[MK3] jak zrobic zeby po wyłączeniu zapłonu wskzówka od pali |
Autor |
Wiadomość |
Kuleczka

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Fordyna Fiescina
Wiek: 39 Dołączyła: 21 Lip 2008 Posty: 146 Skąd: masz tą Fieste?
|
Wysłany: 11 Sie 2008, 21:03 [MK3] jak zrobic zeby po wyłączeniu zapłonu wskzówka od pali
|
|
|
Stawiam auto na ulicy i juz kilka razy mi sie zdarzyło że miałam koło poł baku paliwa a rano wsiadam do samochodu i okazuje się że mam poniżej rezerwy. A korek od wlewu był jakimś sposobem wyrwany. Moje pyatnie brzmi czy można tak zrobić żeby w fiescie mk3 z tablica bez obotomierza po wyłączeniu zapłonu wskazówka poziomu paliwa opadła na dno nawet jesli mamy zatankowanego do pełna? tak jak to jest w maluchu
Ewentualne porady żeby nie tankować do pełna i zeby kupic korek na klucz odpadają! |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 12 Sie 2008, 17:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kamil wolski

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 00:11
|
|
|
Patent byłby przydatny Swoją drogą, wszyscy macie tak 'precyzyjne' te wzkaźniki? Zakręty, hamowanie, pochylona jezdnia, itd wpływa na wyświetlaną ilość paliwa. |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 03:07
|
|
|
Może zgłosić na policji, że na tej ulicy grasują złodzieje paliwa... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Kuleczka

|
Wysłany: 12 Sie 2008, 07:23
|
|
|
Parzych73 napisał/a: | Może zgłosić na policji, że na tej ulicy grasują złodzieje paliwa... |
a dziekuje bardzo, takich pomyslow niechce.
Może jakiś wyłącznik ktory zainstaluje samodzielnie na przewodzi ktory biegnie do deski rozdzielczej? Czy jest jakas rada zeby z wylaczeniem zaplonu wskazowka tez opadała?
Moze przeniose ten temat do działu "mechnika"? |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 08:35
|
|
|
najprościej bedzie zasłonić czymś (np. kawałkiem tekturki) licznik w okolicach wskaźnika paliwa |
|
 |
Kuleczka

|
Wysłany: 12 Sie 2008, 16:23
|
|
|
Lokmen napisał/a: | najprościej bedzie zasłonić czymś (np. kawałkiem tekturki) licznik w okolicach wskaźnika paliwa |
ok. od jutra zostawiam tam paczke po fajkach tak żeby zasłaniała wskaźnik a paczka po fajach będzie niepozorna, chociaż sama nie pale |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 17:02
|
|
|
Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce palić?
jaki problem podnieśc siedzenie z tyłu. przeciąc kabel od wskaźnika paliwa. wmontować taki włacznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek dociąć zeby pociagać i robić zał./wył.
Cytat: | najprościej bedzie zasłonić czymś (np. kawałkiem tekturki) licznik w okolicach wskaźnika paliwa | najlepiej po durex-ie |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 17:41
|
|
|
szynszyl napisał/a: | Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce palić?
jaki problem podnieśc siedzenie z tyłu. przeciąc kabel od wskaźnika paliwa. wmontować taki włacznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek dociąć zeby pociagać i robić zał./wył. | te miszczu a co da ci odcięcie tego kabelka od wskaźnika - bo z tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskazówka jak stała na ostanim odczycie paliwa tak bedzie stać, tu ostatecznie trzeba by było zakombinować z pontecjometrem coby można było zmieniać wartość rezystancji a tym samym wskazania wskaźnika
szynszyl napisał/a: | najlepiej po durex-ie | nie zabraniam |
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 20:46
|
|
|
Lokmen napisał/a: | tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskazówka jak stała na ostanim odczycie paliwa tak bedzie stać | kurde kto ma MK3? nie ch leci do fiesty i wyjmie ta wtyczke pd siedzeniem.
Lokmen napisał/a: | ostatecznie trzeba by było zakombinować z pontecjometrem | dobry pomysł, tylko dopiąć sie równolegle potencjometrem zmałym ohmem do potencjometru w baku. wyprowadzić go na kabelkach kołlo siedzenia i wsadzić jakiś wyłacznik zeby wedziała Kuleczka ile ma czasem w baku
ale czy sie jej zechce |
|
|
|
 |
Kuleczka

|
Wysłany: 12 Sie 2008, 20:54
|
|
|
to dziwne bo w maluchu jest tak dobrze zrobione ze zawsze wskaznik opada po wylaczeniu zaplonu a juz nie wspomne o wylaczniku swiatel ktorego nie trzeba wylaczyc bo i tak po rozlaczniu zaplonu swiatla gasna.
a dodam jeszcze ze niemam zamiaru bawic sie w jakis potencjometr bo to dla mnie za trudne wiec zostane przy paczce fajek |
_________________ Jak nie Ty, to kto?! |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 20:56
|
|
|
zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. |
|
|
|
 |
Kuleczka

|
Wysłany: 12 Sie 2008, 21:01
|
|
|
szynszyl napisał/a: | zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. |
Toż to byłaby szaleńcza decyzja |
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 22:17
|
|
|
to może coś tak banalnego na przekaźniku..
zwykły przekaźnik przełączający
wskaźnik któremu zamiast pewnej rezystancji podamy masę opadnie całkiem, po włączeniu zapłonu zostanie połączony z pływakiem i powinien pokazywać stan paliwa..
na szybko i prosta konstrukcja |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12080 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 22:38
|
|
|
Jak mu podasz masę to nie poleci na maxa czasem? A im większy opór tym niższe wskazanie? (jak z temperaturą)
[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 22:41 ]
Nawet jeśli,,, ten patent tak prosto nie przejdzie, wyłączając zapłon odetniesz zasilanie przekaźnika przełączy się, ale i zasilanie wskaźnika - ani drgnie pomimo iż będzie miał podaną masę na wejściu. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 12 Sie 2008, 22:46
|
|
|
nie potrafię tego uzasadnić, ale jest jak piszesz. Czyli mało paliwa, duża rezystancja na złączu pływaka. Tyle że jak coś kombinowałem i zdjąłem kabelek do wskaźnika i zwarł mi się z masą to opadł całkiem, dlatego tak wykombinowałem..
edit
możliwe, nie robiłem tego tylko zaproponowałem pomysł. Dajcie inny przykład, sam bym sobie zmontował.. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 12 Sie 2008, 23:24
|
|
|
Pomysł ciekawy, ma ktoś zdjęcia wskaźnika paliwa bez skali tak żeby bebechy było widać? |
|
|
|
 |
stafcio

Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 13 Sie 2008, 09:16
|
|
|
a nie można pokombinować tak żeby po przekreceniu stacyjki sie uruchamiała wskazówka? tak jak jest z temperaturą. w tym przypadku informacje by podawal pływak a nie czujnik temp.
poszukaj w schematachy który kabel jest od zasilania tego wskaźnika i pokombinuj. jak go znajdziesz (jak jest) to podlacz go do plusa na stacyjce i sprawdz czy dziala. jeden musi isc do plusa w stacyjce a drugi do pływaka tak mi sie zdaje. |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
|
Wysłany: 13 Sie 2008, 13:16
|
|
|
ocknij sie bo o niczym innym chłopaki nie piszą - ale jak nie kumasz o czym my piszemy to zrób sobie prosty test odepnij akumulator z instalcji i zobacz czy wskazowka od paliwa ci opadnie na sam dół |
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 13 Sie 2008, 14:19
|
|
|
Oba wskaźniki i temperatura i paliwo nie zmieniają pozycji po wyłączeniu zasilania. Ale jak gasisz auto to jest ciepłe i wskazówka jest gdzieś w połowie pola, a jak na zimnym włączysz zapłon to spada do zera bo taki jest odczyt z czujnika... tak? Naprawdę nikt nie ma fotek? |
|
|
|
 |
emceha [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Sie 2008, 14:26
|
|
|
Momencik, u mnie wskazówka temperatury od razu wędruje na dół po wyłączeniu zapłonu. |
|
|
|
 |
|