[MK6] problem ze wskażnikiem paliwa ? |
Autor |
Wiadomość |
szymiii
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Gold
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 38 Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 13 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 15:04 [MK6] problem ze wskażnikiem paliwa ?
|
|
|
Witam
Mam od 2 tyg Fiestke mk6 z silnikiem 1.4 tdci i dwa dni temu mialem nieprzyjemna sytuacje.
Zaczne od poczatku.
Dwa tygodnie temu autko dopiero wyjechalo od lakiernika bo bylo lekko uszkodzone sprowadzone z zagranicy, paliwa na wskazniku bylo początkowo poł kreski, rezerwa juz oczywiscie palila. Zanim zatankowalem, na wskazniku bylo zero paliwa. Zatankowalem, nie pamietam ile litrow ale bylo poł baku czyli wskaznik działa.
Jezdzilem tak, zrobilem okolo 140km wszystko w miescie. Paliwa w zbiorniku bylo na pierwszej kresce powyżej tych dwoch połowek, czyli ogolnie rzecz biorac byly dwie kreski paliwa w tym jedna dzielona na poł.
Dwa dni temu jade i auto zaczelo zwalniac i stanelo. Nie dało sie odpalic, krecil ale na nic to sie zdalo. Fiestke zostawilem na poboczu, nastepnego dnia zajrzalem pod maske, dolalem paliwa i zacząlem pompowac tą pompką przy pompie. W przezroczystym wężyku widzialem ze sa bąbelki powietrza. podpompowalem z 40 razy, podładowalem akumulator i po trzech podejsciach krecenia rozrusznikiem po 15 sekund auto zapalilo. Wychodzi na to ze sie zapowietrzyl, ale paliwa ciagle bylo dwie kreski i rezerwa nawet sie nie zapalila.
Nie wiem czy czujnik poziomu paliwa działa nie tak. Z drugiej strony skoro mialem wczesniej pol baku czyli okolo 20litrow to zrobilbym tylko 140km ? to palilby wtedy jakies 14l/100 km. Po odpaleniu pojechalem na stacje i zatankowalem. Teraz mam znowu pol baku paliwa wiec wskaznik dziala. Nie wiem co moze byc powodem..
Prosze o pomoc |
|
|
|
 |
khaki

Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Ambiente
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 16:10
|
|
|
Jeśli dolewasz po troszku paliwo, to nie ustalisz ile auto spala. Nalej pod korek, przejedź jakiś dystans i znów dolej do pełna. Gdy będziesz wiedział ile spala, to wtedy obserwuj zachowanie wskaźnika i wyciągnij wnioski. |
|
|
|
 |
szymiii
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Gold
Wiek: 38 Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 13 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 16:23
|
|
|
khaki, wiem że nie sprawdze dokladnie ile spala, ale nie chodzi w tym wypadku o to czy pali 5,5 litra czy 6,7 litra. Tylko sam fakt ze majac pol baku czyli OKOLO 20 litrow to gdyby sie skonczylo po 140km to jest duuuzo za duzo. Podejrzewam ze moze jest cos z filtrem paliwa.. moze brudny albo pompą i paliwo nie doszlo z baku z jakiegos powodu. Wczesniej wskaznik dzialał to czemu mial nagle wskaznik paśc a przy tym auto mialo spalic 14/100km |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 16:31
|
|
|
Zatankuj do pelna to bedziesz wiedzial ile pali ale rowniez bedziesz wiedzial czy wszystko gra ze wskaznikiem, filtr jak jest brudny to auto poprosty nie ciagnie, i skad powietrze, skoro auto bylo uszkodzone to moze sprawdz czy uklad paliwowy jest szczelny, jesli jest to znaczy ze masz problem z silnikiem i tyle
doraznym sposobem na problemy z filtrem jest dodanie preparatu do paliwa czyszczacego wtryski i caly uklad paliwowy
Jeszcze jedno przezroczysty wezyk???
uklad paliwowy na niskim cisnienu jest wykonany z rorek z PE czarnego i nie ma w nim przezroczystych rurek, ale niech ktos to potwierdzi bo moze tak jest w 1,4 do 2005 r, ale bardzo w to watpie bezbarwnw rurki wyginely razem z gaznikami :yyy: |
_________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
Mk IV 1999 style 1.25
Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)
 |
|
|
|
 |
jurek
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: jurek
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 11:40
|
|
|
Polowa wskaźnika to niekoniecznie pół baku, ale jeżeli zatankowałeś 20l i ponownie pokazało pół baku, to wygląda, że wcześniej(raczej) zabrakło paliwa. Stanąłeś może nierówno na na poboczu i przy przechylonym zbiorniku coś tam jeszcze łyknął paliwa i zapalił.
Jedyna rada, jak radzą koledzy zatankować do pełna i zrobić około 100km wtedy ponownie do pełna i będziesz wiedział jaki dalej obrać kierunek działania |
_________________ Mój pierwszy samochód, to 22 latek- zakup 1959R-BMW 326/6cylindrów/2 gaźniki, rok produkcji 1937
Moja mk2 -miała tyle latek w roku 2008
W 2009-mk6, czyli raczej ten ostatni:)
 |
|
|
|
 |
pawel182
Wersja: Inna
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 12:30
|
|
|
Nie wiem dokładnie jak się odbywa pomiar ilości paliwa w MK6 ale podejrzewam że jest podobnie jak w Focusie I i odbywa się to na zasadzie pomiaru rezystancji. posłuchaj kolegów i zatankuj do pełna może wtedy ukłąd sam się skalibruje....
Inna sprawa jest taka że może masz jakieś błędy w komputerze i poprostu musisz jechać do serwisu aby Ci je skasowali. Ja u siebie kiedyś miałem coś takiego jak błąd wsaźnika paliwa aczkolwiek nigdy nie zaobserwowałem aby wskaźnik źle mi działał. Wsumie zawsze auto tankuje jak zostaje mi jedna albo połowa kreski na wskaźniku i zawsze do baku wchodzi mi ok 34-35litrów czyli wynika z tego że przy tym wskazaniu pozostaje jeszcze ok 10litrów paliwa w baku. |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12080 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 13:10
|
|
|
Rzadko jest tak że układ w aucie jest liniowy choć często skala na to wskazuje to zazwyczaj jednak jest ten tego logarytmiczny(?) - i wskazówka najpierw idzie powoli im mniej paliwa tym szybciej leci na "0" rzadko 1/2 to pól baku. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
pawel182
Wersja: Inna
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 14:46
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Rzadko jest tak że układ w aucie jest liniowy choć często skala na to wskazuje to zazwyczaj jednak jest ten tego logarytmiczny(?) - i wskazówka najpierw idzie powoli im mniej paliwa tym szybciej leci na "0" rzadko 1/2 to pól baku. |
W MK6 przed FL nie ma wskazówki |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12080 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 15:07
|
|
|
No to jest słupek LCD,,, albo jeszcze co innego nie sądzę że pokazuje że masz 34 litry |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|