|
Przesunięty przez: trzeci 19 Kwi 2011, 08:35 |
Wymiana kabli głośników w drzwiach. |
Autor |
Wiadomość |
Arek103

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Arkadiusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 52 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 21 Kwi 2011, 22:43
|
|
|
ok koledzy nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj się podepnę więc zrobiłem tak wyprowadziłem kable na głośniki do tyłu kable te miałem z zestawu Pionner'a kable podpięte mam prawidłowo no i tutaj małe zdziwienie gdy prawie nie słychać tylnych głośników może to dlatego że są one fabrycznymi głośnikami. A i dla jasności nie chlastałem półki |
_________________ Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.
----------------------------------------------------------
Moja Fieścina
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=37539 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 21 Kwi 2011, 23:19
|
|
|
W mk3 z tyłu są takie same jak i z przodu, w miejscach identycznych z mk4/5. Różnicę słychać. Nie jest to co prawda tak głośne jak przód (zwłaszcza jak się porównuje do 165) ale to nie ma służyć jako dopalacz, tylko audio dla ludzi siedzących z tyłu - żeby coś słyszeli. Albo więc masz coś źle zrobione albo oczekujesz cudów z tych głośniczków.
Kable często dołączane do głośników nie są warte funta kłaków - nieraz to ani nie jest miedź, tylko stal... :/ |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Arek103

|
Wysłany: 21 Kwi 2011, 23:24
|
|
|
ok rozumiem tak więc moje zmartwienie w postaci tego że coś dzieje się z radiem jest mylne dzięki |
_________________ Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.
Moja Fieścina
|
|
|
 |
Fordzik88

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 07:52
|
|
|
Bardzo dziękuję Panowie, teraz jest już dla mnie sprawa jasna . Plus do plusa, minus do minusa. . Niby takie skomplikowane, a jednak proste jak konstrukcja cepa .
Mam do was Panowie kolejne pytanko.
Wczoraj przysłali mi, zamówiony przeze mnie wzmacniacz oraz komplet okablowania. Moje pytanko dotyczy tego, którędy najlepiej przeprowadzić kabel od akumulatora, do wnętrza auta.
Szukałem jakiś miejsc, którędy mógłbym go przeprowadzić, ale nie znalazłem dobrego miejsca, może ktoś z was już montował wzmacniacz w mk3 i mógłby coś doradzić?
Oto mój sprzęt:
Wzmacniacz - http://www.annapol.pl/gal...mrv-25_1430.jpg
Skrzynia - http://cokupic.pl/i/c_big1660108.jpg
Kable - http://www.elektroland.h2...zla0413_400.jpg
Pozdrawiam i przepraszam, pewnie za kolejne moje głupie pytanie. |
_________________ Była Fiesta Mk3 1995, jest BMW e46 323i |
|
|
|
 |
Dropsik
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CLX
Silnik: 1.4i/71KM
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 09:28
|
|
|
jak dobrze poszukasz pod maską to znajdziesz miejsce, gdzie jest taka gruba guma w ktorą wchodzi kilka kabli, przynajmniej tak to było u mnie. To jest przejście ze środka auta pod maske. Mnie początkowo było troche ciężko "przepchnąć" tamtąd kabel, ale powoli i cierpliwie idzie. Tak zrobiłem u siebie i wszystko chodzi już rok jak należy |
|
|
|
 |
zdaszek

Wersja: CL
Silnik: 2.0 16V
Imię: Stasiek
Wiek: 35 Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 214 Skąd: Łódź/Pabianice
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 09:36
|
|
|
Zacznę od tego, że ze wzmacniaczem to nie poszalałeś
Skrzynka Magnata ujdzie w tłoku, ale na własnej skórze przekonałem się, że to się nadaje tylko do jednego rodzaju muzyki
Ja osobiście nie przepajałem się z ukrywaniem przewodu od akumulatora, i puściłem go w środku auta, bez ukrywania w listwach przyprogowych. Na początku chciałem to ukryć, ale przewód miałem na prawdę gruby, a kiedy plstik przy progu zaczął złowieszczo trzeszczeć to dałem spokój. Leżał po prostu luźno na padłodze przy progu.
Odradzam przeciąganie kabla od spodu auta |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 10:05
|
|
|
Dropsik właśnie szukałem tej gumy, i jedyną jaką na razie znalazłem, była od kierownicy. Czytałem, i dowiadywałem się, że podobna guma może być za skrzynką od bezpieczników auta. Szukałem szukałem i nie mogłem. Po świętach spróbuje wejść pod autko i może spod autka będzie lepiej widoczna.
zdaszek wiem, wzmacniacz tez wydaje mi się jakiś dziwny, strasznie malutki jest, ale mam nadzieję, że pociągnie tą skrzynie . W ukrywanie przewodu chyba tez się nie będę bawił, po prostu pod wycieraczka go puszcze, żeby tylko go widać nie było .
Czyli ogólnie, muszę się skupić, na poszukiwaniu gumy, żeby przeciągnąć kabel .
Jeszcze później będę miał pytanko o podłączenie skrzyni do wzmacniacza, bo na skrzyni mam dwa wejścia tak jakby RCA, a przy wzmacniaczu wyjście tylko na kable głośnikowe, (przykręcane). I nie wiem, czy będę musiał dokupić, jakiś dodatkowy kabel, czy coś wymyślić. |
|
|
|
 |
Dropsik
Wersja: CLX
Silnik: 1.4i/71KM
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 10:24
|
|
|
od strony auta jest dokładnie w tym miejscu w którym piszesz. proponuje ci wziąźć jakiś grubszy kabel czy coś w tym stylu i wepchnij go daleko i wtedy zobaczysz od strony silnika z której strony ci to wyszło.
Jeśli chcesz to jak bede pod wieczór w aucie to moge ci zrobić zdjęcie spod maski jak to wygląda u mnie
Zdaszek poruszył temat maskowania kabla we wnętrzu auta. Mam podobny zestaw kabli do twojego i u mnie wszystko pod listwami podłogowymi dobrze sie zamaskowało. Tyle, że ja mam wersje 5D i może dlatego |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 10:42
|
|
|
Dropsik jeżeli mógłbym cię poprosić o te fotki, to było by na prawdę super, zobaczę w którym to jest miejscu i bardzo mi to pomoże.
Jakbym cię mógł poprosić o fotki z zewnątrz auta i może w środku, jak wygląda to miejsce. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Moja wersja autka to Fiesta mk3 '95 rocznik 3 drzwiowa. |
|
|
|
 |
zdaszek

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 11:20
|
|
|
Ja też mam 5D ale kabelek był na tyle gruby że się nie mieścił...
Fordzik88
Nie wiem jak Ty patrzysz, ale ja gumę zobaczyłem w kilka sekund po otwarciu maski.
Przewód plusowy puściłem przez tą okrągłą gumę, z której już jakieś przewody wychodzą.
Guma na znajduje się na podszybiu od strony kierowcy. |
|
|
|
 |
Pablos
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 11:25
|
|
|
No skrzynka B30 jeździ także u mnie i nie narzekam... w kablach to widze też nie poszalałeś... sygnałówki jakieś takie cienkie. U mnie kable przeciągnięte progami prąd od kierwocy a sygnałowe od pasażera |
|
 |
Arek103

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 12:49
|
|
|
ja kable mam przeprowadzone po prawej stronie tak jak jest umiejscowiony aku i tam przez te gumy co idzie reszta kabli potem pod te plastiki przy drzwiach zrobię fotki dziś jak mi się uda to wrzucę jak to u mnie wygląda a skrzynkę mam taką samą i faktycznie do łupania idealna Mi odpowiada a sygnałowe mam po prawej stronie
No więc i mam fotki
Tu gdzie palec idzie kabel od plusa z aku i masz przejście do wnętrza :
tak wygląda u mnie podpięcie pod aku i bezpiecznik niedługo jeszcze przylutuję odpowiednią końcówkę dla połączenia kabla z aku na razie jest tak na dziko :
tutaj wychodzi kabel przepuszczony tak jak na pierwszym zdjęciu:
pod tymi plastikami w progach mam puszczony kabel:
Tutaj mam podpiętą masę to chyba śruba od trzymania tylnego klosza ale sprawdza się u mnie
a tak wygląda u mnie już tuba w bagażniku
 |
Moja Fieścina
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 14:55
|
|
|
Arek103 bardzo ci dziękuje, za fotki, po świętach biorę się za montaż. Mam jeszcze jedno pytanko, czy do podłączenia skrzyni pod wzmacniacz musiałeś kupować jakieś dodatkowe przewody? bo ja w wzmacniaczu mam tak jakby tylko podpięcie pod głośniki, a wyjście RCA, tylko pod radio, a widzę, że na skrzyni też jest wyjście RCA. Czy muszę jakieś specjalne końcówki kupować, ażeby podłączyć?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc w ustaleniu miejsca tej gumy. Ja tu widzę, że ona jest wysoko, a ja głupi szukałem niziutko . |
|
|
|
 |
zdaszek

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 15:24
|
|
|
Jak zwał tak zwał, ale na skrzyni to prawie napewno masz WEJŚCIE
Po drugie, we wzmacniaczu jeżeli masz 2xRCA to pewnie też są to wejścia do podłączenia radia (w radiu też musisz mieć wyjście RCA na wzmacniacz).
W większości wzmacniaczy jakie widziałem, to wszędzie wyjście na przewody głośnikowe było takie, że wsadza sie w otwór lub szczelinę odizolowany przewód i potem dokręca się go śrubką.
W skrzyni która miałem też wsadzało się przewodu odizolowane i dokręcło się palcami takie dwie nakrętki, które ściskały przewód.
Ja masę wziąłem spod tego bolca od zamykania klapy bagażnika.
Odkręciłem te 3 śruby, potarłem lakier papierem ściernym, przyłożyłem konektor oczkowy od przewodu masowego, na konektor połozyłem tą blaszkę od bolca zamykania klapy, przez blaszkę i konektor wsunąłem śrubę i dokręciłem, po czym podokręcałem pozostałe 2 śruby mocujace bolec zamykania klapy bagaznika.
Prościej opisać nie umiem. |
|
|
|
 |
Arek103

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 16:19
|
|
|
ja na wzmaku mam wejście u wyjście RCA co by ewentualnie drugiegi wzmacniacz podłączyć ale tam masz podpisane RCA in RCA out a do podłączenia skrzyni nie bo w zestawie miałem grube głośnikowe wymierzyłem odpowiedni odcinek chlasnąłem i podłączyłem, i gra gitara |
Moja Fieścina
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 19:13
|
|
|
zdaszek nie zrozumieliśmy się , jak już wzmacniacz podłączyć i uziemić to ja wiem . Bardziej mi chodziło o podłączenie do wzmacniacza subwoofera. Otóż, na wzmacniaczu mam tylko wejście RCA, od radia mam wyjście. Tak więc kablem RCA podłączam wzmacniacz pod radio. Ale teraz mam pytanko, jeśli chodzi o wyjście ze wzmacniacza, nie ma na nim wyjścia RCA, tylko tkie wyjście jak widać na fotce. Czyli, cztery wyjścia (lewy"+" i "-" oraz prawy "+" i "-"), opisane "speaker" czyli głośnik.
Moje pytanko, odnosiło się do tego, w jaki sposób połączyć wzmacniacz ze skrzynią, bo w zestawie kabli, nie mam końcówek typu "minijack". Czy muszę coś z kablami kombinować?
Tzn. zrobić coś takiego, aby plus od skrzyni rozbić kolejno na "+ i -" w wzmacniaczu, i tak samo zrobić z minusem?
Czy wsadzić jeden kabelek pod plus w skrzyni i powiedzmy pod lewy plus w wzmacniaczu, a minus ze skrzyni pod prawy minus w wzmacniaczu.
Arek103 niestety ja mam na wzmacniaczu tylko wejście RCA, pod które mogę podłączyć sygnał z radia, wyjścia RCA nie mam niestety.
Widziałem na fotce, że masz wzmacniacz 350 W, to nie za mało do tej skrzyni? Ja specjalnie pod tą skrzynie kupiłem 700 W. Czyżby nie potrzebnie?
Przepraszam, ze takie dziwne pytania zadaję, ale pierwszy raz podłączam taki wielki sprzęt, a w instrukcji wzmacniacza nie jest napisane jak to zrobić. |
Ostatnio zmieniony przez Fordzik88 22 Kwi 2011, 19:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 19:16
|
|
|
Wzmacniacz ma 2 wyjścia na głośniki,,, stereo, nie podłączysz do tego tuby od tak, by było dobrze. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 19:20
|
|
|
JoeMix Boże Święty tylko mi nie mów, że wydałem pieniądze w błoto i nie podłącze pod ten wzmacniacz tej skrzyni . |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 19:22
|
|
|
Wzmacniacz na tubę ma wejście stereo L+P a wyjście mono na jeden głośnik basowy,,,, Ty masz zwykły stereo wzmacniacz,,, nie wiadomo czy da się zmostkować na mono. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 22 Kwi 2011, 19:30
|
|
|
http://allegro.pl/wzmacni....html?source=ob
Przeczytaj co facet zamieścił w opisie, jeszcze wysłałem mu dwie wiadomości, żeby potwierdził, że pod ten wzmacniacz można podłączyć skrzynię basową.
Oszukał mnie jednym słowem!!!?
No dobra koledzy, wiem, ze z tym dałem dupy, znalazłem w internecie wzmiankę o tym, ze tego nie da się zmostkować... :(
Tak to jest, jak się człowiek nie zna :(, nie mogę sobie tego darować. W związku z tym, mam pytanko, jak do pioruna znaleźć wzmacniacz, pod który podłączę sobie skrzynie basową?
http://allegro.pl/ground-...1563736422.html
http://allegro.pl/rewelac...1558412911.html
Chce się tylko spytać, czy pod któryś z tych podłącze sobie skrzynię?? |
Ostatnio zmieniony przez Fordzik88 22 Kwi 2011, 19:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|