Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK7] szyba przednia nie grzeje

sab - 22 Wrz 2012, 13:55
Temat postu: [MK7] szyba przednia nie grzeje
Witam, może temat juz był, ale proszę o pomoc zauważyłem, że nie grzeje mi przednia szyba, sprawdziłem bezpieczniki, ogólny i te na strony szyby, wszystko , ok. włącznik działa, kontrolna na właczniku się świeci też, a szyba nie odparowywuje. Zdjąłem elmenty podszybia, kostki były podłączone, sprawdziłem i okazuje się, że najprawdopodobniej prąd nie dochodzi bo mój tester z żarówki nie zaświecił. Pytanie gdzie szukać przyczyny?
JoeMix - 22 Wrz 2012, 13:56

Jest przerwa w obwodzie,,,
sab - 22 Wrz 2012, 14:04

no dobrze, ale czy przewody łaczą się gdzieś w kostce przed wpięciem w kostke szyby? bo gdzie moze być przerwa, i gdzie jej szukać, trzeba by całą instalacje sprawdzić?
sab - 29 Wrz 2012, 11:40

Dodatkowe mam pytanie, ponieważ serwis mi nie odpowiedział na nie. Czy jeżeli włączam ogrzewanie przedniej szyby czy pownienem słyszeć takie pyknięcie jak przy załączeniu ogrzewania tylnej szyby? jest to dźwięk stycznika jakiegoś w komorze bespieczników.
Jezeli tak to mam pytanie jak się dostać do tego stycznika czy przekaźnika?

michal77 - 29 Wrz 2012, 19:47

Przekaźnik od przedniej szyby masz przy bezpiecznikach za schowkiem.

Nie wiem czy u mnie słychać pyknięcie przekaźnika, pewnie tak, bo to jest normalny objaw pracy przekaźnika. Przy okazji się przysłucham.

looki8329 - 29 Wrz 2012, 20:16

U mnie słychać to pykniecie,a poza tym czuć przez chwilkę, że silnik jest bardziej obciążony.
Parzych - 29 Wrz 2012, 21:22

looki8329 napisał/a:
poza tym czuć przez chwilkę, że silnik jest bardziej obciążony.
A nawet widać, aż światła przygasają (pod warunkiem że prąd dochodzi do szyby i szyba grzeje)...
looki8329 - 29 Wrz 2012, 21:49

Parzych napisał/a:
A nawet widać, aż światła przygasają
tak właśnie jest.
artax - 29 Wrz 2012, 22:18

looki8329 napisał/a:
U mnie słychać to pykniecie,a poza tym czuć przez chwilkę, że silnik jest bardziej obciążony.

Jesli juz to alternator :hihihi:
pzdr

JoeMix - 29 Wrz 2012, 22:24

artax, a alternator napędza silnik więc ten tez jest obciążony bardziej,,, ta chwilka to efekt przemyśleń komputera, potrzebuje trochę czasu by wyrównać bieg jałowy,,, (tak samo się dzieje jak klimę się załącza) nie wystarczy kręcić alternatorem by mieć energię,,, trzeba to robić też z odpowiednią energią,,,
Parzych - 29 Wrz 2012, 22:32

artax napisał/a:
looki8329 napisał/a:

Jesli juz to alternator :hihihi:
pzdr
Taaa, a silnik nawet nie beknie... notw
artax - 29 Wrz 2012, 22:39

Alternator jest obciążony, komp podnosi obroty silnika.Przyczyna -skutek notw
pzdr

Parzych - 29 Wrz 2012, 22:43

To może nie neguj wypowiedzi innych (dla zasady bo nie)... :9:
artax - 29 Wrz 2012, 22:44

JoeMix napisał/a:
artax, a alternator napędza silnik więc ten tez jest obciążony bardziej,,, ta chwilka to efekt przemyśleń komputera, potrzebuje trochę czasu by wyrównać bieg jałowy,,, (tak samo się dzieje jak klimę się załącza) nie wystarczy kręcić alternatorem by mieć energię,,, trzeba to robić też z odpowiednią energią,,,

skrót myślowy :hihihi: i nie tłumacz mi podstaw elektrotechniki ...jestem z branży :V:
pzdr

Parzych - 29 Wrz 2012, 22:50

artax napisał/a:
Alternator jest obciążony, komp podnosi obroty silnika
Ale zanim podniesie to obroty spadają (zapomniałem dodać w poprzedniej wypowiedzi)...
sab - 29 Wrz 2012, 23:51

Czyli jak nie ma tego pyknięcia podczas włączania ogrzewania szyby , to oznacza przekażnik do wymiany?
Czy ktos mi może powiedzieć konkretnie który to jest?

sab - 29 Wrz 2012, 23:57

Czyli jak nie ma tego pyknięcia podczas włączania ogrzewania szyby , to oznacza przekażnik do wymiany?

Parzych - 29 Wrz 2012, 23:59

sab napisał/a:
Instrukcja prawdę Ci powie, jest do pobrania na stronie Forda...
sab - 30 Wrz 2012, 00:07

opis z instrukcji, no i który jest od przedniej szyby? i który powonien wydawać dzwięk pykania?

R1 Zapłon
R2 Lusterko składane elektrycznie 1
R3 Lusterko składane elektrycznie 2
R4 Nie używany
R5 Nie używany
R6 Otwieranie pojazdu bez kluczyka (zasilanie akcesoriów)

Parzych - 30 Wrz 2012, 00:19

sab, nie wiem gdzie szukałeś, ale na pewno nie tam gdzie trzeba...

http://www.motorcraftserv...f/10FTAog2e.pdf

Cytat:
R5 ogrzewanie przedniej szyby
:fox:

I znalazłem to w PIERWSZEJ z brzegu instrukcji...

JoeMix - 30 Wrz 2012, 00:23

artax napisał/a:
skrót myślowy
Ta, ale w drugą stronę, określenie że szyba obciąża silnik jest skrótem,,, bo faktycznie obciąża alternator,,, ale mniejsza o to,,,

sab, skoro masz rozpiskę R1 do R6 to wsadź głowę w skrzynkę, może wszystko się będzie zgadzać a przykładowo będziesz miał przekaźnik w R4 i podasz jego numery i się okaże że to ten od szyby właśnie,,,

sab - 30 Wrz 2012, 00:29

no, tak a wpisz w wyszukiwarce nowy ford fiesta instrukcja i zobacz ze te dwie instrukcje sie róznia, a ja nie mam przekaznika R5 u siebie w aucie , mam tam puste pole, tak jak w tej instrukcji której czesc opisu pokazałem , i co? jakis bałagan ma Ford!
sab - 30 Wrz 2012, 00:32

mało tego bylem z tym problemem w ASO, i elektryk po 2ch godzinach się poddal z info ze potrzebuje to auto na cały dzień .... masakra.
Parzych - 30 Wrz 2012, 00:34

sab napisał/a:
a ja nie mam przekaznika R5 u siebie w aucie , mam tam puste pole
To może ktoś przed Tobą go wyjął i zapomniał wsadzić :?: :9: A jeśli jesteś pierwszym właścicielem i kupiłeś autko w salonie, to może Cię naciągnęli na coś czego nie masz...

sab, nie wal posta pod postem, jest taki przycisk "edytuj", po prawej na górze... :fox:

sab - 30 Wrz 2012, 00:40

nie no na bank nie mam R5, mam tylko R1 w przedziale kabinowym w bezpiecznikach...
bo dziś miałem zamiar wyjac tą całą skrzynke bezpieczników zeby zobaczyć czy przypadkiem z tyłu gdzies nie ma... kurde to kto pracuje w tym ASO??

oj nie denerwuj się z tymi postami.....:)

Parzych - 30 Wrz 2012, 00:46

sab napisał/a:
nie no na bank nie mam R5,
Może dziwne pytanie zadam, a masz w przedniej szybie takie "pokręcone" włoski :?:
sab - 30 Wrz 2012, 00:54

tak mam i mam funkcje podgrzewanej szyby, z klimatronikiem.rozbieralem boczki, i ścieżki od szyby są wpiete w kostki, wszystkie bezpieczniki od podgrzewania lewej i prawej strony sa ok, ja zalącze przycisk ogrzewanie przedniej szyby, zapala się kontrolka na nim, ale w kostkach przy szybie nie ma prądu, no i nie słychać tego pyknięcia stycznika, a w przedziale kabinowym bezpieczników mam tylko przekaźnik R1 i r3 r2 i to wszystko z przekaźników...
Parzych - 30 Wrz 2012, 00:58

Ewidentnie brakuje Ci przekaźnika R5... Nie wiem jakiej mocy tam powinien być, ale powinien być coby prąd szedł do szyby...
sab - 30 Wrz 2012, 01:01

to zadam pytanie do wszystkich co mają:) o podanie symbolu, to dokupię i zobacze, jezeli to bedzie to, to wjade do ASO i zapytam kogo tam zatrudniają. Dobrze. że kasy nie wzieli za to...
michal77 - 30 Wrz 2012, 08:02

sab napisał/a:
no, tak a wpisz w wyszukiwarce nowy ford fiesta instrukcja i zobacz ze te dwie instrukcje sie róznia, a ja nie mam przekaznika R5 u siebie w aucie , mam tam puste pole, tak jak w tej instrukcji której czesc opisu pokazałem , i co? jakis bałagan ma Ford!
Bo są dwa typy skrzynki bezpieczników.

sab napisał/a:
to zadam pytanie do wszystkich co mają:) o podanie symbolu, to dokupię i zobacze, jezeli to bedzie to, to wjade do ASO i zapytam kogo tam zatrudniają. Dobrze. że kasy nie wzieli za to...
sprawdzę jak nie zapomnę.
sab - 30 Wrz 2012, 11:44

ok poproszę, bo ja nic z tego mojego układu nie rozumiem, przekażnik mam R1 R3 R2,
dalej powinienem mieć wolne pola 26, 27 , a mam w nich bezpieczniki 30 A, zato mam wolne pola 32, 33 i dodatkowo w polu 31 mam bezpiecznik 30 A okna sterowane elektrycznie tył, jak ja mam na korby tył, pole numer 30 mam bezpiecznik 20 A a powinno byc wolne, Tak to u mnie wyglada, i nie widze przekażnika R5, do ogrzewania przedniej szyby....

JoeMix - 30 Wrz 2012, 18:25

sab napisał/a:
dalej powinienem mieć wolne pola 26, 27 , a mam w nich bezpieczniki 30 A
Pewnie właśnie od szyby,,,
jery13 - 1 Paź 2012, 12:26

sab sprawdziłem u siebie rozmieszczenie bezpieczników i przekaźników , jeśli chodzi o te 30 A, to zajmują pierwsze pole na samym dole z lewej i dwa ostatnie pola , pozostałe pola na dolnej linii są puste , ten z lewej jest od sterowania okien przód a dwa po prawej od ogrzewania przedniej szyby. Jeśli chodzi o przekaźniki, to są dwa szare na samej górze z lewej strony, pierwszy z lewej to ogrzewanie szyby , a drugi zapłon , są to takie same przekaźniki. Są jeszcze dwa przekaźniki czarne , po prawej stronie na dole , od składania lusterek.
JoeMix - 1 Paź 2012, 12:47

jery13 napisał/a:
Jeśli chodzi o przekaźniki, to są dwa szare na samej górze z lewej strony, pierwszy z lewej to ogrzewanie szyby , a drugi zapłon , są to takie same przekaźniki.
tO BY WSKAZYWAŁO IŻ ELEKTRONIKA STERUJĄCA PRACA SZYBY (CZASEM GRZANIA) NIE ZNAJDUJE SIĘ W PRZEKAŹNIKU,,,

:ups: Sorka za CAPS,,,