[MK3] fiesta 1.3 mk3 91 pompa paliwa podlaczenie |
Autor |
Wiadomość |
Jack09 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Paź 2009, 02:22 [MK3] fiesta 1.3 mk3 91 pompa paliwa podlaczenie
|
|
|
witam mam problem z pompą paliwa założyłem sobie 1.3 na gaźniku i przy wyjmowaniu 1.1 nie zwróciłem uwagi na podłączenie przewodów ... pompka pompuje paliwo ale zamiast stale wypluwa po trochu tego paliwa.. jest uszkodzona czy źle podłączona? ogólnie mam problem z odpaleniem na benzynie ,odpala lecz po chwilce gaśnie i nie reaguje na gaz
na lpg wszystko ok gaźnik przy 1.1 działał bez zarzutu...
pompa ma 3 wyjścia,środkowe podłączyłem do gaźnika do tych po bokach węzyki od idące od zbiornika |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12085 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Paź 2009, 09:17
|
|
|
Pompa jest mechaniczna i tak właśnie będzie pompować paliwo, każdy obrót wałem silnika to strzeli dawkę paliwa, ta dawka jest na tyle duża że 2-3 wystarczą do zalania komory gaźnika, nawet jeśli jest pusta, więc silnik pali spokojnie po 5 obrotach wału (rozrusznik kręci ze 300 na minutę) potem podawanego paliwa jest i tak więcej niż silnik potrzebuje i jest wytwarzane delikatne cieśninie, reszta jest kierowana do baku z powrotem. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Jack09 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Paź 2009, 19:44
|
|
|
witam wiec problem pewnie leży w gaźniku? co może być z nim nie tak? komora pływakowa prawdopodobnie się nie zalewa ponieważ jak jadę i przełączę na benzynę i chwile potem na gaz nie dławi się na gazie czyli gaźnik w ogóle nie podaje paliwa może to zawór odcinający dopływ paliwa w gaźniku?jak myślisz czy sprawdzić coś jeszcze?
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12085 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Paź 2009, 22:12
|
|
|
Jak auto jest rozpędzone i przełączysz z LPG na benzynę to dobre kilkanaście metrów przejedziesz zanim gaźnik złapie, druga sprawa, potrzebne są 3-4 ruchy pedału gazu by zalały się membrany pompki przyspieszacza - dopiero wtedy silnik będzie dobrze na benie ciągną, jak przełączysz ponownie na LPG to jedne silnik się ksztusza puki gaźnik się nie opróżni (po to jest położenie 0) a innym to nie przeszkadza i chodzą "normalnie" na benzynie mieszanej z LPG. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Jack09 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Paź 2009, 22:17
|
|
|
oczywiście nie przełączam tak odrazu na lpg ten sam gaźnik miałem w 1.1 i po takiej czynności miał już paliwo i gdy przełączałem na lpg się dławił trzeba było wypalić benzynę i dopiero lpg
jutro rozbiorę cały gaźnik i przeczyszczę może coś się przytkało... |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.