|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Włączanie się wentylatora chłodnicy
DewREW - 20 Kwi 2011, 00:19 Temat postu: [MK4] Włączanie się wentylatora chłodnicy Witam. Miałem juz wczesniej pewne podejrzenia, a dzisaij troszke sie w tmy utwierdzilem. zrobiłem ze 100km przy 20stu stopniach na zewnatrz, zamiennie przy uciazliwiej jezdzie miejskiej jak i predkosciach przekraczajacych 100km/h. jak sie okazało, wentylator chlodnicy ani drgnie. powinien sie wlaczyc czy nie powinien ? w takim razie kiedy rozpoczyna swoja dzialanosc? albo jak sprwadzic jego sprawnosc?
Miły - 20 Kwi 2011, 00:24
odłącz wtyczkę czujnika temp i zewrzyj styki...
JoeMix - 20 Kwi 2011, 07:05
DewREW napisał/a: | powinien sie wlaczyc czy nie powinien ? | Skoro auto w ruchu to po co, wentylator jest na korki, jak temperatura dojdzie do czerwonego pola,,,
DewREW - 20 Kwi 2011, 13:54
no dobrze ale ja nie mam na swojej desce informacji o poziomie temperatury.. przy przekreceniu kluczyka pojawia sie tylko na chwile czerwona dioda i gasnie. wiec skad mam wiedziec kiedy jest jaka temperatura i czy aby wentylator na pewno w razie koniecznosci sie wlaczy? nie wiem gdize jest czujnik temperatury i ktore styki mialbym zewrzec, prosze o patologiczne wytlumaczenie zalaczam zdjecie tej czesci pod maska. Czy A lub B to ten czujnik ktory mam wypiac?
JoeMix - 20 Kwi 2011, 15:32
DewREW napisał/a: | no dobrze ale ja nie mam na swojej desce informacji o poziomie temperatury.. przy przekreceniu kluczyka pojawia sie tylko na chwile czerwona dioda i gasnie. wiec skad mam wiedziec kiedy jest jaka temperatura i czy aby wentylator na pewno w razie koniecznosci sie wlaczy? | Więc cerwona kontrolka to za wysoka temperatura silnika,,, żeby sprawdzić czy wiatrak się włączy trzeba odpalić auto wprowadzić na jakieś 1,5tyś obrotów i poczekać z kwadrans,,,
Może Mazdę masz a nie Fiestę?
Nikuś - 20 Kwi 2011, 20:20
1.3 trudno doprowadzić do włączenia wentylatora - przez 1.5 roku posiadania Fiesty udało się to ledwie 2-3 razy, i to tylko przy upałach powyżej 30 stopni (w tamtym roku wtedy co były te duże upały) przy naprawdę ostrej i długiej jeździe. Jeśli wskaźnik temperatury utrzymuje się cały czas w jednym położeniu to nie ma podstaw do martwienia się.
Jeśli masz klimę to jej włączenie zawsze spowoduje włączenie wentylatora, tak możesz sprawdzić czy wentylator jest sprawny. Jeśli nie masz klimy, to zepnij wentylator na krótko. Jeśli działa, to wszystko w tym temacie.
[ Dodano: Sro Kwi 20, 2011 20:21 ]
DewREW napisał/a: | no dobrze ale ja nie mam na swojej desce informacji o poziomie temperatury |
Że co? zrób zdjęcie zegarów bo tak dziwne mi się to wydaje...
DewREW - 20 Kwi 2011, 20:52
"zepnij wentylator" tzn co, gdzie i z czym?
moje zegary prezentuja sie tak:
sa one takie jak w mazdzie, chociaz nie wiem dlaczego, ponoc kupowalem fieste : )
Nikuś - 20 Kwi 2011, 21:50
DewREW napisał/a: | "zepnij wentylator" tzn co, gdzie i z czym?
|
Wentylator na krótko, czy bezpośrednio do aku. Zobaczysz czy działa.
DewREW, uderz do mnie na gg, wszystko Ci wytłumaczę.
DziDzia - 20 Kwi 2011, 23:51
DewREW napisał/a: | sa one takie jak w mazdzie, |
A może w Maździe są takie jak w Fieście Też miałem takie...
Ale to tak na marginesie.
pozdro
TSRules - 21 Kwi 2011, 13:19
Nikuś napisał/a: | 1.3 trudno doprowadzić do włączenia wentylatora |
to prawda, żeliwny silnik i osiem litrów płynu chłodzącego, ja też jeszcze wentyla nie słyszałem
Nikuś - 21 Kwi 2011, 19:37
Sytuacja wygląda tak, wczoraj pogadałem z DewREW na skype, wytłumaczyłem mu co i jak. Ponieważ jest ze Śląska, dałem mu linka do forum FiestaSquadu żeby chłopaki ze Śląska pomogli mu wymienić zegary na takie z obrotkiem - co by się nie martwił w przyszłości. Zaopiekujcie się tam chłopakiem
KryptonimMoral - 28 Kwi 2011, 06:48
A ja mam taki problem, MK 4, 1,3 benzyna
Przy wymianie oleju został zauważony kożuch, i został wymieniony termostat na nowy, stary się odkształcił i nie pracował prawidłowo przez co silnik był niedogrzany, i tutaj pojawił się problem, ponieważ silnik się gotuje teraz! Problem polega w tym że wiatrak się nie załącza, i dochodzi do przegrzewania się, wiatrak można włączyć manualnie, żadnego przebicia nie ma w aucie, bezpieczniki zostały powymieniane, ma ktoś jakiś pomysł czemu on się nie załącza?
A ciekawostka jest taka że jak silnik się zagotował to wskazówka doszła do literki N
Freeman - 28 Kwi 2011, 06:53
KryptonimMoral napisał/a: | ponieważ silnik się gotuje teraz! Problem polega w tym że wiatrak się nie załącza, i dochodzi do przegrzewania się, wiatrak można włączyć manualnie, żadnego przebicia nie ma w aucie, bezpieczniki zostały powymieniane, ma ktoś jakiś pomysł czemu on się nie załącza? | chyba się zapowietrzył układ.
KryptonimMoral napisał/a: | A ciekawostka jest taka że jak silnik się zagotował to wskazówka doszła do literki N | pewnie czujnik dający sygnał na wskazówkę do wymiany.
DewREW - 4 Cze 2011, 11:56
jezdze tym samochodem a wiatrak wciaz sie nie zalaczyl. chce go sprawdzic, ktora to jest ta wtyczka która powinienem podpiac do akumulatora? i jak to zrobic, ktory kabelek do ktorego bieguna?
JoeMix - 4 Cze 2011, 12:26
W mk4 wiatrakiem steruje chyba już komputer, powinien się włączyć jak wskazówka wejdzie na czerwone pole,,,
DewREW - 4 Cze 2011, 12:48
ale ja nie mam zadnej wskazówki... i stad chcialbym wiedziec czy w razie czegos wentylator na pewno sie wlaczy.
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 12:58
TSRules napisał/a: | to prawda, żeliwny silnik i osiem litrów płynu chłodzącego |
może jeszcze z 10 co?
[ Dodano: Sob Cze 04, 2011 13:02 ]
Cytat: |
ale ja nie mam zadnej wskazówki... i stad chcialbym wiedziec czy w razie czegos wentylator na pewno sie wlaczy. |
odepnij kostke od czujnika ntc temp (poszukaj gdzies tam jest czujnik temp on daje info do kompa ale na 100% jest to normalny czujnik ntc lub termo wlacznik) i zewrzyj ja na zaplonie, jak sie boisz to mozesz uzyc bezpiecznika, wiatrak powinien ruszyc, ewentualnie odlacz przewod od wiatraka i podlacz go pod 12V lub wylacz zaplon, wbij igle w 1 z 2 przewodow wentylatora i sprawdz ktory z nich to masa (- aku) a ktory z nich to plus, albo jak nie chcesz sie bawic to doprowadz plusa z aku przez bezpiecznik jakis na maly prad wbijajac igle w jeden z dwoch przewodow i powinien ruszyc wiatrak (nie wetnij sobie lap) jak wbijesz w mase przed silnikiem wentylatora to bezpicznik przepalisz wtedy wiesz ze trzeba bylo w drugi
JoeMix - 4 Cze 2011, 13:19
DewREW napisał/a: | chcialbym wiedziec czy w razie czegos wentylator na pewno sie wlaczy | To już pisałem trzeba zostawić zapalony silnik i czekać,,, bo nawet jak zrobisz zwarcie na czujniku i wiatrak ruszy to gdzie pewność że czujnik sprawny?
TSRules - 4 Cze 2011, 13:21
Pawełos666 napisał/a: | TSRules napisał/a:
to prawda, żeliwny silnik i osiem litrów płynu chłodzącego
może jeszcze z 10 co? |
ponad siedem na bank, sprawdź w instrukcji\poszukaj na forum, bo nie chce mi sie tłumaczyć oczywistych rzeczy
DewREW - 4 Cze 2011, 13:24
ale gdzie mam szukac tego czujnika? na okablowaniu wiatraka? jest to widoczne na zdjeciu powyzej? i co tzn "zewrzyj ja na zapłonie" ? prosze mi tlumaczyc jak dziecku, bo nie chce czegos spartolic..
wystawilem samochod do slonca, zapalilem i zwiekszam mu obroty juz z 15 minut i wlasciwie wiatrak nie kreci. poza tym ciagle mam blad dtc:
0115 P0115 Engine coolant temperature (ECT) circuit malfunction
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 15:21
nie przegrzewaj silnika jesli nie zalacza wiatrak!...potem CI odpisze na pw
[ Dodano: Sob Cze 04, 2011 15:35 ]
TSRules napisał/a: | ponad siedem na bank, sprawdź w instrukcji\poszukaj na forum, bo nie chce mi sie tłumaczyć oczywistych rzeczy | nie musze, zalewalem z 15 juz takich, wchodzi 7,1litra
DewREW podaj mi kod silnika z tabliczki naprowadze Cie na problem
ten czujnik to termistor ntc zasilany napieciem 5V sprawdz czy napiecie dochodzi na wtyczke po zaplonie na niego, po odpieciu wtyczki na jego stykach na zimnym silniku (temp okolo 20 stopni ma miec opor 35 do 40 k ohm) w temp 100oC ma miec opor 1900 - 2500 ohm'ów
jako 42 element, to ten czujnik
DewREW - 4 Cze 2011, 16:49
u mnie silnik wyglada zupelnie inaczej niz na tym schemacie, albo ja po prostu niewiele na nim widze..
wszedlem pod samochod i jedyny przwod jaki znalazlem od wiatraka rozgałezia sie na dwa, jeden idzie na mase, drugi wiaze sie z peszlem od swiateł (chyba) i nastepnie bokiem , w listwie idize w strone skrzynki z bezpiecznikami. wykreciłem stubke od masy, oczyscilem to miejsce, zakreciłem ponownie, to tyle ile moglem zrobic.
na czerwono zaznaczylem odcinek gdzie "odłącza sie" masa, a na niebiesko cala droge od wentylatora w kierunku bezpieczników.
poza tym nie znajduje tam zadnego termostatu... moj silnik wyglada tak:
a tabliczka tak:
chyba ze numerem silnika jest numer wybity na mocowaniu alternatora, czyli: 98KB-10153-AA B40QC
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 17:29
wprowadziles mnie w blad z rocznikiem rejestracji auta masz silnik robiony od konca 97 do polowy 98r., zmierz mi opor i podaj
DewREW - 4 Cze 2011, 17:40
hm no nie wiem kiedy był moj silnik produkowany.. wiem tyle ze Endura E 1.3 , a dowodzie rejestracyjnym pisze tylko ze samochod z 99r. Hm, to zdjecie ktore pokazałes to faktycznie to co u mnie pod maska, ale to na co wskazuje zielona strzalka to przeciez IACV, a co to ma wspolnego z moim niedzialającym wiatrakiem? ( z IACV tez mam problem ale to w innym temacie: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=56892
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 17:45
obok! podpiety pod 38 pin sterownika i mase
DewREW - 4 Cze 2011, 18:19
zrobielm sobei tam troche miejsca i wygrzebałem takie dwie wtyczki..
nie wiem gdzie ktora zmierza bo jest tam strasznie slaba widocznosc ze wzgledu na ciasnote i ilosc kabli..
poza tym, jedna z wtyczek, z czerwonym drucikiem byla przez kogos 'robiona', obwiazania jakas slaba izolacja , po jej zerwaniu ukazal sie taki widok:
i przy okazji.. czy taka swiece mozna uznac za do wymiany?
jackrzec - 4 Cze 2011, 18:49
Przecież czujnik temperatury jest na wężu! Z tyłu silnika. Szukaj na wężu (co idzie do nagrzewnicy) czujnika z dwoma pinami - to on.
Tu jest czujnik - ozn jako nr 16 i strzałką.
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 18:50
wiesz jak wygladaja w fiestach IV czujniki wody?
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 18:53
ma, podpiety jest pod 30 i 24 pin
to nie trojka
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 19:02
[ Dodano: Sob Cze 04, 2011 19:07 ]
to jest schemat jego silnika
HCS'y nie mialy J6B np nie maja
[ Dodano: Sob Cze 04, 2011 19:12 ]
DewREW napisał/a: | i przy okazji.. czy taka swiece mozna uznac za do wymiany? |
nie. swieca jest ok. jest to normalne zjawisko odkladania sie czastek oleju z powietrza przez pole, zjawisko korony z zanieczyszczeń w powietrzu otaczającym świecę, osadzające się na izolatorze w wyniku działania pola elektromagnetycznego
DewREW - 4 Cze 2011, 19:52
te zlaczki z powyzszych zdjec na obudowach mialy numeracje "21" i "25". cokolwiek to znaczy.
szukajac dalej 'za silnikiem' czegos dwupinowego znalazlem takie cos:
cokolwiek to jest stwierdzilem ze pewnie nie o to chodzi, szukajac dalej, znalalzem przewod do masy, ktory wychodzi gdzies z bloku silnika. a pod nim znow jest jakies gniazdo ale nie bylem w stanie go wyszarpac:
ten waski przewód to ta masa, a ponizej widac jakies gniazdo.
to pewnie tez nie to? jezezli ów czujnik jest po lewej stronie (patrzac od strony kierowcy) silnika, to sadze ze go nie zlokalizuje bo tam jest gaszcz okablowania od instalacji gazowej i nie tylko. mam tego szukac spod samochodu?
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 20:13
to nie, to elektrozawor oczyszczania, reguluje to ilość pary wprowadzanej do kolektora wlotowego, szukaj czujnika w ukladzie chlodzenia a nie w kole to ma mierzyc temp wody a nie powietrze w kole...
[ Dodano: Sob Cze 04, 2011 20:21 ]
cos takiego raczej powinno byc, nie koniecznie takiego koloru, moze byc np czerwony --> http://ford.sklep.pl/pl,p...rd,zielony.html
jackrzec - 4 Cze 2011, 20:34
U niego ma inny numer: 98FU 10884 AA (FINIS 1087327) lub nowszy 98FU 10884 BA (FINIS 1104480)
http://ford.sklep.pl/pl,p...ford,szary.html pewnie przez to że ma takie "biedne" zegary.
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 20:50
jego silnik produkowany byl do maja 98, wiec szary raczej nie
jackrzec - 4 Cze 2011, 21:05
Pawełos666 napisał/a: | jego silnik produkowany byl do maja 98, wiec szary raczej nie | Wg VINu jego fiesta jest z 1999-06-08 - więc silnik na pewno nie leżał przez rok przed montażem. A nawet gdyby ktoś wcześniej wymienił silnik na starszy, to wątpię żeby zminiając silnik zmieniał tez czujniki (bo po co to robić przy takim samym silniku...)
Pawełos666 - 4 Cze 2011, 21:21
od maja 98 do czerwca 99 silniki wygladaly juz inaczej, on ma konstrukcje od pazdziernika 97 do maja 98, szary czujnik od wrzesnia 98, wiec nie. ewentualnie czerwony moze byc, bo on on byl od poczatku 98 do wrzesnia 98
jackrzec - 5 Cze 2011, 15:00
Pawełos666 napisał/a: | od maja 98 do czerwca 99 silniki wygladaly juz inaczej, | Czym się różniły?
Pawełos666 napisał/a: | szary czujnik od wrzesnia 98 | Jego jest z czerwca 99 więc TAK. Kod: | Wg VINu jego fiesta jest z 1999-06-08 - więc silnik na pewno nie leżał przez rok przed montażem. A nawet gdyby ktoś wcześniej wymienił silnik na starszy, to wątpię żeby zminiając silnik zmieniał tez czujniki (bo po co to robić przy takim samym silniku...) |
Pawełos666 - 5 Cze 2011, 16:24
w nowych silnikach jest czujnik temp i cisnienia bezwzglednego w kolektorze, do tego tylko czujnik temp chlodziwa; krokowiec pod innym katem, prosto bez skosu (pod katem 90o)
w starych miernik masowego przeplywu powietrza, odzielnie czujnik temp powietrza i czuinik temp czlodziwa; 5 rodzaji endur bylo przez te lata co robili te silniki
a wezmy np fieste z 2000r, (z tym najnowszym)
nie widze tu czujnika temp w kolektorze...
kolega wczesniej wklejal zdjecia gdzie widac cos wystajacego z kolektora, wiec mysle ze to jednak ze mamy do czynienia ze starsza wersja silnika, silniki nie sa produkowane przez 1 dzien, mysle ze robi sie to pare miesiecy i raczej tez rok nie leza, albo po prostu oparty na konstrukcji z tych lat a wykonany pozniej, nie mam pojecia, zwroccie uwage na dolot...
jesli chodzi o ta bude i kod silnika na tabliczce to pod znaczkiem forda jest literka E i w drugim okienku pod znaczkiem forda cyfra 4 czyli J4.., kod silnika wybity jest na prawo za kablem 4 cylindra przy srubie ostatniej od kolektora (ta najbardziej na prawo najwyzsza z brzegu), ponizej jej jak sie na nia patrzy jest takie plaskie miejsce na silniku gdzie wybity jest kod
DewREW - 5 Cze 2011, 19:39
nie wiem. ja nie widze tam zadnego kabla od cylindra, z tylu silnika nic nie da sie zobaczec, pewnie trzeba cos porozkrecac zeby zrobic sobie miejsce, kable itp wszystko zaslaniaja, tyle ile moglem wyogladalem silnik do okola ale nic nie widze, na roznych czesciach sa rozne cyferki powybijane. moze jutro bede mial czas wejsc pod samochod to poogladam od dolu chociaz tam tez wiele nie widac.
poza tym przesledzilem gumowe rury od chlodnicy i na zadnych nic niema poza zaciskami, jedna poza tym wchodzi gdzies w silnik..
jackrzec - 5 Cze 2011, 19:54
DewREW, zobacz w tym miejscu:
Pawełos666 - 5 Cze 2011, 19:56
na samym poczatku przeslalem Ci obrazek gdzie ten czujnik widac na rysunku z tylu silnika, tyle ze nowszego typu jak on siedzi, w Twoim jest na 99% w tym miejscu, tak jak na obrazku gdzie wskazuje element podpisany jako 42
jesli chodzi o kod silnika znajduje sie tutaj
DewREW - 5 Cze 2011, 20:34
powtarzam że nie da się tam nic zobaczyć bez rozkrecania i odpinania kabli. z tylu silnika wszystko przyslania kolektor dolotowy i idace okablowanie, nie ma szans zebym cokolwiek zobaczyl, a za rozkrecanie tego sie brac nie bede bo cos spieprze. skad w ogole bierzecie te obrazki?
ten silnik ma numer tam gdzie podkreslilem na zielono, moze ja ez go tam mam, zobacze jutro. bo tam gdzie na czerwono, ja nie mam nic.
Moze lepiej darujmy sobie, bo takie naprowadzanie nie ma sensu bo i tak tego nie jestem w stanie zobaczyc. wolalbym sie lepiej dowiedziec jak mam zalaczyc wentylator chlodnicy. co zdjac i ktore kable mam zewrzec.
Pawełos666 - 5 Cze 2011, 21:46
kod silnika ma byc wyzej, kod silnika to 3 znaki czyli np J4J, J4C
DewREW - 5 Cze 2011, 22:00
czyli bedzie tam gdzie zaznaczylem na czerwono? ja w tym miejscu u siebie nie dostrzegam zupelnie nic, nawet to obczyscilem.. zajrze jeszcze jutro jak bedzie jasno..
Pawełos666 - 5 Cze 2011, 23:34
tak powinien byc wybity na tym plaskim miejscu
DewREW - 11 Cze 2011, 21:02
zanurkowałem pod samochód. w tych miejscach które wskazujecie nie ma nic. nie wywróże wam kodu którego nie ma. jako dowód:
z kolei w instrukcji samochodu pisze ze silnik Endura E ma wybity numer na skrzyni biegów po lewej stronie chłodnicy. co tez nie wiele mi mowi bo na skrzyni biegów również niczego nie znalazłem. jedyne co znalazłem na obudowie silnika to:
w kwesti termostatu, jego również nei zlokalizowałem. a może zlokalizowałem ale nie wiem ze to on, chociaz wszystkie zdjecia które porobiłem chyba zawierały już te elementy które pokaże teraz. Ogólnie miejsce w którym kazaliście szukać od góry wygląda tak:
a od dołu, zza silnika:
czyli co, mam oddac samochod do mechanika zeby sprawdził mi działanie wentylatora? -.-
nie wiem, nie wiem, nie wiem...
Pawełos666 - 12 Cze 2011, 07:23
odepnij wtyczke z kompa i zobacz opor pomiedzy pinem 7 a masa czujnika np powietrza. (wszystkie masy czujnikow sa polaczone w kupe-patrz schemat). jesli nie masz narzedzi uzyj igiel. jesli zlokalizujesz ten pin , pokaze Ci opor z tego czujnika w 20oC, to mozesz zlozyc kostke do kupy i wbic sie w same przewody, nastepnie zrobic pomiary grzejac silnik do 100oC, sprawdzajac temp wody w zbiorniczku dla okreslonych pomiarow i zobaczyc co sie dzieje. mozesz uzyc termometru elektronicznego, nie poparz sie plynem odkrecajac korek na goracym
DewREW - 12 Cze 2011, 14:19
witam, czy biorac pod uwage informacje z tej aukcji to bedzie u mnie termostatem?
poza tym zcy posiada ktos ksiazke "Sam naprawiam" ktora uwzglednia silnik endura 1.3 ?
DziDzia - 12 Cze 2011, 22:12
DewREW napisał/a: | aukcji to bedzie u mnie termostatem? |
Tak, to jest obudowa termostatu.
Silnik 1.3 jest w książce o Ka.
pozdro
Pawełos666 - 12 Cze 2011, 22:39
co Ty kombinujesz chlopie?
DewREW - 12 Cze 2011, 22:55
skoro to jest termostat to byl widoczny na wielu poprzednich zdjeciach a kazaliscie mi grzebac gdzies za silnikiem, pod silnikiem i nie wiadomo gdzie a on przeciez tu o, na wierzchu...
co kombinuje? chce wykrecic ten termostat i sprawdzic jego poprawnosc. skoro wiem gdzie on jest tzn ze teraz mgoe spuscic plyn z chlodnicy i odkrecic obudowe termostatu, wyjac termostat i potem czujnik?
JoeMix - 13 Cze 2011, 12:12
DewREW napisał/a: | zanurkowałem pod samochód. w tych miejscach które wskazujecie nie ma nic. nie wywróże wam kodu którego nie ma. jako dowód: | Jeśli na tym zdjęciu autentycznie jest pole z kodem silnika to jak bym się w ogolę wstydził dać foto takiego i lubię chleb ze smalcem brudem miejsca z komentarzem że tam nic nie ma,,,, jak można odczytać kod jak pole i lubię chleb ze smalcem olejem i brudem?! Nawet się nie pokusiłeś o oczyszczenie tego miejsca szczotką,,, DewREW napisał/a: | skoro to jest termostat to byl widoczny na wielu poprzednich zdjeciach a kazaliscie mi grzebac gdzies za silnikiem, pod silnikiem i nie wiadomo gdzie a on przeciez tu o, na wierzchu... | Ale Ty coś bredzisz cały czas o czujnikach i wiatraku na chłodnicy, a termostat ma niewiele do tego, ponieważ nie on steruje wentylatorem,,, DewREW napisał/a: | co kombinuje? chce wykrecic ten termostat i sprawdzic jego poprawnosc. | A jak tego dokonasz? Jak chcesz sobie go gotować w garnuszku z woda to takie coś było dobre w latach 80 i na początku 90,,, termostat się wymienia na nowy i tyle, DewREW napisał/a: | skoro wiem gdzie on jest tzn ze teraz mgoe spuscic plyn z chlodnicy | Po co?! można zdjąć tą obudowę termostatu bez zpuszczania płynu - wyleci tyle samo jak i ze spuszczaniem,,, DewREW napisał/a: | wyjac termostat i potem czujnik? | Pod termostatem na pewno nie ma czujnika,,, w starczych wersjach silnika był tylko od wskaźnika na deskę, ale pisałeś ze u Ciebie takiego nie ma to i pewnie czujnika nie ma,,,
DewREW - 13 Cze 2011, 14:57
Cytat: | Nawet się nie pokusiłeś o oczyszczenie tego miejsca szczotką,,, |
owszem, się pokusiłem.
Cytat: | Pod termostatem na pewno nie ma czujnika,,, w starczych wersjach silnika był tylko od wskaźnika na deskę, ale pisałeś ze u Ciebie takiego nie ma to i pewnie czujnika nie ma,,, |
ale tam, pod ta kopułą jest termostat i ten czujnik ktory steruje wiatrakiem, tak ? wiec jak wymienie termostat wraz z tym czujnikiem to bede mial 100% pewnosci ze ukladz chlodzenia bedzie dzialał prawidlowo ?
JoeMix - 13 Cze 2011, 15:13
DewREW napisał/a: | ale tam, pod ta kopułą jest termostat i ten czujnik ktory steruje wiatrakiem, tak ? |
JoeMix napisał/a: | Pod termostatem na pewno nie ma czujnika,,, | Przykro mi, ale ja nie potrafię tego prościej i jaśniej napisać,,,
DewREW - 13 Cze 2011, 15:34
w takim razie co jest pod termostatem?
JoeMix - 13 Cze 2011, 16:06
Jak pisałem w starszych wersjach tego silnika był czujnik temperatury na deskę, a termowłącznik wentylatora był wkręcony w pokrywę termostatu,,, nie znam dokładnie wszystkich zmian jakich dokonał w tym silniku Ford na potrzeby mk4,,, na pewno nie ma tam włącznika wentylatora bo ten by był ogrzany zanim termostat się otworzy i wiatrak by dmuchał przez zimną chłodnice (tak na chłopski rozum),,, pierwsze to ustal sobie na 100% czy wiatrak jest sterowany przez komputer czy też nie i ma swój niezależny od niczego obwód,,,
DziDzia - 13 Cze 2011, 17:02
DewREW napisał/a: |
w takim razie co jest pod termostatem? |
Głowica. Czujnik temperatury jest (jak dobrze kojarzę i to w mk5 1.3) pod kolektorem dolotowym z lewej strony (od przodu auta). Wydaje mi się, że ktoś, coś, gdzieś, kiedyś pisał, że w mk4 1.3 czujnik jest kolektorze.
pozdro
DewREW - 15 Cze 2011, 15:39
czyli reasumując. zeby byc pewnym prawidlowego działania układu chłodzenia, wykluczając usterke samego wiatraka, należałoby wymienić czujnik temperatury, który znajduje się pod kolektorem dolotowym, oraz sam termostat znajdujący się pod kopułką ktorej zdjęcie przedstawiałem powyzej? to wyzej wymineionych czynności nie trzeba spuszczać płynu tak?
Marek - 18 Cze 2011, 02:40
Gosciu jedz do mechanika, po postach ktore piszesz widac ze nic nie masz pojecia wiec po co robisz sobie problem i zawracasz glowe innym ? A tak przynajmniej bedziesz mial zrobione, bo przez 3 str tlumaczenia prawie nic nie skumales z tego co Ci tlumaczyli.
DewREW - 4 Lip 2011, 12:20
zguba się znalazła, sama gdy przestałem jej szukac prosze mi więc powiedzieć, jaki to typ? nigdzie nie ma wybitego numeru seryjnego..
|
|