Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: molu
27 Wrz 2008, 17:50
głośniki 6"x9"
Autor Wiadomość
KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 1 Mar 2006, 23:29   głośniki 6"x9"

Witam.
Dostałem dzisiaj głośniki 6"X9" i zastanawiam się gdzie je wrzucić :)
cały czas myślałem o tylnej półce ale gdzieś przeczytałem, że nie warto dawać głośników na tylną półkę bo "kłócą " się z przednimi głośnikami, półka drży, są słabo wytłumione i takie tam...
Gdzie w takim razie mam wrzucić te "kloce" ? bagażnik :?: :fox:

Artone^
[Usunięty]

Wysłany: 1 Mar 2006, 23:35   

ja mam w tylnej polce i jest ok :) tylko jak bym teraz to robil nie wsadzil bym ich na lezaco tylko zrobil bym jakis panel i postawił pod katem w strone kierowcy, bo czasem lepiej sluchac te z tylu niz te z przodu :D

a teraz mam jeszcze skrzynke magnata wiec juz nic nie slychac :P

pietrus 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Fun
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 2 Mar 2006, 21:07   

Moim zdaniem 6x9 nadaja sie wylacznie do polki, a to czy sie beda klocic z przednimi to zalezy od ustawienia balansu przod-tyl, lub ewentualnie (rzadko spotykana funkcja w radyjkach) ustawienia basu i sopranu osobno na przod i tyl. Pzdr :)

garys
[Usunięty]

Wysłany: 3 Mar 2006, 14:27   

Chyba nie jestes az takim audiofilem skoro kupiłeś takie głośniczki, podobnie jak ja ;)
Moje 6x9 graja jak dla mnie wystarczajaco dobrze i to mi wystarcza.
Ja je wrzuciłem na półke i nie moge narzekać, że coś drży lub puka (drżały zaślepki w klapie kiedyś, musiałem je uszczelnić tylko), a z przodu zostawiłem oryginalne-bo nie miałem kasy bawic sie w cos powazniejszego( wytłumianie itp.)
Troche regulacji w radyjku i jakas tam scena muzyczna jest;)
Pzdr.

KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 3 Mar 2006, 17:32   

Dzisiaj znajomy mi powiedział, że najlepiej jest zrobić nową półkę na tył z płyty MDF czy jakiejś tam sklejki i wtedy nie ma żadnych drgań i grają elegancko :hihihi:
chyba właśnie spróbuje tą opcję + być może jak radzi Artone^ spróbuje je jakoś przechylić.

garys
[Usunięty]

Wysłany: 3 Mar 2006, 18:24   

Ja tez myślałem o nowej półce z mocniejszego materiału, a w końcu wmontowałem w oryginalna (obszyłem materiałem) i tak jeżdże juz kilka lat - nic się z nia niedobrego nie dzieje.
...a taka pochylona półka to chyba problem z widocznością do tyłu i nie wiem czy nie bedzie przeszkadzać przy zamykaniu klapy.

KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 3 Mar 2006, 23:02   

nie no całej półki nie chce przechylać, tylko nadbudować na niej takie "trójkąty" z głośnikami skierowanym w stronę wnętrza.
...ale skoro mówisz, że zamontowałeś je na zwykłej półce i jest OK, to może jednak najpierw spróbuję tak ;-)
zawsze mniej roboty 8)

marcus_87 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 3 Mar 2006, 23:22   

moim zdaniem szkoda polki, zrob z plyty bedzie sztywniejsza a jak znudza Ci sie 6x9 to polke bedziesz mial jak znalazl

Artone^
[Usunięty]

Wysłany: 4 Mar 2006, 00:17   

Jajka w orginalnej polce sa dosyc dobrze slyszalne i dla " co niektorych " widzialne ... wiec jezeli robil bym to teraz to plyta MDF + panele kierujace glosnik w strone kierowcy i to wszystko ladnie obite w gąbke i obszyte materiałem tak azeby nie bylo widac glosnikow :)

jackrzec 
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wysłany: 4 Mar 2006, 07:54   

Artone^ napisał/a:
panele kierujace glosnik w strone kierowcy

Nierozumiem jednego: czemu ma służyć ów pochylenie? Przecież tylna szyba jest pochylona i (zgodnie z prawami odbicia) odbija dźwięk w stronę przodu
Profil Facebook

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 4 Mar 2006, 11:40   

witam, głosniki 6*9 tzw. elipsy montuje się na tylnej półce i gra to naprawde dobrze, nietrzeba kombinowac z ich kierowaniem na kierowce, gdyz po 1, jesli ktos bedzie siedzial z tylu to bedzie mu prosto w glowe gralo a po drugie szyba odbija dzwieki wiec i tak jest dobrze. wystarczy ustawic odpowiednio ustawienia w radiu i bedzie dobrze slyszalny dzwiek. pozdrawiam ps. a moze jeszcze skrzynie w bagaznik:)?

KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 4 Mar 2006, 12:06   

Dobra.
Zdecydowałem się więc na półkę z MDFu, bez pochylania głośników.
Ale pomyślę nad jakimś zabezpieczeniem, żeby półki nie można było za łatwo wyjąć.
...jak już jakiś "specjalista" zdecyduje się na zbicie mi szyby to dalej nie będzie miał już łatwej roboty :evil:

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 4 Mar 2006, 16:00   

wiec z zabezpieczeniem to jest tak ze najlepiej wylac betonem pulke i zalac glosniki:)to chyba najskuteczniejsze. Powaznie mowiac jesli ktos bedzie chcial wyjac to i tak wyjmie, przyciemnij szybki, zaloz maskownice firmy boszman:) to moze troche zabezpieczy.pozdrawiam:)

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 5 Mar 2006, 11:09   

zadnych maskownic, poprostu materiał narzucic i nie grać głośno na osiedlach n których sie parkuje i po ptokach :D

mikolaj_r 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Mikołaj
Wysłany: 5 Mar 2006, 14:21   

Najlepiej podwieś półke z mdfu z zamontowanymi w niej głośnikami pod oryginalną tekturową półką(możesz do niej przykręcić tylko wybierz w miare cienka płyte zeby to wszystko nie było zbyt cięzkie, śruby którymi skręcisz obydwie półki najlepiej jakoś zamaskować-zaślepki czy cuś ).Do tego zrób w niej (tej oryginalnej) małe dziurki w miejscach głosników i będzie git.

Moby 

Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 5 Mar 2006, 15:25   ;]

Ja mam tez na tylnej polce zrobine glosniki i graja jak malina (apropos poprzednich postwów w Fiescie bylby prbolem zamontować 6x9 gdzies indziej niz na tylnej polce, bo juz nwet tam jest malo miejscca przez te przetloczenia i wyboje ;)) Ale ja musialem zrobic z listew drednianych takie podwyzszenie zeby materiał (bardzo cieniutki i carny) był ładny gładki i prosty bo maskownice wystaja dosyc wysoko w moich glosnikach. a materiał warto mniec bo jakieś bolki nie widzą ze cos tam jest i sie kurz nie zbiera w glosniku. Wstawie foto robione telefonem.

CB <<Moby>>

KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 5 Mar 2006, 16:41   

Zaczynacie mnie pomału załamywać :D
Ja tu wymyślam jakąś fajną półkę żeby głośniki fajnie grały, a tu się okazuje że półka powinna być taka, żeby głośników nie było widać ;)
A powiedzcie mi jeszcze, czy użyć tych oryginalnych kabelków co były w opakowaniu, czy kupić jakieś specjalne ?
te oryginalne jakieś cienkie takie... :D

Moby 

Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 5 Mar 2006, 17:44   ;]

to ze beda schowane nie znaczy ze beda zle grac ;] nie daje sie welnianej albo polarowej okladziny polki tylko cieniutki material taki co wogole nie przeszkadza w rozchdzeniu sie dziwieku, a na seryjnych kablach glosnikowych to sobie pranie mozesz powiesic na balkonie ;] a nie podpinaj na nim glosnikow. tylko kup cos pozadnego i grubszego ;] kable nie sa az tak drogie.

CB <<Moby>>

mikolaj_r 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Mikołaj
Wysłany: 5 Mar 2006, 21:38   

KilarX napisał/a:
Zaczynacie mnie pomału załamywać :D
Ja tu wymyślam jakąś fajną półkę żeby głośniki fajnie grały, a tu się okazuje że półka powinna być taka, żeby głośników nie było widać ;)

W naszym kraju półka jest tym fajniejsza im dłużej się nią nikt nie "zainteresował"...
KilarX napisał/a:

A powiedzcie mi jeszcze, czy użyć tych oryginalnych kabelków co były w opakowaniu, czy kupić jakieś specjalne ?
te oryginalne jakieś cienkie takie... :D

tak jak mówi Moby - do rozwieszenia prania są całkiem niezłe :D

KilarX
[Usunięty]

Wysłany: 5 Mar 2006, 22:08   

dobra, a teraz konkretnie lamerskie pytanie :D
czym się różnią głośniki 3drożne od 2drożnych i które lepsze :?:
...bo im więcej czytam tym bardziej wątpie :lol:

Odpowiedz do tematu