[MK3] Trzaski w głośnikach przy włączonym basie |
Autor |
Wiadomość |
Michaus

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Imię: Michał
Wiek: 42 Dołączył: 10 Kwi 2011 Posty: 101 Skąd: Pabianice
|
|
|
|
 |
Fordzik88

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 13 Maj 2011, 09:36
|
|
|
Powiem, tak. Dziś wracam do standardowych głośników z przodu. Te Hertze, jeśli dobrze pójdzie, zamontuje z tyłu w oryginalnych miejscach. Tweetery zostawię z przodu, tylko zmienię ich lokalizację. Może to coś zmieni, a jak nie, to pakuje Hertze do pudełka i niech sobie w nim leżą . Nie mam już siły do tego ustrojstwa.
[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 18:38 ]
Mam jeszcze jedno pytanko, czy to są dystanse do montażu oryginalnych głośników w fieście mk3 trzydrzwiowej?
http://allegro.pl/dystans....html?source=oo |
_________________ Była Fiesta Mk3 1995, jest BMW e46 323i |
|
|
|
 |
marcinek0110

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 13 Maj 2011, 21:13
|
|
|
Nie obraź się że tak mówię, ale sprzedaj ten zestaw w p#zdu i zatankuj sobie do pełna. Bo tu już czwarta strona tematu i wątpię żeby i po 10 coś wyszło. |
_________________ MOJA MK IV |
|
|
|
 |
kuba87

Model: Inne auto
Wersja: Ambiente
Silnik: Inny
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3357 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 13 Maj 2011, 21:17
|
|
|
a radio podmieniałeś? był jakiś efekt? |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 17:09
|
|
|
Już wiem czemu pierdzą i trzaskają. Pr prostu się tam nie trzymają. Wymieniłem głośniki na stare, i pięknie gra, a te hertze zamontuje z tyłu w oryginalnych miejscach.
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 17:24 ]
Zamówiłem sobie (chyba przepłaciłem) maty wygłuszające i mam zamiar wygłuszyć sobie bagażnik. Za drzwi się nie bedę brał, bo to robota nie dla mnie.
Chciałem przeprosić niektóre osoby, za moje niegodne zachowanie, ale milem już na prawdę dość tego wszystkiego
Przepraszam i pozdrawiam.
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 17:25 ]
kuba87, tak radyjko podpinałem i tak samo przy wyższej mocy, strasznie trzaskały. |
|
|
|
 |
marcinek0110

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 17:42
|
|
|
Czyli chodziło o wibracje w jakie wchodził głośnik, a nie pierdzenie w głośnikach:)
Co do mat to wątpię byś był zadowolony z samego wytłumienia bagażnika. Dużo lepszy efekt by był jakbyś zabrał się jednak za drzwi. U siebie po wytłumieniu drzwi miałem kolosalną różnicę, a bagażnika - nieznaczną. A wyklejałem taśmą dekarską koszt jakieś 50-60 zł za rolkę 1000cm x 15cm. Swoją drogą jest o tym na forum i ogólnie w necie więc proponuję poczytać przed zabraniem się do roboty. |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 18:05
|
|
|
marcinek0110, ale powiem ci, że ten dźwięk, był taki trzeszczący, że wydawało mi się, że to radio albo głośnik. A naszła mnie chęć, na to, aby go bardziej docisnąć do karoserii, i o dziwo całe te trzaski przeszły.
Tak. Teraz i ja już wiem, że to były wibracje
Spoko, poczytam i już nie bedę pisał głupich postów. |
|
|
|
 |
marcinek0110

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 20:12
|
|
|
No to jak wszystko już jasne to nie rezygnuj z hertzów z przodu. odpowiednio wyłóż matami, potem załóż głośnik tak aby pomiędzy blachą drzwi a głośnikiem była mata i nie ma ma bata żeby coś trzeszczało. dodatkowo możesz jeszcze głośnik okleić dla świętego spokoju jak u mnie. Niestety nie zrobiłem zdjęcia wnętrza drzwi.
Nie wiem jak w mk3 ale w mk4 jest taka jakby metalowa puszka która pełni rolę osłony zamka, i warto ją na brzegach okleić ponieważ u mnie przy pewnej wartości obrotów lub częstotliwości basów wpadała w wibracje i było to dokuczliwe. Niektórzy też zakrywają te większe otwory w drzwiach sztywnym materiałem nitując go do blachy przed wytłumieniem, ja tego nie robiłem a i tak był niezły efekt pracy. |
|
|
|
 |
zdaszek

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CL
Silnik: 2.0 16V
Imię: Stasiek
Wiek: 35 Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 214 Skąd: Łódź/Pabianice
|
Wysłany: 15 Maj 2011, 20:35
|
|
|
Miałem już nic nie pisać, ale mnie trochę zatkało.
Wydałeś trochę kasy na nowe głośniki, bo stare zapewne Ci nieodpowiadały.
Wsadziłeś te nowe głośniki, które z naszą pomocą jakoś podłączyłeś i dalej było źle.
Jak wreszcie dowiedziałeś się, co jest przyczyną tego, że gra źle to postanowiłeś jednak te lepsze głośniki zamontować z tyłu, gdzie większego pożytku z nich nie będzie bo to tylko 135mm.
To po co wydawać kasę, skoro można spowrotem założyć stare głośniki, kótre przecież jakoś grają ?
Starałem się, ale jakoś tu kurna logiki nie widzę.
I z góry przepraszam za brak cierpliwości
marcinek0110 - dobra robota |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 08:00
|
|
|
marcinek0110, Spróbuję to jakoś zrobić, żeby to grało. Dzięki za fotkę, a na forum znalazłem jeszcze wygłuszenie drzwi Krok po kroku jak zrobić. Jak tylko przyślą mi maty, to biorę się do roboty .
zdaszek, powiem tak, one się rozkręcają przy basie, i trzeszczą. Nie pasują w klasyczne otwory, ponieważ mają inny rozstaw mocowań. Na dodatek, wywierciłem w dystansie otwory, żeby je jakoś zamocować. Nie wywiercałem w blasze otworów, i to wszystko przez to. Głośniki trzymają się śrubami w plastiku i się rozkręcają przy dłuższym słuchaniu.
Boje sie brać za wiercenie nowych otworów, bo boję się, że niepotrzebnie podziurawię autko. .
Mam taki plan:
- wygłuszyć drzwi i zamontować tam oryginalne głośniki (czytałem na forum, że przy wygłuszonych drzwiach, i one potrafią nieźle kopnąć),
- wygłuszyć bagażnik, żeby i skrzynia ładnie dawała.
Ogólnie to powiem tak:
zamówiłem sobie takie głośniki, proste w zamontowaniu: http://allegro.pl/glos-he...1596618968.html
a przysłał mi facet takie: http://allegro.pl/hertz-d...1601536389.html
I właśnie dlatego dostałem szału . Pomyślałem, że jakieś pierdołę mi przysłał i będzie ciężko zamontować. I nie pomyliłem się. Dlatego większość z was już straciła do mnie cierpliwość.
Za co jeszcze raz bardzo przepraszam . |
|
|
|
 |
zdaszek

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 15:25
|
|
|
Nie zamontowałbyś i jednych i drugich.
Skoro jest potrzeba wiercenia otworów w drzwiach pod głośniki bo nie pasują, to podziurawisz autko POTRZEBNIE
Po drugie - wywal te plastiki
Głośnik przykręcasz bezpośrednio do blachy. Śruby, którymi to przykręcisz wkładasz w uprzednio wywiercone otwory. Pamiętaj aby nie wsiąć za zdługiego wiertła lub wiercić z umiarem abyś się przez całe drzwi nie przewiercił
Po trzecie - fajne te głośniki
Plan prac rozłożyłbym tak : wywiercić otwory zamontować głośniki i posłuchać jak gra.
Potem wygłuszyć drzwi i posłuchać. Jeżeli nadal będzie niedostatecznie (a nie powinno) to na koncu wygłusz bagażnik. Po prostu oszczędzisz czas i koszty, bo wygłuszanie bagażnika to jak dla mnie średni pomysł - pracy dużo a efektów tyle co nic... |
|
|
|
 |
Cobrak
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 16:06
|
|
|
Ja znowu zrobiłbym tak:
1.Kupił dystanse z Mdf pod Twoj samochód.
2.Przykręcił je do fabrycznych otworów w blasze
3.Przykręcił głośniki do dystansu.
PS.DSK są o wiele lepsze niż DCX.(Samo to że są separowane jest kolosalną różnicą) |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 16:31
|
|
|
zdaszek, Sprawdzałem pierwszym razem, tak jak piszesz, żeby przykręcić je do blachy, i niestety, nie opuścił bym wtedy szyby . Mają za duży magnes.
Cobrak, Obawiam się, że twój sposób montażu, może nie wyjść. No chyba, żebym wywiercił nowe otwory. No cóż, muszę pokombinować.
Niby w zestawie z głośnikami, są takie ala podkładki, ale tylko 4 sztuki. Także wychodzi po 2 na głośnik.
No nic, biorę sobie wolne na czwartek, bo dostałem dziś kable Dietz'a do skrzyni 20 mm2. . I będę przeciągał jeszcze raz, Na szczęście nie będzie z tym dużo roboty .
Trzymajcie kciuki, mam nadzieję, ze coś mi z tego wyjdzie, bo coś mi się zdaje, że mam dwie lewe ręce |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 16:39
|
|
|
Fordzik88, wywal w ogóle to car "audio" z auta będziesz miał ciszę i spokój,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 16:47
|
|
|
JoeMix, czułem, że w końcu będzie taki post |
|
|
|
 |
marcinek0110

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 17:05
|
|
|
Fordzik88 napisał/a: | bo coś mi się zdaje, że mam dwie lewe ręce |
Niestety ale nie wystarczy wydać kasę na dobry sprzęt. nawet najlepszy nie zagra ci dobrze jak odpowiednio go nie połączysz i nie zamontujesz. Każdy głośnik musi być pewnie i stabilnie zamocowany, nie wchodzi w grę przykręcenie takie, które podczas jazdy czy słuchania się odkręca. Wnioskując po całym wątku, nie radzę ci się zabierać za to samemu, bo narobisz tylko bałaganu przy wozie i poniszczysz zakupiony sprzęt. |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 17:21
|
|
|
marcinek0110, może uznasz to za moja osobista głupotę lub coś w tym stylu, ale ja muszę to zrobić sam, i mieć satysfakcje z tego, że w końcu coś przy autku sam zrobiłem.
To jest moja pierwsza poważna robota, i nie spocznę, dopóki tego nie zrobię. Obiecałem to sobie.
Wiem, pewnie zabrzmiało to jakbym był jakiś nienormalny lub coś w tym stylu albo, że chce sobie coś udowodnić, ale ten, kto pierwszy raz coś tak dużego robił przy samochodzie, powinien wiedzieć, jaka jest po tym satysfakcja, jak wszystko zadziała zgodnie z planem. |
|
|
|
 |
Cobrak
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 17:22
|
|
|
Jeśli chcesz to podjedz do mnie ze sprzętem w czwartek i spróbujemy to zrobić:D |
|
|
|
 |
marcinek0110

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 17:56
|
|
|
Fordzik88, Doskonale Cię rozumiem, jednak ciężko cokolwiek zrobić dobrze bez doświadczenia, skorzystaj z propozycji kolegi Cobrak, i razem na pewno się uda, a przy tym zdobędziesz też doświadczenie. Kurde żebyś bliżej mieszkał sam bym zaproponował pomoc bo lubię się bawić w takie rzeczy:D |
|
|
|
 |
zdaszek

|
Wysłany: 16 Maj 2011, 19:10
|
|
|
Cholera, nie ma co. Robota wielka jak...
Strach pomyśleć co to będzie jak gumę złapiesz |
|
|
|
 |
|