Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: mk6, zegary

[MK6] Zatrzymanie licznika kilometrów
Autor Wiadomość
volumax
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 12, 2007 22:38   [MK6] Zatrzymanie licznika kilometrów

Witam. Może ktoś wie jak w prosty spos zatrzymać licznik kilometrów - Fiesta MK6. Zmienili mi auto służbowe z Corsy na Fieste i skończyły się jazdy w prywatnych sprawach. Cholercia nawet do marketu w weekend nie moge wyskoczyć po zakupy bo sie prezio czepia że koszty trzeba ciąć, na co ja mu że naleje paliwa - na co prezio że auto jest do użytku służbowego - qrwa co za ludzie. W Corsie jest mały czerwony bezpiecznik i po problemie licznik gaśnie i prędkościomierz nie działa ale jeździć sie da. Moze jest jakiś myk żeby podobnie zakombinować fieste. Z góry dzięki za pomoc - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez bidżej Pią Sie 27, 2010 11:16, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Bit1 


Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Błażej
Wiek: 28
Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 491
Skąd: Chorzów
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 23:02   

hmm może odłączenie linki prędkościomierza pomoze? Ale to już nie jest szybkie rozwiązanie że możesz go w każdej chwili włączyć spowrotem :-(
_________________

Niebieska 1,3i 1992 27.08.2005-20.05.2012
Czerwona 1,3 LPG 1990 8.01.2010-8.11.2010
Srebrna RS1800 LPG 1995 od 21.02.2012
 
 
 
volumax
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 12, 2007 23:15   

Chyba nie ma takiej opcji. Cosik mi sie zdaje że tam nie ma żadnej linki. Nie rozbierałem licznika ale sądze że linki żadnej nie ma a licznik działa za pomocą jakiegoś czujnika elektronicznego który daje sygnał do komputera. Przynajmniej tak mi się zdaje że musi być jakiś czujnik czy inne ustroństwo co przekazuje sygnał do kompa. A skoro jest czujnik a licznik jest elektroniczny to powinien być przecież jakiś bezpiecznik który odcina zasilanie - przynajmniej tak powinno być :) . Ale skoro go nie ma to moze jest inny spos na odłączenie naliczania kilometrów.
 
 
Rafal1504 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Rafał
Wiek: 34
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 184
Skąd: k/Kalisza
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 16:20   

Witam
Pomiar prędkości jest elektroniczny, są trzy bezpieczniki zasilające mikroprocesor w liczniku i można próbować, któryś odłączyć i sprawdzić co będzie się działo:
Bezpieczniki F20(7,5A), F44(3A),F38(7,5A)
Próby na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:28 ]

Shot at 2007-07-13

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:29 ]

Shot at 2007-07-13

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:31 ]
Napisz o wynikach eksperymentu.
Pozdrawiam
_________________
Model: Fiat 126p`91 Wersja: FL 2d Silnik: 0,65 24KM (4)
Model: Fiat Cinquecento`95 Wersja: ED 3d Silnik: 0,7 30KM (4)
Model: Ford Fiesta mk4 97 Wersja: 5d Silnik: 1,3 EFI 60KM (5)

 
 
 
volumax
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 13, 2007 19:15   

Nic to nie dało:( już wczesniej kombinowałem w ten spos i po koleji wszystkie wyciągałem.

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 20:38 ]
Po wyciągnięciu jednego z bezpieczników licznik zgasł kilometry przestały się kręcić ale i właśnie chodzi o to ale brak migaczy hehe i dupa blada po drugie po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i próbie ponownego odpalenia auta komputer zczytuje bład i przestaje kręcić przy odpalaniu. Dopiero po włozeniu bezpiecznika przy przekrecnym kluczyku i wyjęciu go z powrotem mozna odpalić fure. To bym jeszcze przebolał ale te pierdzielone migacze przecież nie jestem blądynką i bez migaczy jeździć nie będę. Może ktoś na forum ma jeszcze jakiś pomysł.
 
 
Rafal1504 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Rafał
Wiek: 34
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 184
Skąd: k/Kalisza
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 21:07   

Trochę musiałem pogrzebać
Czujnik prędkości samochodu B11 (VSS) można spróbować odłączyć bezpiecznik F12, ale nie wiem jak będzie sie zachowywał komputer nie mając sygnału o prędkości pojazdu, można spróbować na wyjściu komputera E2 speed signal out



Albo odłączyć wtyczkę C360 przy czujniku B11


Pozdrawiam
_________________
Model: Fiat 126p`91 Wersja: FL 2d Silnik: 0,65 24KM (4)
Model: Fiat Cinquecento`95 Wersja: ED 3d Silnik: 0,7 30KM (4)
Model: Ford Fiesta mk4 97 Wersja: 5d Silnik: 1,3 EFI 60KM (5)

 
 
 
volumax
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 13, 2007 22:34   

Z bezpiecznikiem F12 Lipa jak go wyciągnę to wariuje przekaźnik - słychać go jak się załącza i odłacza i tak w kółko i oczywiście odpalić go się nie da. O Czujniku VSS już dawno myślałem ale bez twojego rysunku nie połapał bym się gdzie on jest jutro weekend postaram się go odłączyć heh z komputerkiem będzie gorzej wiem ze znajduje się on pod kierownica z lewej strony zamaskowany klapką ale jak się dobrać do tego która to wtyczka czy wyjąc ją całą czy wypiąc tylko ten kabelek E2 jakiego on jest koloru to już chyba zbyt wiele jak na mnie z kompem nie ma żartów. Dziś już zapaliłem poduchy i abs :) grzebiąc przy kabelkach dobrze że mam możliwość darmowego kasowania błędów w kompie bo inaczej to serwis i minimum 300 za kasowanie byków. Dzieki stary za pomoc jak coś wydumam dam znać.
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 29
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5401
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 22:50   

VSS to właściwa droga mogą mu sie obroty delikatnie rozsypać .i bedzie trzymał np 1,5 tyś obrotów ale czego sie nie robi dla szczęścia :)
 
 
 
sql
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:36   

witam proste pytanie od czego są bezpieczniki za schowkiem w środku auta?
F12 u mnie w bezpeicznikach pod maską jest od świateł mijania
opisz proszę gdzie jest ten czujnik VSS
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Wiek: 34
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11100
Skąd: Pszczyna
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:51   

sql napisał/a:
opisz proszę gdzie jest ten czujnik VSS
Wrrr,,, wystarczy w szukajkę wpisać VSS by od razu wyczytać że jest wkręcony w skrzynie a w VSS jest wkręcona linka prędkościomierza,,, i idą tam też 3 przewody,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012





Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 41
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 7072
Skąd: WawaTeam/Praga
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 00:14   

sql napisał/a:
od czego są bezpieczniki za schowkiem w środku auta?
Od elektryki... :yes:
_________________
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPARWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 
 
Lokmen 
Zeus


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączyła: 23 Maj 2004
Posty: 1722
Skąd: ___
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 00:39   

ludzie czy wy k u r w a pogłupieliście - auto służbowe to auto służbowe na zakupy niech łyguś rowerewm zapierdala albo autobusem, czy ktoś z was mając firmę pozwoliłby na takie kombinacje - paliwo kosztuje, amortyzacja też, naprawy i ubepieczenia to wszystko nie idzie z kieszeni pracownika tylko z zysku firmy - po mojemu to zwykła kradzież i c.h.u.j

ja też mam auto służbowe ale na tyle mam tej świadomości i uczciwości zawodowej za na zakupy czy gdzie kolwiek w prywatnych sprawach jeżdze swoim autem lub komunikacją
_________________
 
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Wiek: 34
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11100
Skąd: Pszczyna
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 07:41   

Lokmen, to zależy,,, swego czasu miałem służbowego peugeota 206 który był całkowicie do mojej dyspozycji, czyli do pracy z pracy w czasie pracy i po pracy nim jeździłem,,, łącznie z tym że na wakacje nim pojechałem - wszystko pełny legal puki było wpisywane w książkę wozu i książkę kierowcy,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
Lokmen 
Zeus


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączyła: 23 Maj 2004
Posty: 1722
Skąd: ___
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 12:40   

JoeMix, zgadzam sie z Toba - wszystko zależy od pracodawcy skoro dał Ci auto do pełnej dyspozycji to nie ma problemu bo na to się zgodził. Ale skoro pracodawca zastrzega ze auto jest tylko i wyłacznie do służbowego użytku to należy to przyjąć do wiadomości i tak auto użytkować a nie kombinować. U mnie w firmie nie ma z tym problemu bo właściciel firmy jest ludzki i kiedy trzeba to użycza auta na cele prywatne (np. wyjazd na ślub Mafiosa). Pozostaje mi mieć nadzieje zevolumax, ma zamontowany GPS w aucie i żadne machlojki z bezpiecznikami nie pomogą mu
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK6] Fiesta MK6
Fordy Fiesta VI generacji (2002-2008)
Freeman Nasze auta 0 Wto Lip 12, 2011 16:30
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Dołożenie IC w 1.4 TDCi
bas87 Silniki diesla 20 Wto Wrz 02, 2014 18:50
Pufcio
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wygłuszenie drzwi - fotorelacja
Gość Car Audio i CB 13 Pon Sty 17, 2011 00:04
Cobrak
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 19 Sro Lip 09, 2014 18:17
res159
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Błąd EAC FAIL, ABS, Brak przebiegu
Czyli problemy z układem ABS itp.
TOMASSS Silniki diesla 1 Nie Maj 27, 2012 11:38
TOMASSS


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group







Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.