Przesunięty przez: molu 27 Wrz 2008, 17:49 |
regulacja subwoofera |
Autor |
Wiadomość |
marcus_87

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 5 Maj 2006, 22:46 regulacja subwoofera
|
|
|
chodzi mi o taka rzecz: jak slucham muzyki podchodzacej pod rock sub ladnie gra i wspolgra z glosnikami z przodu a jak leci cos szybszego, pop albo techno trance to subwoofer gra tak jakby sam sobie, poprostu huczy ale niekoniecznie w rytm, mozna to jakos poprawic? |
|
|
|
 |
Fordon

Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 5 Maj 2006, 23:17
|
|
|
Ze tak zapytam jakie jest radio?? bo u mnie w pioneer-ku moge sterowac pasmami suba oddaleniem suba od kierownika itd... a i co wazne jaki jest wzmak ??
Pozdrawiam |
|
 |
kratek

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Michał
Wiek: 42 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 146 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 6 Maj 2006, 07:25
|
|
|
dokladnie tak - u mnie tez tak jest - moje pytanie - czy masz filtr dolnoprzepustowy - w radiu lub wzmaku? to moze byc przyczyną ze bas jest nieprzyjemny. najlepiej wrzuć sobie plytke testową - zobacz jak pracuje na roznych częstotliwościach. Ja mam filtr w radiu i wzmaku, tylko troszke jeszcze slabawy wzmak dltego nie moge w pelni wykorzystac sprzetu pozdro
[/quote] |
_________________ ..:::Projekt Futura:::.
..:::Diesel TEAM:::...
..:::Fabka TDI:::.....
..::WIELKOPOLSKI SQUAD FKP::.. |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 6 Maj 2006, 07:40
|
|
|
hmmm a może to odpowiedź impulsowa samego subwofera, po prosty w dolnych rejestrach ( techno) biedak sie gubi i rozmywa, jak ma źle policzona bude i bas reflex to pewnie to jest przyczyną |
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 7 Maj 2006, 13:02
|
|
|
jest filtr dolno i gornoprzepustowy na wzmacniaczu, w radiu nie ma zadnego sterowania. obudowa bass reflex dosyc duza, glosnik blaupunkt 30cm, 100w rms. czy zmiana obudowy i/lub bass reflexu, moze cos poprawic? skad wziac parametry glosnika do obliczenia budy?
jeszcze jedno: czy wytlumienie tez wplywa na dynamike basu? teraz jest gabka ok 2cm na scianie za glosnikiem |
|
|
|
 |
Nikita

|
Wysłany: 7 Maj 2006, 13:06
|
|
|
to wlasnie moze byc wina ze za duza obudowa jest i bass sobie a reszta sobie gra a dane najleiej u producenta tylko jezli chodzi o moc to tak ta podawana przez pol i jeszcze pare watt mniej bo strasznie zawyzaja hieh ie |
_________________ Nikita - Terytorium126p Member (Rzeszów)
Mały Fan Klub Member |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
|
|
|
 |
pab2002
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: S
Silnik: 1.4i/71KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 18:37
|
|
|
Jeszcze zależy jaka to obudowa. Mam nadzieję że nie tuba ;-) . Tuba zwijana z tektury nigdy nie będzie dobrze grała. Obudowa musi byc dość sztywna, najlepiej z jakiegoś mdfu. Przy szybkim i dynamicznym basie najlepiej sprawdzają się skrzynki zamknięte. Są cichsze ale bardziej, jak by to powiedzieć... "precyzyjne" |
|
|
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 7 Cze 2006, 20:28
|
|
|
pisze jeszcze raz bo temat zanikl a problem jest nadal. zajrzalem do skrzyni i jest tam glosnik blaupunkt XLW-3025, 30cm, 250max, 100rms. skrzynia ma 60 litrow, bass reflex 16cm, srednica 8cm.
wzmacniacz 2 kanalowy zmostkowany, 2 filtry, podbicie basu
nadal chce zrobic nowa skrzynie ale nigdzie nie moge znalezc parametrow, mozna 'przewidziec' jaka mniej wiecej powinna byc obudowa do tego? |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 8 Cze 2006, 07:51
|
|
|
to weź zatkaj bas reflex w tej obudowie, tylko szczelnie. jeśli dalej dźwięk nie będzie cie satysfakcjonował, to nic sie ni e da zrobić.... dynamiczniejszy nie będzie, |
|
 |
molu

Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 8 Cze 2006, 09:13
|
|
|
Tez nie moglem znalesc parametrow to tego glosnika jedyne co znalazlem:
Vas (liter) 193,Fs (Hz) 31,Qts 0,34.
100 rmsu ta 30 tylko ma ? deko mało 8)
Ta obudowa to orginalana jest ? BR raczej sie nie wytłumia.
pzdr |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 8 Cze 2006, 10:55
|
|
|
z tym zatkaniem to chodzilo mi zeby porownać, po co robić skrzynie nową skoro można zatkać otwór. jeśli było by dobrze to wtedy można budować nowe pudło, jeśli się nie zna dokładnych parametrów głośnika to można zapomnieć o innej obudowie niż zamknięta ( w zamkniętej wszystko zagra dobrze ) |
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 8 Cze 2006, 11:39
|
|
|
molu napisał/a: |
100 rmsu ta 30 tylko ma ? deko mało 8)
Ta obudowa to orginalana jest ? BR raczej sie nie wytłumia.
pzdr |
wielkie Ci dzieki, z tych parametrow chyba da sie juz obliczyc skrzynie wiec jest super. ta obudowa ktora jest byla podobno pod fieste robiona ale nie wiadomo czy z parametrow czy wymiarami
"100 rmsu ta 30 tylko ma ? deko mało 8)"
 |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 8 Cze 2006, 22:40
|
|
|
winISD i sam sobie po lukaj, dla tego głośnika to strasznie duża skrzynia.... cięzko bdzie w fiescie ją wcisnąc |
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 9 Cze 2006, 01:40
|
|
|
hmm bawie sie tym winisd i troche czytalem o obudowach, i chyba postawie na obudowe zamknieta-przy 50 litrach mam taki wykres, czy to dobry wynik?
moze ktos by mi cos podpowiedzial bo juz sam nie wiem co mam wybrac, czesto slucham techno i gdzies wyczytalem ze wlasnie zamknieta lepsza ale z drugiej strony gdzie nie spojrzec wszyscy b-r maja i ladnie gra |
|
|
|
 |
nippo

Wiek: 43 Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 31 Skąd: Bydgoszcz/BB
|
Wysłany: 9 Cze 2006, 02:47
|
|
|
marcus_87, a czy Ty wiesz ile, i co to jest 100 wat mocy rms? co do skrzyni, jak chcesz sluchac techno i rocka, to wywal bass reflexa, najlepiej zrob nowa skrzynie, jakies 25 litrow max zamknieta, tylko w 100% szczelna, glsnik 12" jest zbyt duzy do tego typu zabudowy wiec sie nie dziw ze masz buczenie, najlepiej bedzie jak to sprzedasz i kupisz glosnik 10" zrobisz do niego skrzynke...
a tak wogole jaki masz wzmak? jezeli za slaby to stad buczenie. jak masz zestrojony sprzet? bo 90% od tego zalezy.
a winISD sie nie baw jezeli masz male doswiadczenie, szczegolnie w bass reflexie. pamietaj zeby liczyc objetosc netto skrzyni.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 9 Cze 2006, 13:25
|
|
|
jeszcze wpisalem dane w program boxcalc i otrzymalem cos takiego
co program to inne te obudowy :? |
|
|
|
 |
nippo

Wiek: 43 Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 31 Skąd: Bydgoszcz/BB
|
Wysłany: 9 Cze 2006, 22:33
|
|
|
marcus_87, jak chcesz to Ci policze obudowe, tylko powiedz jaki masz sprzet i dokladny model tego glosnika,
co do programow, generalnie zaden z darmowych nie uwzglednia wspolczninnika Q materiau z jakiego wykonana jest skrzynia, plus jeszcze kilka innych niuansów, po drugie programy licza czysto schematycznie, nie maja zadnego doswiadczenia w odsluchu co nie znaczy oczywiscie ze nie da sie nimi policzyc obudowy, ale najpierw trzeba przeczytac dokumentacje, nawet w WinISD facet pisze na co trzeba brac poprawki przy projektach, jezeli to czytales, to chwala Ci za to
nie znam tego programu, nie wiem jakim algorytmem liczy, natomiast dziwi mnie, ze w przypadku konstrukcji BR pokazuje FS samej skrzyni. ew moze to ma sie odnosic do jej Q? w kazdym badz razie, to co wyliczyles zajmie Ci caly bagaznik a slychac bedzie nie w kabinie a poza nia. co wiecej, nie zyskasz nic wiecej od tuby ktora masz teraz.
Generalnie zaleta skrzyn na tubami jest lepiej kontrolowany i bardziej dynamiczny bas, co za tym idzie z lepsza odpowiedz impulsowa, ale zeby to osiagnac, trzeba najpierw uzyskac pewna zaleznosc pomiedzy wielkoscia auta i wielkoscia subwoofera, tutaj widze starasz sie uzyskac efekt, jakbys jezdzil cala kolumna a nie samochodem z dobrym audio
zastanow sie co chcesz osiagnac i odpisz
P.S. co do schematycznosci programow obliczajacych obudowe, one NIE BIORA POD UWAGE akustyki pomieszczenia jakim jest samochod, ONE LICZA tylko wg parametrow najbardziej optymalna obudowe, co nie znaczy najlepiej brzmiaca.
pozdrawiam i milego weekendu |
|
|
|
 |
marcus_87

|
Wysłany: 12 Sie 2006, 21:09
|
|
|
wkoncu mialem troche czasu i zrobilem skrzynie zamknieta ok 30litrow z fornirowanych plyt meblowych 20mm skrecana co 5cm i klejona. nie jest jest jeszcze wytlumiona ale juz jest duuza roznica, dzwiek jest czystszy i bardziej dynamiczny. dzieki wszystkim za odpowiedzi
 |
_________________ Dołącz do Lublin Squad!
Fiesta calypso RS1300 sprzedana... |
|
|
|
 |
|