczelkach drzwi oraz szyb tam po odgięciu też są często bonusy, lepiej szybko reagować :ok:

JoeMix napisał/a:
A to jest dobre,,, mk4 ma jakąś swoją dedykowaną butlę? Czy po prostu gazowniki kolejnego naiwniaka znaleźli,,,

Podejrzewam że mógł być problem przy butli w miejscu koła zapasowego które przecież nie jest zbyt osłonięte, podatne na uderzenia, źle zrobione, mała nieszczelność i tragedia :|

AccessX - 27 Lip 2011, 23:19

Witam, na Forum, z nami szybko uporasz się z rudą kur.. hmmm (nie wiem co wstawić), niech będzie rdza xD.
szoutek - 27 Lip 2011, 23:26

Z tą butlą było tak, że nie była to butla do stosowania zewnętrznego tylko wewnętrznego oraz była ona zamocowana na opak (cokolwiek to znaczy)...

Jeśli w weekend będzie pogoda to zacznę coś działać z rdzą :)

marcinek0110 - 28 Lip 2011, 01:48

nie warto robić tego na odwal się, dlatego poczytaj bardzo szczegółowe tematy o walce z rudą, jest na forum niezłe faq. Obejrzyj dokładnie samochód, zastanów się jakie narzędzia i środki przygotować i na spokojnie uzbrojony w wiedzę i materiały zajmij się robotą.
AccessX - 28 Lip 2011, 08:46

Zdjęcia zdjęcia zdjęcia kolego :twisted:
Marcinowaty - 28 Lip 2011, 09:06

Gdyby ci ta butla na opak wybuchła to byś pół auta stracił gy
szoutek - 28 Lip 2011, 10:11

marcinek0110 napisał/a:
nie warto robić tego na odwal się, dlatego poczytaj bardzo szczegółowe tematy o walce z rudą, jest na forum niezłe faq. Obejrzyj dokładnie samochód, zastanów się jakie narzędzia i środki przygotować i na spokojnie uzbrojony w wiedzę i materiały zajmij się robotą.

Tak też zrobiłem :hihihi: Będzie mi pomagał kolega co się na tym zna lepiej ode mnie :-)

AccessXR napisał/a:
Zdjęcia zdjęcia zdjęcia kolego :twisted:

Zdjęcia dodam po weekendzie lub dziś jak wrócę od mechanika ponieważ jadę na wakacje i chcę się dowiedzieć czy fiesta wytrzyma podróż na mazury :-P

Marcinowaty napisał/a:
Gdyby ci ta butla na opak wybuchła to byś pół auta stracił gy

Właśnie dlatego wymieniłem też butle bo nie widziała mi się jazda z "odrobiną" adrenaliny :D

marcinek0110 - 28 Lip 2011, 13:39

Bombowa Fiesta!!! Hehe
szoutek - 28 Lip 2011, 18:15

No to fiesta otrzymała nowe filtry oraz olej ;) Niestety zdjęć nie mam ponieważ zaczęło padać... :|
szoutek - 7 Sie 2011, 19:35

Koledzy poratujcie... Znacie jakiegoś dobrego mechanika co zna się na drzwiach, głównie chodzi o zawiasy. Mianowicie drzwi kierowcy mi opadły o ok 3cm... Zamknąć się je da lecz podczas mycia lub bardziej obfitego deszczu woda cieknie mi do środka. U mechanika gdzie byłem powiedziano mi, że trzeba będzie wspawać nowe zawiasy ponieważ przy tamtych już wcześniej grzebano :| Chciałbym aby to zobaczył jeszcze ktoś, kto się na tym zna. Jeśli znacie kogoś w Katowicach lub okolicach proszę o namiary. Z góry dzięki :)
luk-90 - 7 Sie 2011, 21:49

no niestety nic nie zrobisz sam, trzeba spawać, bo w fieście nie ma jakiejkolwiek możliwości regulacji drzwi, zawiasy są wspawane do budy, co jest totalnie poronionym pomysłem, ale cóż, w końcu to jest Ford. W Hądzie można praktycznie wszystko zdemontować od błotnika, przez zawiasy drzwi, prawie wszystko
szoutek - 7 Sie 2011, 22:28

luk-90 napisał/a:
no niestety nic nie zrobisz sam, trzeba spawać, bo w fieście nie ma jakiejkolwiek możliwości regulacji drzwi, zawiasy są wspawane do budy, co jest totalnie poronionym pomysłem, ale cóż, w końcu to jest Ford. W Hądzie można praktycznie wszystko zdemontować od błotnika, przez zawiasy drzwi, prawie wszystko

Czyli zostaje mi podjechać jutro do mechanika żeby mi to zrobił... Jak ja kocham fordy :głowąwmur:

szoutek - 11 Sie 2011, 09:55

Potrzebuje pomocy przy zdjęciu tylnego zderzaka. Mianowicie... odkręciłem po 2 śrubki przy nadkolach ale potem nie wiem co dalej. Wiem, że trzeba odkręcić jakieś śruby w bagażniku ale nie mam pojęcia jakie. Myślę, że chodzi o to ale nie jestem pewien

Jeśli się mylę to pomóżcie. Z góry dzięki za pomoc.

arecki - 11 Sie 2011, 10:04

a wsadź głowę do bagażnika i zobaczysz dwie duże śruby które trzymają zderzak
szoutek - 11 Sie 2011, 10:18

O kurde.... Aż wstyd się przyznać, że ich nie zauważyłem :ups:

Dodałem zdjęcia :-P Trochę późno ale w końcu są :-)

hanysek - 11 Sie 2011, 21:31

szoutek napisał/a:
zamocowana na opak (cokolwiek to znaczy)...
a tys je skąd?? sie pytom?? jak nie wis co to na opak :-P Fiesa cza pokochac tako jako sie wzielo abo na szrot :ok:
Sztandi - 11 Sie 2011, 21:53

hanysek napisał/a:
Fiesa cza pokochac tako jako sie wzielo abo na szrot

Albo przez ubezpieczalnie i ich składki OC trza sie jej pozbyc... ;-(

Fiesta jak fiesta, brzydal, ale ma podtlenek :V:

szoutek - 11 Sie 2011, 22:32

Wiem co to jest na opak ale, że butla taka może być zamontowana w aucie to nie wiem o co chodzi ;p A fiestolota kocham bo mnie zawsze dowiezie tam gdzie chce ;D
szoutek - 19 Sie 2011, 00:22

Moja fiesta wzbogaciła się o nowe zegary :twisted: