Fiesta Klub Polska

Forum FiestaKlubPolska - Strona Główna » Tagi » mk3
Tematy oznaczone jako mk3
Tytuł / treść wątku  Wyświetleń  Odpowiedzi 

[MK3] Montaż poduszek powietrznych

Witam. Chce wyposazyc fistolota w poduszki powietrzne. Nie mam instalacji elektrycznej wiec trzeba bedzie ciagnac. Czy jest to do zrobienia? Jaki jest stopien trudnosci i czy jest to oplacalne oraz co bedzie mi potrzebne?

Pozdrawiam.
11785 11

[MK3] dziwne szarpanie

Witajcie. Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej pomocy. Spróbuje opisac sytuacje, może ktos juz mial cos takiego. Wiec tak.....Moja fiescina coraz czesciej zaczyna dziwnie szarpac (nigdy tego nie było) to przypomina troche dławienie sie silnika. Zazwyczaj gdy szarpie to musze zredukowac bieg, wcisnac gaz wiecej niz powinienem na danym biegu i jest ok. Ale gdy nie zdąrze zredukowac to silnik zwyczajnie gasnie po czym nie moge go zapalic....zeby zapalic musze wcisnac gaz bo inaczej nie da rady odpalic (a i to ma duze opory). Wymieniłem swiece na nowiutkie (takie same jakie miałem wczesniej przed tymi szarpaniami) i naprawde nie mam pojecia co to moze byc. Nie chce dawac go do mechanika bo moze to jest błahostka która sam usune. Fordzik jest z roku '90 z silnikiem 1.4 CLX. Jezeli macie jakies pytania to pytajcie. Odpowiem na każde pytanie byleby mi ktos pomógł. Bo ja sie już :kaput:
11770 18

[MK3] małe obroty

gdy włączę światła to zmniejszają mi się obroty, jak np. stoję na światłach i trzymam za kierownicę to drga, gdy wyłącze to przestaje.
i jeszcze czasem mi się zdarzało że jadę i daję na luz bo dojezdząm do skrzyżlowania i silnik zgasł bo chyba małe obroty. a teraz pytanie gdzie jest śrubka do regulacji obrotów?

i nie wiem czy mam gaznik czy wtryski bo jak to odroznic?

ps. model mam w profilu podany "byle jaki" bo nie wiem jaki mam dokładnie.
wiem że 1.1 95r
11545 14

[MK3] 1.3 LPG - nie odpala

Witam serdecznie!

Kilka dni temu moja fiesta 1.3 + LPG padła, jak wracałem nią z pracy.
Wszystko elegancko, do czasu gdy nie stanąłem na światłach. Zaczęła gubić obroty, ale jechała normalnie. Jakiś kilometr od domu, zaczęła się dusić i paliła tylko na 3 i 4 gar od strony rozrządu. Nie przekroczyła prędkości 40 km/h i musiałem cały czas jechać na dwójcę, bo gdy wrzuciłem na trójkę to się zaczęła dusić i zwalniała. Dojechałem do domu, zczytałem błędy na wyłączonym silniku i pokazywało mi błąd: 48 stycznik regulacji biegu jałowego. Wymieniłem na używkę sprawną, błąd już się nie pokazuje. Po tej operacji udało się uruchomić silnik. Odpalił tylko i wyłącznie z gazem w podłodze, ale dalej chodził tylko na 3 i 4 cylinder. Wyłączyłem silnik i sprawdziłem kable i świece. Na wszystkich jest dobra, ładna iskra, świece były wymieniane razem z kablami Motorcraft jakoś na początku maja.[br ...
11536 22

[MK3] XR2i - duże spalanie

Witam posiadam fieste 1.6cvh 110kucy ale od czasu poskładaniu silnika zaczęła stasznie wsysac paliwo 20km 20zł to na 100km 100zł nawet przy spokojnej jezdzie :9: dodam ze robilem głowice uszczeniacze zaworowe hydraulike i wymieniłem regulator podcisnie paliwa, filtry
11536 14

[MK3] Jak podnieść zawieszenie Couriera?

Witam, jestem tu nowy i oczekuje na pomoc doświadczonych kolegów. Chciał bym podnieść swojego Couriera (na Fieście mk3) tylko kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Dodam że z tyłu nie ma sprężyn co mnie w ogóle zaskoczyło. Z góry dziękuje za pomoc.
11506 7

[MK3] Urwany kabel - od czego ?

może mi ktoś powiedzieć co to za kabel bo go urwałem ale jako tako przymocowałem i teraz ciekawi mnie od czego on jest

i jeszcze taka fotka http://img375.imageshack.us/img375/5394/dscf1151n.jpg
11488 12

[MK3] Wymiana łożysk w alternatorze

Coś piszczy w alternatorze, musisz wymienić łożyska, ale nie wiesz jak sie za to zabrać?
Ja już to przerobiłem i dziele sie swoją wiedzą.
Oczywiście nie zabrakło zdjęć
Zapraszam:
WYMIANA ŁOŻYSK W ALTERNATORZE FIESTA mk3, 89-95, 1,1i
11443 0

[MK3] Schemat instalacji el. lusterek i fotki lusterek

witam
zakupiłem el. lusterko i nie wiem jak to podłączyć,z lustra wychodzą 2 wiązki
potrzebował bym schemat instalacji lusterek e. do mk3.5 oraz fotki rozebranego lusterka.
jeśli ktoś posiada fotki lub schemat to proszę o pomoc
w lusterku coś brakuje bo sama szybka lata luźno, i jeszcze jedno pytanie jak podłączyć takie lusterko na krótko żeby je sprawdzić i zarazem nie spalić

za wszelkie info z góry dzięki
11437 9

[MK3] Mikser do 1.3 60 KM

Witam. Jestem nowy na forum.
Moja fiestka jest 95 roku w fajnej czarnej wersji z czarną skorą szyberdachem wspomaganiem itp.
Kupiłem ja z niesprawną instalacja gazową , ale jeżdżę już pół roku na benzynie .
Wczoraj się zabrałem za naprawę instalacji gazowej. Okazuje się że wszystko sprawne tylko nie ma miksera.
Mój silnik to 1.3 taki jak na tym zdjęciu http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRe0fh5KzeAiv2g2s1I7TwyJSHQZnBhDgtSymTldRmSnQhhyk3IpSouKgjsSQ

Jest on na mono wtrysku.

Pytanie dotyczy jaki tam ma być mikser i gdzie tak owy znaleźć ? Na allegro sa tylko 1.4 fiest czy będzie pasował ?

PS> Proszę o wyrozumiałość jestem nowy na forum

A i jeszcze jedno by nie zakładać nowego tematu . Czy to normalne żeby on mi palił 10 l benzyny po mieście ? Mam ...
11416 11

[MK3] RS1800, a kolektor ssący i osprzęt z Mondeo 2.0

Witam ponownie :ok:

Jak wiecie scooooter, posiada Fiestę RS1800, przeprowadził modyfikacje w postaci założenia plastikowego kolektora z mondeo wraz z osprzętem od zdaje się kolegi Marka z Gliwic.

Przy sprawdzaniu błędów na diodę, wyszło że wszystkie wsadzone elementy gryzą się z kompem tj. CPP, krokowiec i coś tam jeszcze...

Czy czasem nie jest tak, że potrzebny jest do tego wszystkiego komputer z mondeo?

Obecnie auto zgasło podczas jazdy i już nie chce zapalić ;-(

Prosiłbym osoby posiadające taką kombinację o zabranie głosu.

Pozdrawiam :-)
11338 14

[MK3] dziwne zachowanie serwa

witam od pewno go czasu jest dziwne zachowanie serwa w samochodzie. Buczy przy zapalonym silniku chodzi podobnie jak się zatka rurę od odkurzacza jak się go włączy.Co to może być a stało się to po zabawie autem na śniegu czyżby padała membrana w serwie bo byłem na stacji diagnostycznej to sprawdził mi hamulce i stwierdził że prawy przód nie równo hamuje do lewego przodu a tył hamuje równo.
11329 14

[MK3] światło przeciwmgłowe tył - przełącznik

Witajcie.

Czy ktoś może się orientuje coś w temacie halogenu w fieście 1,1 93r ....
Mianowicie przycisk od tylnego halogenu ładnie się podświetla w chwili włączania, światło przeciwmgielne się zapala ale jak tylko zdejmuję palec to gaśnie. Żadne zaklinanie tego przycisku nie pomagały a jazda z palcem na tym guziczku może być nieco uciążliwa :)
Sami rozumiecie, że ostatnio panujące warunki pogodowe wymuszają używanie halogenów na mgłę. Wcześniej wszystko ładnie działało a jak nagle przyszła potrzeba to nie chce to zaskoczyć...

Bardzo proszę o radę co pogłaskać lub w co kopnąć... :)
Na poważnie... będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
llopezor
11314 15

[MK3] CVH - Baza wiedzy :)

czujniki powietrza

Przerobki instalacji CVH

Converting an 8v 2i loom to OFAB

1) At the ECU, pin no. 27 (marked on the multiplug, brown wire) needs moving to pin 8, which is empty (this is the CO adjuster signal wire).
2) Pin no. 45 (brown/yellow) needs moving to pin 27 - this is for the MAP sensor.
3) EDIS Module pin 2 (blue/yellow) may now be disregarded as it is not used by the 0FAC ECU (pin 28 on ECU).

MAP Sensor re-wire:

At the MAP sensor multiplug...
1) Move the brown wire (gnd) to cossie MAP sensor pin no. 1 (marked on multiplug).
2) Move the brown/trace* wire (feeds back to ECU on ...
11311 2

[MK3] kosmiczne spalanie gazu

witam normalnie moja fiesta palila 8,5L okolo. Mialem problemy z obrotami i gazownik mi pokrecil srubokretem srubke obroty nie spadaja od 3 tygodni no ale pale przez to teraz 12-13L !! Auto wcale nie jest dynamiczniejsze dosyc wolno sie zbiera... Na trasie z Bydgoszczy do Poznania gdzie jedzie sie ciagle dobra droga z 5 biegiem spalilem 11,5L na 100km ;/
11227 13

[MK3] Naprawa ogrzewania tylnej szyby

Pół szyby mi nie ogrzewa, po bliższym przyjrzeniu stwierdziłem że ścieżki są uszkodzone. W motoryzacyjnym polecono mi specjalny lakier do naprawy ścieżek. Naprawiał ktoś z was w podobny sposób ogrzewanie?
11176 9

[MK3] Pierścienie tłoków i uszczelka pod głowice

Witam,
Autko ma silnik 1,1 gaznikowy. Z uwagi na uciazliwe przypadlosci: lykanie oleju i utrate mocy na rozgrzanym silniku, zabralem sie za remont silnika.

Pojawiaja sie dwa pytania:
1. Luz na zamkach pierscieni tlokowych okazal sie znacznie wiekszy niz ksiazkowe 0,2-0,4 mm. W przypadku mojej Fiesty 2-2,5mm. Nowe (nominalne) pierscienie po wlozeniu do cylindrow (bez tloka) - luz wynosil w granicach 0,5-0,6mm. Czy mozna spokojnie zalozyc pierscienie nominalne czy lepiej rozejrzec sie za nadwymiarowymi i ew. szlifowac zamki.

2. Nowa uszczelka pod glowice pasuje rozmiarami i ksztaltem, rozmieszczenie otworow tez sie zgadza, jednak niektore sa znacznie mniejsze niz w przypadku starej uszczelki. Co z tym zrobic? Powiekszyc je nieco wybijakiem, zostawic jak sa, czy szukac innej uszczelki?

Sytuacje prezentuje ponizsza fotografia:

Uploaded with ImageShack.us

pozdrawiam,
Kamil[KxL]
11083 9

[MK3] Bagażnik dachowy - montaż

Witam. Nie znalazłem na forum odpowiedzi na to pytanie więc je ponawiam a BARDZO zależy mi na tej odpowiedzi! Jak się zakłada bagażnik dachowy do fiesty mk3 3D
Proszę pomóżcie!

Wery fenks z góry

:bezradny:
11065 10

[MK3] silnik 1.1 - urwany kabelek - od czego? (zdjęcie)

Witam.
Niedawno pod maską znalazłem coś takiego.

Wie ktoś od czego jest ten "kabelek" ? :)
Widze tylko tyle ze jest niebieski i wychodzi z alternatora :P czy to przewodzik od kontrolki ladowania?
11017 9

[MK3] Gaśnie na zakręcie

Witam. Mam taki problem, moja Fiesta posiada LPG nie wiem czy to coś związane z tym czy z mechaniką. Gdy zbliżam się do zakrętu puszczam gaz wciskam sprzęgło delikatnie hamując i wrzucam na 2 bieg, gdy wchodzę w zakręt to gaśnie mi samochód. Co to może być?
10981 8

[MK3] łożysko, piasta, zwrotnica - pomocy

Witam wszystkich,
potrzebuje pomocy z problemem na który już brak pomysłów. Jakiś czas temu wjechałam w krawężnik mając 100 na liczniku (jakaś blondynka zapomniała o migaczu zmieniając pas ruchu). Rozwaliłam felgę - wymieniona. Po krótkim czasie okazało się ze łożysko dostało - wymienione. Po ok. 800 km znowu walenie, teraz rozsypała się piasta a przy okazji nowe łożysko - piasta i łożysko wymienione. Minęło kolejne 600-700 km i znowu walenie. Tym razem wymieniona zwrotnica. I wiecie co ?! Przejechałam kolejne 500-600 km i znowu słyszę ten sam dźwięk. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
10978 15

[MK3] Czyszczenie układu chłodzenia

Macie jakieś doświadczenia z preparatami do czyszczenia układu chłodzenia?

bo co jakiś czas muszę czyścić samą nagrzewnicę, bo auto przestaje grzać... czym najlepiej? czytałem że ocet pomaga... ale jakie proporcje?

w diesla wchodzi 7 l płynu
10873 8

[MK3] Wymiana uszczelki kolektora wylotowego

Witam serdecznie,
Czy jest możliwość wymiany uszczelki kolektora wylotowego bez ściągania głowicy w fieście mk3?

Z góry dzięki
10864 14

[MK3] Rozpórka wahaczy - montaż

panowie kto montowal rozporke wahaczy? Jak wpisze w szukajce to dwa posty wyskakuja ;-( Chwyta sie to 4ema srubami tymi co wachacze sa przymocowane czy inaczej? Sruby pozostaje te same czy trzeba kupic inne? Sa to jakies standardy czy wymysly forda? Ogolnie wszytko co i jak z czym to sie je :)
10798 10

[MK3] Skrzynia biegow - drążek zmiany biegów

Witam

Właśnie dzisiaj padła mi skrzynia biegów. Fart taki ze stało się to pod moim domem mianowicie aby zaparkować muszę zrobi taki mały łuk i przy parkowaniu miałem pierwszy bieg, wiadomo że nie każdemu może wyjść parkowanie w miejscu na jedno auto chciałem deczko poprawić cofając i tu pojawił się problem jakby drążek wypał z czegoś i wsteczny już się nie wbił. w ogóle jest jakiś taki za luźny. I tu nasuwa mi się pytanie wymiana całej skrzyni biegów(obliczyłem ze to koszt od 500-900 zł gdzie moja fiescina tyle kosztowała) czy tylko sprawdzić ewentualnie naprawić to co się zepsuło?
10789 9

[MK3] Wskaźnik paliwa - nie działa

witam, mam mały / duży problem: nie działa mi wskaźnik benzyny :(
jest to dla mnie uciążliwy problem bo w sytuacjach kiedy bym nie chciał zawsze kończy mi się benzyna.
Co może być tego przyczyną?

Mam fieste mk3 z 91r. POMOCY :piwkowanie:
10786 8

[MK3] 1.1i Duszenie na obrotach

Mam problem z moją fieściną, problem występuje na rozgrzanym silniku, na zimnym nie jest to odczuwalne. Jadąc na jednym gazie, obojętnie na jakim biegu silnik zaczyna 'buuuczeć' a nie ciągnie, po chwili problem ustępuje i czuć jak zaczyna znowu przyśpieszać...

filtr powietrza założyłem nowy, sonda L została wyczyszczona, map sensor podmieniony z fiesty kumpla i problem nadal nie ustaję...

Proszę o pomoc
10750 18

[MK3] Duże spalanie i czarny pył z tłumika..

Witam.. Jestem nowy na forum i mam problem z moją niedawno nabytą Fiestą z silnikiem 1.1 na gaźniku.. Problem polega na tym, że po przegazowaniu na postoju z tłumika wydobywa się czarny pył(widoczne na śniegu), a także zauważyłem spore spalanie.. Po wykręceniu świec widać, że są okopcone.. Z tłumika kapie także jakiś czarny płyn.. Autko, gdy jest zimne, to przerywa i nieraz potrafi zgasnąć.. Dodam, że zanim kupiłem ten samochód to stał jakieś 2 miesiące nieużywany i niema LPG.. Przymierzam się do wymiany filtrów i świec, ale czy to pomoże.? Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.. Jeżeli ktoś wie co może być mojemu autku, to proszę o pomoc..
10750 12

[MK3] [MK6] Różnica w zaciskach

Chce kupić zaciski z mk6 do mojej mk3 tylko oglądając zestawy naprawcze takich zacisków trafiłem na to ze są z średnicą tłoczka 48 lub 54... Różnią się czymś jeszcze i czy oba z nich podejda do mk3? Jak to wygląda z klockami, są inne?
10687 16

[MK3] Dziwne stukania w kołach.

Witajcie koledzy, mam dziwny problem, otóż od pewnego czasu, dochodzą mnie straszne dźwięki z przednich kół. Najczęściej je słychach przy skręconych kołach, w jedna jak i w drugą stronę. Ale też co mnie dziwiło bardziej, podczas jazdy na wprost. Cos słyszałem, ze to może być łożysko w kole, ale nie wiem jak mam to sprawdzić. Co więcej, mam tak jakby luz, pomiędzy skrzynią biegów a kołami. Otóż objawia się on tym, że np. ruszam z miejsca, mam skręcone koła i zmieniam bieg z jedynki na dwójkę. W tym momencie, słychać tak jakby uderzenie. Jest to tylko w tym jednym momencie. Podczas ruszania i zmiany biegów z jedynki na dwójkę na skręconych kolach. Powiem szczerze, nie znam się na mechanice w dolnych części samochodu, dlatego piszę do was.

I jeszcze jedno pytanko, jak długo mogę jeździć nie naprawiając tego?? Aktualnie autko jest mi bardzo potrzebne i nie mam ...
10669 17

[MK3] Strzelanie w amortyzatorze

Co to może być. Podczas stania w miejscu lub manewrów na parkingów przy skręcaniu strzela mi w amortyzatorze prawym przednim. Jak jadę szybciej (powyżej 5km/h) już nie. Stuka w podczas kręcenia w lewo i w prawo. Podkreślę że nie zawsze, ale często. Amorki są nowe.
10660 11

[MK3] Rozrusznik - nie kręci

witam po raz kolejny mam nadzieje ze ostatni :fox: od jakiegos tygodnia mam problem z rozrusznikiem fieste odpalalem przez kilka ladnych dni i wszystko ok az pewnego razu padl mi akuu pomyslalem ze normalne ze nie kreci lecz po zmianie akumulatora nastalo zdziwienie rozrusznik dalej nie krecil(elektomagnes zaskakiwal) wiec zdemontowalem ten nieszczesny element i postanowilem zmontowac go na "rusko" bezposrednio z akumulatora i tu nastepne zdziwienie gdy zetkne kable rozrusznik nie ma sily a jego obroty sa mizerne o dziwo gdy podlacze sam rozrusznik bez elektormagnesu obroty ma prawidlowe a znowu jak sam elektromagnes podlacze tez dziala :yyy: jakby nie bylo przejscia pradu pomiedzy tema 2 czesciami badz cos go ograniczalo.czy ewentualnie moge to zmostkowac ?bedz czekam na jakies inne propozycje :)

aa i jeszcze pytanie po grzyba jest ten 3 styk na elektromagnesie ??xD

z gory przepraszam jak nie ten dzial ...
10516 6

[MK3] Pękające węże układu chłodzenia

w ciagu ostatnich 2 miesiecy wymienialem 3 razy węże z ukladu chlodzenia bo mi za kazdym razem w innym miejscu pękały ;-( wymieniłem termostat na nowy bo mogł sie stary przycinac...i dzisiaj znow zajechalem do roboty a tam z pod maski dym... ;-| wąż przy pompie wody walnoł ;-| Marek mowi ze korek przy zbiorniku ma zaworek bezpieczenstwa...i ze tamtendy powinno uciekac cisnienie gdy jest za duze...ale na korku z góry nie mam żadnej dziurki... czy ktos mi powie dalczego mi tak pękaja te węże??? wentylator sie zalaczanormalnie, wiec chlodzenie jest...
10477 11

[MK3] "Pływanie" po drodze

Jak niektórzy wiedzą założyłem do czarnej kółka 16 calowe z oponami 195/40 i mam problem. Auto przy prędkości powyżej 80km/h dosłownie pływa na drodze i jest nieobliczalne. Dla przykładu wczoraj leciałem sobie 130km/h na prostej drodze nie była ona dziurawa ani połatana.. ale wiadome jak z polskimi drogami jest.. nie była gładka jak stół. W każdym razie normalnym autem dało się po niej szybko jechać bez najmniejszych problemów. Zachowanie auta mogę opisać do nie gwałtownych ruchów kierownicą w prawo i lewo tak nagle... co przy tej prędkości ( 130km/h ) daję nieźle w dupę. Zastanawiam się jak to wyeliminować i mam parę opcji czy pomysłów.
1) zawieszenie gwintowane autem nie będzie bujało bo wiadome gwint jest twardy więc może to wyeliminuje mój problem.
2) w Czarnej nie ma stabilizatorów. Może ich montaż mógłby coś zdziałać z moim problemem.
3) Wywalić normalne sprężyny i zamontować coś twardszego ...
10465 14

[MK3] Ubytek płynu do wspomagania

hej

mam taką oto dolegliwość, ubywa mi płynu do wspomagania, prawdopodobnie wyciek na pompie. Czy w związku z tym pompa do wymiany? Przy skręcie kierownicy podczas postoju przy właczonym silniku, słychać buczenie pompy, Po dolaniu standardowego płynu 'stp Power Steering Fluid" ustaje...ale do czasu ..

ktoś miał podobną usterkę? :-)
10453 7

[MK3] Problem z rozrusznikiem po zmianie bendixa

1.Śruby starego rozrusznika nie były potraktowane Lactolitem i się poluzowały.Jadąc do dziewczyny na urodziny wstąpiłem do bankomatu po pieniążki i zaczęło
metalicznie targać z pod maski Nie odjechałem.Pociągnął mnie kolega na linie.Po tym zdarzeniu wymontowałem rozrusznik z uszkodzonymi zębami i zastąpiłem drugim z
półki.Rozrusznik nr 1 poszedl do fachmana który zmienił bendix koszt 150zł.Wrzuciłem rozruch nr 1 do bagażnika i jeździłem na drugim trzy dni.Czwartego dnia pojawilo
sie zgrzytanie i rozruch zaczął przelatywać okazało się że pękł bendix zaczely latać graty po skrzyni, tak dojechałem wku@#@# do domu .2Zrzuciłem skrzynie
biegów, odnalazłem kawałek blachy.Wymieniłem przy okazji zrzucania skrzyni, sprzęgło na nowe Poczyściłem skrzynie zamontowałem zregenerowany rozrusznik nr
1.Postawiłem na koła Fieste i... rozrusznik się blokuje, coś pyka z pod maski ale się nie kręci, po 10 przekręceniach kluczyka kręci, czasem kręci i blokuje, czasem odpala.

Dołączam film z odpalania(pod koniec filmu samochód ...
10411 12

[MK3] Silnik 1.3 Endura z MK4 w MK3 na jednopunkcie.

Witam!!!

Jesli macie problemy z swoim silnikiem w mk3 1.1i lub 1.3i , brakiem kompresji, braniem oleju i innymi objawami zmęczonego silnika. Zastanawiacie się nad wymiana silnika na nowszy mniej zużyty. Przeważnie silniki z jedno punktowym wtryskiem paliwa 1.1i jak i 1.3i były produkowane w fiestach do 96r (mk3). Potem zastąpiono je silnikami 1.3 EFI na pełnym wtrysku.
Silnik 1.3 EFI ma inna głowice , większe kanały ssace i jest to jedyna różnica pomiędzy stara generacja a nowa generacja tego silnika. Wiec możemy kupić o wiele młodszy silnik np z 2000r i spokojnie umieścić go w swojej fieście bez oprawie jakichkolwiek przeróbek.

Dobra dość pitolenia. Przechodzimy do sedna sprawy:

-Posiadałem silnik 1.1i w swojej fieście mk3. Silnik padł (dziura w bloku).
-Wymontowałem go i porównałem z silnikiem 1.3 EFI Endura 98r:
-Większe kanały ssace ale to nie ...
10291 8

[MK3] Szarpie, słabnie, gaśnie gdy zimno

Witam. Corocznie zimą mam ten sam problem z benzyna. Rano odpalam bez wiekszych problemow. Gdy jest ponizej 0 na dworzu jade jakies 2km na benzynie po czym przelaczam na lpg. O ile na lpg pracuje ok to na benzynie jest zgroza. Poki mykam 30km/h po osiedlu daje rade. Jednak gdy przyspieszam powyzej 40km/h zwlaszcza pod lekkie wzniesienie zaczyna sie zgon. Autem trzesie, slabnie w ostatecznosci gasnie. Ratunkiem jest redukcja do dwojki i jazda 20km/h z tlumem wscieklych kierowcow z tylu. Choc i to niezawsze sie udaje. Drugim rozwiazaniem jest szybkie przelaczenie na gaz. Jednak martwi mnie to dosc. Mechanik po wymianie filtra paliwa oraz kablow zaplonowych i regulacji luzu zaworow rozlozyl bezradnie ręce. Stwierdzil, ze być moze to pompa paliwowa lub czujnik temperatury silnika. Albo wina instalacji gazowej. Regularnie ja reguluje, wymienilem reduktor gazu niedawno wiec to chyba nie to. Problem dotyczy tylko benzyny i tylko zimą. I jeszcze jedno ...
10285 10

[MK3] przekładka kierownicy z essiego mk6

Witam serdecznie. Chciałbym do mojej fieściny założyc kierownice od essiego mk6, dorwałem taką w idealnym stanie. I mam pytanie odnośnie tego od czego zaczac taka przekladkę i jakich narzedzi bede potrzebował? Wiem ze trzeba wyciągnąc tą zaslepke z logo forda i tam jest sruba tak? a jaki klucz bedzie potrzebny? i czy taka przekladka jest wogole mozliwa? pozdrawiam
10279 9

[MK3] Pedał gazu do dechy, auto zwalnia.

Jak w temacie, moja Fiesta benzyna+lpg na benzynie ją dławi, szarpie, a ostatnio w pewnych momentach gubi obroty, ja pedał gazu do dechy, a auto zwalnia, zupełnie jakby nie dostawało paliwa. Chyba zupełnie. :p Na kazdym biegu tak się dzieje, na gazie śmiga bez problemów, jednak ileż można jeździć na gazie.. :) Orientuje się ktoś co to może być? :)
10216 9

[MK3] problem z ogrzewaniem

witam was mam problem z moja fiesta słabo działa jej ogrzewanie leci cały czas zimne powietrze może troszeczkę lekko ogrzane co zrobić aby grzała normalnie??? proszę pomóżcie mi!! bo marznę podczas jazdy :bezradny: :bezradny:
10204 13

[MK3] EGR

Witam, Mam pytanie co to za cudo zaznaczone na fotce?? miałem to w silniku z 90 r ale zrobiłem swap i teraz nie mam takiego cuda? wczesniej było podłonczone pod pompe paliwa, wczesniej BOSH teraz chyba LUCAS. Jak rozpoznac rok silnika ? na podstawie jakichs numerów itp ?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
10177 11

[MK3] Problem z zawieszeniem - zwrotnica

Sprawa jest tego typu: po pierwszych opadach śniegu wystąpiły problemy ze zbieżnością chcąc je usunąć udałem się do zakładu mechaniki pojazdowej. Na miejscu poinformowali i pokazali ze niby mam rozbita "zwrotnice" a konkretnie gniazdo (dziurkę) gdzie wsadza sie sworzeń wahacza, z tym ze sworzeń ma jakieś 2 tyś przebiegu i jest raczej dobrej firmy (swag) wiec nie powinien się tak szybko wybić. dodatkowo te gniazdko jest jak gdyby skręcane śruba wiec czy jest możliwość wyeliminowania tej usterki po prostu to mocniej skręcając .. ?
jeżeli nie to rodzi mi się następne pytanie: podobno są tam dwie rodzaje zwrotnic: jedna mieszczące dwa łożyska jednorzędowe, a drugi typ mieści jedno łożysko dwurzędowe
jaka jest zależność miedzy nimi ?

zapewne zamotałem jak cholera ale kto ma jakiekolwiek pojecie niech poradzi

i zamieszczam poglądowe zdjęcie tej zwrotnicy (kopiuj wklej z allegro do painta a ...
10162 10

[MK3] Przegrzewanie sie, zamula, traci moc - 1.4 CVH

wszystko jest cacy gdzies tak do polowy wskaznika temp (od 2/3 wskazan temp na wskazniku traci moc, normalnie wszystko pracuje ale juz nie ma tej mocy, ktora ma na zimnym), caly czas mowie o jezdzie na lpg, swiece aktualnie wkrecilem z cieplota fabryczna czyli "szóstki" ngk (zajebiscie blade sa), ustawialem ostatnio gaz, mieszanke ma bogata na niskich obrotach, nic z dolotem nie kombinowane. chwilowo jestem po wymianie chlodnicy. nowa przeplukana oryginalna tez i uklad zalany narazie woda z kulerem k2 pol na pol - zeby sie oczyscil, potem zmienie (poleccie cos do tego silnika bo niezle sie przegrzewa latem - wskazowka w korkach czasem w pionie). po przejechaniu dzisiaj 30km tylko na lpg, przy obrotach trzymalem glownie tak 3-3,5 czasem do 4 tys (5 biegu nie wrzucalem) jadac caly czas 90-120, wskaznik temp wchodzi na wiecej niz polowe zakrecu i wlasnie wtedy czuje ze zaczyna tracic moc gdzies tak po ...
10126 11

[MK3] Nie można naładować akumulatora

Ostatnio dostałem od kuzyna prawie nowy akumulator niemiecki.
chciałem go do fieściny założyć ale był rozładowany na maxa...
nie wiem czemu ale jak podpinam go pod prostownik to na amperomierzu wogóle wskazówka nie drgnie...
ładowałem kilka godzin i wogóle nic sie nie naładował... :/
Prostownik działa...
o co chodzi?
ps. woda w aku jest...
10087 11

[MK3] Uszkodzony czujnik prędkościomierza

Ułamał się mi w połowie bolec wchdzący z czujnika prędkościomierza do skrzyni biegów i część jego została w skrzyni przez co nie moge włożyć nowego czujnika bo nie chce wyjść do końca czy da się ten kawałek bolca wyjąć bez ściągania skrzyni biegów i jej rozkrecania. a jeśli nie to czy któś ma dobry schemat skrzyni birgów w jaki sosób można wyciągnąć ten bolec.
10081 10

[MK3] Problemy z LPG lovato.

Wiem że lovato to szit, ale cóż, to nie mój wybór był. Mam taki problem, gdy jeżdże spokojnie praktycznie nie wciskając pedału gazu spale jakieś 10/12l LPG/ 100 km. gdy zaczne cisnąć to nawet 20l nie pomaga. Co jest grane? Wiem że to raczej kwestia ustawienia, ale jak to zrobić szybko i w miarę dobrze w domu? Jest to gaz i generacji. Regulacja przepływu na przewodzie i 2 śruby na reduktorze. Pionowa mosiężna czy jakaś taka, i pozioma od boku plastikowa. Jak nimi operować żeby dobrze ustawić bo już nie wyrabiam na gaz, a tygodniowo robię po jakieś 1000/2000 km moją bestią. Pomóżcie.
10078 5

[MK3] nieznośne szuranie w tylnym prawym kole

witam
jakiś czas temu zaczeło mi nieznośnie szurac w tylnym prawym kole przy hamowaniu, myślałem ze to okładzina oderwała sie od szczęki zwaliłem bęben ,a tu wszystko ok. wyczyściłem wszystko poskładałem i dalej tak samo(może troche ciszej). za jakiś czas zaczeło mnie to już drarznić i znów zwaliłem bęben posprawdzałem wszystko chyba z 8 razy(dodam ze cały przedni i tylni hebel wymieniany w sierpniu bębny mikoda szczęki TRW linka ręcznego COFLE-Telco) wyczyściłem raz jeszcze i jak nazłość jeszcze głośniej.
następna opcja to moze bęben po naciśnięciu hamulca jakoś sie wykabłecza i ociera o obudowe... rozpędziłem sam bęben(silnik elektryczny i pasek klinowy) hamujemy zgrzyt ostry ale nie ociera o obudowe. oki wkońcu pojechałem do mechanika(co żadko mi sie zdaża) rozebrał i na to ze szczęki blokują no paranoja jeszcze 50pln zgarnął... macie jakieś pomysły bo już nie wiem co może być przyczyną tak dziwnego zachowania w tym bębnie. będę ...
9997 9

[MK3] Linka prędkosciomierza, prędkościomierz nie działa

witam zmieniałem zegary i teraz prędkościomierz mi nie dziala ,sprawdzalem linke bez zegarow kręci się w środku te drócik a i tak nie dziala prędkosciomierz i nie wiem czy tak powinno byc ze wysunelem linke z pancerza normalnie do gory czy to oznacza ze jest popsuta
9967 8

[MK3] Przegub - dobór do 1.3 94r.

Witam, chce wymienić przeguby w Fiesta 1994 rok , 1.3 , typ GFJ i mam dylemat bo znalazłem dwa rodzaje przegubów:

9928 16