[MK3] Gdy jest zimno silnik nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
tomnovy
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 19:29 [MK3] Gdy jest zimno silnik nie odpala
|
|
|
ZAWSZE BYLO TAK SAMO:JEST ZIMNO.ODPALALEM AUTO.SKUTECZNIE.RUSZAM,WLANCZAM JEDYNKE,DWOJKE.JADE.ZMIENIAM NA TROJKE,AUTO ZACZYNA SIE DLAWIC,REDUKUJE NA DWOJKE,ZWIEKSZAM OBROTY,POWOLI JADE.JEST GIT.TAK BYLO DO DZISIAJ.POWTARZAM CALA PROCEDURE.TYM RAZEM AUTO ZGASLO.PRUBOJE ODPALIC.NIC.KRECE STACYJKA.BATERIA SPRAWNA.ALE....NIE MOZE ODPALIC.OLEJ GIT,SWIECE GIT,ALE DLACZEGO NIE ODPALA?
SLYSZALEM COS O LINCE SSANIA,ALE NIE WIEM GDZIE ONA SIE W KOKPICIE ZNAJDUJE,ABYM JA POCIAGNAL.
PROSZE O POMOC !!!
Z GORY DZIEKUJE! |
_________________ mario |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Gru 2009, 12:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Dark_Nemo [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 19:35
|
|
|
Może to dziwne pytanie, ale masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem? |
|
|
|
 |
pablon
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.1/53KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 20:00
|
|
|
Dark_Nemo napisał/a: | Może to dziwne pytanie, ale masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem? |
Ssanie reczne jest tylko gdy masz gaznik a znajduje sie po lewej stronie kolumny kierowniczej. |
|
|
|
 |
Dark_Nemo [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 20:25
|
|
|
pablon napisał/a: |
Ssanie reczne jest tylko gdy masz gaznik a znajduje sie po lewej stronie kolumny kierowniczej. |
No właśnie... a ponieważ kolega takowej linki zlokalizować nie może (jest dość charakterystyczna) to chyba raczej ma Fieste na wtrysku i problemy z odpalaniem mogą być przez zapaskudzony wtrysk, ew. przez wodę w benzynie. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 21:24
|
|
|
Dark_Nemo napisał/a: | masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem? | Skoro 1,1/50KM to gaźnik... tomnovy, po co krzyczysz Caps Lockiem? |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
tomnovy
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 10:30
|
|
|
juz nie krzycze capsem:-)
kolega zagladal pod maske i twierdzi za te autko ma gaznik.skoro ma gaznik to gdzie ta linka ssania?
patrzylem we wnatrz auta i nie moglem jej zlokalizowac.z reszta to ja nawet niewiem jak to wyglada.
ma ktos mozliwosc wyslania fotki tej linki w fiescie?
wiem ze sie fraierze,ale jam laik:-p) |
|
|
|
 |
mechcom

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Łukasz
Wiek: 33 Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 397 Skąd: Wolsztyn (PWL)
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 10:37
|
|
|
Parzych napisał/a: | Skoro 1,1/50KM to gaźnik... |
to wtrysk a nie gaznik gaznik miał 55kucy |
_________________ Kupiłem Forda i śmieje mi sie morda
Moja Fiestka Zapraszam http://www.fiestaklubpols...p=416613#416613
 |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 10:54
|
|
|
tomnovy napisał/a: | juz nie krzycze capsem:-)
kolega zagladal pod maske i twierdzi za te autko ma gaznik.skoro ma gaznik to gdzie ta linka ssania?
patrzylem we wnatrz auta i nie moglem jej zlokalizowac.z reszta to ja nawet niewiem jak to wyglada.
ma ktos mozliwosc wyslania fotki tej linki w fiescie?
wiem ze sie fraierze,ale jam laik:-p) |
kolega zdjął filtr powietrza? Jak zdejmie to będzie pewny czy to gaźnik czy jednopunkt.
Możliwe że automatyczne ssanie wymaga interwencji. Nie wiem czy czasem czujnik temp. powietrza (jest pod filtrem) nie jest powiązany ze ssaniem. Niech ktoś się jeszcze wypowie. |
_________________ Był:
Fiat 126p Elegant 1998 r.
Była:
Ford Fiesta 1,3i 1995 rok
http://www.fiestaklubpols...der=asc&start=0
Jest Renault Clio 1,9dTi 2000 rok
http://fiestaklubpolska.p...ghlight=#743167 |
|
|
|
 |
danielhaj [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 11:04
|
|
|
Mam dokładnie taki sam silnik i ssanie jest automatyczne nie ma żadnej linki. Miałem ten sam problem w tamtym roku i okazało się że walnięty był czujnik, który jest wkręcony z tyłu silnika do kolektora dolotowego, wziąłem jakiś używany z eskorta wkręciłem i pomogło. |
|
|
|
 |
tomnovy
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 11:08
|
|
|
kolega sprawdzal filt i mowi ze mam gaznik.to gdzie ta cholerna linka ssania.jak ona wyglada,abym mogl ja zlokalizowac?
dzieki z gory za porady:-) |
|
|
|
 |
danielhaj [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 11:21
|
|
|
Przeczytaj dokładnie TEN post są tam podane silniki w jakie wyposażone są fiesty MK3 i tak jak wspomniałem wcześniej silnik 1.1 50KM jest na monowtrysku i szukanie przez ciebie linki jest daremne, problem na 90% dotyczy czujnika temperatury zasysanego powietrza, który jest wkręcony do kolektora dolotowego z tyłu silnika stojąc przodem do fiestki, czyli od strony kabiny. Nie pamiętam dokładnie ale wkręcony jest chyba od dołu, nie pamiętam. |
|
|
|
 |
cypis290

Silnik: 1.3i/60KM
|
|
|
|
 |
danielhaj [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 17:38
|
|
|
Nie nie o ten. Chodzi o czujnik wkręcony od spodu do kolektora ssącego.
Tak jak na tym obrazku . |
|
|
|
 |
cypis290

Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 19:49
|
|
|
danielhaj napisał/a: | Nie nie o ten. Chodzi o czujnik wkręcony od spodu do kolektora ssącego. | To nie jest czujnik zasysanego powietrza tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego, który daje sygnał do komputera. Czujnik zasysanego powietrza to właśnie ten o który pytałem (zaznaczony na żółto). |
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 20:11
|
|
|
Marcinowaty napisał/a: | Możliwe że automatyczne ssanie wymaga interwencji. Nie wiem czy czasem czujnik temp. powietrza (jest pod filtrem) nie jest powiązany ze ssaniem. Niech ktoś się jeszcze wypowie. | Jak jest gaźnik to nie ma czujników temperatury zasysanego powietrza czy płynu, jak sa czujniki to nie ma ssania i gaźnika,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
danielhaj [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2009, 21:02
|
|
|
cypis290 napisał/a: | To nie jest czujnik zasysanego powietrza tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego, który daje sygnał do komputera. Czujnik zasysanego powietrza to właśnie ten o który pytałem (zaznaczony na żółto). |
Mój błąd ale chodziło mi o czujnik, który zaznaczyłem na zdjęciu. |
|
|
|
 |
|