Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: molu
4 Kwi 2008, 10:28
Co sądzicie o tubach
Autor Wiadomość
Goden
[Usunięty]

Wysłany: 8 Lis 2005, 22:18   

Dzieki wielkie Jarosław! Teraz musze sie rozejrzec za wzmackiem! Pozdrawiam

Jaroslaw82
[Usunięty]

Wysłany: 10 Lis 2005, 13:27   

Jesli chodzi o wzmacniacz, tez mozna troche zaoszczedzic, i moge Ci w tym pomoc. Zajzyj na stronke:
http://jabel.com.pl/?b238...243801a50,se,,,

tam sa wzmaki do samochodow, w sam raz do suba, zamawiasz, przychodzi poczta caly w czesciach, juz nic nie musisz dokupywac tylko zmontowac (trywialne- instrukcja jest dodana) i dziala. Do suba polecam pozycje J-257- super sprzet!!! A jesli z kaska cienko to: j-60, tylko trzeba go pozniej zmostkowac zeby cala moc poszla na jeden kanal.
Pozdro

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:28 ]
na tej stronce wpisz w "wyszukaj" : wzmacniacz
wyswietli ci wszystko co maja w ofercie
pozdro

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:36 ]
Przepraszam! moj blad- co do J-60, ten wzmak dziala w okladzie mostkowym, czyli niestety nie mozna go juz mostkowac. Jedynym wyjsciem w tym wypadku jest kupno glosnika dwucewkowego- do niego mozna podpiac wzmacniacz dwukanalowy, albo samemu zrobic sobie nowego suba- w sklad ktorego wejda dwa glosniki takie jak np
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71646048

zamieszczone w obudowie (ktora jak chcesz moge ci zaprojektowac pod te glosniki- ty jedynie sobie ja wytniesz z mdf i poskrecasz), koszt nie bedzie wysoki, a efekt jednak troche lepszy od tuby...
Pozdro i powodzenia

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:43 ]
A! i jeszcze jedno- wiem ze brakuje ci miejsca w bagazniku! A przeciez tuba tez troche zajmuje. Jest lepsze wyjscie- bede upieral sie przy skrzynce. Takie glosniki jak ci zaproponowalem super graja w obudowie zamknietej (bez bass-reflexu) a i dzwiek na tym zyskuje- jest lepiej kontrolowany i nizej schodzi. A co jest najlepsze- takie skrzynki nie musza byc duze!!! Pod takie glosniki wystarczy skrzynia:
26cm- wysokosc, 25 glebokosc, 66cm dlugosc!! Efekt jest super!!

Goden
[Usunięty]

Wysłany: 10 Lis 2005, 14:57   

Prace domowa odrobiłes :-) Dzieki wielkie! Narazie zastanowie sie tylko nad tym wzmacniaczem do samodzielnego złożenia bo i tak dla mojego terazniejszego budżetu to bedzie wyczyn nie lada! a jak bedzie jakis doplyw kasy to wtedy pomyslimy o skrzynce! Aha! Podłączyłem tą tube pod zwykłe kabelki jako tylni głosnik i estem mile zaskoczony! W Techniawkach wali jak trzeba, samochod podskakuje :D tyle ze jak juz jest wiecej tonow (wysokie, niskie, srednie) to juz sie gubi co ma grac! Ale same basy dają czadu! Dzieki jeszcze raz Jarek!! Pozdrawiam

Jaroslaw82
[Usunięty]

Wysłany: 10 Lis 2005, 15:38   

to wyobraz sobie, ze jak zastosujesz wzmacniacz (nawet 50watowy) oraz odpowiednia zwrotnice (ktora tez moge ci zaprojektowac- czesci do niej beda cie kosztowac 4zl a projekt 0zl-trza sobie pomagac, no nie?A wykonanie jej bedzie bardzo bardzo bardzo proste) to z wykorzystaniem twojej tuby bas bedzie 10 razy lepszy- lepiej kontrolowany i duzo potezniejszy!! Co da ta zwrotnica? Obetnie wszystkie smieci ktore teraz leca do tuby- wszystko powyzej 100Hz przestanie istniec. Nawet teraz, kiedy nie masz wzmacniacza, zastosowanie zwrotnicy znacznie poprawi dzwiek. No i dzieki lekkiej modyfikacji zwrotnicy bedziesz mogl pod ten sam kabelek co masz teraz podpieta tube podpiac inny glosnik bez straty mocy! Po prostu do glosnika basowego pojdzie wszystko od 100hz w dol, a do tego drugiego wszystko powyzej 100hz!
Pozdro i polecam sie na przyszlosc!!

_-MoKrY-_ 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 10 Lis 2005, 17:16   

http://pdf.alldatasheet.c...S/TDA1562Q.html

tutaj masz trochę o kostce na jakiej oparty jest ten kit wzmacniacza j-257
na upartego można samemu zrobić cały wzmak bez zamawiania kit-u...
ale to musisz wtedy sam sobie skompletować wszystkie elementy i kupić płytkę drukowana albo samemu wytrawić,
na elektroda.pl w dziale audio jest wiele propozycji wzmacniaczy samochodowych i do subwoferow, zanim zdecydujesz się robić to własnoręcznie poczytaj... po co wydawać kas e na elementy jak to ma później leżeć bo nie będziesz robił

co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD

Jaroslaw82
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lis 2005, 07:51   

Cytat:
co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD

Ciesze sie ze nie jestem osamotniony w popieraniu skrzynek!!
A co to za program? Ja od zawsze sam sobie liczylem skrzynki patrzac na parametry glosnikow, wzmacniacza i ilosc dostepnego miejsca- co prawda zawsze mi wychodzi :-P
ale czemu sobie zycia nie ulatwic...
Pozdro

cinot
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lis 2005, 08:55   

No ot jest program w którym podajesz parametry które wymieniełeś wyżej i klikasz ,,oblicz" ;)

_-MoKrY-_ 

Wysłany: 11 Lis 2005, 11:25   

dokładnie jak napisał kolega wyżej... są jeszcze dodatkowe opcje , można na przykład zobaczyć jak teoretycznie powinien wyglądać wykres efektywności od częstotliwość w zależności od pojemności i rodzaju skrzynki, ogólnie ciekawa pomoc....Polecam :) po co się przemęczać

Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lis 2005, 17:25   

Ja u siebie mam wzmaka macaudio spider 6800 i do tego głośnik alpharda LW1200 wrzuconego do skrzyni z BR i gra miło.
Jak miałem okazje posłuchać tubek to niestety ale kiepskie wrażenia. Nawet te z pozoru duże i mocne np 30cm nie wywierały na mnie takiego wrażenia jak dobry głośniczek 25 cm w zamkniętej skrzynce.

Jaroslaw82
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lis 2005, 17:38   

Podajcie link skad mozna sciagnac ten programik.
Wlasnoreczne projektowanie skrzynek to nie meka, tylko przyjemnosc. Ale czasem czasu brak...
co do skrzynek- dobrze wykonana, z glosnikiem 20cm dobraj klasy da duzo lepszy efekt d tuby 30cm (mniej basu, ale nizej schodzacy i lepiej kontrolowany) a wzmacniacz.. po co kupowac gotowe jak mozna samemu takowy wykonac- nieraz lepszy od gotowego (szczegolnie od tych budzetowych) a tanszy.. no i ta satysfakcja ze sie cos samemu zrobilo! No i taki wzmak mozna schowac w skrzynce z glosnikiem i miejsce sie zaoszczedza!
Pozdro

_-MoKrY-_ 

Wysłany: 11 Lis 2005, 17:54   

dla ludzi z cieniutkim budżetem polecam głośniki tej firmy:

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=2
do tego skrzynka i jest git:)

a co do programu to google i wszystko jasne (wystarczy wpisac: winisd +download)

http://www.elektroda.net/download/file686.html

tedian
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sty 2006, 13:09   

Heya!

Nie zakładam nawego tematu, bo mam tylko jedno pytanko...chce wkońcu zainwestować w audio i kieruje pytanie do zwolenników tub. Co sądzicie o tej tubie - warto?

link

cinot
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sty 2006, 13:21   

Szczerze???

Jeśli zadowoli cięłup łup jeb jeb bum bum, to kup, jeśli wymagasz od sprzętu grającego realistycznego przekazu to daj sobie spokój, tuba z tej aukcji naprawdęjest niewarta zachodu, lepszy efekt uzyskasz kupując sobie głośnik firmy tonsil ( jakiśduży około 25 cm) i wsadzając go na przykład w satarą niepotrzebnąpufę, taki patent ma mój kolega i jest bardzo zadowolony i naprawdę jak na zastosowane materiały gra to nieźle :-)

Tuba ja ta którą pokazałeś wykonana jest z tektury, zapewne nie poiada wygłuszenia i dlatego jest tak tania, choć ta cena jest i tak wysoka bo taki głośnik jak w niej jest kosztuje koło 35 złotych na jakiejkolwiek giełdzie.

Jaroslaw82
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sty 2006, 14:06   

Poporram- tuba nadaje sie tylko do dudnienia!! Ja mam suba przez siebie zrobionego- skrzynia zamknieta(bez bass-reflexu) zbudowana z czesci starych mebli, a w niej dwa glosniki 20cm, podlaczona pod wzmak 150W- gra tak, jak nie zagra zadna tuba (wiem bo troche tych walcow juz slyszalem). Bass twardy, krotki, dobrze kontrolowany, a nie lubudubu!!!! Nie zyjemy w epoce kamienia lupanego zeby dudnienia sluchac!! ;/ Pozdro

maerik 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.4i/71KM
Wysłany: 22 Sty 2006, 15:57   

Polecam do tej tubki co sobie kupiles wzmaka :P
http://allegro.pl/show_item.php?item=82009263

micał1bolo 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
Wysłany: 22 Sty 2006, 23:34   

maerik napisał/a:
Polecam do tej tubki co sobie kupiles wzmaka :P
http://allegro.pl/show_item.php?item=82009263
ten wzmacniacz ??to kicha i tylko 100w :hahaha: lepiej kupic za 300 jakiś 300-400w w nor auto szkoda kasy na jakieś 100w. wiem że niema co oszczędzać bo zczasem i tak będzesz chciał coś mocniejszego!!

maerik 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.4i/71KM
Wysłany: 23 Sty 2006, 09:26   

Dzieki... heh :V:
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu.

RKRman 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Wysłany: 23 Sty 2006, 22:06   wzmak

maerik napisał/a:
Dzieki... heh :V:
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu.

Łukasz ..co sie pitolisz w tańcu :?: ..chcą chopaki WZMAKA pod bass............zapodaj linka do ALPINy :ok: ...i pozamiatasz ..od bandy do bandy :D hehe

xr2fun 

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Wysłany: 24 Sty 2006, 20:22   

Do suba tylko monoblok. Mam Keenwoda 450W i zero zadyszki a jak gra - suuuuuuuper.
Ludzie nie kupujcie z Allegro niemarkowych wzmacniaczy - szkoda pieniędzy.
Lepiej trochę więcej zapłacić za sprzęt markowy - wzmacniacze z regulacją częstotliwości pozwalają dobrać optymalne parametry do głośników, moc ma naprawdę minimalne znaczenie ( mówię o RMS ) liczy się sinus.

tedian
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lut 2006, 14:29   

Dobra, dzisiaj miałem chwilke czasu i zbiłem sobie nie dużą skrzyneczke... jutro jade na giełde, więc jeśli macie jakieś propozycje co do głośnika to piszcie, bo ja się na tym zupełnie nie znam :)

Odpowiedz do tematu