Przesunięty przez: molu 27 Wrz 2008, 17:49 |
co jest z tym wzmaholem nie tak?? |
Autor |
Wiadomość |
semek711
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 27 Lip 2006, 20:12 co jest z tym wzmaholem nie tak??
|
|
|
Jade sobie dzisiaj muzyczka lombie. nastepny utwor, brak basiku. tak nagle. mysle przewod od tuby albo od wzmacniacza sie odlaczyl. otwieram bagaznik wszytsko jest podlonczone. ale na wzmacniaczu (Magnat Classic 100) nie swieci sie kontrolka. sprawdzam czy jest goracy a on po prostu parzy. wylaczylem radio, wlaczylem ponownie, wzmacniacz sie nie wlaczyl. otworzylem go poczekalem jakies piec minut wlaczylem zaczol cos z siebie wydobywac ale ledwie, ledwie. poczekalem jeszcze 10 minut i juz bylo lepiej ale to jeszcze nie to co byl przed tym incydentem. do chwili obecnej minelu jakies dwie godziny a on nadal nie gra tak jak powinien.
chlopacy pomozcie. podpowiedzcie jak go uzdrowic.
dodam jeszcze ze wczesnie jak troche sobie pogral to tez byl goracy i bylo go troche "czuć" |
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 27 Lip 2006, 20:30
|
|
|
nie jestem specem ale chyba się usmażył |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 27 Lip 2006, 20:50
|
|
|
no to fajnie :(
ale to dziwne bo gra czysto, bez zakloceń ale zdecydowanie ciszej |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Lip 2006, 23:26
|
|
|
rozkrec i sprawdz koncowki mocy czy cale... albo kurde daj elektronikowi bo sam to tego nie sprawdzisz :/ Zasilanie napewno nie padlo, ale teraz jak gra to dioda protect swieci czy jaka? Bo nie pamietam jak ten wzmachol ma... |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 07:16
|
|
|
koncowka mocy wyglada na cala. a mozliwe jest ze to nie wzmahol tylko glosnik w tubie wysiadl?? dzisiaj rano jak tak troche podglosilem to slychac takie jakby harczenie przez bass relex. |
|
|
|
 |
Qubi [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 08:08
|
|
|
proponuje sprawdzić kable , nie jestem szpecem ale jak dla mnie wyglada to na jakieś przebicie PoZdRo |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 08:54
|
|
|
Tez mozliwe, sprawdz jeszcze glosnik na innym wzmacniaczu albo radiu. |
|
|
|
 |
Marcin
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 11:17
|
|
|
semek711 napisał/a: | koncowka mocy wyglada na cala |
Że wygląda to nie znaczy że jest dobra. Proponuje jeszcze sprawdzić całą płytke czy nie ma gdzieś jakiś elementów okopconych, albo jakiś kondensator nie spuchł.
Qubi jakby było przebicie to od razu poleciałoby zabezpieczenie lub końcówki i nic by nie grało.
pzdr.! |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 18:18
|
|
|
chlopaki. a jak bym sfotografowal wnetrze tego wzmahola to moglibysci mi cos poradzic. bo ja to sie za dobrze na elektryce nie znam. |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 22:15
|
|
|
zrób, byle na niej było coś widać ;-) aczkolwiek wątpie czy patrząc któryś z nas na coś wpadnie... |
|
|
|
 |
Qubi [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lip 2006, 12:11
|
|
|
Ja tez kiedyś miałem problem ze wzmacholem , jak grałem cicho to było oki a jak podgłośniłem to mi głośnik chrczał :? przekopałem kable w całym aucie i nic dopiero po dwuch dniach zauwazyłem ze gniazdo głośnikowe (tam gdzie kable sie podłancza ) dotyka obudowy wzmacniacza i to był ten problem :lol: |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 29 Lip 2006, 12:50
|
|
|
a wiec tak. wzmacniacz podlaczylem do jednego z tylnich glosnikow w polce i gral czysto wiec mysle ze wzmacniacz jest dobry i sie nie usmazyl. natomiast glosnik z tuby podlaczylem pod jedno z wyjsc w radiu poniewaz nie mialem innego wzmacniacza pod reka i co sie okazalo. w miejscu ktore zaznaczylem na zdjeciu slychac takie jakby trzaski, harczenie i tak dalej. te dzwieki nasilaja sie wraz z zwiekszeniem volume. bedziecie mi mogli cos powiedziec??
http://img214.imageshack.us/my.php?image=1ja2.jpg |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 17:33
|
|
|
Jak na innych głośnikach wzmacniacz gra tak jak wcześniej to znaczy, że jest ok.
Co do głośnika piszesz, że słychać w nim harczenie itd. to pewnie jest to już jego koniec, bo raczej naprawa jego nie będzie opłacalna, jeśli w ogóle byłaby możliwa.
pzdr.! |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 18:08
|
|
|
E tam glupoty gadasz, nawinieie cewki i ustawienie glosnika max 30 zeta kosztuje. No chyba ze sam glosnik 30 zeta jest wart |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 20:12
|
|
|
Napisałem że "raczej", z samej cewki głośnik się nie składa a wartość to już inna sprawa |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 22:16
|
|
|
Tam sie wiecej nic nie moglo popsuc Only cewka ewentualnie resor strzelil, to i tak 3 zeta Chyba ze glosniczek tani to i magnes sie mogl przesunac :/ |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 23:19
|
|
|
to ja wam powiem chlopaki tak. ta tuba ogulnie to byla z allegro za 200 zl. nic tam cudownego na pewno do niej nie wlozyli. jak ja kupilem to byl nawet wzmacniacz w zestawie ktorym mial podobno max 200wat na wyjsciu (a wazyl zaledwie 0,25kg) ta tuba na tym jakos tam dzialala. jak zalatwilem sobie tego magnata i podlączylem pod mostek ktory ma podobno 100 watt w rms na wyjsciu to lobalo nawet nie zle w samochodzie ale co z tego ze jak po dwoch godzinach lansowania glosnik zdechl. widocznie nie wytrzymal mocy ktora dostal. i teraz mam problem bo do wypalty jeszcze troche czasu a tu tak sie teraz glupio jezdzi w tym samochodzie ze musze cos zaradzic. i powiedzcie mi jeszcze gdzie jest mozliwosc naprawienia takiego glosniczka.
jaczylibodzio pisales ze resor mogl strzelic. jesli dobrze rozumiem to chodzi o to co jest w kolo membrany. wedlug mnie to jest cale. nie widac zadnych uszkodzen mechanicznych. |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 23:31
|
|
|
ten taki zolty na dole. Jak to razem ze wzmacniaczem kosztowalo 200 zeta to sie nie opyla jednak robic :/ Wiesz, ja bym Ci polecil do magnata kupic glosnik tej samej firmy. Nie jest to pierwsza jakosc brzmienia bo magnat jest raczej do mlocki jak do dobrego grania... Dozbieraj, poczekaj, oplaci sie |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 31 Lip 2006, 07:16
|
|
|
to jeszcze pytanie tego rodzaju. ile musi miec ten glosnik minimum zeby watt w rms zeby mi sie znowu nie spalil? |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2006, 08:52
|
|
|
150 - 250W ale prawdziwej mocy, a nie takie napisanej na bylejakim glosniku... |
|
|
|
 |
|