|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [Inny] Rally blue legend - Impreza MY00
tommirs - 12 Wrz 2011, 23:07 Temat postu: [Inny] Rally blue legend - Impreza MY00 Decyzja o zakupie zajęła mi kilka lat.
Znalezienie odpowiedniego egzemplarza (jak najbliżej seryjnego) osiem miesięcy.
Przekonanie mojej Zonki o sensowności zakupu takiego autka zajeło mi ............
...apropos..mój 4-miesięczny Filip, zgdził się od razu
Autko wyszukałem na forum subaru.
Nie było zbyt łatwo bo stało na Litwie, ale nie należe do ludzi szukających aut byle nie dalej niz 50km od domu
Zwykle kupowałem auta na "oko" tym razem umówiłem się ze sprzedajacym w salonie Subaru w Gdańsku...tam je sprawdzilismy, było gitara i 2 tygodnie poźniej wyruszylismy z kumplem na wyprawe na Litwę ( było mega...bardziej wycieczka niz transakcja kupna - sprzedaży)
Sprzedającym był fanatyk subaru, który dbał o nia jak nalezy.
Okazał się tez fajnym gościem i tu go pozdrawiam
PS Dobre mają piwko Litwini
Ok, ale zgodnie z regulaminem:
1. NICK: Tommirs
2. IMIĘ: Tomek
3. MODEL: Subaru Impreza
4. WERSJA: GT
5. ROCZNIK: 2000
6. SILNIK: boxer 2,0 16v Turbo
7. OPIS AUTA: prawie seryjne GT MY00
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:
a. mechaniczne:
1. Silnik/skrzynia biegów:
- Praktycznie seryjne GT, oryginalny silnik, turbo i skrzynia
- jedynie intercooler od JDM STI
2. Wydech:
- 2,5 cal cat-back, tylna puszka Milltek (delikatny basowy dzwięk, pogłębia bulgot boxera, nie przeszkadza w trasie)
3. Hamulce:
- przednie seryjne (wentylowane tarcze 297, zaciski 4 tłoczkowe)
- tylne od WRX new age (wentylowane tarcze 290x18, zaciski 2 tłoczkowe)
4. Zawieszenie:
- przednie wahacze aluminiowe JDM STi
- Antylift kit Whiteline
- przednia rozpórka górna JDM STi
- przednia dolna 2 punktowa Cusco
- przednia dolna 4 punktowa Mines
- tylna górna Cusco
- tylna dolna Cusco
- tylny stab Cusco - 21mm
- łączniki staba Powerflex
5. Inne:
- dodatkowy nawiew na przednie hamulce
- kierownica powietrza Zerosports
- alu płyta pod silnikiem
- osłona tylnego dyfra OEM
b. Wizualne:
- JDM łezka na przednim grilu.
- dokładka przedniego zderzaka JDM STi
- rajdowe chlapacze
c. audio: oryginalne Subaru
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: raczej nic, lubię ją seryjna, a może większy spoiler tylny od JDM STi
b. mechaniczne: to ma pozostać w rodzinie jako klasyk, do zabawy jest Honda
c. audio: doładowany boxer z asymetrycznym kolektorem wydechowym to muzyka którą lubię
d. inne: ? nie wiem, ale na pewno opiszę
Fotki:
Piękna i bestyjka? hmm...może..tylko która jest która
Wyprawa była dosyć długa i nie raz błądzilismy :giggle: :

Nawet nawigacja "rozkładała ręce", więc trzeba było wrócić do starych dobrych map papierowych, była przynajmniej chwila na fotki
Trochę nowych fotek.
W końcu autko zarejestrowane w PL .
Na zimę szykuję takie szutrowe felunie:
OZ Rally Terra 15" spec Impreza STi gr N
grzes87 - 12 Wrz 2011, 23:23
nigdy nie zmienisz tego auta, juz ja wiem co mowie. najwyzej dokupisz sobie drugi tanszy w eksploatacji. dziwek silnika jest po prostu uzaleznaijacy
szkoda ze nie jest to wersja 2 drzwiowa ale to mega rarytas.
mikolaj_r - 12 Wrz 2011, 23:30
Jednym słowem przepiękna
luk-90 - 12 Wrz 2011, 23:34
miano klasyku, w pełni zasłużone, piękny
tommirs - 12 Wrz 2011, 23:39
grzes87 napisał/a: | nigdy nie zmienisz tego auta, juz ja wiem co mowie. najwyzej dokupisz sobie drugi tanszy w eksploatacji. dziwek silnika jest po prostu uzaleznaijacy
szkoda ze nie jest to wersja 2 drzwiowa ale to mega rarytas. |
wiem, ale nie chciałem 2 drzwiowej bo mam młodego, i to była jedna z kart przetargowych żeby sprzedac naszą 2 drzwiowa Alfę i kupic 4 drzwiowe autko "rodzinne"
dzięki, nie zamierzam jej sprzedawać...bo to było moje motoryzacyjne marzenie...na razie nie mam innych...a nowsze imprezy juz mi się tak nie podobają (z resztą klasyczna jest droższa niz nowsza "Bugeye")
grzes87 - 12 Wrz 2011, 23:49
tommirs napisał/a: | nowsze imprezy juz mi się tak nie podobają (z resztą klasyczna jest droższa niz nowasza "Bugeye") |
bo bugeye jest paskudny najpiekniejsza jest wlasnie ta ktora masz albo hawk. nie oszczedzaj na serwisie a auto bedzie sluzylo wiernie. a rogal na gebie bedize sie poszerzal tylko
madek - 12 Wrz 2011, 23:51
it`s beautiful !!
trzeci - 13 Wrz 2011, 06:22
Obok tego auta nie można przejść obojętnie
Gratuluje zakupu i przyjedż nią kiedyś na zlot.
Pozdro ...
PumaRST - 13 Wrz 2011, 07:29
no piękności też mi sie taka marzy.
co do zmian to oprócz spojlera JDM to jeszcze lampy tylne z STI-a i nic więcej nie ruszaj.
I jak znam życie okaże się że zapragniesz skrzynie z STI oraz trochę więcej mocy
Bezawaryjnej eksploatacji
Qzyn - 13 Wrz 2011, 08:22
O kurde. Nigdy nikomu staram sie nie zazdroscic ale teraz mi sie jakos nie udaje. Gratuluje zakupu tej slicznotki i zycze bezawaryjnego i pelnego satysfakcji uzytkowania!!!
tommirs - 13 Wrz 2011, 09:04
dzieki za dobre przyjęcie mojej drugiej juz japonki
Prawie jak z mniejszościami narodowymi
trzeci napisał/a: | ....przyjedż nią kiedyś na zlot. ... |
dzięki za zaproszenie, z chęcią.
PumaRST napisał/a: |
co do zmian to oprócz spojlera JDM to jeszcze lampy tylne z STI-a i nic więcej nie ruszaj.
I jak znam życie okaże się że zapragniesz skrzynie z STI oraz trochę więcej mocy
|
Trochę nie chcę udawać JDM ale z drugiej strony juz jest wiele rzeczy z STi.
Białe lampy JDM są faktycznie ciekawe, będę szukał
Skrzynia, zwłaszcza ta z DCCD (sterowanie cenralnym dyfrem z wnętrza) jest kusząca, tylko jest za krótka, a ja Subaraka planuje do codziennej jazdy, bez upalania.
Qzyn napisał/a: | O kurde. Nigdy nikomu staram sie nie zazdroscic ale teraz mi sie jakos nie udaje. Gratuluje zakupu tej slicznotki i zycze bezawaryjnego i pelnego satysfakcji uzytkowania!!!
|
Dzieki Qzi
Peedro - 13 Wrz 2011, 09:06
Też zazdroszczę bo zawsze byłem fanem Imprezy, do czasu aż nie stała się Lanosem... Piękna sztuka
Ad@mus - 13 Wrz 2011, 10:16
i to bedzie jako dajli kar??
załóż LPG
elegancka
PUCIO - 13 Wrz 2011, 10:20
o kurw......a nie no proszę
niezły kąsek dasz od szasu do czasu wyczyścic dywaniki
gratki niezła furka
tommirs - 13 Wrz 2011, 10:40
Ad@mus napisał/a: | i to bedzie jako dajli kar??
załóż LPG
elegancka |
Tak dejli kar, jak na upalanie czy do rajdów to lepiej jest sciągnąc od Angoli japońską wersję i zrobic przekładkę.
Cena wyjdzie podobna jak Europejskiego GTka, a auto trochę mocniejsze.
Tylko przekałdka to rzeźba a ja chciałem oryginał, i jako dejli kar ja wolę GTka, jeżdzi na 95 benzynie a japończyk tylko na 99 (STi, STi Type RA/R)
Tak, gaz juz idzie do mnie z Chin, na monowtrysku
Ad@mus - 13 Wrz 2011, 12:15
tommirs napisał/a: | Tak, gaz juz idzie do mnie z Chin, na monowtrysku |
no to błąd, każdy penio wie że najlepsze instalki pod GT to lpg GT sekłent z taiwanu!! nie zakładaj chnskiego gazu tylko taiwańśki, z najwyższej półki-posłuchaj mnie!!
tommirs - 13 Wrz 2011, 13:54
spoko, może byc tajwański...oby taniej!!
do 4 stów muszę sie smiecić.
A kurek schować czy wyeksponować centralnie gdzieś?
arecki - 13 Wrz 2011, 14:26
no Panie, pięknie
kawał auta
tommirs napisał/a: | A kurek schować czy wyeksponować centralnie gdzieś? |
wyeksponuj i tak nikt nie uwierzy
DemptD - 13 Wrz 2011, 21:14
a lacia to to spali?
autko marzenie
Pietrekk - 13 Wrz 2011, 21:47
Moje marzenie... cudowna
tommirs - 13 Wrz 2011, 23:01
DemptD napisał/a: | a lacia to to spali?
|
Jak oliwą lacie podlejemy to i spali
Żółwik Tuptuś - 14 Wrz 2011, 17:31
obok Delty w barwach Martini
Sierry w barwach Marlboro
i Quattro w barwach HB/ADAC
to jedyne wozidło , którego bym nie przemalował na czarnomatowo .
Graty od Żółwia
J@rek - 14 Wrz 2011, 18:23
Pogratulować fajnej imprezy pierwsza generacja jest najładniejsza chociaż 3 generacją miałem okazję jeździć i powiem że fajna jest
Parzych - 19 Wrz 2011, 01:18
Kiedyś taka WRX STI była moim marzeniem, może kiedyś... Oby długo i bezawaryjnie służyła i dawała wiele radości z jazdy
grzes87 - 22 Wrz 2011, 09:34
wczoraj jezdzilem 300KM turbo dziadkiem zagazowanym az milo. a potem przesiadlem sie w WRX'a z '05 na PB98 i juz tak milo nie bylo (nim zrobilem cos kolo 200km) i benzyna niknie w oczach :(
tommirs - 23 Wrz 2011, 08:38
alo o co kaman?
Impreza Turbo w gazie?
Jeżeli tak, to pogłoski o mocy 300KM są grubo przesadzone
I co ma na mysli mówiąc miło?
- to, że beznzyna nie znika w oczach? (w takim przypadku milszym autem jest seicento w gazie)
- czy to, że auto mówiąc ogólnie - auto jedzie - bo o to według mnie chodzi posiadaczom imprez turbo i innych tego typu aut.
grzes87 - 23 Wrz 2011, 14:26
turbo dziadkiem nazywany jest legacy turbo w bardzo starej budzie poczatek lat 90. dlubniete bylo do ~300KM zagazowane chodzilo pieknie, wcisaklo w fotel, szlo rewelacyjnie.
potem przesiadlem sie na wrx'a serie z 2005 roku i juz milo nie bylo czyli takiego powera takich emocji jak w podlubanym turbo dziadku.
co do gazu w samochodzie sportowym a zwlaszcza w dlubanym subaraku nie bede sie spieral bo nie ma sensu. widze ze masz swoje przekonanie a ja mam swoje i tego nic nie zmieni.
tommirs - 23 Wrz 2011, 15:20
grzes87 napisał/a: | co do gazu w samochodzie sportowym a zwlaszcza w dlubanym subaraku nie bede sie spieral bo nie ma sensu. widze ze masz swoje przekonanie a ja mam swoje i tego nic nie zmieni. |
Fakt, Legacy potrafiło fajnie latać. Widziałem na SuperOesach kierowników ogarniających ten samochód lepiej niz niejeden gośc w nowej Imprezie.
A co do gazu, 300KM w zagazowanym turbo, to faktycznie nie spierajmy się w tym temacie, bo to nie o gazie i jego cudownych parametrach temat.
tommirs - 21 Mar 2012, 22:19
Zima w Poznaniu nie rozpieszczała i żal by było nie wykorzystac tych kilku dni śniegu )
http://youtu.be/fjRUYRcQGo0
pozdr
Vegaa - 21 Mar 2012, 22:50
Najładniejsza Impreza jaka powstała No i ten dźwięk Boxera ahhh
Niedaleko mnie gość ma taką na gratach od STI coś ok. 260 kunia (w LPG i podobno lepiej jeździ na podtlenku niż na PB ) i nie da się przejść obok niej, żeby na nią nie spojrzeć U niego jest też duże skrzydło z STI i muszę przyznać, że robi robote Kolejną rzeczą co jest mega w tych Imprezkach to szyby bez ramek
tommirs - 22 Mar 2012, 02:56
- też mam juz trochę rzeczy od STI, a skrzydło też mi się podoba i szukam takiego.
Peedro - 22 Mar 2012, 20:01
A ja w tych dżamprezach kocham wlot na masce w innym aucie wiocha, ale tu jest to nieodzowne super wózek i fajnie że frajde sprawia
Skfarek - 27 Mar 2012, 10:09
tommirs, piękne auto, koło mnie stoi do sprzedania czerwona w limitowanej wersji Nardi Torino tez ostatnio miałem zdrożne myśli na jej temat
tommirs - 1 Lut 2013, 00:55
Udało mi się w lecie dostać i zamontować dużą lotkę STI
Wrzucam trochę fotek w idealnej jak na subaru scenerii.
Tylko autko trochę brudne było, ale szkoda mi było czasu na mycie...wolałem wykorzystać ten czas na małe poupalanie w wymarzonych warunkach
i real fotka bez "artów" aparatu:
Błagam wstaw miniatury - Freeman
Qzyn - 1 Lut 2013, 07:44
No i pieknie. W takich warunkach subarki czuja sie najlepiej
Ostatnia fotka spoko ale tych efekciarskich jakos bardzo nie lubie
tadzias - 1 Lut 2013, 09:45
Z efektami czy bez auto prezentuje się rewelacyjnie
madek - 1 Lut 2013, 19:18
Faajne autko, chciałbym takie mieć na weekendowe szaleństwa, zwłaszcza że teraz przesiadłem się na diesla
tommirs - 1 Lut 2013, 20:49
oki, Freeman...znajdę chwilkę i zmienię
|
|