| Przesunięty przez: Puff 30 Sty 2015,  22:22
 | [Mk4] Zapowietrza się pompa wtryskowa 1.8D ENDURA-DE | 

| Autor | Wiadomość | 

| vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Wersja: Inna
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  16:33 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Nix2 napisał/a: |  	  | EDIT: A może to tłumaczyć tak: w zbiorniku paliwa panuje podciśnienie, które wysysa paliwo z pompy - czyli zbiornik ma niesprawne odpowietrzenie ? | 

otwórz korek i potwierdź lub zaprzecz temu pomysłowi
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Nix2   
 Model: Ford Fiesta Mk4`98
 Wersja: Courier
 Silnik: 1.8D/60KM

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  19:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | Trop ze zbiornikiem sprawdzony - to nie to. 
 Chyba znalazłem winowajcę:
 To zaworek przelewowy-zwrotny na króćcu powrotu paliwa na pompie. Tak to wygląda,
 a odpowiada za "trzymanie paliwa w pompie"

W środku widać mini filterek- siateczkę, natomiast chyba głębiej jest kulka ze sprężynką odpowiadająca za pracę zaworka. Ten mój zaworek jest otwarty, bo jak wlałem WD40 do środka śruby, to z małego otworka sączył się ten WD40.

Jeśli ktoś podpowie jak powinno się sprawdzić zaworek - to poproszę.
 pzdr Nix
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Jaszczur   

Wersja: CL
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  19:32 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Nix2 napisał/a: |  	  | No ale w tej próbie z bańką po stronie zasilania jest TYLKO bańka i ok 120cm przewodu, przewodu typowo paliwowego( grubego) i opaska zaciskowa. | 

I brak zaworka zwrotnego, który by stanowił zaporę od strony zasilania pompy przed ucieczką paliwa do baku.

| Nix2 napisał/a: |  	  | Może króciec wlotowy pompy jest jakiś trefny? | 

Możliwe.

| Nix2 napisał/a: |  	  | A mogła się pompa zapowietrzyć przez króciec powrotny paliwa ?
 | 

Jest to również możliwe.

| Nix2 napisał/a: |  	  | To zaworek przelewowy-zwrotny na króćcu powrotu paliwa na pompie. | 

Każda moja pompa miała tą śrubę w formie przelotowej, i korzystała z zaworka zwrotnego poza nią. Te zaworki w śrubach niestety nie są trwałe.
 |  
				| _________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Nix2   

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  19:49 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Jaszczur napisał/a: |  	  |  	  | Nix2 napisał/a: |  	  | No ale w tej próbie z bańką po stronie zasilania jest TYLKO bańka i ok 120cm przewodu, przewodu typowo paliwowego( grubego) i opaska zaciskowa. | 

I brak zaworka zwrotnego, który by stanowił zaporę od strony zasilania pompy przed ucieczką paliwa do baku.

Nie bardzo rozumiem co Kolega ma na myśli. Była bańka i z bańki przewód do pompy. Paliwo "przeleciało" przez pompę i wylądowało w baku.
 ---

| Nix2 napisał/a: |  	  | To zaworek przelewowy-zwrotny na króćcu powrotu paliwa na pompie. | 
 Każda moja pompa miała tą śrubę w formie przelotowej, i korzystała z zaworka zwrotnego poza nią. Te zaworki w śrubach niestety nie są trwałe.
 | 

To taką śrubę - zawór miałeś jak ta moja pokazana na foto ? Numer Bosch to 1463456303.
 Rozumiem że miała niesprawny zaworek i trzeba było dać dodatkowy, zewnętrzny ??? Ale taki zaworek IMO to nie jest zwykły zaworek, bo pod konkretnym ciśnieniem on powinien "puszczać", a poniżej tego ciśnienia "trzymać"... no nie ?

To jaki zawór zastosowałeś zamiennie z oryginalnym w śrubie?
 pzdr Nix
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Jaszczur   

Wersja: CL
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  20:22 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Nix2 napisał/a: |  	  | To taką śrubę - zawór miałeś jak ta moja pokazana na foto ? Numer Bosch to 1463456303. | 

Z pewnościa nie taki. Takich śrub miałem tyle, ile pomp przewinęło się przez moje ręce - lucasy, bosche (fordowskie, vw). Nie dbałem o to czy tam zaworki trzymają, tylko czy śruba jest czysta i drożna. Zaworek mam od zawsze w gruszce ręcznej, i tam trzyma i spełnia swoją rolę.
 |  
				| _________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Nix2   

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2015,  20:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | Hmm, ale mówimy o oryginalnym, bądź dołożonym samodzielnie zaworze zwrotnym na POWROCIE pompy, nie na zasilaniu przecież. 
 Na zasilaniu pompy też mam gruszkę z zaworkiem, ale to nic nie daje w moim przypadku.
 pzdr Nix
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.