Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [Inny] Rally blue legend - Impreza MY00

tommirs - 12 Wrz 2011, 23:07
Temat postu: [Inny] Rally blue legend - Impreza MY00
Decyzja o zakupie zajęła mi kilka lat.
Znalezienie odpowiedniego egzemplarza (jak najbliżej seryjnego) osiem miesięcy.
Przekonanie mojej Zonki o sensowności zakupu takiego autka zajeło mi ............ :V:
...apropos..mój 4-miesięczny Filip, zgdził się od razu :devil:

Autko wyszukałem na forum subaru.
Nie było zbyt łatwo bo stało na Litwie, ale nie należe do ludzi szukających aut byle nie dalej niz 50km od domu :2xf:
Zwykle kupowałem auta na "oko" tym razem umówiłem się ze sprzedajacym w salonie Subaru w Gdańsku...tam je sprawdzilismy, było gitara i 2 tygodnie poźniej wyruszylismy z kumplem na wyprawe na Litwę ( było mega...bardziej wycieczka niz transakcja kupna - sprzedaży)
Sprzedającym był fanatyk subaru, który dbał o nia jak nalezy.
Okazał się tez fajnym gościem i tu go pozdrawiam :yes:
PS Dobre mają piwko Litwini :piwkowanie: :V:

Ok, ale zgodnie z regulaminem:

1. NICK: Tommirs
2. IMIĘ: Tomek
3. MODEL: Subaru Impreza
4. WERSJA: GT
5. ROCZNIK: 2000
6. SILNIK: boxer 2,0 16v Turbo
7. OPIS AUTA: prawie seryjne GT MY00
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:

a. mechaniczne:
1. Silnik/skrzynia biegów:
- Praktycznie seryjne GT, oryginalny silnik, turbo i skrzynia
- jedynie intercooler od JDM STI

2. Wydech:
- 2,5 cal cat-back, tylna puszka Milltek (delikatny basowy dzwięk, pogłębia bulgot boxera, nie przeszkadza w trasie)

3. Hamulce:
- przednie seryjne (wentylowane tarcze 297, zaciski 4 tłoczkowe)
- tylne od WRX new age (wentylowane tarcze 290x18, zaciski 2 tłoczkowe)

4. Zawieszenie:
- przednie wahacze aluminiowe JDM STi
- Antylift kit Whiteline
- przednia rozpórka górna JDM STi
- przednia dolna 2 punktowa Cusco
- przednia dolna 4 punktowa Mines
- tylna górna Cusco
- tylna dolna Cusco
- tylny stab Cusco - 21mm
- łączniki staba Powerflex
5. Inne:
- dodatkowy nawiew na przednie hamulce
- kierownica powietrza Zerosports
- alu płyta pod silnikiem
- osłona tylnego dyfra OEM

b. Wizualne:
- JDM łezka na przednim grilu.
- dokładka przedniego zderzaka JDM STi
- rajdowe chlapacze

c. audio: oryginalne Subaru

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: raczej nic, lubię ją seryjna, a może większy spoiler tylny od JDM STi
b. mechaniczne: to ma pozostać w rodzinie jako klasyk, do zabawy jest Honda
c. audio: doładowany boxer z asymetrycznym kolektorem wydechowym to muzyka którą lubię
d. inne: ? nie wiem, ale na pewno opiszę

Fotki:

Piękna i bestyjka? hmm...może..tylko która jest która :-P

Wyprawa była dosyć długa i nie raz błądzilismy :giggle: :

Nawet nawigacja "rozkładała ręce", więc trzeba było wrócić do starych dobrych map papierowych, była przynajmniej chwila na fotki

Trochę nowych fotek.
W końcu autko zarejestrowane w PL :-) .

Na zimę szykuję takie szutrowe felunie:
OZ Rally Terra 15" spec Impreza STi gr N

grzes87 - 12 Wrz 2011, 23:23

nigdy nie zmienisz tego auta, juz ja wiem co mowie. najwyzej dokupisz sobie drugi tanszy w eksploatacji. dziwek silnika jest po prostu uzaleznaijacy :yes: :yes: :yes:

szkoda ze nie jest to wersja 2 drzwiowa ale to mega rarytas.

mikolaj_r - 12 Wrz 2011, 23:30

Jednym słowem przepiękna :)
luk-90 - 12 Wrz 2011, 23:34

miano klasyku, w pełni zasłużone, piękny
tommirs - 12 Wrz 2011, 23:39

grzes87 napisał/a:
nigdy nie zmienisz tego auta, juz ja wiem co mowie. najwyzej dokupisz sobie drugi tanszy w eksploatacji. dziwek silnika jest po prostu uzaleznaijacy :yes: :yes: :yes:

szkoda ze nie jest to wersja 2 drzwiowa ale to mega rarytas.

wiem, ale nie chciałem 2 drzwiowej bo mam młodego, i to była jedna z kart przetargowych żeby sprzedac naszą 2 drzwiowa Alfę i kupic 4 drzwiowe autko "rodzinne" :V: :V:

dzięki, nie zamierzam jej sprzedawać...bo to było moje motoryzacyjne marzenie...na razie nie mam innych...a nowsze imprezy juz mi się tak nie podobają (z resztą klasyczna jest droższa niz nowsza "Bugeye")

grzes87 - 12 Wrz 2011, 23:49

tommirs napisał/a:
nowsze imprezy juz mi się tak nie podobają (z resztą klasyczna jest droższa niz nowasza "Bugeye")

bo bugeye jest paskudny :P najpiekniejsza jest wlasnie ta ktora masz albo hawk. nie oszczedzaj na serwisie a auto bedzie sluzylo wiernie. a rogal na gebie bedize sie poszerzal tylko
:-P

madek - 12 Wrz 2011, 23:51

it`s beautiful !! :brawo:
trzeci - 13 Wrz 2011, 06:22

Obok tego auta nie można przejść obojętnie :)
Gratuluje zakupu i przyjedż nią kiedyś na zlot.
Pozdro ...

PumaRST - 13 Wrz 2011, 07:29

no piękności :yes: też mi sie taka marzy.

co do zmian to oprócz spojlera JDM to jeszcze lampy tylne z STI-a i nic więcej nie ruszaj.

I jak znam życie okaże się że zapragniesz skrzynie z STI oraz trochę więcej mocy :yes:

Bezawaryjnej eksploatacji

Qzyn - 13 Wrz 2011, 08:22

O kurde. Nigdy nikomu staram sie nie zazdroscic ale teraz mi sie jakos nie udaje. Gratuluje zakupu tej slicznotki i zycze bezawaryjnego i pelnego satysfakcji uzytkowania!!!
:jupi:

tommirs - 13 Wrz 2011, 09:04

dzieki za dobre przyjęcie mojej drugiej juz japonki :jupi:
Prawie jak z mniejszościami narodowymi :-P

trzeci napisał/a:
....przyjedż nią kiedyś na zlot. ...

dzięki za zaproszenie, z chęcią.

PumaRST napisał/a:

co do zmian to oprócz spojlera JDM to jeszcze lampy tylne z STI-a i nic więcej nie ruszaj.

I jak znam życie okaże się że zapragniesz skrzynie z STI oraz trochę więcej mocy :yes:

Trochę nie chcę udawać JDM ale z drugiej strony juz jest wiele rzeczy z STi.
Białe lampy JDM są faktycznie ciekawe, będę szukał :)
Skrzynia, zwłaszcza ta z DCCD (sterowanie cenralnym dyfrem z wnętrza) jest kusząca, tylko jest za krótka, a ja Subaraka planuje do codziennej jazdy, bez upalania.

Qzyn napisał/a:
O kurde. Nigdy nikomu staram sie nie zazdroscic ale teraz mi sie jakos nie udaje. Gratuluje zakupu tej slicznotki i zycze bezawaryjnego i pelnego satysfakcji uzytkowania!!!
:jupi:

Dzieki Qzi

Peedro - 13 Wrz 2011, 09:06

Też zazdroszczę ;) bo zawsze byłem fanem Imprezy, do czasu aż nie stała się Lanosem... Piękna sztuka :ok:
Ad@mus - 13 Wrz 2011, 10:16

i to bedzie jako dajli kar??
załóż LPG :devil:
elegancka

PUCIO - 13 Wrz 2011, 10:20

o kurw......a nie no proszę :-P

niezły kąsek dasz od szasu do czasu wyczyścic dywaniki :twisted:

gratki niezła furka

tommirs - 13 Wrz 2011, 10:40

Ad@mus napisał/a:
i to bedzie jako dajli kar??
załóż LPG :devil:
elegancka

Tak dejli kar, jak na upalanie czy do rajdów to lepiej jest sciągnąc od Angoli japońską wersję i zrobic przekładkę.
Cena wyjdzie podobna jak Europejskiego GTka, a auto trochę mocniejsze.
Tylko przekałdka to rzeźba a ja chciałem oryginał, i jako dejli kar ja wolę GTka, jeżdzi na 95 benzynie a japończyk tylko na 99 (STi, STi Type RA/R)

Tak, gaz juz idzie do mnie z Chin, na monowtrysku :twisted: :V:

Ad@mus - 13 Wrz 2011, 12:15

tommirs napisał/a:
Tak, gaz juz idzie do mnie z Chin, na monowtrysku :twisted: :V:

no to błąd, każdy penio wie że najlepsze instalki pod GT to lpg GT sekłent z taiwanu!! nie zakładaj chnskiego gazu tylko taiwańśki, z najwyższej półki-posłuchaj mnie!!

tommirs - 13 Wrz 2011, 13:54

spoko, może byc tajwański...oby taniej!!
do 4 stów muszę sie smiecić. :rotfl:

A kurek schować czy wyeksponować centralnie gdzieś? :fajka:

arecki - 13 Wrz 2011, 14:26

no Panie, pięknie
kawał auta :ok:

tommirs napisał/a:
A kurek schować czy wyeksponować centralnie gdzieś? :fajka:

wyeksponuj i tak nikt nie uwierzy :hahaha:

DemptD - 13 Wrz 2011, 21:14

a lacia to to spali? :D

autko marzenie :serduszka:

Pietrekk - 13 Wrz 2011, 21:47

Moje marzenie... cudowna :)
tommirs - 13 Wrz 2011, 23:01

DemptD napisał/a:
a lacia to to spali? :D

Jak oliwą lacie podlejemy to i spali :D

Żółwik Tuptuś - 14 Wrz 2011, 17:31

obok Delty w barwach Martini

Sierry w barwach Marlboro

i Quattro w barwach HB/ADAC

to jedyne wozidło , którego bym nie przemalował na czarnomatowo .

Graty od Żółwia :)

J@rek - 14 Wrz 2011, 18:23

Pogratulować fajnej imprezy :hihihi: pierwsza generacja jest najładniejsza :ok: chociaż 3 generacją miałem okazję jeździć i powiem że fajna jest <8>
Parzych - 19 Wrz 2011, 01:18

Kiedyś taka WRX STI była moim marzeniem, może kiedyś... Oby długo i bezawaryjnie służyła i dawała wiele radości z jazdy :ok:
grzes87 - 22 Wrz 2011, 09:34

wczoraj jezdzilem 300KM turbo dziadkiem zagazowanym az milo. a potem przesiadlem sie w WRX'a z '05 na PB98 i juz tak milo nie bylo :P (nim zrobilem cos kolo 200km) i benzyna niknie w oczach :(
tommirs - 23 Wrz 2011, 08:38

alo o co kaman?
Impreza Turbo w gazie?
Jeżeli tak, to pogłoski o mocy 300KM są grubo przesadzone :hahaha:

I co ma na mysli mówiąc miło? :fox:
- to, że beznzyna nie znika w oczach? (w takim przypadku milszym autem jest seicento w gazie)
- czy to, że auto mówiąc ogólnie - auto jedzie - bo o to według mnie chodzi posiadaczom imprez turbo i innych tego typu aut.

:yes:

grzes87 - 23 Wrz 2011, 14:26

turbo dziadkiem nazywany jest legacy turbo w bardzo starej budzie poczatek lat 90. dlubniete bylo do ~300KM zagazowane chodzilo pieknie, wcisaklo w fotel, szlo rewelacyjnie.
potem przesiadlem sie na wrx'a serie z 2005 roku i juz milo nie bylo czyli takiego powera takich emocji jak w podlubanym turbo dziadku.

co do gazu w samochodzie sportowym a zwlaszcza w dlubanym subaraku nie bede sie spieral bo nie ma sensu. widze ze masz swoje przekonanie a ja mam swoje i tego nic nie zmieni.

tommirs - 23 Wrz 2011, 15:20

grzes87 napisał/a:
co do gazu w samochodzie sportowym a zwlaszcza w dlubanym subaraku nie bede sie spieral bo nie ma sensu. widze ze masz swoje przekonanie a ja mam swoje i tego nic nie zmieni.

Fakt, Legacy potrafiło fajnie latać. Widziałem na SuperOesach kierowników ogarniających ten samochód lepiej niz niejeden gośc w nowej Imprezie.

A co do gazu, 300KM w zagazowanym turbo, to faktycznie nie spierajmy się w tym temacie, bo to nie o gazie i jego cudownych parametrach temat.

tommirs - 21 Mar 2012, 22:19

Zima w Poznaniu nie rozpieszczała i żal by było nie wykorzystac tych kilku dni śniegu :) )

http://youtu.be/fjRUYRcQGo0

pozdr

Vegaa - 21 Mar 2012, 22:50

Najładniejsza Impreza jaka powstała :V: No i ten dźwięk Boxera ahhh :-)
Niedaleko mnie gość ma taką na gratach od STI coś ok. 260 kunia (w LPG i podobno lepiej jeździ na podtlenku niż na PB :V: ) i nie da się przejść obok niej, żeby na nią nie spojrzeć :V: U niego jest też duże skrzydło z STI i muszę przyznać, że robi robote :ok: Kolejną rzeczą co jest mega w tych Imprezkach to szyby bez ramek :-)

tommirs - 22 Mar 2012, 02:56

- też mam juz trochę rzeczy od STI, a skrzydło też mi się podoba i szukam takiego.
Peedro - 22 Mar 2012, 20:01

A ja w tych dżamprezach kocham wlot na masce ;) w innym aucie wiocha, ale tu jest to nieodzowne ;) super wózek i fajnie że frajde sprawia
Skfarek - 27 Mar 2012, 10:09

tommirs, piękne auto, koło mnie stoi do sprzedania czerwona w limitowanej wersji Nardi Torino tez ostatnio miałem zdrożne myśli na jej temat :-P
tommirs - 1 Lut 2013, 00:55

Udało mi się w lecie dostać i zamontować dużą lotkę STI :jupi:

Wrzucam trochę fotek w idealnej jak na subaru scenerii.

Tylko autko trochę brudne było, ale szkoda mi było czasu na mycie...wolałem wykorzystać ten czas na małe poupalanie w wymarzonych warunkach :twisted:

i real fotka bez "artów" aparatu:

Błagam wstaw miniatury - Freeman

Qzyn - 1 Lut 2013, 07:44

No i pieknie. W takich warunkach subarki czuja sie najlepiej :ok:
Ostatnia fotka spoko ale tych efekciarskich jakos bardzo nie lubie :P

tadzias - 1 Lut 2013, 09:45

Z efektami czy bez auto prezentuje się rewelacyjnie :ok:
madek - 1 Lut 2013, 19:18

Faajne autko, chciałbym takie mieć na weekendowe szaleństwa, zwłaszcza że teraz przesiadłem się na diesla :hahaha:
tommirs - 1 Lut 2013, 20:49

oki, Freeman...znajdę chwilkę i zmienię