[mk3] dziwne rzeczy w elektryce mojej fiesty |
Autor |
Wiadomość |
Muniek [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Gru 2008, 17:22 [mk3] dziwne rzeczy w elektryce mojej fiesty
|
|
|
Witam
Mam nie codzienny problem z tylnia lewa lampą. Na początku problemu zaczoł mi kierunkowskaz swiecic razem z pozycyjną i nie swieciło przeciwmgłowe. wiec wymieniłem zarówke i myslałem ze na tym koniec ale to dopiero poczatek wtedy zaczeły sie dziac cuda... Na poczatku bylo tak jak wczesniej kierunek swiecił z pozycja i nie było przeciwmgłowego no to poruszałem zarówka pozycyjną i kierunek działał ale juz nie było pozycynjego przeciwmgłowego też nie. Doszło do jakiegos zwarcia i zgasło mi odswietlenie zegarów i wogóle konsoli ale jak nacisne na pedał hamulca to wszystko sie zapala. Do tego mam jakieś obejscie zrobione na przełaczniku swiateł i nie mam pozycyjnych z przodu i naj przekrece na tym przełączniku na swiatła drogowe to zapala mi sie zapłon<poprzedni własciciel to robił chyba>. Niemam pojecia co to może być prosze o pilna pomoc;(
BŁAAAGGGAAAAMMM
opisałam to w skrócie :/ |
|
|
|
 |
borsuk [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Gru 2008, 20:12
|
|
|
Lepiej jedz do jakiegoś elektryka samochodowego . |
|
|
|
 |
Vinci
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 13 Gru 2008, 22:02
|
|
|
miałem podobny problem u siebie tyle ze u mnie bylo tak ze silnik gasilem wylaczajac swiatla winą była żarówka którą wymieniałem w stopie. wsadziłem żarówke jedno włoknową a powinna być dwu włoknowa jak zmienilem na dwu wlóknowa to problme zniknął sprawdz żarówki w lampach czy sa właściwe |
|
|
|
 |
krynio [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 20:30
|
|
|
Witam wszystkich, ja natomiast mam podobny problem do Muńka i Vinci po przekręceniu na światła mijania zapala mi się zapłon i nie zgaszę samochodu jak nie wyłączę świateł, z całą pewnością nie jest to jakieś obejście chyba że nasze samochody pochodzą od jednego właściciela , mechanik stwierdził że to jest po to aby nie zapomnieć wyłączenie świateł - dziwne wytłumaczenie. Więc proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
uciu

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 20:43
|
|
|
krynio napisał/a: | Witam wszystkich, ja natomiast mam podobny problem do Muńka i Vinci po przekręceniu na światła mijania zapala mi się zapłon i nie zgaszę samochodu jak nie wyłączę świateł, z całą pewnością nie jest to jakieś obejście chyba że nasze samochody pochodzą od jednego właściciela , mechanik stwierdził że to jest po to aby nie zapomnieć wyłączenie świateł - dziwne wytłumaczenie. Więc proszę o pomoc. |
krynio zmień mechanika, po za tym sprawa tajemnicza i już o tym było kilka razy zobacz np. tutaj Ja bym dobrze obejrzał kombajn i wiązkę od stacyjki |
|
|
|
 |
krynio [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:04
|
|
|
Dzisiaj wymieniłem przełącznik zespolony i dalej to samo. |
|
|
|
 |
stafcio

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:06
|
|
|
posprawdzaj kable a dokladnie te od masy czyli dochodzace do budy,. |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
krynio [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:13
|
|
|
No właśnie gdzie są punkty masowe w tym aucie, oprucz masy od klemy aku to gdzie jeszcze szukać, jakieś może fotki albo dośc czytelny schemat pliss |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12085 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:25
|
|
|
Zobacz sobie z przodu - światła pozycyjne i kierunkowskazy, na wszystkich 4 żarówkach powinny być po 2 przewody, jeden będzie kolorowy w każdej inny, drugi we wszystkich taki sam kolor będzie mieć - to masa, w całym aucie taki sam kolor ma (pewnie brązowy) - popatrz dokąd biegną przewody - masa jest blisko przednich i tylnych lamp zazwyczaj, i gdzieś w środku. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
uciu

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:33
|
|
|
Cytuje bo ciężka głowa dzisiaj
szynszyl napisał/a: | lewy słupek koło nóg. pod kierą w szczególności. w komorze silnika przewody w brązowym kolorze na wysokości aku i lamp od kierowcy poszukaj. potem przeczyść |
jeden jest chyba w bagażniku, zobacz pod tapicerką |
|
|
|
 |
krynio [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Gru 2008, 11:38
|
|
|
Jeszcze dodam że po wymianie przełącznika zespolonego na taki z "siuśkiem" na pokrętle nie mam świateł długich. Czy to może być wina samego przełącznika nie od tego modelu czy co ? |
|
|
|
 |
Marcin85
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Classic
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 00:29
|
|
|
Cześć jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich bardzo gorąco.Nie chciałem zakładać nowego tematu gdyż w tym są wymienione podobne usterki i mam nadzieje że to właściwe miejsce do opisania mojego problemu. Otóż w mojej mk3 gdy zamontowałem( jak auto kupiłem to jej nie było) tylną prawą żarówkę od swiateł mijania i włączę światła to mi się stop cały czas świeci .A gdy wcisnę hamulec to świeci odrobinę mocniej. Po wykręceniu owej żarówki stop na światłach mijania nie świeci już samoistnie tzn. jest ok. tylko nie mam prawego tylnego światła. Co mam zrobić aby na obu żarówkach stop się nie zapalał? Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12085 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 10:15
|
|
|
Zamontuj żarówkę prawidłowo,,, sprawdź masy. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 00:53
|
|
|
obrócić żarówkę w gnieżdzie o 180 stopni i będzie ok . popatrz że żarówka P21/5 ma jeden bolec niżej drugi wyżej . przy wyrobionych oprawkach pasuje w obie strony i właśnie dzieje się to co opisałes . |
|
|
|
 |
Marcin85
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Classic
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 4 Lut 2009, 22:06
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi .Jak będę miał chwilkę czasu to od razu lecę to sprawdzić. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|