Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[Mk6] Wyprowadzenie wejścia audio z radia Ford 2500
Autor Wiadomość
karacz 

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Gold
Silnik: 1.25i/75KM
Wysłany: 14 Sie 2012, 14:13   [Mk6] Wyprowadzenie wejścia audio z radia Ford 2500

Czołem.

Zaczyna doskwierać mi brak własnej muzyki w aucie, źródłem miałby być odtwarzacz mp3.
Posiadam radio 2500 z kasetofonem i niestety efekty użycia adapterów nie były zwalające z nóg :| Generalnie marzy mi się jakość dźwięku podobna jak przy mocnym sygnale FM (dźwięk z radia mi odpowiada). Spróbowałbym transmitera FM, ale naczytałem się mnóstwa złych opinii, łącznie z tym, że grają gorzej od adapterów więc to bezcelowe.

Znalazłem gdzieś w necie temat, gdzie ktoś własnoręcznie wyprowadził z radia kabel z wejściem jack i pomyślałem, że może są jakieś zakłady/warsztaty podejmujące się takich rzeczy? Czy podobna ingerencja nie jest szkodliwa w jakiś sposób dla elektroniki w radiu?
Jaki mógłby być przybliżony koszt takiej usługi?

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 14 Sie 2012, 16:19   

Potrzebne jest: stara kaseta magnetofonowa, odpowiedni przedwzmacniacz na elementach SMD (tak by zmieścił się w obudowę kasety), trochę kabelków w ekranie, oraz gniazdko słuchawkowe.

Rozbierasz radio, demontujesz ze środka silnik, oraz układ prowadzący taśmę, oraz głowicę, w miejsce głowicy podłączasz przedwzmacniacz zapakowany do kasety (po wcześniejszym wybebeszeniu środka) na zewnętrznym rancie (tym co wystaje z radia) montujesz gniazdo. Podłączasz radio, wpychasz kasetę, podginasz prowadnice by nie wpadała do środka tylko blokowała się w połowie drogi (by nie zepsuć gniazdka i włączonej w niego wtyczki) - jak już będzie grało ustawiasz przedwzmacniacz tak by nie było przesterowania. Składasz wszystko ładnie. Kaseta zawsze jest w środku bo jest połączoną kabelkiem z układami w radiu.

Radio działa normalnie, podłączasz w wystająca kasetę Mp3 i wpychasz kasetę, radio przełącza się na magnetofon czyli na wejście w kasecie, przy zastosowaniu dobrego przedwzmacniacza, jakość dźwięku CD. Aby wrócić do radia naciskasz eject, kaseta się wysuwa a radio przełącza się z magnetofonu na radio.

Swego czasu wykonałem wiele takich przeróbek w tym też takich gdzie kaseta/adapter była na styku i można było ją usunąć z radia. Teraz to mało opłacalne, taniej kupić radio obsługujące karty czy cokolwiek innego.

misiak 

Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 14 Sie 2012, 22:20   

Nie wiem kto Ci głupot naopowiadał o adapterach. Mam, używam i jestem zadowolony. Co prawda moje radyjko czyta już pytki cd, ale nie mp3. Więc dokonałem zakupu takowego transmitera. Służy mi od roku i nie mam z nim żadnych problemów. Jakość jest taka sama jak z radia, ale zależy także od jakości pliku.
Uczepiłbym się także fabrycznych głośników, bo są na moje ucho, używając nieprofesjonalnego określenia conajmniej dziadowskie. U siebie włożyłem inne (żeby nie było to za parę zł kupiłem je od kolegi:P). Grają z 3 nieba lepiej. Zdecydowanie czyściej.

Co do kombinowania- kup lepiej jakieś radio z usb jak na przykład jvc (miałem takie w Xantii). Jakość/cena najlepiej wychodzi. ok 250zł kosztuje takowe,

sla32 

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Silnik: 1.3/58KM
Wysłany: 14 Sie 2012, 23:12   

Ja mam transmiter i jestem z niego zadowolony

karacz 

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Gold
Silnik: 1.25i/75KM
Wysłany: 15 Sie 2012, 17:39   

@JoeMix

No to sporo zabawy. Prędzej już chyba wytnę obecne radyjo i wstawię zwykłe :)

@Misiak

Co do adapterów kasetowych to sam stwierdziłem, a gdybym był pewien jakiegoś transmitera to chętnie bym się zainteresował. Włożenie zwykłego radia też oznacza trochę roboty i ingerencji (to jest to z 3 oddzielonymi od siebie panelami), ale jw. napisałem biorę pod uwagę :)

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 15 Sie 2012, 22:15   

Co do adapterów z kasety, to teraz idzie kupić jakąś chińszczyznę za 3 złote, gdzie dobry adapter to koszt kilkudziesięciu,,, to samo z transmiterami,,,

misiak 

Model: Ford Fiesta Mk6`03
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 16 Sie 2012, 22:29   

Ja używam transmitera za hmm jak dobrze pamiętam 35zł, kupionego w Auchan. Firma Sencor czy jakoś tak- już nie chce mi się po nocy biegać do auta patrzeć. Jakoś nie wierzyłem nigdy w transmitery za 5zł z allegro... Jak nie zapomnę to jutro napiszę jaka firma dokładnie. W komplecie jest pilot. Oprócz odtwarzania mp3 ma też parę ustawień equalizera, przeskok do wybranej piosenki, wyciszenie.
Co do radia to nie widzę problemu- ramka za 22zł na radio 1din-owe i wkładasz jakie chcesz radio. 3dzielne radio fabryczne wymaga trochę innej konsoli środkowej ( konsolka jest podzielona na 3 części a radio samo w sobie ma romzmiar jak się nie mylę dokładne 2din) Więc zabawy tak dużo nie ma.. Ja mam fabryczne radio 4500. Może nie powala, ale jakoś nie mam teraz budżetu aby je zmieniać, więc póki co chce czy nie starczyć musi.

Odpowiedz do tematu