Fiesta Klub Polska

Forum FiestaKlubPolska - Strona Główna » Tagi » mk3
Tematy oznaczone jako mk3
Tytuł / treść wątku  Wyświetleń  Odpowiedzi 

[MK3] Sworzeń na dwie śruby

mam couriera 92 r.
Owy courier posiada drążek stalizacyjny-więc myślę, że to 3.5 jak się oczytałem na forum
(kupiłem wachacze za sworzniami na dwie śruby)
na forum przeczytałem że są mniejsze. Czy można dokupić sworznie większe (takie jak 3.5) z mocowaniem na dwie śruby ?? czy muszę kupić całe wahacze?
Auto pływa po drodze po wymianie części
7957 9

[MK3] Kontrolka akumulatora, spadają obroty, gaśnie

Witam, mam problem z fiesta 1.1 z 90r. Od jakiegoś czasu po odpaleniu silnika kontrolka akumulatora pali się jeszcze ok 3do 5 s później sama gaśnie, ale obroty strasznie spadają i wtedy ponownie kontrolka się zapala - czasami samochód gaśnie - tak samo jest, gdy dojeżdżam do skrzyżowania. Świece wymieniłem tydzień temu akumulator doładowany na prostowniku, gdyż tydzień temu nie moglem go odpalić rozrusznik kręcił, kręcił ale po dłuższym czasie akumulator sie rozładował - po naładowaniu i wymianie świec po 10-tym razie odpalił - teraz odpala za 1 razem. Ale spadające obroty powodują ze samochód bez dodania gazu gaśnie - Co to może być ? I na jakie koszty mogę się szykować proszę o pomoc !
7939 5

[MK3] Trzęsie silnikiem, zapłon OK.

Witam!
zaobserwowałem że trzęsie mi nieco silnikiem. Cewka jest wporządku, kable też.
ściągając kapturki z poszczególnych świec jeszcze bardziej trzęsie- lecz na 4 kapturku nie ma żadnej różnicy- świece OK. co to może być?
jednopunktowy wtrysk
7894 8

[MK3] Jaka pompa paliwa do XR2i

Witam, , siadla mi pompa paliwa, a ze wiekszy przyplyw gotówki bedzie dopiero za okolo miesiac, wiec szukam jakiegos szybkiego zamiennika, tylko zeby ja odpalic na benzynie i troche przejechac , z jakiego silnika jeszcze sie pompanadaje, z góry dzieki:-)
7822 6

Układ hamulcowy : rozbieranie hamulców z tylu

Hej - wiem ze temat byl walkowany tylko kurde mi powoli brakuje czasu nawet na przeszukiwanie forum. Musze wymienic linkre recznego i poogladac tylne hamulce a zauwazylem ze fiesta nei ma lozysk stozkowych z tylu. Jak sie rozbiera bebny bez specjalnych narzedzi? I jak mocno sie to potem skreca.
Wielkie dzieki za wszelakie porady bo musi nam to pojsc sprawnie
7818 4

[MK3] FAQ - pasy bezpieczeństwa / montaż regulacji wysokości

Postanowiłem zamontować regulację wysokości pasów :)
Podam tutaj kilka porad dotyczących montażu w Fieście, która nie miała fabrycznie regulacji.

Na początek na pewno w Fieście muszą być fabryczne otwory na zamontowanie regulacji.
Po zdjęciu ze słupka dwóch zaślepek ukazują się gwintowane otwory na dwie różne śruby :ra:

Trzeba pamiętać o tym, że są to gwinty drobnozwojowe 1.25mm :!:

Ja zakupiłem kompletny zestaw ze śrubami i plastikowymi osłonami :)

Tak wygląda fabryczna górna śruba :ra:

A tak wygląda dolna :ra:

Po zamontowaniu regulacji :ra:

Niestety, śruba która przedtem trzymała uchwyt pasów w słupku nie pasuje już do regulacji, ponieważ ma gwint 1.25mm, a przy regulacji jest ...
7807 1

[MK3] Ciężko wchodzący bieg nr. 5

Na zimnym silniku okrutnie ciężko wchodzi każdy bieg, ponadto po rozpędzeniu się do biegu piątego strasznie ciężko go wbić, prawie że graniczy to z cudem.
Co może być tego przyczyną ? :strach:
7807 11

[MK3] uderzenie w okolicach w wydechu

heja.

prosto z mostu: zetec 1.8 na wydechu z 1.1 (od pierwszego łączenia do końca) - po złapaniu temperatury z tyłu auta słychać stuknięcie jakby ktoś lekko puknął młotkiem. Po zgaszeniu silnika występuje podobne uderzenie, ale sporo mocniejsze. skąd to się bierze?

taki sam problem miałem w Granatowej, na wydechu z 1.1 (ale nie tym samym).
7804 10

[MK3] ABS/SCS

Witam.
Kupiłem Fieste mk3 95r :hihihi: i potrzebuje pomocy z abs'em. Szukałem na forum cos na temat abs ale nie ma nigdzie napisane jak i gdzie szukać tego ustrojstwa a przydałoby mi się to wiedzieć i pewnie nie tylko mi. Było by już całkiem fajnie jakby ktos napisal co wchodzi w skład abs'u :)
Czytałem tylko że w mk3 nie ma abs elektrycznego tylko mechaniczny czy jakoś tak :fox:
7789 6

[MK3] skrzynka bezpieczników z diesla do bęzyny podejdzie

witam
niestety jestem zmuszony podmienić skrzynkę bezpieczników i tu mam pytanie czy taka z diesla podejdzie do benzyny?
7774 5

[MK3] Oryginalny centralny

Przeszukałem forum włącznie z archiwum i nie ma. Najbliższy, podobny jest tu http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=22145&highlight=centralny+zamek .
Problem dotyczy oryginalnego centralnego sterowanego z kluczyka. Od początku jak kupiłem pojazd drzwi kierowcy można było zamknąć ale otworzyć już nie. Drzwi pasażera działały na odwrót, można było otworzyć ale nie zamknąć. Wczoraj postanowiłem zapoznać się z zamkiem ale musiałem przerwać. Zostawiłem rozpięte złącze przy nogach kierowcy, zatrzasnąłem drzwi, zablokowałem klamką od wewnątrz, zatrzasnąłem drzwi pasażera i zastanowiłęm się jak zamknę skoro tylko jest otwieranie. Ciekawość jednak spowodowała, ze włożyłem kluczyk do zamka i spróbowałem zamknąć. Zamek zadziałał. Niedowierzając własnym uszom kilkukrotnie zamknąłem, otworzyłem i sprawdzałem, czy aby na pewno się zamyka. Zamek, który podejrzewałem o awarię okazał się w pełni sprawny.
Wracając jednak do zamka kierowcy. Z kluczem nie ma problemu. Przekręca się w obie strony jednak przy otwieraniu nie robi obrotu jak przy zamykaniu tylko jakby w połowie się blokuje na sztywno. ...
7765 8

[MK3] Nie działające światło przeciwmgłowe

Witam. W mojej fieście zauważyłem trochę dziwny problem, nie działa światło przeciwmgłowe, wina żarówki na pewno nie, bo jest dobra. Naciskając na włącznik nie zapala się nawet kontrolka. Na początku myślałem ze coś nie tak ogólnie, bo nie świeciło światło cofania, ale po złączeniu dwóch kabli na czujniku okazało się że padł czujnik. Z światłem przeciwmgłowym nie doszedłem do ładu, może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam
7762 6

[MK3] Jak ciepły silnik to gorzej jezdzi

Gaz I generacja BRC. Mam taki dziwny problem - W lato w upalne dni w ogóle nie chce się przełączyć na gaz, tzn naciskam pstryczek, słychać elektrozawór i nic się nie dzieje (samochód zwalnia i gaśnie). Jeśli jednak odpalałem wcześnie rano póki było chłodno to ładnie odpalał i już nie gasł nawet jak się rozgrzał.
Teraz jest zima i im mniej rozgrzeje samochód tym lepiej na gazie jedzie - tzn. przyśpieszenie ma bardzo dobrze, żadnego zamulania, chodzi cicho i równo. Gdy się jednak rozgrzeje to troszkę ma takiego muła, ale jest na tyle zimno, że na rozgrzanym silniku odpali na gazie. Ktoś wie co może być nie tak itd?
7744 8

[MK3] Map sensor

Wreszcie trafilem z obrotami Silnik plywal wiec odlaczylem map sensor i bingo zaczal chodzic rowniutko Czy to ustrojstwo da sie naprawic czy wymianka? Sprawdzalem w szukaj ale jest milion pomyslow czy ktos ma jeden pewny jak to naprawde sprawdzic zanim kupie ? kaput Pozdro
7735 8

[MK3] Wyciek z kolektora ssącego? 1.8 16v

Witam mam następujący problem zrobiłem zdjęcie skąd jest wyciek. Mam nową uszczelkę pod pokrywę zaworów i pod kolektor ssący, ale nie wiem tam jest jakiś kołnierz czy coś w tym stylu, nie wiem czy odkręcać kolektor, czy jak odkręce przepustnice będę musiał dać nową uszczelkę?
http://img263.imageshack.us/i/1004342.jpg/
http://img263.imageshack.us/i/1004343f.jpg/
http://img8.imageshack.us/i/dsc00022vj.jpg/
7645 7

[MK3] Gaśnie, nie odpala

Witam, silnik zetec 1.8. Pojawił się problem, mianowicie kilka dni temu postanowiłem zmniejszyć przerwe na moich świecach NGk V-Line 25, ori to 1,3 mm, zmniejszyłem do 1,05mm, odkręciłem i preparatem do styków wyczyściłem styki cewki( płyn odparował w 10 minut). poskładałem i po dwóch dniach zauważyłem problem. Jadąc ok 2 tys obrotów, po wciśnieciu gazu do dechy silnik skacze, nie przyśpiesza płynnie do 4 tys obr. Powyżej ciągnie należycie.

Dziś zupełnie kaput, nie da się odpalić bez gazu i bez gazu od razu gaśnie. Podmieniłem cewkę na inną( 100% sprawna), zero polepszenia. Podmieniłem świeczki na takie same z innego auta( niewiadomo czy sprawne), brak polepszenia. wróciłem do standardowej przerwy, brak polepszenia.

Teraz tak odpinałem także czujnik temp powietrza z dolotu podczas pracy silnika( kolega trzymał 1200 obr) i zero reakcji po odięciu/ wpięciu.

Czy niesprawny czujnik temp powietrza powoduje takie ...
7624 8

[MK3] Wentylator cały czas pracuje

Witam. Czy to normalne bo chyba nie. Cały czas wentylator od chłodnicy chodzi, nawet gdy rano przekręcę kluczyk nie odpalając chodzi. Co to winne może być?
7621 4

[MK3] Problem z odpalaniem

Witam, mam fiestke mk3 1.1i 94r. Od pewnego czasu mam problem z zapłonem. Odpala poczatkowo na benzynie i po chwili przełacza na gaz. Jakis miesiac temu wogóle nie chciała zaskoczyc na benzynie, krecilem az do rozładowania aku i nic. Udało sie na pych i normalnie jezdzila. Nastepnego dnia problem sie powtorzył wiec wymieniłem kable WN, swiece i filtr paliwa, po tej wymianie dostała strasznie niskich obrotów, przy dojezdzaniu do swiateł potrafi nawet zgasnac. A problem z zapłonem trwa nadal, czasem odpala rano a czasem nie. Jak nie odpala-pozostaje pych, najlepsze jest to ze kiedy popchnalem ja sam i było to zbyt wolno do zapłonu (obrócila tylko silnikiem) i odpaliła normalnie z rozrusznika :9: >. Teraz twierdze ze moj problem polega na tym na jakim etapie silnik sie zatrzyma po zgaszeniu-jezeli na tym "złym"-pozostaje pych, jezeli na "dobrym" odpala bez problemu. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Dodam jeszcze, ze ...
7600 4

[MK3] Wymiana uszczelki miski i simmeringow skrzyni

2 pytania.
1) Czy zeby wymienic uszczelke miski w Zetecu trzeba podnosic silnik czy uda sie spod auta ot tak?
2) Czy problemem jest wymienic simmeringi skrzyni lezac pod autem?
I jaki koszt takiego simmeringu i jaka firme polecacie
7588 5

[MK3] Nie odpala, skaczą obroty.

Mam problem, dzisiaj po po 3 dniach musialem cos zalatwic odpalam fiestke 5 sekund krecila co dziwne bo zawsze 2 maks. no ale uznalem ze akus na zimnie sie rozladowal. przejechalem jakies 2km wylaczylem silnik wrocilem po 15 minutach odpalam i.. Nic kreci i jakby mial odpalic ale nie umie do konca wskoczyc na obroty. dopiero odpalil jak mu wcislem gazu przy przekreceniu kluczyka. jak puscilem gaz gasł. wrócilem do domu jadac ciagle gazujac. otworzyłem maske i zauwazylem ze mam jakis wyciek oleju w miejscu na zdjeciu. Zauwazylem tez pecherzyki powietrza. o co tu chodzi panowie? ma to jakis zwiazek? i co z tym zrobic?

7453 6

[MK3] Wyskakujący korek wlewu oleju

Witam wszystkich!
Jadąc wczoraj autem coś mi strzeliło pod maską.
Natychmiast zatrzymałem auto zajrzałem pod maskę i zobaczyłem że korek od wlewu oleju wyskoczył. Zdziwiłem się i wcisnąłem korek z powrotem, po czym korek znów mi wybijał.
Dzisiaj jadąc autem nic takiego nie zauważyłem żeby coś podobnego się działo.
Czyżby ciśnienie oleju w mojej fiestce nawaliło...?

Będę wdzięczny za udzielenie pomocy.

Pozdrawiam
7426 4

[MK3] Mechanizm otwierania szyby.

Witam, jakiś czas temu kupiłem fieste mk3 i od początku nie mogłem otworzyć szyby od strony kierowcy. Problem polega na tym, że rączka jest ułamana. Prowizorycznie wsadziłem listwe, która zapobiega opadaniu szyby jednak idą mrozy i chciałbym coś z tym zrobić :) Chiałem prosić o wytłumaczenie mi dziłania tego mechanizmu bo jestem w tej kwestii laikiem (dodam, że mam 18lat i jest to moj pierwszy samochód :yes: ) Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się na szrot i wymiana całego mechanizmu? Jednak nie mam pojęcia jak to zrobić, po ostatnich "naprawach" dość nieprzyjemnie odstaje mi tapicerka, jest jakis sposób aby ją skutecznie i estetycznie odkręcic?
z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
7369 3

[MK3] Czujnik ciśnienia bezwzględnego map sensor - typ

Witam forumowiczów.
Moja fiesta za dużo pali - nie mogę zejść poniżej 10l/100km.
Nie pomagają wymiany komputerów (mam taki z napisem CLUB), sond lambda, czujnika położenia przepustnicy cpp (też mam ich kilka) oraz map sensorów.
To że jest trochę niesprawna to mi jak na razie mocno nie przeszkadza - nie robię nią tak dużo kilometrów abym to odczuł - około 300 miesięcznie w mieście (auto służy mi zamiast zamawiania taksówki - skrobie, wsiadam, palę, jade).
Ale powoli fiesta zaczyna mnie irytować.
Skupiłem się na map sensorze i tu mam wielki znak zapytania.
Jakie oznaczenie ma map sensor w silniku 1,1i a jakie w silniku 1,3i?
Spotkałem się z kilkoma juz oznaczeniami a w szczególność uwagę moją przykuło końcowe oznaczenie *A2A oraz *A1A.
Szukałem na forum wyjaśnienia tej różnicy (znalazłem kilka postów) oraz w autach np. na giełdzie i nie moge dojść do ...
7366 3

[MK3] Gaśnie zaraz po odpaleniu

przesadnie milo i sympatycznie witam i klaniam sie w tym pieknym dniu przesiaknietym miloscia :hahaha: mam problem z fiesta mk3 z silnikiem 1.4 na wielowtrysku a mianowicie gdy staram sie odpalic samochod przekrecam kuczyk krece az zalapie puszczam kluczyk i ząk samochod nieraz troche sie potrzesie ale zazwyczaj zgasnie . sprawdzalem czy waszka dochodzi niby wszystko ok pompa chodzi przy wtryskiwaczach benzyna jest. na gazie pali bez problemu. gdy silnik jest cieply to na benzynie chodzi ale jak dodam gazu to sie dlawi jak by mial za duzo albo za malo paliwa. ccp,filtr paliwa i powietrza,przeplywomierz powietrza,swiece oraz kable nowe . co moze mu byc ??

DODAM ZE NIE MAM JUZ KASY NA DALSZE NAPRAWY I NIECHCIALBYM KUPOWAC W CIEMNO CZESCI. :|

przepraszam za poprzedni temat ale ponosi mnie jak to co zdobede wydaje na cos co i tak nie dziala. ...
7342 4

[MK3] Adaptacja amortyzatorów z MK3.5 do MK3

Witam

Od jakiegoś czasu poszukuję amorków przednich od xr2i, no i okazało się, że jeden z forumowiczów ma na stanie takowe amorki lecz od mk3.5 rocznik 95.

Chciałem zapytać czy jest jakiś sposób by dało radę zaadaptować te amory do mojej mk3 (cywil) ? Oczywiście skoro przetłoczenia nie ma to i zwrotnice inne, ale czy coś jeszcze ? Piasty ? Czy zwrotnice od mk3 i mk3.5 różnią się jedynie tym, że mają inną średnicę otworu na amora ?

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi.
7339 8

[MK3] Zawieszenie, raz znosi raz nie

No po dzisiejszym starcie w kręciołku, no i niestety uwaleniu przednim kołem w krawężnik bo za bardzo mu docisłem przy wyjściu, wiem moja wina :D ale bywa i tak. To że felga krzywa to ok, przełożyłem koła z przedniej na tylną oś i z tylniej na przednią co by na kierownicy nie biło aż tak mocno ale żeby dojechać. Fakt faktem coś jest nie tak chyba z układem kierowniczym, jeśli jadę z wciśniętym gazem kierownica jest prosto, jeśli odpuszczę gaz lub wcisnę sprzęgło kierownice znosi do lewej jak całe auto. Gdzie szukać przyczyny i co naprawiać?
7339 8

[MK3] Trzęsie na drugim biegu

Witam nie znalazłem tych samych objawów na forum wiec to moj przypadek :hammer:
gdy jestem na wolnych obrotach kolo 1000 i jade powoli po popuszczeniu sprzęgła na drugim biegu trzęsie całą budą (gdy wcisne spowrotem sprzeglo nic takiego sie nie dzieje trzesie tylko wtedy gdy "łapie" ten bieg - wygląda to tak jakbym próbowal ruszyc z za niskich obrotów ale trzesie o wiele bardziej - od nie dawna takich objaw zauwazylem i czasami ale nie zawsze gdy wrzucam dwojke slysze i czuje taki lekki zgrzyt na pod lewarkiem <???> <???>
Jest to na drugim biegu i moze lekko na pierwszym ale to musze blizej zbadac :myśli:
7330 7

[MK3] Gaśnie po odpaleniu silnika

Witam :) ,

Mam pewien problem z moja FoFi otoz jak jechalem do pracy braklo mi paliwa, na szczescie mialem 2L w kanistrze. Dolalem do baku po czym odpalilem silnik. Za pierwszym razem odpalil ale po chwili zgasl myslalem ze pompa nie zassala jeszcze paliwa. Odpalilem kolejny raz i ten sam problem- odpalal za 2-3 sek i samoczynnie gasł. Po kilku probowach juz nie odpalal tylko krecil silnik a zaplonu brak. Przeczyscilem swiece i nadal nic...

Jaki moze byc powod usterki?
Moze pompa zassala troche syfu z baku do przewodu paliwowego i po prostu sie zapchal?

Dodam ze na paragonie sprawdzilem czy nalalem do kanistra Pb95 (Shell) ;-|
7327 5

[MK3] Schemat elektryczny klimatyzacji

Witam.
Ostatnio zakupiłem sobie Forda Fieste Futura (to juz moja druga :greenpeace: ) 1.6 16V z dość bogatym wyposażeniem tzn elektryka szyb i lusterek, klima i wspomaganie :) Jak narazie doprowadzam auto do stanu używalności. W chwili obecej potrzebuje schematu klimatyzacji i schematu elektryki klimatyzacji. Szukałem juz chyba wszędzie, na polskich i zagranicznych stronach ale nigdzie tego nie ma. Móglby ktoś podesłać schemat albo przynajmniej dać namiary na kogoś kto ma taki schemat?
Pozdrawiam.

P.S

Jeśli pisze to w złym dziale to przepraszam ale do końca nie wiedziałem pod jaki dział do podpiać:)
7318 4

[MK3] Łupie przy skręcaniu i hamowaniu

Panowie, potrzebuję sugestii, pomocy, rady... Sprawa wygląda następująco:

Na alusach, alutec R15 7J ET38, opona 195/45 - normalnie sobie jadąc, skręcam w prawo i słyszę chroniczne łup łup łup, to samo dzieje się przy mocnym hamowaniu. Autko jest trochę obniżone, na 13" felgach stalowych nic nie łupie. Po ściągnięciu lewego przedniego alu zobaczyłem, że amor jest obtarty, więc założyłem 3mm podkładki na szpilki, ale dzieje się to samo. Na oponie nie za bardzo widać która strona jest zjechana ;-( Skręcając w lewo nic nie łupie.

Czy ktoś miał podobne problemy z felami o takich, bądź większych wymiarach?
7294 5

[MK3] Wymiana żarówki przeciwmgielne

Witam. Powie mi ktoś jak dojść do żarówek przeciwmgielnych oczywiście przy zderzaku Futura?
7291 3

[MK3] Zapalniczka - wywala bezpiecznik

Miało być pięknie, a jest jak zwykle. Podłączyłem sobie zapalniczkę na ori instalacji, którą znalazłem pod deską rozdzielczą. Dzisiaj przyszła pora na testy i co: nawet nie zdążyłem dobrze włożyć wtyczki od nawigacji do gniazda i strzelił bezpiecznik (nie wiem, czy bolec we wtyczce zdążył nawet dojść do końca)... Pomyślałem, że może coś krzywo wkładałem i przypadkiem zwarłem (cholera wie), ale następne 2 próby pożarły następne 2 bezpieczniki w trybie natychmiastowym. :|

Na zapalniczce napięcie jest ok, wszystko gra póki nie próbuję tam niczego podłączyć. Innego odbiornika do podłączenia nie mam, chwilowo więc testy niemożliwe. Jak sprawdzić (czytaj: pomierzyć albo przetestować) to co już mam, czyli zapalniczkę na ori instalacji i ładowarkę, żeby się dowiedzieć co jest spierniczone?

Dodatkowe info: na bezpieczniku nr 2 (15A) w mojej kosiarce standardowo siedzi radio, oświetlenie wnętrza, właśnie zapalniczka i do tego jeszcze alarm (jeśli to ma ...
7285 7

[MK3] Skrzyneczka podobna do twardego dysku

witam montowałem dzisiaj car audio i zobaczyłem że pod kokpitem (tapicerką) jest podobna do dysku twardego skrzyneczka i z tąd moje pytanie bo niewiem co to jest kupiłem fieścinke za grosze bo musiałem zrobić tarczę sprzęgła z dociskiem i śmigam dalej ;) więc z tąd moje pytanie co to jest za skrzyneczka czekam na odpowiedź pozdrawiam ;P :odlot:
7276 9

[MK3] Pytanie o licznik

Witam, szykuję mały projekcik pod FAQ tylko jeszcze nie wiadomo czy wypali, mam takie pytanie. W prędkościomierzu wokół ośki jest tak jakby "nawinięta" miedziana blaszka (podejrzewam, że to coś w rodzaju cewki, ale nie jestem pewien). Co to jest i czy da się to jakoś usunąć, tak żeby prędkościomierz działał? Albo jakoś zamienić to czymś innym w innym miejscu?

Sorki, że fotki takie niebardzo, ale lepszej ostrości już nie mógł wyłapać aparat
7252 6

Brak reakcji silnika po przekręceniu kluczyka

Witam mam leciwą fiestę 1,6 DIESEL z 89roku; przebieg sporawy. Ostatnio miałem problemy z alternatorem (tu wymieniłem szczotki-a raczej całą tą kostkę) oraz z rozrusznikiem (kupiłem na szrocie używany, ale sprawny bo kręcił po bezpośrednim podłączeniu do akumulatora). Akumulator jest 2 letni, ale boschowski i naładowany do maxa (sprawdzony daje ile powinien), więc to raczej nie jego wina (odtwarzacz cd, ogrzewanie, światła i takie tam wszystkie szczegóły działają) sprawdziłem też wszystkie bezpieczniki... Problem w tym, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce (gdy bendix słychać, że zaskoczył) nic się nie dzieje- cisza, jakby nie miał siły. Faktem jest, że w baku nie ma za wiele, ale silnik mimo wszystko powinien kręcić. Wszystkie inne płyny są w normie a olej i filtry wymieniałem 600km temu. Jeśli przychodzi ci coś do głowy to proszę udziel mi rady (jestem studentem adm. i odpada wizyta u mechanika, a sam też nie jestem guru w tych ...
7234 3

[MK3] pytanie o piny sondy lambda

witam , zakupiłem od jednego z użytkowniików sondę lambde ale mam problem ponieważ nie posiada ona wtyczki tylko same piny , czzy powinno kolor do koloru pasować do wtyczki w aucie gdzie sie ją podlancza czy bede musiał kombinować albo ktoś ma opis jak podpiąć to do wtyczki bo jak by co to bede miał wtyczke ze starej sondy
7216 5

Sterownik?

Mam taki problem. Więc, gdy próbuje odpalić moją xr na benzynie, na każdej z 3 pozycji na przełączniku b/g non stop przełącza mi z benzyny na gaz. Czasem na chwiole zapali sie benzyna ale po próbie odpalenia znów samo przełącza na gaz. Gdy odepne sterownik, pali normalnie na benzynie. Co to może być? Sterownik to stag-2w gaz lovato.
7201 1

[MK3] Stuki przy skręcaniu

Witam!
Otóż mam mały problem przy skrecie w lewo coś mi stuka i czym szybciej rusze tym bardziej słychać i tak samo jak jade prosto to też stuka podejrzewam że to przegub ale jaki zew czy wew jak to sprawdzić ile kosztuje nowy i jakiej marki najlepiej kupić i czy musze to parami wymieniać a i jakie klucze są mi potrzebne do wymiany przegubu a i co sie stanie jak go nie wymienie? nico nico :fox:
7117 4

[MK3] Zła zbieżność

Witam serdecznie forumowiczów. mam pytanko a mianowicie czy jest mozliwosc zeby tak nagle zbierznośc padła? Kilka dni temu jechałem ładną prostą drogą i kiera była prosto przy jeździe na wprost natomiast dziś wyskoczyłem na chwilkę do banku i patrze.... przy jeździe na wprost kierownica tak jakby ucieka w lewą stronę:( jest taka mozliwość? prosze o pomoc bo niewiem co robic... czy zabrac sie za zbierzność czy moze co innegopadło w przekładni itp.... pozdrawiam

:: Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci ::
7099 4

[MK3] Brak prawego swiatla mijania i postojowego

Witam,

Przy wymianie zarowki swiatla postojowego przy okazji cos sie stalo z prawym swiatlem mijania- patrzac zza kierownicy. Dodam ze probowalem wymienic bezpiecznik i wlasnie wtedy skiepscilo sie to swiatlo ;-| Wiecie moze ktory bezpiecznik jest do swiatel mijania a ktory do swiatel postojowych?:)
7099 3

[MK3] Zaciski hamulcowe pod tarcze wentylowane

Witam, czy ktoś może mi powiedzieć od czego będą pasować zaciski pod wentylowane tarcze?? Wiem, że od xr będą pasować, ale czy np od escortów(jakich?), Ka czy innych fordów będą pasować tak, żeby jeszcze felgi 13 wchodziły.
7090 4

[MK3] Dusi się i gaśnie na benzynie, na LPG jest OK

Witam, pojawiły się przymrozki a wraz z nimi problemy z Fiestą.
OBJAWY: ciężko zapalić na benzynie, jak już się uda to przy próbie ruszenia auto gaśnie, na biegu jałowym jak dodaję gazu też gaśnie, chyba że dodam szybko i dużo to jakoś tam wejdzie na te obroty ale i tak nawet ruszyć się nie da bo gaśnie. Na LPG pali i jeździ bez problemu. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
7069 7

[MK3] Zgasła i nie chce odpalić

Witam wszystkich,
po raz kolejny mam problem z moją Fiesta 92' 1,3 kat.
Pewien czas temu miałem problem z odpaleniem-kręciłem kluczykiem ale nie ruszał rozrusznik. Pomyślałem, że to wina bendixu (wymieniony jakieś 2 lata temu).
Wymontowałem rozrusznik przeczysciłem i nasmarowałem wszystko. Bylo ok ale pojechałem odwieźć dziewczynę i pech chciał, że coś zaczęło się dziać.
Wyłączyło się radio. Stanąłem, zgasiłem silnik- radio ożyło. Chciałem zapalić a rozrusznik znowu nie zakręcił. Zaciągneliśmy Fieste i odpaliła. przejechałem może z 5km i zaczęło brakować mocy... Słabła coraz bardziej aż w końcu zgasła. Nie dało się odpalić. Odłączyłem klemy i podłączyłem to przez chwile rozrusznik obrócił.
Po 30min jak już miałem ją holować to odpaliła ale jak zgasiłem to już drugi raz się nie udało.
Podczas holowania nie udało się nawet jej odpalić.
Martwi mnie to najbardziej . Ogólnie tak jakby prąd gdzieś uciekł-jakieś zwarcie ...
7042 5

[MK3] Opis pinów w zegarku

W związku z powtarzającymi się pytaniami na PW i GG, to zamieszczam opis obu typów zegarków w mk3

Opis pinów w zegarku: mk3 i mk3.5

Mam nadzieję że to rozwiąże problem raz na zawsze :)
7036 0

[MK3] Problem z obrotami, spadkami mocy itp.

Witam.
W moim posiadaniu jest fiesta mk3 z silnikiem 1.4 na wielopunkcie. Od jakiegoś czasu jest problem z silnikiem.

1. Przy hamowaniu np. na skrzyżowaniu silnik czasami spada z obrotów do 200 o gaśnie. Nie ma reguły czy silnik jest zimny czy ciepły. Silniczek krokowy był czyszczony kilkakrotnie, kilka razy też był wymieniany na nowe i używane i zawsze jest to samo.

2. Na trasie przy mocniejszym wciśnięciu gazu jest problem z przerywaniem silnika i brakiem mocy. Przy ruszaniu auto zaczyna lepiej jechać tak od 2.5 tyś obrotów tak do 5 tyś.

3. Czasami dzieje się tak że po zatrzymaniu auta obroty nie spadają poniżej 2 tyś, dopiero po mocniejszym wciśnięciu hamulca po kilku sekundach spadają do 900. Tu stawiałbym na wąż od serwa.

Proszę o pomoc i rady w w/w problemach. Pozdrawiam.
7015 6

[MK3] Syczenie przy wyższych obrotach silnika

Witam.

Przejechałem 60 kilometrów. Jednak już na początku jazdy słyszałem
syczenie z pod maski. gdy dojeżdżałem pod dom zaczął lecieć dym z pod maski.
zagotował się płyn w zbiorniczku wyrównawczym. czy te syczenie to gotujący się płyn?
Bo teraz nawet jak uruchomię ostygnięty silnik, i dam obroty w granicach
powyżej 2500 to słychać te syczenie. Czy to może być kończąca się pompa wody?
Syczenia nie słychać na wolnych obrotach (luz)
7012 5

[MK3] Nie odpala

Witam na poczatku mowie że się mało znam na mechaniceelektryce ale szwagier jutro obejrzy auto pisze dlatego by dac mu jakies sugestie od was, mianowicie

wczoraj zamontowalem glosniki od wierzy do radia chyba fabrycznego pioniera wszystko gralo, dzisiaj rano jak odpalalem dosc dlugo sie odpalał i po odpaleniu swiecila sie lampka akumulatora(?) dopoki troche nie przygazowałem nie gasła podjechalem kilka metrow stanelem z wcisnietym sprzeglem i auto zgaslo potem odpalilo i swiecila sie co jakis czas ta lampka.

po jakims czasie wchodze do auta i juz nie odpala dusi sie i dusi i nic wiec tak jak wyzej. prosze o sugestie przejrzałem troche forum i znalazlem cos o alternatorach rozrusznikach ale wolałem napisac osobiscie. Pozdrawiam
7006 9

[MK3] 1.6i CVH podciśnienie - podłączenie

prosiłbym o info gdzie popodłączać przewody podciśnienia w silniku 1.6 cvh zdjęcie poniżej:
7006 6

[MK3] Co to za czujnik ?

Witam. Mam pytanko co to za czujnik przedstawiony na zdjęciu i jakie on ma zadanie? Czy z mocą coś jest związany?

7006 6

[MK3] 1.8 16V - przepływomierz

mam fieste xr2 1,8 16v 93r 130KM

Prosze o info nie moge nigdzie znalezc...
pierwsza rzecz:
Wiecie moze czy do mojej fiesty bedzie pasowal przeplywomierz od escorta??
Druga rzecz:
Z kolektora wydechowego wychodza cztery rurki podłączone do puszki, nastepnie do jakiegos zaworka z wtyczką, a z tamtąd do kolektora ssącego. przy zmianie kolektora wydechowego na rurowy (4-2-1) co zrobic z tym urzadzeniem ( te rurki), czy to jest potrzebne i do czego to słuzy...?
7003 7