Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK3] "Włoska piękność" by KOVAL2089

KOVAL2089 - 14 Lut 2011, 20:38
Temat postu: [MK3] "Włoska piękność" by KOVAL2089
1. NICK: KOVAL2089
2. IMIĘ: Mariusz
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: C
5. ROCZNIK: MK3, 95r.
6. SILNIK: 1,3i / 60km
7. OPIS AUTA: Fiestka jest moim pierwszym autem :) Myślę , że ten model jest w swoim rodzaju wyjątkowy ponieważ posiada on włoski certyfikat "Certauto" Szukałem w necie więcej informacji na temat tego certyfikatu lecz nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji może wy macie więcej informacji na ten temat ?? :ok: Fieścinka zakupiona została w zeszłym roku w pod koniec wakacji od znajomego w stanie wręcz idealnym :greenpeace:
Jego stan wizualny określam na dobry ponieważ na chwilę obecną "ruda" gdzie nie gdzie zaczyna się dobierać do mojej fieściny ;-| mianowicie są to miejsca standardowe , które sławetna "ruda" lubi "pożerać " w naszych autach a są nimi nadkola tylne ;-| No to chyba tyle na temat mojej Fiestki ;)

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: trzecie światło STOP :-P , zmiana koloru oryginalnych kołpaków na czarne :hihihi: , zmiana podświetlenia zegarów na niebieskie :)
b. mechaniczne: wymiana okładzin hamulcowych , wymiana poduszki pod skrzynia biegów , regeneracja alternatora, wymiana akumulatora na nowy i ostatnio wymiana tarcz hamulcowych i klocków , a także wymiana oleju , zmiana standardowego filtra powietrza na stożkowy filtr powierza Kingdragon :-)
c. audio: Głośniki GMS 662 w tylnej półce
d. inne: brak

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: wymiana standardowych tylnich lamp na dymione , może jakieś dokladki do zderzaków albo zderzaki od Futury , przyciemnienie tylnich szyb , i byc może jakieś fajne alufelgi lecz to tylko plany na przyszłość a jak będzie to nie wiadomo :ups:
b. mechaniczne: narazie brak :-P
c. audio: wymiana głośników w drzwiach z "Kenwoodów" na Hertz 13 cm
d. inne: brak
Jak narazie plany marne ;-| ale nie wiadomo co przyszłość przyniesie :-P

10. FOTKI AUTA:

update dn.27.04.2011

aktualny stan z wczorajszego dnia :ok:

no i nareszcie upatrzone już wcześniej "szesnastki" :-P GMS 662

update 10.05.2011

mała nieplanowana zmiana :)

update 17.05.2011

update 28.05.2011

piotrek1289 - 15 Lut 2011, 09:06

Bardzo ładny egzemplarz. Jednak co Włoskie to Włoskie tak jak moja, jak została przywieziona to była w idealnym stanie.
I podejrzewam, że bogato wyposażona tam się golasy rzadko spotyka. I do tego 5 drzwiowa, ładna, ładna. Tylko pozazdrościć ślicznotki. Jeszcze jakieś ładne alu i będzie pięknie.
Oby się nie zmarnowała :rotfl:

KOVAL2089 - 15 Lut 2011, 16:23

piotrek1289 napisał/a:
I podejrzewam, że bogato wyposażona

No nie mylisz się :yes: elektryczne szyby , 2xpoducha powietrzna , klima welurowa tapicerka to jak na te czasy i tak bardzo bogate wyposażenie ;) tylko trochę brak mi tu wspomagania kierownicy bo czasem ciężko się kręci kierownicą ;-| ale ogólnie nie ma co narzekać :-) zawsze można sobie założyć wspomaganie :hihihi:

Nikuś - 15 Lut 2011, 17:58

KOVAL2089 napisał/a:
tylko trochę brak mi tu wspomagania kierownicy

Jeśli mnie pamięć nie myli, to wspomaganie wykluczało się z klimą, chodzi tutaj bodajże o mocowanie. Ale niech mnie ktoś poprawi, nie jestem szpecem od mk3.

Pietrekk - 15 Lut 2011, 18:39

Jak ta klima w mk3 wygląda niby? Bo ja tu zwykły panel nawiewu widzę
Witek1992 - 15 Lut 2011, 18:53

Ja też proszę o małe wytłumaczenie " Gdzie jest klima ! " :hihihi:
DemptD - 15 Lut 2011, 19:06

teraz będzie, że się czepiam, ale czy przypadkiem guzik od klimy nie był montowany w te miejsce gdzie był guzik od halogejów w ikserkach/futrach? a ten najbardziej z prawej to zawsze było podgrzewanie przedniej szyby - poprawcie mnie jak się mylę..

Nikuś, masz rację, że to się wyklucza, bodajże jackrzec chciał coś takiego kombinować gy

KOVAL2089 - 15 Lut 2011, 21:54

Mechanik mówił , że jest klimatyzacja nawet sam nieco się zdziwił że w tym modelu jest klima :-P jutro postaram się dodać jeszcze fotkę silnika. :yes: Gdy oddałem fiestkę do warsztatu w celu regeneracji alternatora mechanik twierdził , że musiał rozbierać przewody od klimy żeby się do niego dostać :-)

edit: dodałem fotkę silnika :bigok:

kenczorf - 16 Lut 2011, 14:44

pod maska sa jakies ekstra wezyki, przekazniki, i zbiorniczek ktorego u mnie nie bylo...
KOVAL2089 - 16 Lut 2011, 15:21

kenczorf napisał/a:
pod maska sa jakies ekstra wezyki, przekazniki, i zbiorniczek ktorego u mnie nie bylo...

Przyznam szczerze , że w sprawach mechaniki to jestem kompletnie zielony ale myślę , że to właśnie są przewody od kilimy bo np. gdy przeglądałem auta na allegro czy też auta naszych forumowiczów to takich "dodatkowych" wężyków pod maską nie było :|

edit: co do mechaniki to martwi mnie trochę ten wyciek z tego zaworu koło filtra powietrza , który jest widoczny na zdjęciu ;-| czy to oznaka jakiejś poważniejszej usterki ??

JoeMix - 16 Lut 2011, 15:46

KOVAL2089 napisał/a:
martwi mnie trochę ten wyciek z tego zaworu koło filtra powietrza , który jest widoczny na zdjęciu ;-| czy to oznaka jakiejś poważniejszej usterki ??
To nie zawór, to korek od wlewu oleju :) trzeba pociągnąć - wyjdzie, na krawędzi ma oring, trzeba iść do sklepu i kupić psujący na korek, założyć - korek będzie się wciskał z trudem.

Cytat:
Więc, korek co wyjąłeś wewnątrz ma (powinien mieć?) metalowe sitko, odczep wężyk i wymyj w domu korek w gorącej wodzie następnie dokładnie wysusz, wężyk z korka idzie w taki lejek podczepiony w puszkę filtra, odczep wężyk od lejka (2 wężyki) i z wężykiem zrób to samo co z korkiem, sam lejek ten można odłączyć od obudowy filtra (to samo co z korkiem i wężykiem zrób), na końcu ten drugi wężyk idzie do kolektora ssącego to go od niego odczep i chyba nie muszę mówić co z nim zrobić,,, uważaj tylko bo w tym lejku w miejscy gdzie jest podłączony od doły wężyk, jest taka dziwne zatyczka z dziurką,,, nie zrób jej, bo jest ważna a w sumie to ta dziurka jest ważna musi być drożna ale nie może być za duża, więc jakieś przewiercanie, powiększanie otworu odpada,,, jak wszystko ładnie wyschnie to poskładaj i zobacz czy pomogło (jak nie pomoże to i tak czyszczenie nie zaszkodzi),,, aha maź jest tłusta, dużo detergentu pomaga w czyszczeniu.

kenczorf - 16 Lut 2011, 15:47

pewnie oring na korku nie trzyma
JoeMix - 16 Lut 2011, 15:48

Na zdjęciu widać ze masz jeden przewód WN owinięty izolacją - proponował bym odwinąć i sprawdzić dlaczego, jak przetarta jest (czy tez ogólnie uszkodzona) izolacja to komplet przewodów do wymiany bo jak na wiosnę się zrobi wilgotno to możesz mieć cyrki,,,
hubi_2006 - 16 Lut 2011, 16:36

3 przyciski zajęte. Brak halogenów i podgrzewanej przedniej szyby więc jeden z tych włączników jest od klimy. Widać też te okucia węży z jakimiś zaworkami. Mam takie też i mam klime.
KOVAL2089 - 16 Lut 2011, 17:10

hubi_2006 napisał/a:
więc jeden z tych włączników jest od klimy.

Tak dokładnie ten trzeci , który jest najbliżej schowka :yes: bo pierwszym włącza się światło przeciwmgielne z tyłu , a drugim podgrzewanie szyby tylnej :)

JoeMix jeśli chodzi o ten przewód to byłem to sprawdzić teraz i wygląda na to , że to jest fabryczna izolacja ;-| bo zauważyłem , że na przewodach są jeszcze czerwone fabryczne etykiety Forda z 95 roku .

kenczorf - 16 Lut 2011, 22:14

KOVAL2089 napisał/a:
jeśli chodzi o ten przewód to byłem to sprawdzić teraz i wygląda na to , że to jest fabryczna izolacja bo zauważyłem , że na przewodach są jeszcze czerwone fabryczne etykiety Forda z 95 roku .
to nie sa kable WN. Ty mowisz o wiazce kolo podszybia. Kable Wysokiego Napiecia masz 4 pod tym deklem gdzie ci sie leje olej spod korka. Ida pod puszke filtra i za silnik do cewki. 2gi kabel, liczac od lewej, na wysokosci dekla masz owiniety tasma
KOVAL2089 - 17 Lut 2011, 16:18

Sprawdziłem dziś ten kabel lecz nie zauważyłem żeby był uszkodzony :bezradny: tylko dlaczego był owinięty taśmą tego nie wiem ;-|

daje fotkę te ciemne ślady na kablu są po taśmie

piotrek1289 - 17 Lut 2011, 20:21

Klima jest manualna wiec wystarczy jeden włącznik (jak wyżej powiedziane znajduje się on na konsoli środkowej w miejscu włącznika halogenów w XRce). Przez pewien czas myślałem o tym żeby włożyć takie cudo do siebie, ale ogólnie instalacja ciężko dostępna. Poza tym za dużo roboty, nie chce mi się. Poza tym podejrzewam, że nie zrezygnowałbym ze wspomagania dla klimy. Wspomaganie bardziej przydatne :rotfl: :rotfl: :rotfl:
kenczorf - 17 Lut 2011, 20:52

to ze golym okiem nic nie widac to nic nie znaczy. Kabel ma bankowo przebicie dlatego ktos owinal tasma. www.ford.sklep.pl i za 100 zeta masz nowe forda kable. Doloz swieczki i bedzie lepiej niz jest :)
KOVAL2089 - 17 Lut 2011, 21:14

kenczorf napisał/a:
ktos owinal tasma

No właśnie to raczej poprzedni właściciel to zrobił bo "za mojej kadencji " :-P nie było nic tam owijane a w sumie niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest sklep z oryginalnymi częściami Forda :) także zapytam ile by tam kosztowały takie kable :hihihi: czy narazie lepiej będzie jak owinę ten kabel ponownie taśmą ??

piotrek1289 sam właśnie zastanawiam się czy nie lepsze by było wspomaganie w sumie to i tak rzadko używam tej klimy ;-|

Bezimienny - 17 Lut 2011, 21:23

Sprzedasz klime i będzie na wspome :ok:
piotrek1289 - 17 Lut 2011, 21:37

Cytat:
Sprzedasz klime i będzie na wspome

Dokładnie tak :rotfl: :rotfl:
Ale weź wyjmij tą klimę :głowąwmur: od ch..a pana roboty

KOVAL2089 - 17 Lut 2011, 21:38

Bezimienny napisał/a:
Sprzedasz klime

Hehe no dobrze pomyślane :twisted: :hihihi: lecz miałbym problem z wymontowaniem tejże klimy :ups: a pozatym przed blokiem na parkingu raczej takich "operacji" się nie wykonuje heh pomyślą jeszcze , że kradnę albo coś :rotfl: po ludziach można się wszystkiego spodziewać :9:

Bezimienny - 17 Lut 2011, 21:47

E tam, policje wezwą, masz papiery i mogą ci naskoczyć :tyłek: a co do parkingu to może być problem choć w ZG czasem widuje jak ktoś wybebesza auto na parkingu (no może nie w zimie) a ja mam spaczony obraz bo mam garaż, ale za to brak umiejetności :-P
KOVAL2089 - 17 Lut 2011, 22:23

Bezimienny napisał/a:
bo mam garaż, ale za to brak umiejetności :-P

No właśnie ja mam taki problem , że nie mam ani garażu ani umiejętności ;-( w sprawach mechaniki to kontaktuję się z wujkiem ewentualnie rzecz jasna szukam na FKP :bigok: a w ostateczności pozostaje wizyta u mechanika ;-|

Witek1992 - 18 Lut 2011, 00:41

KOVAL2089 napisał/a:
i tak rzadko używam tej klimy ;-|

Poczekaj do lata :hihihi:

Qnik - 18 Lut 2011, 01:11

Witek1992 napisał/a:
KOVAL2089 napisał/a:
i tak rzadko używam tej klimy ;-|

Święte słowa :)
Ja na szczęście mam i klimatyzację i wspomaganie :hihihi:

piotrek1289 - 18 Lut 2011, 10:17

Klima w sumie dobra rzecz, ale powinno się ją używać tylko na dłuższe trasy. Po mieście np. przy ciągłym wsiadaniu i wysiadaniu z samochodu można się nieźle rozchorować. Wysiadasz z auta do gorącego wsiadasz do auta do zimnego i dla niektórych wystarczy tak kilka razy i później trzeba się do pana doktora wybrać. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Można się nieźle załatwić. Wiem to po sobie jak nie potrafiłem się opanować z klimą w ojca aucie na początku.
Ogólnie to jedyne co mogę ci poradzić to jak będziesz sobie pomykał i włączysz sobie klime to zawsze chwile wcześniej przed dojechaniem do celu ja wyłączaj, żeby różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz nie była taka drastyczna. Bo jak już cie złapie to wyrywa zatoki :rotfl: :rotfl: :rotfl:

KOVAL2089 - 18 Lut 2011, 13:26

Cytat:
Witek1992 napisał/a:
piotrek1289 napisał/a:

Klima w sumie dobra rzecz, ale powinno się ją używać tylko na dłuższe trasy. Po mieście np. przy ciągłym wsiadaniu i wysiadaniu z samochodu można się nieźle rozchorować. Wysiadasz z auta do gorącego wsiadasz do auta do zimnego i dla niektórych wystarczy tak kilka razy i później trzeba się do pana doktora wybrać. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Można się nieźle załatwić. Wiem to po sobie jak nie potrafiłem się opanować z klimą w ojca aucie na początku.
Ogólnie to jedyne co mogę ci poradzić to jak będziesz sobie pomykał i włączysz sobie klime to zawsze chwile wcześniej przed dojechaniem do celu ja wyłączaj, żeby różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz nie była taka drastyczna. Bo jak już cie złapie to wyrywa zatoki :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tak macie racje panowie muszę przyznać szczerze :yes:

Qnik napisał/a:
Ja na szczęście mam i klimatyzację i wspomaganie :hihihi:

Hmm czy klima ze wspomaganie czasem się nie wykluczają ?? :| Parę postów wcześniej DemptD wspominał , że jednak się wykluczają tu cytat :
DemtD napisał/a:
masz rację, że to się wyklucza, bodajże jackrzec chciał coś takiego kombinować
i teraz to już się pogubiłem wkońcu można mieć to wspomaganie razem z klimą czy nie ?? <???> :-P
DemptD - 18 Lut 2011, 14:52

KOVAL2089, pisałem o MK3, a on ma MK5, a to dwie różne bajki..
JoeMix - 18 Lut 2011, 14:57

KOVAL2089 napisał/a:
Hmm czy klima ze wspomaganie czasem się nie wykluczają ?
No ale w mk3, a nie w każdym aucie,,,
KOVAL2089 - 18 Lut 2011, 15:25

DemptD napisał/a:
on ma MK5

No tak racja nie zauważyłem :zalamka: sory mój błąd :ups:

JoeMix napisał/a:
No ale w mk3

Ok no więc teraz sytuację mam jasną :jupi: tak więc chcąc mieć jedno muszę wywalić drugie :ok:

Nikuś - 18 Lut 2011, 15:32

KOVAL2089 napisał/a:
tak więc chcąc mieć jedno muszę wywalić drugie

Niekoniecznie, ale wtedy potrzebne są przeróbki.

KOVAL2089 - 18 Lut 2011, 15:45

Nikuś napisał/a:
Niekoniecznie, ale wtedy potrzebne są przeróbki.

Tak ale jako , że na mechanice a tym bardziej na przerabianiu wszelkich części pod maską się nie znam także sam się za coś takiego wolę nie brać ;-| Bo wyszłoby gorzej niż przed przeróbką :rotfl: :rotfl:

Witek1992 - 18 Lut 2011, 16:43

Z resztą... po co Ci wspomaganie? :hihihi: wiem że sie przydaje i jest łatwiej ale... siły nie masz? :twisted:
KOVAL2089 - 18 Lut 2011, 17:48

Witek1992 mam siłę tylko chodzi o to , że czasem na parkingu naprawdę muszę się ładnie namachać aby np zaparkować auto ;-| ze wspomaganiem parkowanie przebiegałoby o wiele łatwiej :yes:
Witek1992 - 18 Lut 2011, 22:33

Przy tych kapciach? :hihihi: Jakbyś miał np. 185 ~ /14 to rozumiem :)
KOVAL2089 - 18 Lut 2011, 22:42

Witek1992 napisał/a:
Przy tych kapciach? :hihihi:

No nie :) ale kolega nawet mówił , że coś za ciężko mi ta kierownica chodzi dlatego mówię , że jest czasem ciężko ale nie zawsze tak jest :yes: Może to mi coś układ kierowniczy zaczyna nawalać ?? :|

Bezimienny - 18 Lut 2011, 22:49

Ja na gumie 175 już kur..cy dostaje czasem od kręcenia, wiadomo nie w miejscu ale i tak lekko nie jest, ale juz nie długo :2xf:
piotrek1289 - 18 Lut 2011, 23:02

Ale w sumie nie musisz wywalac wcale całej klimy żeby założyć wspomaganie. Wystarczy wywalić sprężarkę i przewody do nagrzewnicy (znaczy sie do chłodnicy klimatyzacji) Przewodów elektrycznych i reszty nie musisz wcale ruszać. Tylko teraz czy pompa wspomagania podejdzie na tą łape na której się trzyma sprężarka. Jak tak to zero problemu. Kupujesz kompletna wspome z wężami ze zbiorniczkiem, pompe i maglownice do wspomagania, zakładasz to wszystko w miejsce zdemontowanych elementów, zalewasz olejem i wsio roboty.
KOVAL2089 - 19 Lut 2011, 06:58

Bezimienny napisał/a:
Ja na gumie 175 już kur..cy dostaje czasem od kręcenia, wiadomo nie w miejscu ale i tak lekko nie jest,

Tak więc nie tylko ja mam taki "problem" ;/ :rotfl:

piotrek1289 sprawdzałem ostatnio na allegro to kompletne wspomaganie do MK3 kosztuje prawie 500 zł także i tak narazie takiej kasy nie mam ;-| :bezradny:

piotrek1289 napisał/a:
Wystarczy wywalić sprężarkę i przewody do nagrzewnicy (znaczy sie do chłodnicy klimatyzacji)

Tylko pytanie teraz czy po usunięciu tych rzeczy klima nadal będzie sprawna czy raczej kompletnie bezużyteczna ?? <???>

kenczorf - 19 Lut 2011, 11:37

bez sprezarki nie bedzie dzialac
KOVAL2089 - 19 Lut 2011, 13:14

kenczorf napisał/a:
bez sprezarki nie bedzie dzialac

Tak też właśnie myślałem :|

Bezimienny - 19 Lut 2011, 13:19

To sie korbke zamontuje w kabinie i będzie prawdziwie "manualan " klimatyzacja :-P
KOVAL2089 - 20 Lut 2011, 12:01

Bezimienny napisał/a:
To sie korbke zamontuje w kabinie i będzie prawdziwie "manualan " klimatyzacja :-P

Hehe pomysłowe :-) ale raczej mało praktyczne :hahaha:

piotrek1289 - 20 Lut 2011, 16:15

500zl za wspome :9: Widziałem tańsze. Chciażby na forum. Ile razy były kompletne wspomagania po 300, 400zł. Trzeba szukać. Czasem się może trafić bardzo tanio.
KOVAL2089 - 20 Lut 2011, 17:46

piotrek1289 napisał/a:

500zl za wspome :9:

No właśnie też uważam , że za dużo chciał ;-| ale tak jak pisałem na chwilę obecną ledwo na wachę mi starcza a o jakichkolwiek przeróbkach narazie nie ma mowy :bezradny: ;-(

Qnik - 21 Lut 2011, 07:09

KOVAL2089 napisał/a:
piotrek1289 napisał/a:

500zl za wspome :9:

No właśnie też uważam , że za dużo chciał ;-| ale tak jak pisałem na chwilę obecną ledwo na wachę mi starcza a o jakichkolwiek przeróbkach narazie nie ma mowy :bezradny: ;-(

Ja bym na Twoim miejscu sobie darował wspomaganie, powinieneś się cieszyć, bo niewiele mk3 ma klimatyzację, a docenisz ją latem :)

piotrek1289 - 21 Lut 2011, 09:24

Wspoma umila życie na okrągło, a klima góra ze 2/3 miesiące.
JoeMix - 21 Lut 2011, 09:58

Mam obecnie mk3 i stwierdzam - wspomaganie nie jest potrzebne.
KOVAL2089 - 21 Lut 2011, 10:03

Qnik napisał/a:
powinieneś się cieszyć, bo niewiele mk3 ma klimatyzację, a docenisz ją latem :)

I właśnie się cieszę , że akurat mój egzemplarz Fiesty jest wyposażony w klime :)

Tak korzystając z okazji chciałem zapytać czy nie mógłby ktoś zapodać fotki silnika Fiesty MK3 w wersji ze wspomaganiem ?? ;/ Chciałem z ciekawości sobie sprawdzić jakie są różnice tzn. w mojej wersji z klimą a w wersji ze wspomaganiem :yes:

Rebel - 27 Lut 2011, 15:30

KOVAL2089 napisał/a:
piotrek1289 sam właśnie zastanawiam się czy nie lepsze by było wspomaganie w sumie to i tak rzadko używam tej klimy ;-|

Jedno i drugie jest dobre... Docenisz klimę w lato jak na dworze będzie 35 stopni a w samochodzie 50 :hihihi:

Witek1992 - 27 Lut 2011, 16:40

Nie wiem na co komu wspomaganie w mk3 :rotfl:
Lary - 27 Lut 2011, 17:35

Cytat:
Jedno i drugie jest dobre... Docenisz klimę w lato jak na dworze będzie 35 stopni a w samochodzie 50

Wtedy otwierasz okna, zwalniasz do 50-55km/h, odkręcasz kaseciaka na max z audycją z radia eska gorąca dziesiątka, okularki, zimny łokieć i udajesz że tak właśnie ma być.

Cytat:
Nie wiem na co komu wspomaganie w mk3

Pojeździłbyś ze wspomaganiem to byś już nie chciał bez ;-)
Ja się przesiadłem z auta ze wspomaganiem (nawet elektrycznym) do fury bez i troche denerwuje ;-)

KOVAL2089 - 27 Lut 2011, 18:37

Lary napisał/a:
Wtedy otwierasz okna, zwalniasz do 50-55km/h, odkręcasz kaseciaka na max z audycją z radia eska gorąca dziesiątka, okularki, zimny łokieć i udajesz że tak właśnie ma być.

Hehe no tak ja mam o tyle lepiej ze mam elektryczne szyby i akurat u mnie mam radio z cd he większy szpan :bigok: :hahaha:

[ Dodano: Sro Kwi 27, 2011 18:52 ]
odświeżam temat aby pokazać że moja Fiestka jeszcze żyje :-P

fotki z dnia wczorajszego tj. 26.04.2011 :ok:

pojawiły się też głośniki GMS 662 w tylnej półce :)

[ Dodano: Wto Maj 10, 2011 13:32 ]
Otóż wczoraj zaszła mała lecz nieplanowana zmiana :-P
a oto jej efekt :

[ Dodano: Wto Maj 17, 2011 20:06 ]
No i nastąpiła kolejna mała nieplanowana zmiana a mianowicie :)

madek - 19 Maj 2011, 22:19

Podświetlenie wyszło git, szkoda tylko że zegary bez obrotka :)

A fiestolot zadbany :ok:

marcinek0110 - 20 Maj 2011, 00:24

Wrzuć te GMS'y na wytłumiony przód, na półce one ledwo co słyszalne pewnie.
KOVAL2089 - 20 Maj 2011, 10:27

marcinek0110 napisał/a:
na półce one ledwo co słyszalne pewnie.

No ku mojemu zdziwieniu są one dość dobrze słyszalne :-) i dają też dość ciekawe brzmienie do tego są tanie :ok:
Może kiedyś pomyśli się o wymianie tych głośników w drzwiach ale to jak narazie plany na przyszłość . :)
Miałem też w planach dołożenie w tylną półkę głośników mniejszych np. 10 cm lub 13 cm czy to było by dobre rozwiązanie czy raczej nie dało by lepszego efektu ?? <???>

marcinek0110 - 20 Maj 2011, 15:00

raczej nie dałoby lepszego efektu:)
KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 14:26

Dziś nastąpiła kolejna zmiana tym razem niewielkie zmiany zaszły pod maską :bigok: :)

czekam na wasze opinie :-)

Bezimienny - 28 Maj 2011, 14:35

Ciekawie, dodam że mając jeszcze Fieste myślałem nad czymś podobnym ale w stylu filtrów z amerykańskich V8.

Poprawiło to prace silnika czy tylko dźwięk?

P.S umył byś reszte silnika do fotki chociaż :2xf:

luk-90 - 28 Maj 2011, 14:55

Według Mnie jedyne co się zmieniło to to, że pogorszyłeś warunki pracy silnika. W tej chwili silnik pochłania najbardziej gorące powietrze jakie tylko może. Silnik grzeje i cała ciepłota idzie do gory, a tam jest wciągana przez ten sportliś stożek.
Jak coś robić to porządnie, możesz zrobić sobie puszkę z opla na gorę i poprowadzić stożek gdzieś, gdzie jest chłodniej. Takie rozwiązanie to kupa.

KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 15:00

Bezimienny napisał/a:
Poprawiło to prace silnika czy tylko dźwięk?

Tak o wiele żwawiej zbiera się ze świateł i myślę też ,że moc silnika się zwiększyła trochę lecz niestety nie mam możliwości aby to sprawdzić :bezradny: a co do dźwięku silnika to też zmiany są słyszalne ale takie minimalne tylko :-P

Bezimienny napisał/a:
umył byś reszte silnika do fotki chociaż

No fakt masz rację przydałoby się umyć dokładniej :ups: fotka była robiona "na szybko" a na dokładniejsze mycie silnika nie mam zabardzo miejsca bo pod blokiem na parkingu zazwyczaj nie robi się takich rzeczy :|

Bezimienny - 28 Maj 2011, 15:46

Tak jak napisał luk-90 teraz może być nieco gorzej z powodu zaciągania gorącego powietrza.
KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 15:58

Nie wiem to co pisałem wcześniej to takie stwierdzenie na pierwszy rzut oka było ale co będzie później to okaże się podczas dalszej eksploatacji :-P
luk-90 - 28 Maj 2011, 16:12

niepotrzebne męczenie silnika
Stunt_Man - 28 Maj 2011, 18:02

luk-90 napisał/a:
Według Mnie jedyne co się zmieniło to to, że pogorszyłeś warunki pracy silnika. W tej chwili silnik pochłania najbardziej gorące powietrze jakie tylko może. Silnik grzeje i cała ciepłota idzie do gory, a tam jest wciągana przez ten sportliś stożek.
Jak coś robić to porządnie, możesz zrobić sobie puszkę z opla na gorę i poprowadzić stożek gdzieś, gdzie jest chłodniej. Takie rozwiązanie to kupa.

może nie taka kupa bo to tylko hcs ale fakt zdecydowanie lepiej dać rure i puścić ją za błotnik (przed prawym kołem, za zderzakiem) i tam dać filtrer
powietrze tam jest chłodniejsze zawsze niż w reszcie komory silnikowej
bo to tylko hcs... ale czemu by nie zrobić mu dobrze :-P

KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 18:26

Zamierzałem dać taką rurę żeby zimne powietrze bezpośrednio na ten filtr wpływało ale filtr zostawić tak jak jest.
Stunt_Man - 28 Maj 2011, 18:41

też ok :)
KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 19:02

Tylko zastanawiam się jak można tą rurę pod maską zamocować żeby zdała egzamin , żeby się w miarę trzymała i żeby tak za bardzo wiejskim tuningiem nie zajeżdżało :myśli: A czy wystarczy taka rura jak np przy piecykach gazowych jest ??
Stunt_Man - 28 Maj 2011, 19:04

wystarczy, zda egzamin (pod warunkiem że nie będzie gruba bo sie nagrzeje i bedzie grzać powietrze) ale bedzie zalatywać druciarstwem :2xf:
Cristodius - 28 Maj 2011, 20:52

KOVAL2089 Zrób wlot na masce co by czyste chłodniutkie powietrze dolatywało :twisted:
KOVAL2089 - 28 Maj 2011, 22:15

Po waszych wypowiedziach wnioskuję ,że to jednak nie był dobry pomysł z tym filtrem ;-( zawsze mogę powrócić do standardowego filtra jeśli będzie coś nie tak .
kenczorf - 29 Maj 2011, 13:18

od mieszanki masz sonde. Jak dostanie sie wiecej powietrza to komp wyreguluje ilosc paliwa i jest ok. Ogolnie jak wytlumaczysz w mocnych autach zrobione dolotu nad maska...w pasie...ogolnie jak najdalej od silnika. Myslisz ze jak ktos wydal kilka tysiecy na budowe to oszczedzi 100we na hamownie, zeby sprawdzic co dal mu nowy dolot....?
Fordzik88 - 30 Maj 2011, 17:24

Kołpaksy są fajne, gdzie można takie dostać ? :) Mi osobiście się na prawdę bardzo podobają.

[ Dodano: Pon Maj 30, 2011 17:28 ]
A jeszcze mam pytanko (korzystając z okazji), czy taka klimę też trzeba nabijać i czyścić? Bo powiem szczerze, że mam klimę u siebie (nie chcąc się chwalić :) ) i odkąd mam autko to jej nie włączałem.

KOVAL2089 - 30 Maj 2011, 18:06

Fordzik88 napisał/a:
Kołpaksy są fajne, gdzie można takie dostać ?

To są po prostu oryginalne kołpaki fordowskie tylko ja swoje ładnie wyczyściłem i pomalowałem czarnym sprayem :) a dla uzyskania lepszego efektu każdy kołpak pomalowałem po trzy razy a potem delikatnie nożykiem wydrapałem znaczek forda :-P a co do klimy to wydaje mi się ,że od czasu do czasu wskazane jest wyczyścić klimę są dostępne specjalne preparaty do tego.

Fordzik88 napisał/a:
odkąd mam autko to jej nie włączałem.

Przyznam szczerze ,że ja odkąd mam swoją fiestę to dopiero kilka razy włączałem klimę dla sprawdzenia czy aby napewno działa :-P :ups:

Fordzik88 - 30 Maj 2011, 18:50

KOVAL2089 napisał/a:
Fordzik88 napisał/a:
Kołpaksy są fajne, gdzie można takie dostać ?

To są po prostu oryginalne kołpaki fordowskie tylko ja swoje ładnie wyczyściłem i pomalowałem czarnym sprayem :) a dla uzyskania lepszego efektu każdy kołpak pomalowałem po trzy razy a potem delikatnie nożykiem wydrapałem znaczek forda :-P

No kolego, muszę przyznać, że bardzo ładnie ci to wyszło. :)

Mafios - 30 Maj 2011, 20:32

za ta półke z głosnikami :kaput:

wygladaja te glosniki jakby ptak na ta połke narobil , zniszczyles ladna połke , po 2 zrobiles malo praktyczny egzemplarz bo dyndaja kable , po 3 i tak to gra jak gra bo to zadne wytlumienie nie lepiej jakies male drogie glosniki dobrej firmy w poleczki ?

KOVAL2089 - 30 Maj 2011, 23:02

Mafios napisał/a:
nie lepiej jakies male drogie glosniki dobrej firmy w poleczki ?

Nie bo niestety chwilowo nie stać mnie na drogie głośniki :bezradny: Zresztą i tak lepiej grają niż by były same w drzwiach bo wcześniej miałem tylko w drzwiach głośniki .

bojarek - 31 Maj 2011, 09:44

JoeMix,
JoeMix napisał/a:
Mam mk3,5 ze wspomaganiem i dlaczego gdy silnik zgaśnie, kierownica jest prawie nie do ukręcenia? Opony 165/65R13.
JoeMix - 31 Maj 2011, 09:51

Właśnie dlatego bo masz wspomaganie, a nieczynne wspomaganie bardzo utrudnia kręcenie kierownicą,,,
Mafios - 31 Maj 2011, 10:26

bojarek napisał/a:
JoeMix,
JoeMix napisał/a:
Mam mk3,5 ze wspomaganiem i dlaczego gdy silnik zgaśnie, kierownica jest prawie nie do ukręcenia? Opony 165/65R13.

a znasz zasade dzialania ukladu wspomagania ?

bojarek - 31 Maj 2011, 14:53

Tak. Podobie, jak hydraulika podnośnika koszowego do obsługi latarń ulicznych.
KOVAL2089 - 3 Lip 2011, 19:34

Wstawiam filmik pokazujący brzmienie silnika po założeniu sportowego filtra powietrza :)

http://www.youtube.com/watch?v=gfn1dZnzw_M