[MK6] Zatrzymanie licznika kilometrów

<font color="red">Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.</font color>

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
volumax

[MK6] Zatrzymanie licznika kilometrów

#1 Postautor: volumax » czw lip 12, 2007 21:38

Witam. Może ktoś wie jak w prosty spos zatrzymać licznik kilometrów - Fiesta MK6. Zmienili mi auto służbowe z Corsy na Fieste i skończyły się jazdy w prywatnych sprawach. Cholercia nawet do marketu w weekend nie moge wyskoczyć po zakupy bo sie prezio czepia że koszty trzeba ciąć, na co ja mu że naleje paliwa - na co prezio że auto jest do użytku służbowego - qrwa co za ludzie. W Corsie jest mały czerwony bezpiecznik i po problemie licznik gaśnie i prędkościomierz nie działa ale jeździć sie da. Moze jest jakiś myk żeby podobnie zakombinować fieste. Z góry dzięki za pomoc - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sie 27, 2010 10:16 przez volumax, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Bit1
Posty: 505
Rejestracja: sob sie 27, 2005 21:18
Lokalizacja: Chorzów

#2 Postautor: Bit1 » czw lip 12, 2007 22:02

hmm może odłączenie linki prędkościomierza pomoze? Ale to już nie jest szybkie rozwiązanie że możesz go w każdej chwili włączyć spowrotem :-(
Obrazek
Niebieska 1,3i 1992 27.08.2005-20.05.2012
Czerwona 1,3 LPG 1990 8.01.2010-8.11.2010
Srebrna RS1800 LPG 1995 od 21.02.2012

volumax

#3 Postautor: volumax » czw lip 12, 2007 22:15

Chyba nie ma takiej opcji. Cosik mi sie zdaje że tam nie ma żadnej linki. Nie rozbierałem licznika ale sądze że linki żadnej nie ma a licznik działa za pomocą jakiegoś czujnika elektronicznego który daje sygnał do komputera. Przynajmniej tak mi się zdaje że musi być jakiś czujnik czy inne ustroństwo co przekazuje sygnał do kompa. A skoro jest czujnik a licznik jest elektroniczny to powinien być przecież jakiś bezpiecznik który odcina zasilanie - przynajmniej tak powinno być :). Ale skoro go nie ma to moze jest inny spos na odłączenie naliczania kilometrów.

Rafal1504

#4 Postautor: Rafal1504 » pt lip 13, 2007 15:20

Witam
Pomiar prędkości jest elektroniczny, są trzy bezpieczniki zasilające mikroprocesor w liczniku i można próbować, któryś odłączyć i sprawdzić co będzie się działo:
Bezpieczniki F20(7,5A), F44(3A),F38(7,5A)
Próby na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:28 ]
Obrazek
Shot at 2007-07-13

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:29 ]
Obrazek
Shot at 2007-07-13

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 15:31 ]
Napisz o wynikach eksperymentu.
Pozdrawiam

volumax

#5 Postautor: volumax » pt lip 13, 2007 18:15

Nic to nie dało:( już wczesniej kombinowałem w ten spos i po koleji wszystkie wyciągałem.

[ Dodano: Pią Lip 13, 2007 20:38 ]
Po wyciągnięciu jednego z bezpieczników licznik zgasł kilometry przestały się kręcić ale i właśnie chodzi o to ale brak migaczy hehe i dupa blada po drugie po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i próbie ponownego odpalenia auta komputer zczytuje bład i przestaje kręcić przy odpalaniu. Dopiero po włozeniu bezpiecznika przy przekrecnym kluczyku i wyjęciu go z powrotem mozna odpalić fure. To bym jeszcze przebolał ale te pierdzielone migacze przecież nie jestem blądynką i bez migaczy jeździć nie będę. Może ktoś na forum ma jeszcze jakiś pomysł.

Rafal1504

#6 Postautor: Rafal1504 » pt lip 13, 2007 20:07

Trochę musiałem pogrzebać
Czujnik prędkości samochodu B11 (VSS) można spróbować odłączyć bezpiecznik F12, ale nie wiem jak będzie sie zachowywał komputer nie mając sygnału o prędkości pojazdu, można spróbować na wyjściu komputera E2 speed signal out

Obrazek

Albo odłączyć wtyczkę C360 przy czujniku B11
Obrazek

Pozdrawiam

volumax

#7 Postautor: volumax » pt lip 13, 2007 21:34

Z bezpiecznikiem F12 Lipa jak go wyciągnę to wariuje przekaźnik - słychać go jak się załącza i odłacza i tak w kółko i oczywiście odpalić go się nie da. O Czujniku VSS już dawno myślałem ale bez twojego rysunku nie połapał bym się gdzie on jest jutro weekend postaram się go odłączyć heh z komputerkiem będzie gorzej wiem ze znajduje się on pod kierownica z lewej strony zamaskowany klapką ale jak się dobrać do tego która to wtyczka czy wyjąc ją całą czy wypiąc tylko ten kabelek E2 jakiego on jest koloru to już chyba zbyt wiele jak na mnie z kompem nie ma żartów. Dziś już zapaliłem poduchy i abs :) grzebiąc przy kabelkach dobrze że mam możliwość darmowego kasowania błędów w kompie bo inaczej to serwis i minimum 300 za kasowanie byków. Dzieki stary za pomoc jak coś wydumam dam znać.

Awatar użytkownika
diodalodz
Posty: 5455
Rejestracja: sob cze 19, 2004 21:03
Lokalizacja: Łódź

#8 Postautor: diodalodz » pt lip 13, 2007 21:50

VSS to właściwa droga mogą mu sie obroty delikatnie rozsypać .i bedzie trzymał np 1,5 tyś obrotów ale czego sie nie robi dla szczęścia :)

sql

#9 Postautor: sql » czw sie 19, 2010 20:36

witam proste pytanie od czego są bezpieczniki za schowkiem w środku auta?
F12 u mnie w bezpeicznikach pod maską jest od świateł mijania
opisz proszę gdzie jest ten czujnik VSS

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 21:41
Lokalizacja: Pszczyna

#10 Postautor: JoeMix » czw sie 19, 2010 21:51

sql pisze:opisz proszę gdzie jest ten czujnik VSS
Wrrr,,, wystarczy w szukajkę wpisać VSS by od razu wyczytać że jest wkręcony w skrzynie a w VSS jest wkręcona linka prędkościomierza,,, i idą tam też 3 przewody,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 7519
Rejestracja: czw kwie 26, 2007 09:46
Lokalizacja: WawaTeam/Praga
Kontaktowanie:

#11 Postautor: Parzych » pt sie 27, 2010 23:14

sql pisze:od czego są bezpieczniki za schowkiem w środku auta?
Od elektryki... :yes:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
Obrazek

Awatar użytkownika
Lokmen
Zeus
Posty: 1722
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 17:40
Lokalizacja: ___

#12 Postautor: Lokmen » pt sie 27, 2010 23:39

ludzie czy wy k u r w a pogłupieliście - auto służbowe to auto służbowe na zakupy niech łyguś rowerewm zapierdala albo autobusem, czy ktoś z was mając firmę pozwoliłby na takie kombinacje - paliwo kosztuje, amortyzacja też, naprawy i ubepieczenia to wszystko nie idzie z kieszeni pracownika tylko z zysku firmy - po mojemu to zwykła kradzież i c.h.u.j

ja też mam auto służbowe ale na tyle mam tej świadomości i uczciwości zawodowej za na zakupy czy gdzie kolwiek w prywatnych sprawach jeżdze swoim autem lub komunikacją
Obrazek

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 21:41
Lokalizacja: Pszczyna

#13 Postautor: JoeMix » sob sie 28, 2010 06:41

Lokmen, to zależy,,, swego czasu miałem służbowego peugeota 206 który był całkowicie do mojej dyspozycji, czyli do pracy z pracy w czasie pracy i po pracy nim jeździłem,,, łącznie z tym że na wakacje nim pojechałem - wszystko pełny legal puki było wpisywane w książkę wozu i książkę kierowcy,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

Awatar użytkownika
Lokmen
Zeus
Posty: 1722
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 17:40
Lokalizacja: ___

#14 Postautor: Lokmen » sob sie 28, 2010 11:40

JoeMix, zgadzam sie z Toba - wszystko zależy od pracodawcy skoro dał Ci auto do pełnej dyspozycji to nie ma problemu bo na to się zgodził. Ale skoro pracodawca zastrzega ze auto jest tylko i wyłacznie do służbowego użytku to należy to przyjąć do wiadomości i tak auto użytkować a nie kombinować. U mnie w firmie nie ma z tym problemu bo właściciel firmy jest ludzki i kiedy trzeba to użycza auta na cele prywatne (np. wyjazd na ślub Mafiosa). Pozostaje mi mieć nadzieje zevolumax, ma zamontowany GPS w aucie i żadne machlojki z bezpiecznikami nie pomogą mu
Obrazek


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości